Dodaj do ulubionych

plan porodu

18.01.16, 10:14
czy jadac do szpitala już na sam poród miałyście przygotowany wcześniej plan porodu ? i z kim taki plan przygotowałyście z położną która po porodzie będzie Was odwiedzać ?lekarzem ginekologiem do którego chodziłyscie w ciąży czy może plan pisałyście dopiero będąc przyjmowane do szpitala ?
jak to jest dokładnie z tym planem porodu ?
Obserwuj wątek
    • lidek0 Re: plan porodu 18.01.16, 18:00
      Porodu nie da się zaplanować, nigdy nie wiemy co i kiedy może się wydarzyć, ale warto przed porodem wybrać sobie indywidualną położną do porodu i z nią wszystko omówić /nie wiem po co położna po porodzie skoro jesteś w szpitalu i masz opiekę?/, poznać szpital gdzie masz rodzić, panujące tam zasady, żeby nic Cię nie zaskoczyło, warto wcześniej założyć kartę, żeby w trakcie skurczy nie musieć odpowiadać na milion pytań. Rozmowa z lekarzem owszem, ale jego nie ma przy samym porodzie bo poród odbiera położna.
      • kinga_iskierka Re: plan porodu 18.01.16, 19:17
        plan porodu to raczej lista pragnien i zyczen co do traktowania kobiety w czasie porodu, moze niefotrunna nazwa, ale dokument funkcjonuje juz kilka lat. Czesto szpitale maja swoje wersje na swoich stronach, mozna sprawdzic. A jak nie, to musisz albo przemyslec sama, doczytac za i przeciw roznym procedurom, mozesz porozmawiac ze swoja polozna POZ, mozesz zapytac lekarza... i zdecydowanie jak CI na nim zalezy, a raczej na uszanowaniu Twoich pragnien w nim zawartych, to do porodu jedziesz juz z nim.
      • pomorzanka34 Re: plan porodu 19.01.16, 09:23
        tak wiem ,że tego nie da się zaplanować całkowicie ale właśnie na necie naczytałam sie ,że coś takiego jak plan porodu funkcjonuje i ...i właśnie nie wiem co dalej czy trzeba mieć go przy sobie dlatego zadałm takie pytanie .Co do położnej po porodzie hm? wink ktoś musi zdjać szwy np jak bedą zresztą ztego co się orientuję to albo ona albo pielegniarka środowiskowa przychodzą po porodzie przez jakiś czas chyba raz w m-c aby sprawdzić czy wszystko jest ok no chyba ,ze się mylę (?)
        • melancho_lia Re: plan porodu 19.01.16, 12:08
          Tak, od 30 tyg. Jestes pod opieką położnej środowiskowej. Po porodzie przysluguja co najmniej 4 wizyty, pierwsza najdalej 48 godzin po zgloszeniu.
          Plan porodu funkcjonuje w niektórych szpitalach i nie jest to zaplanowanie przebiegu porodu ale twoje pragnienia w tym zakresie- np. pozycja do porodu , obecność bliskiej osoby, stosowanie przyspieszaczy porodu.
        • fly77 Re: plan porodu 19.01.16, 12:24
          Wydaje mi się że masz prawo do 6 wizyt położnej środowiskowej - rok temu tak przynajmniej było (urodziłam 12.01.2015). Położna przyszła 6 razy dokładnie do mnie i do dziecka. Położna dogląda nie tylko matkę, ale i dziecko. Jeśli by coś działo się niepokojącego to wzywa lekarza pediatrę do domu. Generalnie pierwszą wizytę po porodzie się umawia, ale w klinice, w której rodziłam trzeba było podać adres przychodni do której jesteśmy zapisani. I ku mojemu zdziwieniu położna przyszła zanim mąż zdążył ją umówić bo klinika zawiadomiła o porodzie szybciej smile
        • lidek0 Re: plan porodu 19.01.16, 17:48
          U mnie położnej po porodzie nie było, z resztą byłaby zbędna, szwy po cc zdjęła w szpitalu położna, z którą rodziłam i dla mnie ta osoba jest ważniejsza bo to ona jak się z nią umówisz dopilnuje respektowania Twoich oczekiwać, a tak, ktoś weźmie listę i nie wiadomo czy nawet przeczyta, może nawet nie zdążyć a tak omawiasz wszystko na spokojnie przed porodem.
    • malgosiek2 Re: plan porodu 18.01.16, 19:40
      Plan porodu "ustala" się z położną, bo to ona prowadzi poród.
      Jesli chodzisz do szkoły rodzenia to poświęć trochę czasu na omawianie planu i co w nim zawrzeć.
      Albo położna środowiskowa w przychodni np.
      Pisanie planu porodu w czasie przyjęcia do szpitala mija sie z celem i jest bez sensu.
      To musi być przemyślane i przedyskutowane na zasadzie po co na co i dlaczego tak, a nie tak, co się stanie gdy itd......
      To nie jest rozmowa na 5 min., na to trzeba poświęcić czas jak napisałam wcześniej.
      • anku1982 Re: plan porodu 18.01.16, 22:47
        Zgodnie z nowym prawem (sprzed kilku lat) powstała możliwość napisania przed porodem planu tego porodu. Kreator planu: www.rodzicpoludzku.pl/Plan-Porodu/Plan-porodu.html
        Nie wiem, czy z lekarzem prowadzącym ciążę taki plan można napisać (raczej nie, ze względu na ilość czasu jaką warto poświęcić na przeanalizowanie własnych potrzeb). Natomiast jeżeli masz już wybraną położną środowiskową (ja np. mam taką, która przychodzi od 30 tygodnia co 2 tygodnie sprawdzać ciśnienie i tętno płodu, a po porodzie zdejmie szwy, jeśli zaistnieje taka potrzeba), to z nią można ustalić taki plan (moja akurat przychodzi do domu). Kreator jest na tyle zmyślny, że na pewno poradzicie sobie z mężem w napisaniu planu sami. Taki plan dołącza się do dokumentacji w szpitalu przy przyjęciu na porodówkę i omawia z położną prowadzącą poród (akurat u nas w najbliższym szpitalu), ale zdarza się, że plan jest załączany, ale traktuje się go jak kawałek papieru. Są też szpitale, gdzie przy przyjęciu szpital ma własną ankietę tego typu - tylko o tym słyszałam - nie jestem w stanie podać miasta.
    • melancho_lia Re: plan porodu 19.01.16, 07:25
      Ja wypelnilam sama-wzór był na stronie szpitala w ktorym chciałam rodzic. Przy przyjęciu do szpitala sobie to gdzies zabrali. Nie mialam okazji sie przekonać czy by go respektowali bo po godzince okazalo sie ze trzeba cc zrobić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka