Dodaj do ulubionych

mało wód płodowych

17.09.04, 17:42
Proszę o radę bpo jestem troche przestraszona. otóz dwa tyg temu bylam na USG
i wód płodowych było 13 cm, lekarz stwierdził, ze to dobry wynik. Wczoraj
byłam na USG u innego lekarza, na innym sprzęcie i ten stwierdził, ze ilośc
wód jest na dolnej granicy normy, jest ich mniej niz 7cm, i mam czekac dwa
tyg, potem mam zrobic kontrolne usg i jak wód będzie nadal mało to wywołają
poród ( obecnie jestem w 36 tyg). Troche sie boję czy to bezpiecznie czekac
tak dwa tyg, czy moze lepiej wymusić na lekarzu by mnie połozył do szpitala?
ja żadnego wycieku nie zaobserwoałam. co robić? Czy jest powód do niepokoju?
lekarz mówi, ze pzrez 2 tyg nic się nie stanie, ale kto tam wie...
Obserwuj wątek
    • atenka11 Re: mało wód płodowych 17.09.04, 18:04
      Skoro to już 36 to myśle że spadek wód płodowych, który jest normalny pod
      koniec ciazy mogł się nałozyc na gorsza prace łozyska(stare łożysko?)to
      mogłobybyc przyczyną. Inna bardziej banalna moze byc taka ze lekarz nie
      dostrzegł odpowiedniego zbiornika z powodu ułozenia dzidzi.Albo zbyt mało
      pijesz. Wody płodowe sie wymieniaja dzidzia pije , sika, sie wchłania itd
      Zobacz jaki masz stopien dojrzałosci łozyska.
      • zibi62 Re: mało wód płodowych 17.09.04, 19:38
        dzieki za pomoc. Łożysko mam o I st. dojrzałości, więc ok. co do zbiorników to
        lekarz znalazł 2, w sumie w tych dwóch było ok. 7cm. teraz staram sie pic jak
        najwięcej,ale zastanawiam sie czy nie isc do szpitala, bo dwie ciaże już
        straciłam. Boje się!
        • atenka11 Re: mało wód płodowych 17.09.04, 21:38
          Jak sie boisz o dzidzie to idz na izbe przyjec z wynikiem usg, i popros o ktg
          zobacza jakie ma dzidzia tetno, czy prawidłowo oscyluje, czy sa akceleracje
          (wzrosty tetna) i czy nie ma póznych deceleracji. To oceni jak sie dzidzia ma.
          Jak beda niechetni to powiedz ze słabo czujesz ruchy, a 2 ciaze straciłas wtedy
          sie przejma.
          Sama jestem lekarka, ale nie ginekologiem tez panikuje bo mam za mała dzidzie i
          rozwarcie i zawracam im głowe jak tylko cos mnie stresuje. W koncu twój stres
          szkodzi dziecku,, a po takich przejsciach jest zrozumiały.Jesli dzidzia tak
          naprawde sie dobrze rusza to mozesz poczekac z tym do jutra.Nie wiem jak to sie
          stało ze ciaze staCIŁAS?I W KTÓRYM TYGODNIU?
          • zibi62 Re: mało wód płodowych 18.09.04, 19:18
            dzięki za pomoc! sama już nie wiem co robić, bo ja bardzo dobrze czuję ruchy,
            mały jest cała ciąże raczej ruchliwy. wiec nie wiem, czy jechac na ktg.
            poprzednie ciaże starciłą jedna barzdo wczesnie ok, 4 tyg, drugą w 23 tyg,
            dlatego teraz mam profilaktycznei założony szew okręzny. juz głupieję boję
            sie ,ze cos zaniedbam i strace tez to dziecko. aale skoro czuję sie dobrze,
            mały sie rusza ( nawet bardzo), co być radziła?
    • bei Re: mało wód płodowych 18.09.04, 21:48
      Jeśli było by drastycznie mało...to nawodniliby Cię kroplówką....pij dużo....ja
      w każdej ciąży mam mało- tzn na pograniczu- w poprzedniej ciąży to miałam
      uszkodzony pęcherz- ale mam taką urode- ze jest mało wód...i brzuszek jest
      wówczas niewielki.....koniecznie biegaj do gina...i kontroluj
      organizm........|Zycze powodzenia....
      • zibi62 Re: mało wód płodowych 19.09.04, 14:01
        co do brzuszka to mój jest olbrzymi!!!!!!!!!!!!!
        • bei Re: mało wód płodowych 19.09.04, 20:53
          To dobrzesmilesmile- pewnie masz dzidziusia solidnie przygotowanego do świata
          zewnętrznego....pod koniec ciaży to ilosć wód maleje- więc pewnie natura
          przygotowuje Cie do porodu......lekarz pozwolił Ci czekac...więć O.Ksmile
    • atenka11 Re: mało wód płodowych 19.09.04, 14:45
      Nie powinnas sie tak martwic, wyglada na to ze nic złego sie nie dzieje. Jestes
      juz w 36 tyg, za tydzien juz by to był poród o czasie, łozysko dobre, dzidzius
      sie rusza. poprzednie ciaze straciłas wczesnie, nie ma to wiec zwiazku z obecna
      sytuacja.Płyn miałas na dolnej granicy normy, moze taka twoja i dzidzi uroda.
      Ile wazy dzidzi?, czy lekarz uwidocznił na usg nerki dzidzi? (czasem małowodzie-
      to ciebie puki co nie dotyczy! zwiazane jest z wada ukł. moczowego płodu, ale
      to byłoby prawdopodobnie zdiagnozowane wczesniej).Ciekawa tez jestem gdzie sie
      leczysc u kogo robiłas usg.Termin porodu to 38-42 tydzien kazda dzidzia
      indywidualnie wybiera sobie moment. 37 tydz to juz nie wczesniak, a w koncu
      ciazy jak juz pisałam maleje ilosc plynu.
      • zibi62 Re: mało wód płodowych 19.09.04, 19:14
        na usg 3 dni temu mały ważył 2,6kg. dzis byłam w szpitalu na ktg i usg i
        okazało się ze wszystko ok.Poziom wód jest nadal na dolnej granicy.Dostałam
        nystatynę bo podejrzewali drożdzaki. mam leżeć i jak cos to jechac do szpitala,
        troche się uspokoiłam, dzięki dziewczyny za ciepłe słowa. Jutro zaczynam 37
        tydzień, a jeżeli chodzi o nerki to lekarz mówił, ze ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka