Dodaj do ulubionych

Termin na marzec 2005

22.09.04, 16:07
Cześć wszystkie przyszłe Mamusie, jak tam Wasze 4 miesiące? Macie już wybrany
szpital? Jakie objawy ciąży? Brzuszki duże? Będziecie korzystały ze
znieczulenia? Czy Tatusiowie będą z Wami przy porodzie? Piszcie co chcecie,
miło się czyta.

Aneta 14 t.c.
Obserwuj wątek
    • grochalcia Re: Termin na marzec 2005 22.09.04, 16:21
      hej, juz jest ten watek!!! Mnostwo tam mamusiek marcowych. Ale tu tez mozna cos
      powiedziec. Ja mam termin na koniec marca, 28 dokladnie. Czyli w swieta
      wielkanocne. Brzuszek wcale mi nie rosnie, czym sie martwie, bo chcialabym juz
      go miec...
    • neti87 Re: Termin na marzec 2005 22.09.04, 16:26
      O rany! Tyle pytań na raz. Ja ciągle myślę o porodzie, ale jestem na takim
      etapie, że nie umiem podjąć żadnej decycji. Tatuś chce być przy porodzie (jego
      decyzja, więc już podjęta). Szpitale mam na oku dwa. Wybieram się do szkoły
      rodzenia na pewno (jeszcze nie teraz oczywiście). Objawy ciąży typu mdłości,
      nudności itp. już mi minęły (mam nadzieję, że na dobre). Teraz rośnie brzuszek,
      ciuszki moje są już za małe na mnie, a te ciążowe ciągle za ogromniate, nie wiem
      co mam na siebie wkładać, gdy wybieram się każdego ranka do pracy. Na początku
      ciąży miałam trądzik jakiego nigdy nie doświaczyłam jako nastolatka! Teraz cera
      powolutku wraca do normy, mam jakieś krostki, ale to już nie to co było
      wczesniej (czerwone krostki miałam na bokach twarzy, na czole, brrr).
      Ciągle jeszcze dużo bym spała i wieczorem robię się senna po 21-szej. Mam
      nadzieję, że wkrótce wstąpią we mnie niesamowite siły, o których tyle piszą przy
      okazji II trymestru.
      Pozdrawiam.
      • gaja9 Re: Termin na marzec 2005 22.10.04, 12:36
        Proponuje noszenie np. spodni meza, kiedy nasze rzeczy sa juz za male a ciazowe
        za duze. Ja chodze w takich bojowkach, swietna sprawa, naprawde polecam,
        niestety jest to mozliwe jezeli nasi panowie sa tylko troche od nas wieksi.
        Chociaz ja kiedys przymierzalam te spodnie, jeszcze przed ciaza i bylo duzo
        smiechu bo mi spadly do kostek, a teraz sa akuratsmile
    • patyczako Re: Termin na marzec 2005 22.09.04, 20:10
      ja mam termin na 2 marca (pierwsza cora urodzila sie 7 marca) szpital
      oczywiscie wybrany tam gdzie rodzilo sie moje pierwse szczescie...brzuszek
      zaczyna rosnac ciuchy juz za ciasne waga zaczyna rosnac...tatus oczywiscie
      bedzie bo i przy pierwszym byl i teraz nie wyobrazam sobie zeby moglo byc
      inaczej.... preferuje porod naturalny jak bedzie mi dane...
      • kiniak2 Re: Termin na marzec 2005 23.09.04, 07:00
        Ja mam termin na 3 marca i nie mogę się już doczekać. Chciałabym być już z moją
        kruszynką w domu po porodzie, no ale oczywiście muszę uzbroić się w cierpliwość
        i poczekać. Mój mąż też będzie przy porodzie. On od samego początku przy tym
        obstawał, jeszcze na długo przed moją ciążą. Szpital już wybrałam, trochę się
        boję czy zdążę do niego dojechać bo nie jest w moim mieście - jest oddalony o
        ok 25 km ale lekarze w szpitalu w moim mieście to rzeźnicy i nie zamierzam
        oddawać się w ich ręce. Brzuszek mi już wyskoczył i nie mieszczę się juz w moje
        dawne spodnie i tu zaczyna się problem - bo faktycznie spodnie ciążowe są dla
        mnie jeszcze za duże a do pracy iść w czymś trzeba. Mam do Was pytanie. Czy
        zaczęłyście już kupować ciuszki dla Waszego Maleństwa???
        • maxi Re: Termin na 3 marca 2005 23.09.04, 09:54
          Witajcie ?
          Brzuszek mam na razie nie wielki,mdłości powoli mijają,chciałabym rodzić w
          wodzie ale czy będę mogła to zobaczymy.
          Mam pytanie?od poniedziałku kłuje mnie mnie po bokach czy to normalne,napiszcie
          muszę powiedzieć ,że bardzo się zdenerwowałam.
          • qcharzowa Re: Termin na 3 marca 2005 23.09.04, 10:23
            Maxi, ja też mam takie kłucia, dopiero po wizycie w przyszłym tygodniu będę
            wiedziała od lekarza czy to normalne, ale od doświadczonych mam wiem, że to
            normalne w ciąży. Mnie kłuje tak, jakby ktoś wbijał szpilkę, czasem ciężko
            złapać głębszy oddech.

Pozdrawiam,Aneta 14 t.c.
    • ajk74 Re: Termin na marzec 2005 23.09.04, 11:11
      witam, ja mam termin an 25 marca. wybrałam żelazną, bo chodze tam do
      przychodni. byłam tez na izbie przyjęć jak miałam plamienie i bóle, dr Makowski
      zajął się mną b. dobrze i dzis jest dużo lepiej. ja chcialabym rodzić z mężem,
      ale niestety mój wyjeżdża z Polski, a ja nie moge z nim jechać. więc jak zacznę
      rodzić to wezmę za telefon i każe u szybko wsiadać do samolotu...0))) może
      zdąży...
      co do mdłości, to u mnie dopiero teraz się zaczęło!!! spodnie ciążowe, choć
      dość mocno spiete gumką noszę już od jakiegoś czasu. w stare rzeczy już się w
      pasie nie mieściłam,a szczupła byłam...
      pozdawiam marcówki
      Aga
    • iwonaw.1970 Re: Termin na marzec 2005 23.09.04, 11:12
      witaj
      mój termin to 26 marzec. Nie myslę o szpitalu bo i tak nie mam wyboru. U nas
      jest tylko jeden. Całymi dniami jestem zajęta (praca, dom, mąż, dziecko), że
      tak naprawdę nie koncentruję sie na moim brzuszku. Za to w nocy nie moge spać.
      Dręczą mnie okropne myśli, zamartwiam się i niepokoję mimo, że mam dobre
      wyniki. Ostanio byłam na usg. Mój maluszek ma 6.21 cm. Ogólnie czuje sie bardzo
      dobrze. Nigdy nie miałam mdłości ani wymiotów. Tylko ta okropna senność, która
      zmusza mnie do spania juz o godz. 21.00.
      Pozdrawiam
      IW
    • anek130 Re: Termin na marzec 2005 23.09.04, 13:40
      cześć! a ja mam termin na 24 marzec. od początku czuje się dobrze, żadnych
      mdłości i wymiotów. Nie mam specjalnych zachcianek, wszystko mogę jeść.
      Widziałam już dziecko na USG w 10 tygodniu, a dzisiaj ide znów do lekarza i mam
      nadzieję, że też je zobaczę. Pozdrawiam Was wszystkie. Trzymajmy się ciepło.

Ania 15tc
      • qcharzowa Re: Termin na marzec 2005 23.09.04, 14:10
        cześć Anek130, ja mam termin na 21 marca i podobnie jak Ty żadnych mdłości i
        wymiotów. Też dziś biegnę na usg z kasetą video po pamiąteczkę, bo poprzednim
        razem się nie nagrało. Badania ok, przezierność karkowa w normie. MYślę o usg
        3D, ale na to jeszcze troszkę czasu.

Aneta 14 t.c.
        • anek130 Re: Termin na marzec 2005 23.09.04, 16:19
          już wróciłam. Wszystko w porządku. Małe rośnie prawidłowo i proporcjonalnie.
          Mam tylko zdjęcie z USG.

pozdrawiam
          Ania
          • qcharzowa Re: Termin na marzec 2005 24.09.04, 12:29
            Fajnie, że wszystko w porządku, ja wczoraj byłam na usg głownie po to, żeby
            nagrać Maleństwo na video (już drugi raz nieudaczny lekarz nie nagrał). Wiem,
            że z Dzidzią wszystko w porządku. Pzdr
    • b-e-a-t-k-a Termin na marzec 2005 23.09.04, 14:11
      Witajcie,
      ja mam termin na 12marca. Brzuch mi zaczyna rosnąć i na szczęście tylko brzuch
      (w poprzedniej ciąży tyłam jak smok), ale jeszcze chodzę w swoich spodniach. Ta
      druga ciąża choć nieplanowana, wydaje mi się bardziej świadoma, choć też
      towarzyszą lęki i wieczne pytania. Pierwsze dziecko urodziłam naturalnie bez
      znieczulenia, to i drugie się postaram ale jak będzie bolało to na bank biorę
      ZZO. Tatusia przy porodzie nie będzie a rodzić będę w tym szpitalu co pierwszą
      pociechę tym bardziej że go wyremontowali.
      Nudności minęły a spać mi się chce jak diabli i non stop.
      No i mam już zdjęcie USG zdrowego chłopczyka! Sisiaka widać jak ta lala!
      Pozdrawiam Wszystkie Babeczki.
      Beata 15tc
      PS:
      1.Ile przytyłyście?
      2. Kupujecie już rzeczy dla maleństwa? Ja mam niepochamowaną chęć!
      • flawia Re: Termin na marzec 2005 23.09.04, 15:13
        no właśnie, mnie też ciekawi wasza waga, ja przytyłam 2 kg...
        • b-e-a-t-k-a Re: Termin na marzec 2005 23.09.04, 15:18
          Ja to jestem, pytam a sama nie napisałam o sobie
          15tc i +2kg
          Beata
          • mama_wojtusia2 Re: Termin na marzec 2005 23.09.04, 16:13
            Witam,
            jestem w 14 tygodniu. Przytyłam 0,5 kg, ale w poprzedniej ciąży
            też mało (10 kg). Na USG (13 tc) widziałam, że dzidzia ma cos między nogami.
            Takie dwie kreseczki, ale lekarz się nie wypowiedział do tego co widzi,
            bo za wcześnie sad a mnie ciekawość zeżre!

Pozdrawiam
      • atena80 Re: Termin na marzec 2005 24.09.04, 12:12
        Jestes w 15 tc i widziałas juz płec?????? Hmmm ja ma termin na 5 marca wczoraj
        bylismy u lekarza i poprosiłam o USG i nie było nawet szans zeby rozpoznać
        płeć. Jeśli chodzi o mnie to brzuszek dopiero zaczyna być widac i w zasadzie
        nie potrzebuje jeszcze zmiany garderoby, choc przytyłam od ostatniej wizyty 3kg
        a przed ciaza wazyłam 48 w I trymestrze 1 kg do tyłu a teraz +3kg. Szpital
        wybrany, na szkołe rodzenia jeszcze ciut za wcześnie a o kupnie rzeczy dla
        maleństwa to jeszcze nawet nie myśle Aha w I trymestrze miałam tak jak jedna z
        dziewczyn co sie wyżej wypowiadała napad pryszczy. Az sama siebie nie
        poznawałam co chwila nowe ropne "wulkany" aż mąż był zdziwiony. Ostatnio
        poszłam do kosmetyczki usuneła mi wszystko choc strasznie zmasakrowała mi twarz
        ale po 4 dniach juz jest OK nawet wczoraj mąż powiedział że buźka już całkiem
        ładnie wyglada. Aha wczoraj na USG tak fajnie było widać łapeczke dziecka z
        paluszkami jak wyciągało jak również wyginało brzuszek do przodu. Aha
        samopoczucie juz na szczescie OK (bez wymiotów i mdłości)mam nadzieję, że juz
        tak zostanie.

Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamusie
        PAA
        Aneta + 11 cm "ktos"
    • magdek2 Re: Termin na marzec 2005 23.09.04, 17:01
      ja mam termin na 30 marca, to mój pierwszy raz jesli chodzi o ten stan, jestem
      chyba już zdecydowana na konkretny szpital, chciałabym urodzić "normalnie" i
      jeśli mi się uda to bez znieczulenia, zamierzamy rodzić razem i mam nadzieję,
      że w ostatniej chwili ON nie ucieknie smile Czuję się nawet nieźle, brzuszek
      chwilami mam a chwilami nie mam, zależy czy się objem winogrona czy nie, więc
      to jeszce nie ten brzuszek... na razie rozglądałam się za ciuchami na potem i
      akurat w moim mieście jest z tym tak sobie. Na szczęście juz nie śpię całymi
      dniami.... i mogę nawet obejrzeć film wieczorem. Mam zachcianki smakowe i jem
      rzeczy których normalnie nie znoszę , jeśli zjem kalafiora to już będzie
      szczyt !smile)))
    • domino1505 Re: Termin na marzec 2005 24.09.04, 10:05
      Cześć jestem w 15 tygodnie. Mam termin na 14 marca. Jeśli chodzi o łucia po
      bokach lub w jebnym boku,to jest to spowodowane rozciąganie się więzadel
      macicy. Mam z tym spokój od kilku dni, ale bolało mnie tak że lekarz zalecił mi
      no-spę. Jak narazie ma 1 kg do przodu, nawet brzuszek już jest. Pozdrawiam
    • jola274 Re: Termin na marzec 2005 24.09.04, 11:04
      Witam!
      Ja mam termin na 11 marzec. Już się nie moge doczekać!!! Brzuszek mi rośnie,
      już się nie mieszczę w stare ciuchy. Narzie jestem 2 kg do przodu. Ostatnio
      zaczął mnie bolec brzuch, lkarz zapisał mi no-spe forte i aspargin. Aspargin
      wiem że jest ok, to magnez i potas natomiast no-spa forte nie wiem czy jest
      zupełnie bezpieczna bo wyczytałam na ulotce że może być szkodliwa bo przenika
      przez łożysko. Nie wiem czy ją zażywać czy nie. Poradźcie.
      Pozdrawiam

Jola i 16 tygodnowa Dzidzia
      • bonsik Re: Termin na marzec 2005 24.09.04, 12:09
        hej dziewczyny,
        ja ma termin miedzy 11 a 12 marca, wiec tak jak dwie z Was. ciesze sie ze
        piszecie o kluciach w brzuchu bo tez to mam od 3 dni, dzwonilam do lekarza i
        powiedzial, zeby brac nospe, wiec chyba jest bezpieczna. Przytylam 2 kilo i
        brzuszek juz mam, zwlaszcza wieczorem. Jesli chodzi o szpital to zastanawiam
        sie miedzy inflancka a zelazna, co myslicie? Jedna z Was napisala ze juz w 15
        tyg. lekarz dojrzal plec dziecka, a ja slyszalam, ze dobrze widac dopiero w 20
        tyg, co wy na to?
        pozdrawiam
        kasia i dzidzia 16 tydz
        • jola274 Re: Termin na marzec 2005 24.09.04, 12:40
          J miałm usg robione tylko raz, w 9 tc. Mam nadzieje że nastepne będzie w
          20tygodniu, podobno wtedy widać płeć. Ja jeszcze nie wybrałam szpitala, nie
          mogę się zdecydować.
          A Ty ile razy miałas robione usg, miałaś robione usg na przeziorność karkową?
          • bonsik Re: Termin na marzec 2005 24.09.04, 13:00
            Pierwsze usg mialam w 8 tyg, potem w 12 i moj lekarz nie mogl zobaczyc
            przeziernosci, wiec sie zmartwilam, bo kolezanki mialy to robione i poszlam do
            innego lekarza w 13 i zrobilam jeszcze raz. Mial lepszy sprzet i wyszlo ok.
            teraz boje sie powiedziec prowadzacemu, ze bylam u innego i podwazylam jego
            kometencje. teraz moj gin powiedzial, ze mozemy zrobic USG w 16, ale on nie wie
            o tym, ze zrobilam jeszcze w 13. Wiec moze sie wstrzymac do 20-ego? Sama nie
            wiem, czy za duzo usg nie jest szkodliwe?
            pozdrawiam Kasia i 16.tyg.dzidzia
            • b-e-a-t-k-a Do bonsik 24.09.04, 13:11
              Ja swojemu gin też nie mówię żę byłam u konkurencjiwink A byłam i mam teraz
              spokojną duszę.
              Pozdrawiam
              Beata 15tc
    • nika23 Re: Termin na marzec 2005 24.09.04, 13:01
      ja mam termin na 22 marca. Dzidzie widzialam dwa dni temu na USG, ma juz cale 8
      cmsmile Ale plci to chyba jeszcze w tak wczesnej ciazy nie mozna ustalic...?
      Brzuszek troche juz spuchl, najwiekszy jest pod wieczor po paru posilkachsmile
      Ale na razie wchodze w moje ulubione dzinsysmile
      Mdlosci juz minely, za to miewam nadal potworne migreny. Ostatnia skonczyla sie
      wczoraj a trwala 4 doby bez przerwy. Myslalam ze zwariuje. Mam nadzieje ze to
      byl ostatni raz. Ja bede rodzic w szpitalu, w ktorym ma dyzury lekarz
      prowadzacy moja ciaze, czyli na Polnej - Poznan. Tata dzidzi oczywiscie bedzie
      przy porodzie, ale dokladnie sie jeszcze nad tym wszystkim nie zastanawialam.
      Jest jeszcze kupa czasusmile Wiem tylko ze chcialabym miec zmagazynowana krew
      pempowinowa. Koszt nie jest maly, ale, odpukac, moze sie przydac w przyszlosci.
      Pozdrawiam
      Monika 14 tydz.
    • nika23 Re: Termin na marzec 2005 24.09.04, 13:05
      co do usg to ja mam na razie robione co wizyte, czyli co 3 tyg. Ostatnio bylo
      juz przez powloki brzuszne, wczesniej - dopochwowe. Lekarz nie widzi
      przeciwskazan, ja tez mysle ze minuta usg dzidzi nie zaszkodzi.
      • gaja9 Re: Termin na marzec 2005 22.10.04, 13:32
        Jestem w 20 tygodniu ciazy(termin na 3 marca), ja takze mam robione USG na
        kazdej wizycie i moj lekarz nie widzi w tym nic zlego. Dzieki temu wiem ze moje
        dziecko rozwija sie prawidlowo, chociaz niezle daje mi sie we znaki.Niestety
        nadal nie wiem kto mnie tak meczy, nie czuje ruchow, mimo ze lekarz do ktorego
        chodze robi bardzo dokladne USG.
        Mam znajomych ktorzy wyjechali do Norwegii i tam uwazaja ze USG jest szkodliwe
        dlatego pierwsze robia dopiero w piatym miesiacu ciazy.
        Moja kolezanka jest zlamana tamta opieka, badania tez robia rzadko i tylko
        podstawowe, pacjentka nie ma ich do wgladu. Takie postepowanie tlumacza
        dzialanimi zgodnymi z prawami natury. Istna bzdura.
    • b-e-a-t-k-a Sprawy płci i nie tylko 24.09.04, 13:09
      Co do płci mojego dzidzidziusia, bo widzę że gorąca dyskusja się wywiązała.
      Normalnie chodzę do lekarza, który powiedził że on dojrzy płeć dopiero gdziś
      pod koniec października. Niestety mając wiele wątpliwości i zagrożoną ciążę,
      postanowiłam się skonsultować z innym lekarzem (mojego lubię i szanuję ale
      znamy się tyle czasu że już jesteśmy prawie jak rodzina i czasem boję się że o
      jakiś złych rzeczach mógłby mi nie powiedzieć-tak sobie myślę).Poza tym ma
      słabej klasy sprzęt bo to gabinet prywatny i ona sam sobie go kupił x lat temu.
      Koleżanki poleciły mi Panią dr z Medicoveru, a jedna co tam pracuje
      opowiedziała mi o sprzęcie USG ( co chwile wymieniają na lepsze typy). I
      poszłam. Pierwszym zdziwieniem było to że zamiast USG przez brzuch Pani dr
      zarządziła dopochwowo (lepiej widać). Drugim było to że obraz był sto razy
      wyraźniejszy niż u mojego doktorka tzn taki że ja widziałam wszystko to co
      wcześniej wydawało mi się zamazanym czymś. I tak po dokładnym zbadaniu mojego
      maluszka i objaśnieniu wszystkiego, pstryknęła mi 2 zdjęcia siusiaka.
      I teraz to co słyszałam od innych i czytałam na forum: 1. Na dobrym sprzęcie
      można dużo wczaśniej zobaczyć płeć. 2. Więcej wątpliwości jest co do
      dziewczynki niż chłopczyka, bo mu dynda i jak to mi Pani dr powiedziała nie
      jest to w 100% ani pępowina ani wstążeczka.
      Chyba już wsztystko wyjaśniłam.
      Co do pryszczy to niestety też mam i to w nasileniu okrutnym (nigdy wcześniej
      nie miłam, no może raz na jakiś czaswinki niestety nie tylko na buzi (przerzuty
      na plecy i ramiona).
      I jeszcze takie pytanko, drogie mamusie, czy smarujecie się balsamami? Jeśli
      tak to czym?
      Ja się nie mogę zmusić, choć mam 100 specyfików i przed ciążą smarowałam się
      regularnie, to teraz mi się jakoś nie chce?
      Czy któraś czuje już ruchy? Ja się już nie mogę doczekać (ponoć w 2-giej ciąży
      to szybciej można poczuć)
      Co do ilości USG ja też uważam że minuta raz na miesiąc nie zaszkodzi (moja
      pierwsza poxciecha miała co 3 tyg przez 2 min i jest super zdrowa)
      Pozdrawiam ciepło w ten zimny dzień
      Beata 15tc
    • nika23 Re: Termin na marzec 2005 24.09.04, 14:35
      jesli chodzi o smarowanie sie po kapieli to tez srednio mi sie chce, ale
      ostatnio zaczelam, skora juz sie rozciaga i nie chce miec rozstepow. Co do
      specjalnych kremow na rozstepy to kolezanka polecila mi Gerbera.
      Krostki na plecach i ramionach tez mialam, teraz juz mniej, ale to moze dlatego
      ze wlasciwie latem sie nie opalalam i skora nie wyglada super zdrowo. Dobrze ze
      ciaze przechodzimy zima, przynajmniej nie musimy pokazywac bladych konczynsmile)
      Co do usg, to nie bede jednak zdradzac mojego lekarzasmile i poczekam do 20 tyg,
      moze juz bedzie wiadomo czy chlopiec czy dziewczynka. Zreszta z tymi
      przewidywaniami plci roznie bywa. Mnostwo moich kolezanek jest obecnie w ciazy,
      albo wlasnie urodzily i czesto dziecko dawalo sobie zajrzec miedzy nozki pod
      koniec 7 miesiacasmile
      • b-e-a-t-k-a Odp. 24.09.04, 14:40
        Nika23, ja w przypadku mojego pierwszego bączka wiedziałam dopiero pod koniec 6
        miesiąca że będzie dziewczynka, bo dopiero wtedy raczyła się pokazać. Teraz
        wiem już w 15tc ale choć posiadam zdjęcia to trudno mi uwierzyćwink
        Pozdrawiam
    • patria5 Re: Termin na marzec 2005 24.09.04, 14:49
      Witajcie, dołączam do grona marcowych Mateczek! mam termin na 25-ego . . .
      Brzuszek trochę się powiększył, nie noszę już dzinsów, bo mam takie bez
      stretchu i jednak w pasie jest mi w nich ciasno. Natomiast sztruksy i owszem,
      takie bardziej biodrówki, mam nadzieję jeszcze trochę ponosić.
      Jesli chodzi o poród to mam zamiar wziąć znieczulenie zewnątrzoponowe - tak
      rodziłam pierwszy raz i zaraz po porodzie powiedziałam mężowi, że mogę rodzić
      jeszcze raz, więc - działało jak należy!
      Pozdrawiam,
      • ninek79 Re: Termin na marzec 2005 25.09.04, 11:36
        Czesc,ja mam termin na 26-tego marca.Brzuszek juz mi bardzo widac i przytylam
        3kg,czym sie bardzo martwie bo apetyt mam jak u konia i moglabym caly czas
        jesc.Jezeli chodzi o szpital to juz mam wybrany,a co do porodu to zastanawiam
        sie nad znieczuleniem,ale nie jestem pewna czy to bezpieczne.Nastepne usg mam w
        przyszlym tygodniu i juz nie moge sie doczekac.Od tygodnia zaczely mi znikac
        pryszcze,ktöre mialam na calej twarzy,a do smarowania brzucha i ud uzywam kremu
        na rozstepy, mustela,z ktörego jestem zadowolona,poniewaz pomimo szybkiego
        tycia nie mam zadnych rozstepöw.
        Pozdrawiam wszystkie mamusie
    • tropikalna Re: Termin na marzec 2005 25.09.04, 15:52
      Cześć marcowe mamusiesmile
      Ja mam termin na 15 marca, prawie rok o maleństwo z mężem staraliśmy, więc
      jesteśmy oboje strasznie szczęśliwi.
      Ja na początku ciąży miałam straszne mdłości, ale na nich na szczęscie się
      kończyło. Teraz już trochę mniej to odczuwam no i nie denerwują mnie już tak
      okropnie zapachy.
      Będziemy rodzić wszyscy we troje, mąż już się nie może doczekać, choć chwilami
      widzę, że trochę się tych nadchodzących zmian obawia...jak każdy mężczyznasmile
      Ja też pomimo dobrych wyników mam co jakiś czas wątpliwości czy wszystko będzie
      ok, zresztą widzę, że nie ja jedna.
      Usg mam robione co 4 tygodnie przy okazji każdej wizyty i nie wydaje mi się
      żeby było to bardzo szkodliwe.
      Nie wiem jeszcze co mi w brzuchu fika, niestety nie widziałamsad
      A brzuch rośnie, choć ja sama w sobie straciłam 1,5 kg od początku ciąży.
      Jeszcze pewnie zdążę przytyćsmile
      Ostatnio miewam straszne bóle głowy, ale nie brałam jeszcze żadnych leków, bo
      trochę się obawiam konsekwencji.
      No i tak czekam ,że na ulicy ciągle widzę tylko same ciężarówki i maleństwa w
      wózkachsmilesmile
      Niestety mimo, że nie mieszkam w małym mieście nie ma u nas szkoły rodzeniasad
      Będę musiała sobie jakoś sama poradzić.
      A szkoda, bo pewnie można się tam wiele dowiedzieć...
      No i nie wiem jeszcze czy będę mogła rodzić naturalnie, bo mam wadę wzroku -6 i
      czekam na wizytę i konsultacje z moim okulistą.
      Noszę soczewki i stan siatkówki był super jeszcze pół roku temu, ale moja gin
      poprosiłą, żebym jednak poszła i sprawdziła. Myślę, że to dobrze o niej
      świadczy, w końcu dba o moje zdrowie.
      A dzidziuś rośnie jak na drożdżach, niedawno miał 25 mm a teraz już 10 cm!!
      Pozdrawiam Was wszystkie serdecznie.
      Jeśli macie ochotę moje gg: 7777599

Beat
      • grochalcia Re: do beatki 25.09.04, 15:56
        moj maz tez chce byc przy porodzie i tez nie ma u nas szkoly rodzenia i
        strasznie sie tego wszystkiego boje...Moj lekarz smieje sie, zeby nie bylo tak,
        ze to mojego Arka trzeba bedzie reanimowac...Pozdrawiam. Ja rodze 2 tygodnie
        pozniej, w swieta.Kasia
      • ninek79 Re: Termin na marzec 2005-niestety byl 19.10.04, 22:15
        CZESC DZIEWCZYNY
        JEST MI CIEZKO WCHODZIC NA TA STRONE,MIMO ZE BYLA MOJA ULUBIONA ODKAD SIE
        DOWIEDZIALAM ZE JESTEM W CIAZY.DWA TYGODNIE TEMU BYLAM NA BADANIU KONTROLNYM I
        DOWIEDZIALAM SIE ZE MOJE MALENSTWO JEST MARTWE.TO OGROMNY CIOS DLA NAS PO ROKU
        STARANIA SIE,NO I PRZECIEZ TO BYL 16tc.CZULAM SIE BARDZO DOBRZE,NICZEGO NAWET
        NIE PODEJRZEWALAM,JESTEM ZROZPACZONA.MAM NADZIEJE ZE CZUJECIE SIE DOBRZE,I ZE
        WAM SIE UDA.
        POZDRAWIAM NINA
    • magdek2 Re: Termin na marzec 2005 27.09.04, 10:19
      dziewczyny walczę od tygodnia z zatokami i nie mam juz sił... od kiedy zaczęło
      być tak "pięknie" na zewnątrz to coś tam mi się obudziło, byłam u laryngologa
      ale nie widać rezultatów tych wszystkich środków homeopatycznych i kropli. Boję
      się jak nie wiem co, nie o siebie oczywiście...
      • sumola Re: Termin na marzec 2005 28.09.04, 09:56
        Cze magdek2. Jest fajna strona www.babyboom.pl na której opisane są objawy
        ciąży tydzień po dygodniu. Można się dowiedzieć co dzieje się z mamą i z
        maleństwem. W 14 tygodniu ciąży następuje "ciąg dalszy ciążowych dolegliwości:
        zatkany nos i krwawienia z nosa. Oczywiście ich sprawcami są hormony –
        progesteron i estrogen, powodujące obrzmienie śluzówki. Postaraj się jednak
        unikać kropli do nosa – niekiedy ulgę przynosi większe nawilżenie powietrza w
        sypialni".To cytat z tej stronki. Nie martw się ja też mam zatkany nochal.
    • magdek2 Re: Termin na marzec 2005 28.09.04, 10:33
      dzięki za porady, laryngolog też mi o tym mówił, to jaks "ruchomość naczyń" w
      czasie ciąży i przepisał mi krople, ale mogłam je brać tylko przez tydzień bo
      to był Budherin, teraz mam jakieś homeopatyczne krople do nosa, całkowicie
      bezpieczne podobno dla dziecka, chyba jednak do tego mam lekką infekcję w
      nosie, tak to odczuwam, a to dzięki "przepięknej" pogodzie za oknem. Teraz
      próbuję sprawdzonych środków domowych i siedzę w domu z wacikami czosnkowymi w
      nosie, oczywiście nikogo już nie ma w domu, bo inaczej można albo się
      wystraszyć albo pęknąć ze śmiechu na mój widok, ale stwierdziłam że opary
      czosnku na pewno nie zaszkodzą, więc co mi tam, unikam lusterka smile
    • asia_wodzislawska Re: Termin na marzec 2005 28.09.04, 12:30
      Witam wszystkie "marcówki"smile)
      Własnie koncze 4 miesiąc-czuje sie dobrze...ciekawe kiedy poczuje ruchy
      malenstwasmile po pierwszej fazie niepokojów (a bylo czym sie martwic) w koncu
      ciesze sie pelna piersia z tego, ze bede mamasmile) Termin mam na 8 marca-moze
      bedzie to dziewczynka...tak czuje...przy porodzie meza chyba nie bedzie-nie
      znosi krwi itd...nie wymuszam tego na nim...
      Jesli chodzi o moją wagę-nawet teraz nie wiem ile mam kg wiecej..a sa- bo w
      moje ciuzki sie nie miezcze-pierwsze spodnie ciazowe juz kupilamsmilea jak
      brzuszek w nich slicznie wygladasmile)
      trzymajcie sie cieplo
      Asia
    • susanka Re: Termin na marzec 2005 28.09.04, 13:18
      czesc Dziewczyny! Mam termin na 25-27 marca smile Wczoraj bylam na comiesiecznej
      wizycie, gdzie mnie zwazono i od poczatku ciazy przytylam 400 gr smile. Troszke
      sie zaniepokoilam, ale powiedziano mi ze wszystko w porzadku. W ciuchy mieszcze
      sie na "luzaka". Wczoraj slyszalam bicie serduszka malenstwa tetno 156! rany,
      bilo jak szalone, taka ciuchcia! Wzruszajace przezycie! Apetyt mam ale nie na
      slodkie ale na kapuste kwaszona i ogorki, ktore wcinam prawie kilogramami smile.

pozdrawiam Was i Wasze brzuszki
      Susanka 14tc.
    • annka12 Re: Termin na marzec 2005 29.09.04, 10:42
      Ughhh myslalam ze teraz juz bedzie lepiej kiedy mdlosci odeszly precz 2-3
      tygodnie temu a ja poczulam sie silna i szczesliwa.Nie na dlugo niestety.Nie
      radze sobie ze zlymi chumorami, jestem nieszczesliwa i dzien zaczynam
      placzac.Nie mam sily na nic.Jestem zla na swojego faceta i prawde mowiac
      chcialabym byc zostawiona sama sobie na jakis czas. Juz lepiej bylo mi z
      mdlosciamisad(
      • moniko25 Re: GRATULUJĘ JA ROK TEMU PRZECODZIŁAM TO SAMO:-)) 20.10.04, 09:44
        Witam,dziewczyny jak to czytam to jakbym siebie widziała rok temu,super jest
        tak sobie przypomnieć bylam wtedy w 20 tyg.i już wiedziałam że bedzie córcia a
        pierwsze ruchy dziecka poczułam w 18 tyg.było to w środę 8 października a 14
        paź.w 19 tyg.lekarz zrobił mi usg i określił płeć. brzusio jeszcze był malusi
        ale córa była wiercioszek.Termin miałam na 12 marca a urodziłam 21marca i to
        wywoływany poród ważyła 3.970kg.a z usg wychodziło że 2.800 więc rodziłam
        naturalnie przy b. wąskich biodrach. J co teraz siedzi za mną, bawi się miską i
        trzepaczką do jajek, jutro będzie mieć 7mc.Ale jak ja nie mogłam się doczekać
        tylko liczyłam te tygodnie,humor miałam ok żadnych zachciewanek tylo czasem
        płakałam sobie sama nie pokazywałam tego nikomu wszystko bylo super za jednym
        wyjątkiem moja ciąża była zagrożona i musiałam leżeć w łóżku a jak miałam
        rodzić to leżałam przez tydzień w szpitalu bo nie było rozwarciasmile no ładnie
        właśnie "zjadła" mój kalendarz(z zeszłego roku pamiątka) DZIEWCZYNY ŻYCZĘ WAM
        TEGO SAMEGO szczęśliwego rozwiązania i żebyscie mogły tak napisać komuś jak ja
        to robię

pozdrawiam!

A oto moja córcia Sandra
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=14843188
    • magdek2 Re: Termin na marzec 2005 29.09.04, 13:34
      też mam złe dni od wczoraj i płaczę o byle co, a po wczorajszej wizycie u p.
      doktor na rejonie to chyba będę wyć, nie wiedziałam że można byc tak obcesowym
      i mało zainteresowanym tym co się robi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka