Dodaj do ulubionych

11 tc. obrzęk płodu.

08.03.15, 13:52
Dziewczyny, może coś powiecie w temacie.
11 tydzień ciąży. W czwartek USG, lekarz mówi "nie jest dobrze,ale ten sprzęt nie jest zbyt dokładny". Dzień później USG na dobrym sprzęcie, lekarz mówi, ze wygląda jeszcze gorzej.
Caly płód jest obrzęknięty (szczególnie głowa). Lekarz,były ordynator na ginekologii twierdzi,ze tak dużego obrzęku płodu chyba do tej pory nie widział, nie rokuje dobrze. Już w najbliższą środę wizyta w poradni badan prenatalnych.
I CO DALEJ? Powiedzcie co wiecie ze swojego doświadczenia.
Obserwuj wątek
    • tiff28 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 09.03.15, 17:22
      Współczuję tej sytuacji wiem co przechodzisz.
      Miałam to samo i u mnie niestety nie skończyło się dobrze. Co do twojego pytania to konieczna jest dalsza diagnostyka prenatalna i pewnie biopsja kosmówki. Niestety na tym etapie nic więcej zrobić się nie da. Trzeba czekać i mieć nadzieję.
      • krecia44 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 09.03.15, 18:08
        Tiff28, czy moglabys przyblizyc swoja historie?

Jestem w takiej samej sytuacji. W 11 tyg stwierdzony obrzek plodu i NT 3,5 mm. Na 18.03 dopiero mam termin badan prenatalnych. Czytalam, ze takie historie dobrze sie nie koncza ale jesli moglabys napisac jak bylo u Was to bylabym wdzieczna.
      • i.co.dalej Re: 11 tc. obrzęk płodu. 09.03.15, 19:21
        Dziękuję za odp.
        Ja wizytę w por.badań prenatalnych mam już pojutrze, i dobrze bo taka niepewność jest męcząca.
        Mnie dodatkowo od 2 dni pobolewa brzuch jak przed okresem...
        Czy możesz cos więcej napisać, jak u Ciebie to wyglądało...?
        • tiff28 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 12.03.15, 17:44
          No nie pocieszę was moją historią. Podczas USG prenatalnego wyszło NT 6mm potem już tylko gorzej: uogólniony obrzęk płodu, przymusowe ustawienie dłoni, brak żołądka, kość nosowa obecna. Lekarz zaraz wypisał skierowanie na biopsję kosmówki, którą można wykonać już od 16 tyg. ciąży na wynik się czeka od 3 do 4 tyg. Test PAPPA zrobiliśmy ale on już nie miał większego znaczenia bo było źle. Ryzyka: trisomia21 1:8 / trisomia18 1:4 / trisomia13 1:20. Przeryczałam całą drogę do domu i w domu też. Niestety nie doczekaliśmy badań po tygodniu zaczęłam krwawić i skończyło się poronieniem.

Jedyne co mogę wam napisać to to, że po roku znów byłam w ciąży. Od początku z problemami niestety.
          W 4 tyg. okazało się że kropeczki są dwie. Do badań prenatalnych byłam wrakiem człowieka tak się bałam. Dziś moje dwie kropeczki mają 3 miesiące i są najsłodsze na świecie.
          Gdzieś kiedyś przeczytałam, że nienarodzone dzieci nie odchodzą tylko zmieniają datę przyjścia na świat. I tak chyba było u nas.

Kochane musicie być silne i mieć nadzieję. Życie pisze różne scenariusze. Życzę wam żeby wasze maleństwa były zdrowe i reszta ciąży przebiegała już bez zakłóceń.
          • i.co.dalej Re: 11 tc. obrzęk płodu. 13.03.15, 17:39
            Tiff-podziwiam,ze się zdecydowałaś na ciążę po tych przejściach.
            Ja wiem, ze już nigdy. No way!
          • 1991paullaa Re: 11 tc. obrzęk płodu. 02.05.15, 15:01
            Hej i co u was? Ja urodziłam córeczkę z obrzęku uogólnionego.
    • i.co.dalej Re: 11 tc. obrzęk płodu. 11.03.15, 19:29
      Dziś byliśmy w poradni prenatalnej. Wiemy więcej....więcej złego 😥
      NT to ok 6,3 mm / CTRL 49,7
      kość nosowa niewidoczna
      Ryzyka: trisomia21 1:8 / trisomia18 1:47 / trisomia13 1:682.
      Przy tych warunkach szanse na zdrowe dziecko chyba żadne - szacunek Pani Dr.
      Pobrano krew do badania PAPPA-wynik za 2 tyg.
      Amniopunkcja za 3 tyg.
      I CO DALEJ??? JAK FUNKCJONOWAĆ???
      • oliwa-6 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 11.03.15, 20:30
        Witaj. Bądź dobrej myśli ja jestem w podobnej sytuacji. U nas nt dzidziusia najpierw 4,7 na badaniu profesjonalnym sprzętem 3.3. Do tego mam 34 lata i tu szane maleją. Ale czekam na wynik PAPPA. A później amniopunkcja bądź testy z krwi matki dające tak samo wiarygodne wyniki niestety koszt 2600. Ale wierzę mocno że będzie dobrze i u Ciebie równiez.
      • krecia44 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 11.03.15, 20:33
        i.co.dalej, a obrzek nie ustapil? Czy rozmawialas moze z lekarzem o rokowaniach? Bo jak czytalam o takich prypadkach jak nasze to nie znalazlam ani jednego happy endu. Zawsze konczylo sie zatrzymaniem akcji serca u dziecka na roznych etapach rozwoju albo decyzja o teminacji ciazy ze wzgledu na brak jakichkolwiek szans na donoszenie dziecka.
        Jedziemy na tym samym wozku. Moj sasiedni watek przedstawia nasza historie. Z tym, ze ja dopiero za tydzien mam wizyte w poradni.
        • oliwa-6 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 11.03.15, 21:00
          Ja przejrzałam już tyle wątków że wiem że zawsze trzeba mieć nadzieję. Nawet gdy nt było powyzej 6 , i podobne do Waszych przypadków ze szczęśliwym zakończeniem. Ja wierze i mam nadzieję i to daje mi siłę na kolejne dni.
        • i.co.dalej Re: 11 tc. obrzęk płodu. 12.03.15, 18:17
          krecia - na usg genetycznym Pani dr nie stwierdziła uogólnionego obrzęku płodu, na zwykłym tak to wyglądało bo przezierność jest tak powiększona, że zachodzi aż na głowę. Pani dr cały czas powtarzała, że ta przezierność jest ogromna (na niektórych ujęciach wychodziła 7, co Pani dr oceniała jako w zasadzie przy tej randze juz nieważne. To tak jakby się pomylić o grosza na 100 zł)
          Pisz co u Ciebie, bo faktycznie chyba mamy podobne przypadki sad
      • zebra12 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 12.03.15, 06:25
        Może wydaje się, że wszystko przepadło, ale przecież ryzyko trisomii 21 masz 1:8, a nie np 1:2. Inne markery mogą być spowodowane infekcją, albo mniejszą, niegenetyczną wadą. Poczekaj spokojnie (wiem, łatwo się mówi), bo w sumie niewiele możesz zrobić. Trzymam kciuki!
        Też jestem po ciążowych przejściach i wiem co to znaczy stres i strach.
        • i.co.dalej Re: 11 tc. obrzęk płodu. 12.03.15, 18:09
          Sam fakt dużych ryzyk to jedno. NT u mnie jest ogromne i to najbardziej determinuje złe rokowania.
          Teraz czekają nas badania i czekanie.

• oliwa-6 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 13.03.15, 13:37
            Ja dzisiaj dostałam informację o złych wynikach PAPPA jestem załamana we wtorek wizyta u lekarza i....co dalej?
            • kalina_lin Re: 11 tc. obrzęk płodu. 13.03.15, 15:53
              A USG genetyczne jak wyszło?
            • i.co.dalej Re: 11 tc. obrzęk płodu. 13.03.15, 16:32
              Oliwa-jak złe? Ja będę miała wynik za ok. 2 tyg.
              Co dostałaś w wyniku?
              • oliwa-6 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 13.03.15, 16:48
                Na usg wszystki ok tylko albo aż NT 4,7 a po badaniu na profesjonalnym sprzęcie 3,3. A teraz po badaniach wyszło prawdopodobieństwo trisomii 21 chromosomu 1:99😢. Ale mam nadzieję choć serce mi się ściska😥
                • i.co.dalej Re: 11 tc. obrzęk płodu. 13.03.15, 17:28
                  1:99 to nie aż tak źle. Z grupy 99 kobiet 98 urodzi zdrowe dziecko
                  Ja mam 1:8....
                  • oliwa-6 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 13.03.15, 18:23
                    To prawda jest nadzieja , ale wciąż w głowie mam słowa jednego lekarza który jak twierdził na początku nt było nawet 5 , i raczej nie dawał nadziei. Teraz mam je ale i tak w głowie tysiąc myśli na sekundę, Twój wynik no nie jest dobry ale też jest nadzieja - wszystkie nasze wątpliwości rozwieją badania- amniopunkcja!!! Tylko to czekanie 3 tygodnie na badanie kolejne 3 na wynik i robi się z tego prawie 5 miesiąc , gdzie prawie czujesz ruchy!!!
                  • oliwa-6 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 13.03.15, 18:40
                    Tak właśnie doczytałam że Ty masz 1:8 przed Pappa , ja przed badaniami miałam 1: 43 więc szanse się zwiększyły może i u ciebie tak będzie . Trzymam kciuki za wszystkie maleństwa!!!!! Ja dowiem się może czegoś we wtorek na konsultacjach. Będę pisać bo wiem jak potrzebne jest to w takich momentach ja dwa razy poroniłam moje Maleństwa, teraz mam 9letnią córę i czekam na moje drugie dzieciątko - bo też wierzę że nienarodzone dzieci wracają ;0)
                    • i.co.dalej Re: 11 tc. obrzęk płodu. 13.03.15, 18:56
                      No to u Ciebie szanse wzrosły dwukrotnie 😊
                      Pisz na bieżąco co u Ciebie.
                      • oliwa-6 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 14.03.15, 11:24
                        Dzięki. Ja za Ciebie trzymam kciuki 😉 i za kruszynkę.
                • iziula1 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 13.03.15, 22:16
                  Oliwa, wynik NT powyżej 3 zwiększa ryzyko trisomi 21 aż 3 krotnie.
                  Twój wynik krwii zmniejszył ryzyko wady genetycznej.
                  Masz spore szanse ,że twoje maleństwo jest zdrowe.
                  1/99 to całkiem dobry rezultat, szczególnie że wczesniej wynosiło 1/43.

Na tym forum znajdziesz mnóstwo watków dziewczyn, które miały wyniki NT powyżej 3,5 a ich dzieci urodziły sie zdrowe.
                  Uważam,że powinnas być dobrej myśli. Wiem,że ciężko ale jeśli na USG nie wykryto żadnych innych markerów wad chromosomalnych to twoje szanse na zdrowe maleństwo są bliskie 99 %.
                  Porozmawiaj jeszcze z lekarzem, przy tym wyniku masz prawo do darmowej amniopunkcji.
                  Trzymam kciuki smile
                  • oliwa-6 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 14.03.15, 11:19
                    Iziula Dzięki za słowa otuchy . Ja mocno wierzę że będzie dobrze , tak jak pisałam we wtorek idę omówić wynik, zobaczę co powie lekarz. Kocham to maleństwo i nie wyobrazam sobie żeby było z nim coś nie tak. Czekałam na nie 10 lat. Pozdrawiam Gorąco
                    • oliwa-6 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 17.03.15, 21:07
                      Jestem po wizycie za tydzień mam amniopunkcję. Boję się strasznie lekarze boją się cokolwiek mówić. Wyczytałam że wyniki PAPP-A są ok . Więc mocno wierzę że dzidzia jest zdrowa. A co u Was?
                      • iziula1 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 17.03.15, 22:36
                        Pamiętam moje rozmowy z lekarzem i to że nie otrzymałam jednoznacznej odpowiedzi,że dziecko jest/będzie zdrowe. Rozumiem,że żaden lekarz nie chce nas karmić fałszywymi nadziejami.
                        Ja do amniopunkcji nie podeszłam. Myślałam, dużo o tym, analizowałam, rozmawiałam z mężem i zrezygnowałam z badania. Bardzo wcześnie poczułam ruchy córeczki bo już w 14 t.c. i wtedy wiedziałam że cokolwiek bedzie nie zniose myśli że może jej nie być.
                        Mój lekarz ( doświadczony położnik ) dopiero po mojej jednoznacznej decyzji o rezygnacji z amnio dał mi odpowiedz,że wg jego opinii ( wykonał mi USG ) moje dziecko jest w 99% zdrowe. Wskazał mi podstawowe parametry dziecka z trisomią, jak wygląda główka takiego dziecka i powiedział,że moja córka tych cech nie ma.
                        I miał rację.
                        Tobie życze tego samego i nie polecam mojego wyboru- czyli rezygnacji z amniopunkcji. Przez tyle tygodni, mimo ogromnej nadziei i wiary do dziś odczuwam skutki ogromnego i długotrwałego stresu. Mam wrażenie,że ta ciaza odebrała mi 5 lat z życia.
                        • oliwa-6 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 19.03.15, 15:43
                          No mój strach jest coraz większy, i też nie wyobrażam sobie podejmowania jakichkolwiek decyzji ale chyba życie w nuepewniści do 9 miesiąca ujmie i mi kilka lat jak nie więcej bo po ostatnich 2 tygodniach wyglądaM koszmarnie. Dzięki że zaglądacue i dzielicie się Swoim doświadczeniem. Ps a dużą przezierność karkową miała Twoja córcia? Pozdrawiam
                      • i.co.dalej Re: 11 tc. obrzęk płodu. 18.03.15, 06:24
                        U mnie bez zmian,no może poza tym,ze fizycznie czuje sie fatalnie-brzuch mnie często boli na dole i bardzo zaczął dokuczać żołądek. Zdarzają sie dni jak wczoraj,ze wracam z pracy i po godzinie juz leżę,bo brak mi sil.
                        W czwartek mam zwykłą wizytę u ginekologa-no i juz dzis mi sie śniło,ze przezierność wzrosła jeszcze bardziej sad Po wyniki PAPPA mam dzwonic na poczatku przyszłego tygodnia,a jak będą złe to sami wcześniej do mnie zadzwonią.
                        Mega trudny czas.
                        Aha-dziewczyny,ktos tu kiedys polecił forumginekologiczne.pl jest tam cale forum o przeziernosci karkowej,cale historie dziewczyn. Ja regularnie tam zaglądam,co więcej znalazłam dziewczynę,ktora teraz ma prawie identyczne wyniki jak ja plus taką,ktora z nieco gorszymi wynikami urodziła zdrowego malucha.
                        Przypomnę-moje NT to 6,3.
                        • czarna2508 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 18.03.15, 10:45
                          Dziewczyny ogromnie Wam współczuję.
                          Doskonale wiem co siedzi w głowie i sercu.
                          Dwa lata temu wykryto u mojego Maluszka uogólniony obrzęk i za duże NT.
                          Cały świat się zawalił.

Gdyby któraś z Was chciała prywatnie porozmawiać- popisać- jestem
                          mirkaaa@tlen.pl
                          • i.co.dalej Re: 11 tc. obrzęk płodu. 18.03.15, 19:21
                            Czarna a jak skończyła się Twoja historia?
                            • czarna2508 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 24.03.15, 18:46
                              Nasza cała historia opisana w gazecie
                              gosc.pl/doc/2051137.Szpital-nie-z-tej-ziemi
                              • i.co.dalej Re: 11 tc. obrzęk płodu. 24.03.15, 20:52
                                Mirka-dzieki Przeczytałam,dobrze ze sie tam znalazlas. Dobrze czytac,ze ktos miał prawo do godności,do wsparcia i braku oceniania... Niemniej jednak podziwiam Was. To musiało byc bardzo trudne...
                              • anuko_uk Re: 11 tc. obrzęk płodu. 03.05.15, 10:36
                                Poplakalam sie...Mirka, serdecznie Wam wspolczuje straty dziecka, niewyobrazalne. Ogromny smutek i zal przepelnia mnie za kazdym razem, gdy czytam o podobnych do Waszego dramatach. Pozegnaliscie dziecko w piekny sposob i mam nadzieje, ze dalo Wam to glebokie poczucie spokoju, ktorego byscie nie zaznali w innym szpitalu...
                        • oliwa-6 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 19.03.15, 15:48
                          Mnie też pobolewa , tak jak skórcze , skręca. Nospe łykam na wypadek. A co do tych wątków też czytałam wiele i 99% z happy andem. Oby i naszym maleństwom się poszczęściło. A co do osłabienia to też miewam często, może zwolnienie by się przydało na początku nawet od rodzinnego nawet. Pozdrawiam
                          • i.co.dalej Re: 11 tc. obrzęk płodu. 20.03.15, 07:02
                            Jestem po wizycie u ginekologa-przezierność wzrosła z 6,3 do około 8, lekarz dopatrzył sie tez obrzęku zachodzącego pod pachę. Jedyne co mogę zrobić teraz to czekać na kolejne badania....
                            A co u Was?
                            • zebra12 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 20.03.15, 15:23
                              Nie wiem co Ci powiedzieć i jak pocieszyć. Przytulam wirtualnie.
                            • iziula1 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 20.03.15, 19:45
                              i.co.dalej, strasznie mi przykro z powodu powiększonej przezierności.
                              Nie trać jednak nadziei.
                              Co mówił lekarz? Dał jakąś nadzieje, kazał czekać?
                              Czy sprawdzał inne markery, typu: kości twarzoczaszki, układ dłoni, przepływy, wielkośc żołądka itp ?
                              • i.co.dalej Re: 11 tc. obrzęk płodu. 20.03.15, 21:51
                                Iziula-to wszystko dokladnie ogladala pani dr na usg genetycznym w11tc+6d. Opis mam taki, ze w normie lub widoczne:czaszka/mózg,kręgosłup,serce,brzuch,żołądek,pęcherz moczowy,ręce,stopy.
                                Więc skąd to NT??? boję sie myśleć 😢
                                • iziula1 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 20.03.15, 22:51
                                  Przytulam Cię bardzo mocno.
                                  Masz jakieś wsparcie w bliskich Ci osobach ?
                                  Nie zostawaj z tym wszystkim sama. Płacz, krzycz, przeklinaj jeśii tylko to przyniesie ulge.
                                  I nie trać nadziei.
                                  Jest żołądek, pęcherz moczowy - to dobry znak.I jeszcze zapis, że w normie.
                                  Najbardziej wiarygodne będzie badanie połówkowe. Można je zrobić już od 18 t.c.

Myślałaś o amniopunkcji?
                                  Pappa też robiłaś?
                                  • iziula1 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 20.03.15, 22:55
                                    Poczytaj ten artykuł. Tam podają przykład markerów wad oraz przyczyny zwiększonego NT przy braku wady genetycznej:
                                    >>>Wyższą wartość przezierności karkowej obserwuje się również w wadach układu sercowo-naczyniowego, przy prawidłowej strukturze genetycznej, gdyż wadom tym także może towarzyszyć zastój chłonki w obrębi karku płodu.>>>>

www.czytelniamedyczna.pl/1396,ultrasonograficzne-markery-aberracji-chromosomowych-u-plodu.html
                                    Może to Cię choć troche pocieszy. Mi pomagało wierzyć,że lekarz i USG się nie myli i mimo Pappy 1:8 moje dziecko jest zdrowe.
                                    • i.co.dalej Re: 11 tc. obrzęk płodu. 21.03.15, 13:22
                                      Izula dzięki za tego linka. Przeczytałam raz, poczytam jeszcze dokładnie.
                                      Ja wyniki Pappa mam mieć po tym weekendzie, nie dzwonili (a mieli gdyby byłe krytyczne), więc sama będę dzwonić, choć stres w takich chwilach jest okropny. Na chwilę obecną ryzyko T21 1:8, zobaczymy, co z nim "zrobi" Pappa...Co najważniejsze, zaczynam funkcjonować codziennie bez płaczu, owszem są momenty gdzie jest dół, ale nie ryczę. I jestem zadziwiająco spokojna.
                                      • i.co.dalej Re: 11 tc. obrzęk płodu. 21.03.15, 13:24
                                        a jeszcze jedno -na pewno Wy wiecie - jak wygląda przekazywanie wyników testu Pappa? czy to jest normalna wizyta u dr? i omówienie tych wyników? czy po prostu dostaje się je do ręki i czeka na wizytę?
                                        • giba116 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 21.03.15, 14:12
                                          U mnie w poradni wyniki sa przekazywane na konsultacji lekarskiej. Ja jestem umowiona na poniedzialek.
                                        • oliwa-6 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 21.03.15, 16:43
                                          Ja dostałam informacje telefonicznie i od razu umówiona na wizytę. Na niej lekarz wszystko wytłumaczył objaśnił zapytał czy wyrazam zgodę na amniopunkcję i wykonał badanie usg. Ja we wtorek idę już na amniopunkcję , obawy są ale u mnie też ogólny spokój. Będzie dobrze musimy przez to przejść zeby później móc cieszyć się maluchami i tego się trzymajmy 😉
                                          • oliwa-6 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 24.03.15, 17:01
                                            Byłam na amniopunkcji zabieg nie straszny, lecz to co usłyszałm podczas badania usg dobiło mnie. Nieprawidłowa budowa serca , fala wtórna i żołądek nie po tej stronie. Jestem załamana, łzy cisną się do oczu, szanse maleją....😢
                                            • czarna2508 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 24.03.15, 18:48
                                              Oliwa- tak ogromnie mi przykro. Wyobrażam sobie jak bardzo cierpisz i co przeżywasz.
                                              Nie trać nadziei. Tylko ona pozostaje i jej należy się trzymać.
                                              Przytulam całym sercem.
                                              Jeżeli tylko mogę jakoś pomóc to pisz śmiało.
                                              (mirkaaa@tlen.pl)
                                              • oliwa-6 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 25.03.15, 07:04
                                                Czy zdecydowaliście się na kolejne dziecko? Jak potoczyły się losy? Pozdrawiam i dziękuje
                                            • i.co.dalej Re: 11 tc. obrzęk płodu. 24.03.15, 20:41
                                              Oliwa -w ktorym Tc jesteś? Wczesniej obraz usg byl w porządku tylko Nt za duże prawda?
                                              A teraz jakie rokowania daje Ci lekarz?
                                              Ja jestem po wstępnym wyniku testu Pappa-ryzyko T21 spadlo z 1:8 do 1:39. W
                                              Wiem,wiem-nadal jest b.duże. NT wzroslo do 8mm,wiec pewnie na usg przed amnio tez sie dowiem "ciekawych" rzeczy ;-/
                                              • oliwa-6 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 25.03.15, 07:01
                                                Tak było wszystko ok. A teraz takie przykre informacje, jestem w 15 tc. Świat się zawalił😢
                                            • iziula1 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 24.03.15, 20:57
                                              Oliwa, kochanie przytulam Cię bardzo mocno.
                                              Nie znam słów jakimi mogę Cię pocieszyć.
                                              • oliwa-6 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 25.03.15, 07:02
                                                Dziękuje że piszecie.... to wielkie wsparcie.
                                                • czarna2508 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 25.03.15, 09:17
                                                  Oliwio ja na fundację Gajusz nie trafiłam na swojej drodze. Przyznam, że gdzieś w głębi serca żałuję mimo, że w szpitalu w Warszawie zajęli się nami wspaniale.
                                                  Nie wiem z której części Polski jesteś. Gdybyś jednak chciała to polecam ich pomoc.
                                                  Opis z ich strony:
                                                  "Pomagamy najmniejszym maluchom i ich mamom.
                                                  Fundacja Gajusz zaprasza Kobiety w ciąży na bezpłatne konsultacje medyczne (USG genetyczne, badania biochemiczne).
                                                  W razie problemów ze zdrowiem nienarodzonego dziecka proponujemy także wsparcie doświadczonego psychologa. Nie jest wymagane skierowanie."
                                                  Łódź, ul. Dąbrowskiego 87
                                                  tel: 42 207 28 60 (w godzinach 9 - 17).
                            • oliwa-6 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 20.03.15, 20:10
                              Nie trać nadziei. Tylko ona pomoże Ci przetrwać a ja czytałam że dzieci gdzie nt było ponad 6 też mają szanse i są przypadki zdrowych maluchów. Trzymaj się i pisz. Ściskam ☺
                • zuleyka.z.talgaru Re: 11 tc. obrzęk płodu. 20.03.15, 18:29
                  U mnie ryzyko było 3,2mm , ryzyko ZD 1:38. (inne markery ok).
                  Zrobiliśmy NIFTY - wyszło ok, 1: rząd siedmiocyfrowy. Usg połówkowe - idealne, echo - idealnie. Wg. lekarzy dzieć zdrów.
                  Także, uszy do góry, będzie dobrze.
    • krecia44 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 07.04.15, 11:47
      i.co.dalej, jak u Ciebie?
      Ja dzisiaj mialam amnio. Teraz 4 tygodnie czekania na wynik.
      • i.co.dalej Re: 11 tc. obrzęk płodu. 07.04.15, 18:45
        Jestem po amnio (1.04). Na usg przed amnio pani dr nie wynalazla niczego nowego nieprawidłowego. Ale to NT...teraz to juz za 2 tyg. wyniki. No i nic nowego! Czekamy...nie znoszę chodzić do lekarzy teraz,bo każdą wizytę odchorowuję"mega dołem" leżę i dosłownie wyję 😞 śnią mi się najgorsze wyniki badania. Dziewczyny jak Wy przez to przechodzicie???
        • oliwa-6 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 13.04.15, 13:04
          Hej ja już mam wyniki amnio. Są prawidłowe , chłopaczek. Oczekiwanie na nie to było tkwienie w nicości naszczęście u mnie od pobrania do wyników zesz£o tylko 2,5 tygodnia. Teraz jutro idę do profesora zeby pokierował mnie do kardiologa prenatalnego gdyż nasz synio ma wadę serduszka. Modlimy się i mamy nadzieję że da się ją zoperować bądź stanie się cud. Trzymajcie się dziewczyny i starajcie się robić wsztstko tak jak by nic. Bo inaczej zwarjujecie. Trzymam kciuki 😉
          • i.co.dalej Re: 11 tc. obrzęk płodu. 06.05.15, 19:53
            Oliwa co i Was?
    • zebra12 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 26.04.15, 20:28
      I jak wyniki? Nic nie piszesz.
      • i.co.dalej Re: 11 tc. obrzęk płodu. 26.04.15, 22:01
        wiem, że zespół trzech X - na jego temat niewiele, bo znów niewiele na necie o tym, większość to same definicje pl.wikipedia.org/wiki/Trisomia_chromosomu_X podobno część kobiet z tym żyje nie wiedząc o tym - to zdanie bardzo mnie podtrzymuje na duchu
        jutro spotkanie z genetykiem, to dowiem się więcej
        • kalina_lin Re: 11 tc. obrzęk płodu. 29.04.15, 17:09
          Oby wszystko dobrze się skończyło. Zdrowia dla córeczki.
        • oliwa-6 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 29.04.15, 18:31
          Trzymam kciuki za Was dziewczyny, wszystko będzie dobrze mocno w to wierzę nasze maleństwa zasługują na to 😊
          • 1991paullaa Re: 11 tc. obrzęk płodu. 02.05.15, 15:27
            Jesli tu jeszcze zagladacie nie zalamujcie sie. Trzeba wierzyć do konca. Ja jestem mama dziecka z uogólnionego obrzęku i masy innych rzeczy. Więcej możecie poczytać w temacie: uogólniony obrzęk płodu co z naszym malenstwem lub na kafeteri i obrzęku jest tam dużo dziewczyn a kilku udało sie urodzić. Jeśli któras chce to możecie zawsze napisać na maila: wisienqaa@gmail.com
        • krecia44 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 06.05.15, 14:29
          i.co.dalej, co u Was?
          Miałaś spotkanie z genetykiem? Dawaj znać.
          • kalina_lin Re: 11 tc. obrzęk płodu. 06.05.15, 14:40
            Krecia - a jak u Ciebie? Masz już wyniki amnio? Mało piszę, bo nie jestem fachowcem w temacie, ale sledzę Wasze historie i z całego serca życzę, aby wszystko dobrze się skończyło.
            • krecia44 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 06.05.15, 15:35
              Czekam na telefon z wynikami. Już ponad 4 tygodnie minęły. Dzisiaj dzwoniłam sama ale usłyszałam, że mam czekać. 11.05 wizyta u lekarza i aż mnie ciarki przechodzą...
              • 1991paullaa Re: 11 tc. obrzęk płodu. 06.05.15, 16:07
                Ja dopytywalam jak natret o wyniki amino. Dzwonilam co 2 dni i mówili mi na ilu płytkach jaki wynik wychodzi. Powinni chociaż to Wam powiedzieć.
                • krecia44 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 06.05.15, 18:40
                  U mnie w miescie tylko pobieraja plyn do badania. Probki wysylaja gdzie indziej dlatego poki nie dostana wynikow sami nic mi nie powiedza.
              • i.co.dalej Re: 11 tc. obrzęk płodu. 06.05.15, 19:37
                Krecia - im dłużej czekasz tym lepiej smile jak jest źle to dzwonią szybko, a jak nic nie wychodzi to czekają aż do samego końca hodowli. Trzymam kciuki.
                Ja jestem po wynikach i spotkaniu z panią genetyk, która określiła, że nie jest ani dobrze, ani źle. Bo niby wynik nieprawidłowy, ale to taka nieprawidłowość, że gdyby nie powiększone NT to moglibyśmy się nigdy nie dowiedzieć, że coś jest inaczej niż u "typowego" człowieka. Jutro jadę na wnikliwe oglądanie na usg, a potem echo serca.
                I tyle - ciągle czekanie na kolejne badanie i kolejny wynik
                • oliwa-6 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 06.05.15, 20:38
                  Ale nie ma tragedi ☺ z tego wynika..? Będzie dobrze. Ja jadę na badanie serduszka do Wawy 18 maja. Bo serduszko nie po tej stronie i coś z przegrodą komorową nie tak. Ale pełna wiary jestem . Widziała I mam zdjęcie mojego synia , jak miniaturka mojego męża 😁 staram się cieszyć takimi chwilami bo dzidziuś czuje nasze emocje !!! Trzymam kciuki za Ciebie i Krecią . Trzymajcie się i odzywajcie .
                  • 1991paullaa Re: 11 tc. obrzęk płodu. 06.05.15, 21:10
                    W których tyg ciąży teraz jesteście? Mam nadzieje ze Wasze dziecieczki sie urodza całe i zdrowe smile
                    • oliwa-6 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 06.05.15, 23:25
                      Ja 21/22 i mały kopie jak szalony 😊
                      • 1991paullaa Re: 11 tc. obrzęk płodu. 07.05.15, 07:34
                        Silny i da radesmile im dalszy tydzień tym większe prawdopodobienstwo ze wszystko będzie dobrze.
                        • oliwa-6 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 09.05.15, 20:19
                          Ja też w to mocno wierze 😊
                          • 1991paullaa Re: 11 tc. obrzęk płodu. 11.05.15, 08:11
                            Mojej córki mialo nie być z nami takie prognozy dostawalismy. Ma 7 miesięcy wink
                            • i.co.dalej Re: 11 tc. obrzęk płodu. 13.05.15, 05:48
                              Paulla, napisz coś więcej proszę?
                              U mnie połowa ciąży, lekarze przestali straszyć najgorszym.
                              • 1991paullaa Re: 11 tc. obrzęk płodu. 13.05.15, 10:00
                                Łatwiej by było gdybys mi napisała co chcesz wiedziec. smile Obrzęk jest rozległym tematem. W wielkim skrócie wyglądało to tak: Normalna ciąża z prawidłowym przebiegiem. Usg 27 tyg super, a w 30 tyg cos jest nie tak. Diagnoz padalo pelno brzuszek Mai byl powiekszony jak na 34 tydzien ciazy i podejrzewali torbiel jajnika (rzadnej torbieli nie bylo). Trafilam do Poznania do pani profesor wad płodu. W szpitalu pobrali badania - aminopunkcja oraz malej krew do zbadania. Okazało sie ze ma niedokrwistość wiec przetaczali krew wewnątrzmaciczne. Zabieg był powtarzany kilka razy z podaniem albumin i raz z aminoredukcja. W efekcie miala uogólniony obrzęk płodu, wodobrzusze i masę innych rzeczy. Większość tych rzeczy była wynikiem właśnie tych dwóch. Na oddziale spedzilam 5 tyg gdzie nikt mi nie dawał zbyt wielkiej nadziei ze będzie dobrze. Urodziła sie w 35 tyg z wada układu moczowo płciowego, polidaktylia i również masa innych rzeczy w zamartwicy (1 pkt) w stanie bardzo ciężkim. Dzisiaj jest po 3 operacjach ale żyje i ma sie całkiem dobrze. Odpukac rozwija sie prawidłowo. Obrzęk jest dla takiego malucha ciężką choroba życia płodowego ale powodów obrzeku jest masa. Czy robili Ci badania torch?
                                • oliwa-6 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 13.05.15, 22:36
                                  Biedne maleństwo już 3 ooeracje! Życzymy zdrówka i samych radosnych chwil.
                                  • 1991paullaa Re: 11 tc. obrzęk płodu. 14.05.15, 10:26
                                    Dziękuje smile Na szczęście ona nie będzie tego pamiętała. A wy pamiętajcie ze nie każdy obrzęk oznacza jakąś wadę genetyczna.
                                • ewel_aaa Re: 11 tc. obrzęk płodu. 14.05.15, 21:09
                                  Witam! Chciałabym się podzielić z Wami moim problemem bo jestem bezradna i kompletnie zagubiona. Trzy miesiące temu poroniłam maleństwo ( o które staralismy sie z mężem ponad rok!) Po całym tym tragicznym wydarzeniu dowiedziałam się że mam cyste na lewym jajniku na 2 cm. Lekarz powiedział żebym się nie przejmowała bo tak się zdarza. Dzisiaj byłam u ginekologa na kontroli i okazało się, że cysta z lewego jajnika zniknęła ale za to mam Torbiel na prawym jajniku 5,5 cm! Jajnik bardzo mnie boli, z mężem się kochać w ogóle nie mogę ( z bólu) , przepisał mi tabletki hormonalne . Dziewczyny i takie pytanie do Was, powie mi któraś z Was czy to mi przejdzie czy bede musiała przejść operacje ( bardzo tego nie chce) . Jeśli któraś z Was miała taki przypadek napiszcie, pomóżcie, Proszę
                                  • sylwiozka Re: 11 tc. obrzęk płodu. 15.05.15, 08:25
                                    ewel_aaa, pocieszę Cię... Rok temu straciłam maleństwo i też miałam torbiel na lewym jajniku. Podczas ciąży miała ona 8cm. Po poronieniu zrobiłam badanie, które wskazało podejrzenie endometriozy. Pprosiłam swoją ginke o leczenie takie abym jak najszybciej zaszła w kolejną ciąże. Po 1 miesiączce kuracja hormonalna przez 3 miesiące, w między czasie konsultacje u innych lekarzy i potwierdzenie prawdopodobieństwa endometriozy. Po 3 miesiącach moja gin wątpiła, że zajde w ciążę bez operacji bo ta chporoba robi zrosty, zapycha jajniki. Załamana pojechałam do profesora i zapisałam się na operacje, ale kilka dni przed zabiegiem wyszedł test pozytywnysmile Narazie nie myśl w dal, zaufaj lekarzowi i dbaj o siebiesmile Wiara i pozytywne myślenie. Poronienia się zdarzają czego Tobie bardzo współczuję, ale torbiel to nie koniec świata - mi zeszła dopiero w drugiej ciążysmile a i dodam, że reakcją na leki było pojawienie się na drugim jajniku torbieli, które dopiero po odstawieniu leków się zaczęły zmiejszać smile
                                  • marzena2881 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 09.06.15, 19:03
                                    Witaj ja też miałam torbiel podobnej wielkości jak twój bez operacji się nie obeszło to była chirurgia jednego dnia także rano operacja a na drugi dzień byłam już w domu ja miałam usuwane laparoskopowo zrobili mi trzy małe dziurki także tego się nie bój mnie usunęli ok 50 % prawego jajnika ale i tak bez żadnych problemów zaszlam w ciążę i urodziłam śliczna zdrową córeczkę czego i tobie życzę.Pozdrawiam
                              • oliwa-6 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 10.06.15, 11:19
                                Co u Was. Jak się macie?
    • benia876 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 09.06.15, 16:49
      Postanowiłam dołączyć do wątku,gdyż od 2 tygodni również przeżywam dramat.w połowie 12 tc poszliśmy z mężem na usg prenatalne,szczerze myślałam,że takie usg jest standardem.na początku wszystko wyglądało pięknie,widzieliśmy malucha,lekarz mówił, że wszystko jest ok,profil bardzo ładny. W pewnym momencie przy badaniu zaśmiałam się i dziecko podskoczyło po czym ukazała się za duża przezierność karkowa,ponad 5 mm! Lekarz zamilkł i już nikomu nie było do śmiechu. Powtórzyłam usg u innego gin,wyszło podobnie,jednak lekarz dał nam nadzieję,gdyż powiedział że oprócz za wysokiego NT,reszta wygląda dobrze. W międzyczasie zrobiłam test ppap, oczywiście przy takim nt nie mógł wyjść dobrze, więc tutaj się nie zdziwiłam. Po tygodniu byłam na konsultacji u genetyka,pełna nadzei że będzie dobrze,weszłam do gabinetu. Na usg okazało się, że obrzęk karku przeszedł już na całą główkę i zaczyna się już na całym cielesad lekarz jednoznacznie powiedział, że to chroba genetyczna a dziecko jest bardzo chore i żebyśmy nie robili sobie nadzei. Teraz czekam na amnipunkcję, już bez nadzei, ale jeszcze nie pogodzona z losem. Boję się przyszłości, boję się decyzji, które będę musiała podjąć i cały czas zadaje sobie pytanie: Dlaczego ja?
      • oliwa-6 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 10.06.15, 11:17
        Bardzo Ci współczuje moje nt. 4,8 ,możesz przeczytać wcześniej bo jestem od początku wątku. W rezultacie teraz zaczynam 27 tc mój synio ma wade serca bardzo poważną, połowa serduszka , przełozenie żył i wiele innych, żołądek po przeciwnej stronie. Ale jakoś dajemy radę i liczymy że operacje które przed nami dadzą mu szanse na normalne życie. Trzymam kciuki za Was i mam nadzieję że to nie genetyka na to nie ma lekarstwa. A każda decyzja jest straszna. Nie oceniam bo sama byłam w pewnej chwili w tej sytułacji i nie ma złotego środka. Pozdrawiam
        • sabina_online Re: 11 tc. obrzęk płodu. 10.06.15, 17:02
          Witaj!Jeśli synio będzie miał operację to uciekajcie do specjalisty Prof.Malca do Niemiec mocno ściskam>Są fundacje, które pomagają uzbierać pieniądze>Więcej informacji udzielę na priv.
          • oliwa-6 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 10.06.15, 20:09
            Witaj. No chcemy się spotkać z profesorem jeszcze w tym miesiącu. Jeśli masz jakieś wskazówki to bardzo proszę. Pozdrawiam
            • sabina_online Re: 11 tc. obrzęk płodu. 10.06.15, 20:19
              Przyjmuje w medicono w Krakowie raz w miesiącu zadzwoń podaj gaztowego napiszę więcej
              • oliwa-6 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 12.06.15, 16:44
                Jadę do Krakowa na spotkanie z Malcem 20 czerwca 😊 Pozdrawiam
                • sabina_online Re: 11 tc. obrzęk płodu. 13.06.15, 17:14
                  Trzymam kciuki my takiego szczęścia nie mieliśmy.
                  • oliwa-6 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 14.06.15, 10:44
                    Witaj. Dziękuje ... zaniepokoiła mnie Twoja wypowiedź o braku szczęścia... ?
                    • sabina_online Re: 11 tc. obrzęk płodu. 14.06.15, 13:07
                      Nie widzieliśmy o istnieniu Prof. Malca tylko wierzyliśmy medykom z NFZ z Kraka a to historia nie na forum
        • i.co.dalej Re: 11 tc. obrzęk płodu. 24.06.15, 22:27
          Oliwa czy Ty jesteś po amnio?
          • oliwa-6 Re: 11 tc. obrzęk płodu. 08.07.15, 16:34
            Tak miałam amnio xy 46 prawidłowy chłopiec. Nasz synio ma wadę serca ale już wiem że będe rodzić w Niemczech i od razu będzie operowany przez profesora Malca. A u Was wszystko ok po tych perypetiach z preziernością karkową . 😄 super. Pozdrawiam i wszystkiego najnaj
            • sabina_online Re: 11 tc. obrzęk płodu. 13.09.15, 18:57
              Lepszego wyboru nie mogliśie dokonać trzymam mocno kciuki.
      • i.co.dalej Re: 11 tc. obrzęk płodu. 24.06.15, 22:26
        Nam też lekarze w zasadzie nie dawali szans. Teraz 26/27 tc i wszystko w normie - połówkowe i echo serca za nami. Jest dobrze, choć mam świadomość, że coś jeszcze może wyjść. ...
    • kalina_lin Re: 11 tc. obrzęk płodu. 12.09.15, 21:37
      Co u Was? Jak dzieci?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka