Dodaj do ulubionych

czym się smarujecie - rozstepy??

03.10.14, 13:37
czego uzywacie p/rozstepom??? ja jestem w 11tyg, na samym poczatku uzywałam balsamu sexy mama kupowanego w rossmanie, ale z naszego go wycofali na rzecz innej marki, innego rossa nie ma u mnie, kumpela poleciła mi zwykła oliwke dla dzieci, kupiłam dzis z jonsona oliwke w zelu bo wg mnie mniej smierdzi i nie brudzi jak ta taka zółtawa, ciekawa jestem czy pomoze, a wy czym sie miziaci? dodam ze wczesniej kupiłam z perfecty taki balsam na rozstepy ale tak mietowy ze jakby mnie parzyło od srodka, i zaprzestałam .
Obserwuj wątek
    • logopeda9 Re: czym się smarujecie - rozstepy?? 03.10.14, 14:24
      póki co nie mam rozstępów, ale skóra na brzuchu ( 9 mc) swędzi więc smaruję się olejkiem arganowym bielenda, który kupiłam zanim zaszłam w ciążę,;nie potrafię Ci powiedzieć czy rozstępów nie mam dzięki niemu czy tak czy inaczej bym nie miała, po prostu przynosi ulgę rozciągającej się skórze więc używam,ps kumpele używały też jonsona i były zadowolone
    • czerwcoweniebo11 Re: czym się smarujecie - rozstepy?? 03.10.14, 14:25
      Ja jestem wierna Musteli 9 miesięcy. Każdy preparat z tej serii jest dla mnie rewelacyjny. Moje must have to: krem p/rozstępom, krem do biustu oraz krem silnie nawilżający. Ponadto myję się naprzemiennie albo mydłem Savon noir Organique (czarne mydło oliwne) używając go za pomocą rękawicy kessa albo używając moich ulubionych pianek z Organiq'a oliwkowej, białego mleka lub pomarańczy. Mąż wykupił mi tez karnet 10 masaży dla kobiet w ciąży wykonywanych przez genialne masażystki które umieją masować ciężarne kobiety, a przy tym nie stosują byle czego do tego masażu ale olejów Alqvimia. Za dobry uważam też balsam p/rozstępom z Gerbera ale i tak przy Musteli nie daje rady. Przy każdej ciąży używam ww preparatów od samego początku ciąży.
    • boo-boo Re: czym się smarujecie - rozstepy?? 03.10.14, 18:39
      Rozstępy czy ich brak nie zależą od tego czy się będziesz czymś smarować czy nie. To, że jedne się smarują i rozstępów nie mają nie znaczy, że to dzięki tym cudownym smarowidłom. ja w pierwszej ciąży mustellę stosowałam i rozstępów nie miałam, w drugiej ciąży niczego nie używałam i też rozstępów zero.
      • ange1aa Re: czym się smarujecie - rozstepy?? 06.10.14, 12:32
        Niestety mam dla Ciebie złą wiadomość, bo gdybyś czytała składy kosmetyków to wiedziałabyś, że Mustella nie ma w sobie NIC innego jak inne preparaty z Bielendy, Perfecty itd..a ponadto ma szkodliwe konserwanty w składzie!!! Ja osobiście analizuję składy kosmetyków i pozostałam przy zwykłym olejku migdałowym i BabyDream oliwka z rossmana. Jonshon ma również masę chemii więc odradzam, zarówno mamom jak i dzieciom. A BabyDream są max naturalne i składają się z mieszanki olei, czyli to co ma nawilżyć odżywić skórę. Poczytajce te wszystkie kremy na rozstępy to głownie olej jakiś gliceryna czyli nawilżacze. A potem cała masa konserwantów i sztucznych aromatów. Czy jest to warte 30-50 czy o zgrozo takie ciężkie pieniądze jak Mustella? Nie sądzę....
        • czerwcoweniebo11 Re: czym się smarujecie - rozstepy?? 06.10.14, 18:07
          Proszę wymienić konkretne konserwanty w składzie Musteli?. Preparat Bielenda sexy mama nie ma w swoim składzie skłądników pochodzenia roślinnego peptydów z avokado łagodzących podrażnienia, masła shea które nawilża, wit B5 i glukonianu miedzi które sprzyjają regeneracji tkanek, Elastoregulator®, Lupeolu i Arabinogalaktanu poprawiających elastyczność i sprężystość skóry. Proszę podkreślić co w poniższym składzie jest chemią:

Aqua (Water), Di-C12-13 Alkyl Malate, Ethylhexyl Cocoate, Hydrolyzed Soy Protein, Cetyl Alcohol, Butylene Glycol, Glyceryl Stearate, Panthenol, Galactoarabinan, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter, 1,2-Hexanediol, Cera Alba (Beeswax), Glyceryl Caprylate, PEG-75 Stearate, Sclerotium Gum, Ceteth-20, Steareth-20, Parfum (Fragrance), Xanthan Gum, Pentylene Glycol, Zinc Gluconate, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Sophora Japonica Fruit Extract, Cetearyl Alcohol, Cetyl Palmitate, Cocoglycerides, Hydrolyzed Avocado Protein, Maltodextrin, Tetrasodium Glutamate Diacetate, Citric Acid, Copper Gluconate, Lupinus Albus Seed Extract, Sodium Hydroxide, Tocopherol.

Każdy stosuje taki preparat jaki jest najlepszy dla jego skóry i na jakiego go stać. Nie mniej jednak żeby nie oskarżyć Cię o szerzenie herezji, odpowiedzialnie wypowiedz się na temat chemii i konserwantów które to wyczytałaś ze składu Musteli.

ange1aa napisał(a):

> Niestety mam dla Ciebie złą wiadomość, bo gdybyś czytała składy kosmetyków to w
          > iedziałabyś, że Mustella nie ma w sobie NIC innego jak inne preparaty z Bielend
          > y, Perfecty itd..a ponadto ma szkodliwe konserwanty w składzie!!! Ja osobiście
          > analizuję składy kosmetyków i pozostałam przy zwykłym olejku migdałowym i BabyD
          > ream oliwka z rossmana. Jonshon ma również masę chemii więc odradzam, zarówno
          > mamom jak i dzieciom. A BabyDream są max naturalne i składają się z mieszanki o
          > lei, czyli to co ma nawilżyć odżywić skórę. Poczytajce te wszystkie kremy na ro
          > zstępy to głownie olej jakiś gliceryna czyli nawilżacze. A potem cała masa kons
          > erwantów i sztucznych aromatów. Czy jest to warte 30-50 czy o zgrozo takie cięż
          > kie pieniądze jak Mustella? Nie sądzę....
          • ange1aa Re: czym się smarujecie - rozstepy?? 07.10.14, 12:58
            Mustela 9 Miesięcy, Vergetures Double Action - Podwójnie działający krem przeciw rozstępom

Lactic Acid - kwas mlekowy, działanie złuszczające, nawilżające, zwiększa skuteczność działania innych składników aktywnych.
            Triethanolamine - substancja buforująca, czyli utrzymująca pH na odpowiednim poziomie.
            Cyclomethicone - silikon, daje "poślizg" i wrażenie, gładkości skóry, nic poza tym.
            Ethylhexyl Palmitate - emulgator
            Hydrogenated Cocoglycerides - nasycony olej kokosowy, o właściwościach nawilżających.
            Sodium Lactate Methylsilanol - wypełniacz
            Propylene Glycol- rozpuszczalnik, wspomagający przenikanie przez skórę substancji aktywnych. Niestety może wywoływać alergię, podrażnienie, wysypkę, generalnie mało przyjazny składnik, powiedziałabym nawet toksyczny.
            Hydrolyzed Soy Protein - hydrolizant protein soi, o właściwościach nawilżających
            Isodecyl Neopentanoate - emolient o właściwościach zmiękczających
            Glyceryl Stearate - działa zmiękczająco na skórę.
            Arachidyl Alcohol - składnik konsystencjotwórczy
            Cetyl Alcohol - stabilizator
            Stearic Acid - stabilizator
            Behenyl Alcohol - emolient o właściwościach, wygładzających i nawilżających.
            Polyacrylamide - składnik toksyczny!!!! szok, takie substancje w produktach dla kobiet w ciąży to zwyczajna zbrodnia. Nie chodzi tu o to, że jednorazowa aplikacja takiego preparatu już zaszkodzi, problemem jest, używanie regularne. Poza tym to niestety dość popularny składnik wielu innych kosmetyków więc można sobie dawkę skumulować. Nie rozumiem działania firmy.
            Sophora Japonica Extract - wyciąg z perłowca japońskiego, wspomaga mikrokrążenie pod skórą.
            Arachidyl Glucoside - emulgator
            Beeswax (Cera Alba) - wosk pszczeli, stabilizator emulsji
            C13-14 Isoparaffin - emolient
            Methylparaben - konserwant
            Parfum - substancja zapachowa
            Deacetyl Phosphate - emulgator
            Propylparaben - konserwant
            Zinc Gluconate - środek bakteriobójczy
            Butylene Glycol - rozpuszczalnik, zastępowany Propylene Glycol (wyżej w składzie)poniweaż PG jest mniej toksyczny od niego.
            Glycerin - właściwości nawilżające
            Cetearyl Alcohol - natłuszcza, zmiękcza
            Cetyl Palmitate - emolient
            Cocoglycerides - substancja konsystencjiotwórcza, nawilżająca.
            Laureth 7 - emulgator
            Helianthus Annuus (Sunflowe) seed oil - olej słonecznikowy, natłuszcza, nadaje miękkość skórze.
            Enteromorpha Compressa Extract - ekstrakt z alg o właściwościach wygładzających, uelastyczniających i wzmacniajacych
            Lupinus albus Extract - ekstrakt z łubinu, substancja o właściwościach antyoksydacyjnych

• ela_63 Re: czym się smarujecie - rozstepy?? 08.10.14, 17:17
              Witaj Ange1aa,
              Interenet jest siedliskiem wielu informacji, tych starych również. Tak jest w przypadku cytowanego składu. Te kosmetyki zostały wycofane w 2009 i 2010 roku z rynku europejskiego, w tym i u nas. Nie mamy w naszych recepturach parabenów, fenoksyetanolu, ftalanów czy chlorfenezyny - unikamy substancji uznanych za wątpliwe.
              Przesyłam aktualny skład Podwójnie działającego kremu przeciw rozstępom - są dwie wersje z zapachem i bez i widać to również w składzie - patrz *:
              INCI: Formule INCI UE : Aqua, Di-C12-13 Alkyl Malate, Ethylhexyl Cocoate, Cetearyl Alcohol, Dicaprylyl Carbonate, Hydrolyzed Soy Protein, Butylene Glycol, Cera Alba, Laureth-23, Galactoarabinan, Butyrospermum Parkii Butter, Glyceryl Stearate, 1,2-Hexanediol, Cetyl Alcohol, Cetearyl Glucoside, Glyceryl Caprylate, Parfum (Fragrance)* Xanthan Gum, Cetyl Palmitate, Cocoglycerides, Sclerotium Gum, Zinc Gluconate, Pentylene Glycol, Helianthus Annuus Seed Oil, Sophora Japonica Fruit Extract, Hydrolyzed Avocado Protein, Maltodextrin, Citric Acid, Lupinus Albus Seed Extract, Tocopherol.

Po aktualne info o produktach marki Mustela zapraszam na www.mustela.pl :o) Pozdrawiam,
              • czerwcoweniebo11 Re: czym się smarujecie - rozstepy?? 08.10.14, 21:52
                Dziękuję za sprostowanie bo najlepiej sprawdzać u źródła a nie narażać kobiety na stres, jak to trują siebie i swoje nienarodzone dzieci, pozdrawiam.
              • ange1aa Re: czym się smarujecie - rozstepy?? 10.10.14, 11:13
                Ok. Ale nie zmienia to faktu, że wszystko co wartościowsze jest na końcu składu, czyli w minimalnych wielkościach. Więc ma małe szanse zadziałać. Każdy niech sam wybiera. Ja wolę produkty co na początku składu mają same naturalne oleje i ekstrakty. A co to działania kremów na rozstępy to studiując kosmetologię temat ten nieco poznałam. Moja koleżanka pisała pracę mgr z tego zakresu. I mając taką wiedzę od razu odrzucam większość kremów.
    • chyba.ze Niczym 03.10.14, 19:06
      ... wolę pójść do kina lub na dobrą kawę- efekt ten sam.
      • malgosiek2 Re: Niczym 03.10.14, 21:18
        Dlaczego tu nie ma opcji Lubię to ! big_grin
        Nic dodać nic ująć.
        P.S Rozstępy zwykle się robią pod koniec ciązy czyli 8-9 mies. tongue_out
        • bisiek10 Re: Niczym 04.10.14, 08:13
           P.S Rozstępy zwykle się robią pod koniec ciązy czyli 8-9 mies. tongue_out

Albo i po smile
    • nesty1 Re: czym się smarujecie - rozstepy?? 04.10.14, 19:34
      Ja smarowalam sie zwykla oliwka Bambino...ale tez uwazam ze jesli maja byc to beda mimo smarowania najdrozszymi balsamami...kwestia jakosci skory...
      • a.tarajkowska-olejnik Re: czym się smarujecie - rozstepy?? 10.10.14, 01:01
        Z punktu widzenia dermatologicznego rozstępy, które mogą wystąpić u nawet 90% ciężarnych, zależą od predyspozycji indywidualnych skóry na rozciąganie mechaniczne przy współudziale czynników hormonalnych. Można także powiedzieć,że rozstępy są rodzajem blizny a więc i leczenie powinno zawierać maści/kremy zawierające substancje wygładzające skórę, nawilżające ją, natłuszczające, zapobiegające przesuszeniu i swędzeniu skóry, podobnie do tych kremów, które stosujemy na przykład w leczeniu blizn potrądzikowych. Niekiedy przy dość głębokich rozstępach ze znacznym zanikiem skóry, takimi delikatnie zapadniętymi i pomarszczonymi wskazane są tez maści złuszczające, choć ten stan zaawansowania rozstępów staramy się leczyć dość intensywnie dopiero po okresie karmienia. : )
    • anetchen2306 Re: czym się smarujecie - rozstepy?? 04.10.14, 19:52
      Niczym. Tzn. smarowalam sie tym samym, co przed ciaza, jakims "zwyklym" balsamem do ciala.
      Bo ludzkosc jeszcze nie wymyslila skutecznego srodka.
      W obydwie ciaze startowalam z nieznaczna niedowaga (wg BMI), przytylam kazdorazowo jakies 15-17 kg). Rozstepu nie mialam i nie mam ani jednego.
      Moja znajoma, przytyla 8 kg, wcierala w siebie setki zlotych, co miesiac, poczawszy od ujrzenia dwoch kresek na tescie. A rozstepy ma.
      Lepiej zainwestowac w fajny ciuch, wzglednie "ciazowa zachcianke".
      Wszystko inne to SCIEMA.
      Rozstepy to przede wszystkim geny, "obciazenia rodzinne" (jezeli mama, babcia, kuzynka i ciotka mialy).
    • mum2004 Re: czym się smarujecie - rozstepy?? 04.10.14, 21:12
      W rossmanie jest balsam i olejek dla kobiet w ciąży Babydream. Olejek bardzo tłusty - ale na wieczór dobry. Myślę, że warto czymś się smarować, niekoniecznie mustelą.
    • kamcia223 Re: czym się smarujecie - rozstepy?? 06.10.14, 09:21
      W likwidacji rozstępów a także cellulitu najlepszy jest olejek np kokosowy lub jojoba. Zrób z nich ujędrniający balsam połącz najlepiej oba te olejki tak po pół szklanki i zmieszaj to z masłem kokosowym. Wcieraj w skórę dwa razy dziennie. Już po 2 tygodniach zobaczysz poprawę. Polecam, naprawdę pomaga.
    • kwiat_aloesu Re: czym się smarujecie - rozstepy?? 06.10.14, 12:45
      Bio Oil. Po tym, jak ładnie ukrył mi blizny, bardzo mu ufam.
      • chyba.ze Bzdura 06.10.14, 22:08
        kwiat_aloesu napisała:

> Bio Oil. Po tym, jak ładnie ukrył mi blizny, bardzo mu ufam.

Olejek nie ma żadnej mocy naprawczej. Bzdura do kwadratu albo reklama.
        • malgosiek2 Re: Bzdura 06.10.14, 22:18
          Oczywiście, ze bzdura.
          Po jakimś czasie ew.rozstępy mogą zmienić barwę ja jasną/bladą, ale się nie ukryją i nie znikną.
          Jedynie kosmetyka laserowa jest w stanie usunąć blizny po rozstępach.
          • malgosiek2 Re: Bzdura 06.10.14, 22:21
            Mogą się zrobić ciut płytsze i nie wyglądac jak zorana skóra.
            • malgosiek2 Re: Bzdura 06.10.14, 22:28
              Opinie o Bio Oil.
              wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=45713
          • yo_anka Re: Bzdura 03.11.14, 12:03
            > Jedynie kosmetyka laserowa jest w stanie usunąć blizny po rozstępach.
            bzdura, może jedynie nieznacznie je wybielić i spłycić, a już na pewno spłyca stan kieszeni, sprawdziłam osobiście uncertain
    • babooshka02 Re: czym się smarujecie - rozstepy?? 08.10.14, 14:03
      Smarować się warto nawet jak się nie jest w ciąży, a w ciąży tym bardziej, bo przecież skóra się rozciąga. Nie bardzo rozumiem co mają na myśli tu niektóre panie pisząc o genetyce - co z tego, że np. moja mama ma rozstępy? Po prostu więcej przytyła, miała większy brzuch, a i smarować się dawniej nie było za bardzo czym. Zgodzę się, że nie musi to być od razu Mustela (polecam Gerbera albo chociaż oliwkę Hipp), ale nie mogę pojąć, jak można w ogóle nie dbać o skórę w ciąży.
      • bisiek10 Re: czym się smarujecie - rozstepy?? 08.10.14, 14:43
        To ze ktos pisze ze nie smarowal sie niczym oznacza ze nie dba o skore? A czym sie rozni zwykly balsam nawilzajacy np Nivea od slawetnych mazidel skierowanych do ciezarnych??? Wg mnie niczym.Tak samo bio oil nie rozni sie niczym od olejku ze slodkich migdalow czy oliwki....Ooo przepraszam jest roznica.W cenie smile
      • chyba.ze Genetyka 08.10.14, 15:39
        babooshka02 napisała:

Po prostu więc
        > ej przytyła, miała większy brzuch, a i smarować się dawniej nie było za bardzo
        > czym.

No popatrz- miałam o wiele większy brzuch niż przyjaciółka, więcej też przytyłam i w przeciwieństwie do niej NICZYM się nie smarowałam.
        U mnie rozstępów zero, u niej wszystko spękane i w sinych pręgach (brzuch, pośladki i uda).
        To jest genetyka.
        Prościej już nie można.

• niutaki Re: Genetyka 08.10.14, 18:47
          Na genetyce ani kosmetykach sie nie znam, za to w pierwszej ciazy zrobily mi sie rozstepy w pierwszym trymestrze. Teraz kupilam zwykly balsam nawilzajacy i jak pamietam to sie smarujewink Jestem w 27 tygodniu ciazy, przytylam 5,5 kg, na razie rozstepow brak.
        • ange1aa Re: Genetyka 10.10.14, 11:22
          Moja koleżanka w pierwszej ciąży smarowała się drogimi kremami i oliwką, robiła masaże i peelingi i nie miała rozstępów, a przytyła dużo. W drugiej ciąży miała problemy, skracająca szyjka itp. Ciąża leżąca i zakaz dotykania brzucha. Więc niczym nie smarowała, nie złuszczała, nie masowała. I co? Zero rozstępów, a przytyła więcej niż w pierwszej. No ciężko nie mówić tu o genetycewink Ja uważam, że jak się ma predyspozycje do rozstępów to warto robić peelingi i natłuszczać, nawilżać i masować skórę, by poprawić ukrwienie. Myślę, że w takich przypadkach skóra i tak popęka ale nieco mniej niż bez tego dbania.
          Kremy na rozstępy owszem, ale już jak są. Mogą je nieco wygładzić. Ale skuteczne są zabiegi inwazyjne w salonie kosmetycznym, kosmetologicznym gabinecie, czy chirurga plastycznego. Taka smutna prawda.
    • madziulka987 Re: czym się smarujecie - rozstepy?? 19.10.14, 20:04
      przy pierwszej ciąży nie miałam ani jednego rozstępu. teraz maluch jest tak duży że porozrywał mi cały brzuch, mimo wielu prób przeciwdziałania rozstępom. Problem z nimi jest taki że jesli dopuścvimy do ich postania to możemy później jedynie sprawić że będą bledsze, ale ich nie usuniemy. To odzaj blizny, ubytku skóry i nawet jak będą niewidoczne na codzien to zobaczymy je po opalaniu
      • chyba.ze Re: czym się smarujecie - rozstepy?? 19.10.14, 20:52
        madziulka987 napisała:

. Pro
        > blem z nimi jest taki że jesli dopuścvimy do ich postania

Kolejna bzdura.
        Na ich pojawienie się nie mamy najmniejszego wpływu.
        • madziulka987 Re: czym się smarujecie - rozstepy?? 22.10.14, 20:21
          wpływ mamy, wszystko zależy od elastyczności skóry, pielęgnacji, diety i aktywności fizycznej. Jednak połączenie wszystkich tych elementów jest trudne. Oczywiście częściowo jest to kwestia genetyczna ale mamy sporo do powiedzenia.
          Pamiętajmy jednak że ciąża jest specyficznym okresem. Ja nie miałambym pewnie po raz kolejny rozstepów bo bardzo o siebie dbam. Jednak nie jestem zbyt wielkiej postury a dziecko jest bardzo duże więc porozciągało mi skóre. Więc licze się z tym ze rozstępy pozostaną na dobre.
          Chyba nie ma sensu wyrywać krótkich zdań z całości wypowiedzi, żeby coś udowodnić
          • wronka30 Re: czym się smarujecie - rozstepy?? 22.10.14, 21:10
            Wedlug mnie bardzo duze znaczenie ma genetyka ale rowniez stan nasze skory przed ciaza i ilosc miesni na brzuchu oraz to ile przytyjemy. Jestem po trzech ciazach rozstepy zrobily mi sie tylko na piersiach przy pierwszej ciazy. Predyspozycje genetyczne mam (mama i siostra maja po ciazach rozstepy) natomiast zawsze uprawialam sport i mialam dobrze umiesniony brzuch efektem czego byl maly ciazowy brzuch (miesnie trzymaly go w ryzach, mowiaz kolokwialnie tongue_out ) i brak rozstepow. Dla mnie dbanie o siebie to przede wszystkim uzywanie naturalnych srodkow czyli 100% olejow (ja uwielbiam migdalowy oraz arganowy, oliwa z oliwek tez jest dobra ale srednio pachnie na skorze). Mowie nie wszelkim nowoczesnym kremom pelnych chemii.
          • yo_anka Re: czym się smarujecie - rozstepy?? 03.11.14, 12:11
            niekoniecznie,
            ja stawiam na genetykę jednak niestety
            Osobiście starałam się bardzo dbać i siebie, odpowiednia dieta, kremy, Elancyl , Mustella itp
            Dużo ćwiczyłam, nie przytyłam wiele, cieszyłam się jak głupia, że nie ma rozstępów i co?: 3 tyg przed porodem skóra nie wytrzymała i poszło.... rozdarcia.
            W drugie podobnie, tym razem poszła górna część brzucha
            Walczę, olejki Bio-Oli, Mustelle, nawet na bolesne lasery sie wybrałam, a brzuch jak poorany był tak jest teraz; tylko po latach rozstępy zbladły i mniej się rzucają w oczy, niż jak były świeże.

I nie zależy tez od tego ile się przytyje.
            Ja tyłam po około 10kg w każdej ciąży, moja szczuplutka koleżanka utyła 35kg i co ja mam rozstępy ona po dwóch ciążach ani jednego! Smarowała się olejkami też.
            I gdzie tu sprawiedliwość wink
    • zlosliwapannamigotka Re: czym się smarujecie - rozstepy?? 23.10.14, 12:32
      Nie wiem czy ktos to pisal ale niestety wszystko zalezy od genow ;/ Ja smarowalam sie non stop oliwkami , balsamami itd. niestety mam ich tyle i tak duzych ze niejedna z was by myslala ze horror oglada.niestety nie ma na nie rady.obecnie zdzieram się dosłownie pod przysznicem co drugi dzien i w tym upatruje swoja nadzieje , ze moze sie splyca jakos ... wydaje mi sie ze po ciaglym peelingowaniu jest gladziej - mija rok od porodu. Smarowalam nawet tym cudwnym palmersem ktorego piekna reklama jest nad watkiem i w tv - i co? I GOOWNO!
    • gulis1 Re: czym się smarujecie - rozstepy?? 23.10.14, 15:27
      Ja w pierwszej Pharmaceric Foliacti, w drugiej również tym się smaruję. W pierwszej nie było rozstępów, w drugiej zobaczymy (dopiero 4 miesiąc się zaczął). Kilka znajomych używało i uniknęło tego przykrego efektu ubocznego ciąży smile ale na pewno zależy to od szeregu różnych czynników, także liczmy że będzie dobrze smile
      • madziulka987 Re: czym się smarujecie - rozstepy?? 24.10.14, 15:35
        ja starałam się podobnie jak w pierwszej ciązy bardzo o sobie dbać. Przytyłam w sumie niewiele bo jestem w 40 tyg i tylko około 13kg. W pierwszej ciazy przybrałam ponad 20kg. Jednak donosiłam tylko do 36 tyg. W pierwszej nie było ani jednego rozstępu. Moja mama też nie ma z tym problemu. Teraz niestety jest całkowicie odwrotenie - mój brzuch wygląda strasznie. jednakże dokładnie wiem z czego to wynika. Wszystko co przytyłam jest w brzuchu, mój drugi syn waży około 4,5 kg i już ledwo go dźwigam, a dodatkowo lubi się wiercić. Więc niestety nie udało mi się tym razem i nie miało to za wiele wspólnego ani z genetyką ani z pielęgnacją.
        • gulis1 Re: czym się smarujecie - rozstepy?? 27.10.14, 11:35
          A to mnie zaskoczyłaś i troszkę zmartwiłaś... ale najważniejsze jest dziecko! Jakby ktoś nam kazał wybierać zdrowe dziecko lub rozstępy to chyba nikt by się nie zawahał!
          • madziulka987 Re: czym się smarujecie - rozstepy?? 27.10.14, 20:53
            to na pewno.
            Ostatnio śmiałam się już do mojego faceta że ma zbierać na operacje dla mnie. Usuniemy nadmiar skóry i przy okazji rozstępy tongue_out Całe szczęście usłyszałam tylko "przecież wiesz że mi to nie przeszkadza". I staram się wbić sobie do głowy że problem z wyglądem brzucha po ciąży najsilniej zakorzeniony jest w mojej głowie.
        • sk-1 Re: czym się smarujecie - rozstepy?? 20.11.14, 14:34
          Kto Wam durrrne baby wmówił, że rozstępy na Waszych brzuchach to coś straszne i nieporządane !?- Wręcz przeciwnie !! NIe zdajecie sobie sprawy jak to działa na samca. Mówię Wam to ja- stary moherowy beret . Byłem tez przecie młody i niejedno w życiu widziałem. Oczywiście że na plaży.
    • zolza78 Re: czym się smarujecie - rozstepy?? 27.10.14, 14:07
      Niczym. Ani w pierwszej, ani w drugiej ciąży żadnego rozstępu (na ten moment...)
      W pierwszej przytyłam 18 kg, teraz też coś koło tego będzie.
    • edw-ina Re: czym się smarujecie - rozstepy?? 27.10.14, 15:25
      całą ciążę używałam olejku ze słodkich migdałów i oleju kokosowego. Nie mam żadnych rozstępów. Tymi samymi olejkami od początku smaruję dziecko. Nie znam niczego lepszego.
    • jotes55 Re: czym się smarujecie - rozstepy?? 01.11.14, 13:17
      Bedac w ciazy przytylam prawie 19 kg i nie mialam W OGÓLE rozstepów. Trick polega nie na kremach tylko ale zahartowaniu skóry (pojedrnianie mechaniczne). Od samego poczatku nalezy aplikowac skórze na brzuchu "szczypa z zakretasem". Bierzemy falde skóry kciukiem i wskazujacym, podnosimy, zakrecamu i puszczamy. Tak "maltretujemy" caly brzuch. Potem dobry krem nawilzajacy. Troche to boli ale warto. Sprawdzone.
      • madziulka987 Re: czym się smarujecie - rozstepy?? 01.11.14, 18:01
        mimo wszystko uważam że nie u każdej się sprawdzą. Każda ciąża jest w końcu inna. Ja nie miałam po pierwszym rozstępów a więcej przytyłam. Teraz mam tylko wielki brzuch i mimo uporczywej pielęgnacji siatkę na brzuchu. dużo zależy od pielęgnacji, czasem podziała to czasem tamto jednak niestety czasem wkradają się elementy całkiem niezależne od nas.
        • gulis1 Re: czym się smarujecie - rozstepy?? 05.11.14, 12:24
          Dokładnie, nie ma recepty. A z tym masowaniem brzucha to bym uważała. Mnie bardzo się napinał brzuch od połowy ciąży więc nie ma mowy o żadnym szczypaniu! Szybko smarowałam brzuch aby jaj najmniej go dotykać.
    • kluzeczka Re: czym się smarujecie - rozstepy?? 16.11.14, 09:05
      Możesz użyć innego balsamu. Ostatnio w TV reklamują takie produkty i są podobno dobre. Ważne jest aby skórę nawilżać aby była elastyczna i rozstępy nie pojawiały się.
    • a.nnam Re: czym się smarujecie - rozstepy?? 16.11.14, 18:09
      znając swoje ciało można było dużo nawilżać oliwką np brzuch podczas ciąży, nie każda kobieta ma skłonności do rozstępów więc nie każda musi się tym martwić. Dużo oliwki i powinno być ok.
      • a.tarajkowska-olejnik Re: czym się smarujecie - rozstepy?? 18.11.14, 09:03
        Oliwki maja dwukierunkowe działanie na skórę - natłuszczają delikatnie jej powierzchnię i zmniejszają parowanie, a więc wtórnie nawilżają skórę. Taką pielęgnację można stosować bezpiecznie w ciąży, karmieniu a także później w codziennym pośpiechu.. Przy skłonności do rozstępów uelastycznią skórę i zwiększą skuteczność masażu w okolicach, na których pojawiają się ich pierwsze nawet oznaki..
    • minima80 Re: czym się smarujecie - rozstepy?? 21.11.14, 09:34
      to i to - na all albo w aptekach
      dwie ciąże z przybraniem po 15-20kg, zero rozstępów
    • marta.monroe Re: czym się smarujecie - rozstepy?? 23.11.14, 21:55
      Polecam olejek ze słodkich migdałów ale warto zacząć na początku ciąży i być systematyczną w stosowaniu. U mnie zero rozstępówsmile
    • ktosnaprzyczepke Re: czym się smarujecie - rozstepy?? 03.12.14, 21:01
      olej kokosowy i olej ze słodkich migdałów u mnie się sprawdził
      • tekilasanrajs Re: czym się smarujecie - rozstepy?? 03.12.14, 23:29
        jednym słowem - każda pielęgnacja sie sprawdzi!! smile
    • gozaimas Re: czym się smarujecie - rozstepy?? 16.12.14, 19:53
      polecam mikrodermabrazję diamentową - jestem po zbiegu i efekty są widoczne smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka