Dodaj do ulubionych

Lekarz zapisal relanium

30.09.04, 09:48
moja kolezanka jest w ciazy 7 miesiac i lakarz na to ze czasami robi jej sie
twardy brzuch zapisal relanium a na ulotce jest napisane ze moze spowodowaz
uszkodzenie plodu co wy na to?
Obserwuj wątek
    • reszka2 Re: Lekarz zapisal relanium 30.09.04, 10:08
      Uhum, fajny lekarz sad.

Owszem, dawno temu relanium było stosowane przy zagrażających poronieniach, i
      to na klinikach, ale to bylo dawno temu.
      Relanium nie jest lekiem "na twardnienie brzucha", tylko psychotropem, o
      działaniu nasenno - przeciwlękowym. W żadnym wypadku nie jest to lek
      ginekologiczny. Nie wspomnę o tym, że uzależnia, rozwija tolerancję.
      Na :"twardnienie brzucha" robi sie najpierw ktg, bada się wewnętrznie czy nie
      postępuje rozwieranie szyjki, potem się zaleca, w zaleznosci od tego co
      wybadano - szpital i kroplówki tokolityczne, lub leżenie w domu i leki doustne
      (Fenoterol), lub danie magnezu doustnie, plus No-Spa doraźnie.

Radzę co najmniej skonsultowac się z innym lekarzem.
      • roxi_hart Re: Lekarz zapisal relanium 30.09.04, 11:33
        Przeciez to silny lek psychotropowy! Nalezy do kat. D:
        "Kategoria D – to ta grupa leków, w której obserwacje u człowieka wskazują na zagrożenie dla płodu. Stosowanie takiego leku podczas ciąży jest dopuszczone jedynie w sytuacji gdy jest to bezwzględnie konieczne ze względu na dobro matki, a podanie bezpieczniejszego alternatywnego leku jest niemożliwe lub przeciwwskazane"
        Z tego co wiem na twardnienie sa tez inne srodki, napewno nie tak szkodliwe i niebezpieczne. Dziwny lekarz, moj nawet aspiryny mi nie pozwala brac.
      • asiula14 Re: Lekarz zapisal relanium 30.09.04, 16:43
        Dziewczyny!
        Nie przesadzajcie, że to jeden z najsilniejszych psychotropów, bo to nie prawda (chyba, że uważacie melisę za psychotrop). Owszem, gdy jest przepisywany w dawce powyżej 4 mg można się zastanawiać. Chodzę do dwóch lekarzy, którzy wręcz mnie namawiali do stosowania tego leku od czasu do czasu od 5 miesiąca, a więc nie codziennie, w dawce 2 mg dziennie. Faktycznie pomaga na skurcze, bo działa rozkurczająco na mięśnie, a gdy do tego dochodzi stres to działa podwójnie. Do tej pory, 33tc, wzięłam kilkanaście tabletek i nic się nie dzieje, chociaż za każdym razem też miałam wyrzuty sumienia. Moja koleżanka brała przez całe 4 tygodnie właśnie na skurcze i urodziła zdrową córeczkę.Gdyby to był najsilniejszy psychotrop, nikt by go nie zapisywał.
        Pozdrowienia
    • maaaluszek Re: Lekarz zapisal relanium 30.09.04, 11:44
      hehe...jak czytam odpowiedzi powyzej to smiac mi sie chce z tego...widac ze
      dziewczyny juz nie potrzebuja lekarzy...same najlepiej wiedza co brac a czego
      nie...pytanie do twojej kolezanki ...komu wierzy...forumowiczkom czy swojemu
      lekarzowi...ja akurat ju przerabialam problem rellannium...i konsultowalam to z
      bardzo wieloma lekarzami...i ...wnioski byly takie...obecnie przy zagrazajacym
      poronieniu a twardnienie moze byc jakims tego symptomem...rellannium podaje sie
      w dawce nawet do 100 ...prawdopodobie twoja kolezanka dostaje max 3 razy po 2
      mg...ja bralam rellannium wlasnie jako srodek rozkurczowy...fakt ze przez
      krotki czas...pomagalo ...moje kolezanki ktore maja/mialy podobne klopoty w
      twardnieniem brzucha rowniez biora...na ogol jesli nie pomaga i macica sie nie
      wycisza lekarz podaje fenoterol jesli moze go podac i nie ma przeciwskazan
      zycz swojej kolezance duzo zdrowia
      Magda
      • 1athena1 Re: Lekarz zapisal relanium 30.09.04, 12:02
        Może tak łaskawie się już wylogujesz?
        Widać, że już Ci ten psychotropek rozumek uszkodził.
        A mówiłam, że szkodliwe jest.
        • maaaluszek Re: Lekarz zapisal relanium 30.09.04, 18:48
          hehe...sadzac z tonu Twojego listu, obawiam sie ze Tobie dawka 2 mg nie pomoglaby...niestety...
          Magda
    • 1athena1 Re: Lekarz zapisal relanium 30.09.04, 11:59
      To jakiś debil za przeproszeniem, czasem tego nie bierz, bo zrobisz sobie
      wielkie kuku, mojej była teściowa brała (a nie była w ciąży) i teraz bez
      proszka nie zaśnie i nie może się opanować, wulkan nerwów.
      A w ciąży? Aż się boję pomysleć jaki wpływ może wywrzeć na dzidziusia.
      Skonsultuj to z innym lekarzem -KONIECZNIE !!!!!!!!!!!!!!
      • claava Re: Lekarz zapisal relanium 30.09.04, 13:53
        o! widzę, że mamy tu lekarza ginekologa-położnika z drugą specjalnością oraz
        fakultetem z psychiatrii klinicznej wink jaki związek widzisz między własną
        teściową i koleżanką z forum zadającą pytanie? wiesz jakie ilości i jak długo
        brały ten lek? obie mają podobną kondycję psychiczną? w tym podatność na
        uzależnienia i nerwice?
        takich kategorycznych sądów jak ten tu, nie wydają odpowiedzialni i
        zrównoważeni ludzie
        • alexa30 Re: Lekarz zapisal relanium 30.09.04, 14:34
          dziewczyny,nie negujcie opinii lekarzy.skoro przepisał relanium to znaczy ,że
          widział ku temu powody.wbrew temu co piszecie relanium jest lekiem bardzo
          często stosowanym w trudnych ciążach.moja bratowa przez większość ciąży była na
          fenetorolu i relanium właśnie dlatego,że oddziaływuje on na mięśnie macicy i
          rozluznia je.Taki zestaw dostawała w szpitalu i tylko dzięki niemu dobrnęła do
          38 tc.,wktórym urodziła zdrowe dziecię.Jeśli chcesz coś więcej się
          dowiedzieć,zajrzyj na forum Trudna Ciąza,tam jest wiele dziewczyn ,które mają
          takie problemy właśnie z twardnieniem brzucha i skurczami od wczesnych tygodni
          ciąży i na pewno służą radą.
          • anetchen Re: Lekarz zapisal relanium 30.09.04, 14:42
            Gorąco popieram. Dzięki relanium jestem już w 40 tygodniu ciąży (poprzednią
            poroniłam). Radzę zaufać lekarzowi prowadzącemu - moja ginka jest osobą młodą,
            ma stopień naukowy i pracuje w najlepszym szpitalu położniczo-ginekologicznym w
            Poznaniu, więc krzywdy raczej mi nie zrobiła swoim zaleceniem.
    • boni-blue Re: Lekarz zapisal relanium 30.09.04, 16:35
      Ja w obu ciążach dostawałam relanium i jakos nic się moim dzieciom nie
      stało,obaj są zdrowi a mają juz-starszy-12 lat a młodszy-4 latka!Pozdrawiam!
    • kasia64 Re: Lekarz zapisal relanium 30.09.04, 17:00
      Od znajomej farmaceutki wiem,że relanium jest "dużocząsteczkowe" i nie
      przechodzi przez łożysko.W wysokiej ciązy jest więć bezpieczne.Brałam w dwóch
      ciązach - dzieciaki zdrowe.Słuchaj lekarza, a nie "forumowych ciotek".
    • lady.ms Re: Lekarz zapisal relanium 30.09.04, 18:39
      Przeciez pisze ze ma wplyw na plod
      • reszka2 Re: Lekarz zapisal relanium 30.09.04, 19:22
        Każdy lek może miec wpływ na płód.
        Słuchaj, dla mnie sprawa jest możliwa do wyjasnienia.
        Albo Twoja kumpela ma normalne skurcze Braxtona - Hicksa, czyli norma po
        połowie ciązy, których to skurczów w warunkach fizjologicznych nie wytłumia
        się - one przygotowują macice do porodu, nie powodują zagrożenia przedwczesnym
        porodem, albo ma skurcze które powoduja skracanie się szyjki macicy - czyli
        zagrozenie porodem przedwczesnym, a wtedy relanium pomoże jej jak umarłemu
        kadzidło - to nie jest tokolityk i nie wytłumi czynności skurczowej macicy.
        Więc albo jej to relanium niepotrzebne, albo niewystarczające. Musi przydusic
        lekarza z jakiego powodu ma to włączone, bo jesli jest jej niepotrzebne, to po
        kiego jej psychotrop?
    • reszka2 Re: Lekarz zapisal relanium 30.09.04, 19:30
      I jeszcze- realnium nie wpływa na stan napięcia maicy, natomiast zwiotcza
      mięśnie poprzecznie prążkowane - czyli szkieletowe.
      Po drugie - owszem, przenika przez łozysko.
      Po trezecie - jedynym wskazaniem do relanium u ciężarnych jest rzucawka. a i to
      niekoniecznie jako głóny lek.
      Po czwarte - Ciąża i laktacja: Kategoria D. Nie zaleca się podawania w ciąży,
      lek jest przeciwwskazany w I trymestrze. Leczenie należy zakończyć odpowiednio
      wcześniej przed planowaną ciążą. Jeżeli dojdzie do przyjmowania leku w ciąży, u
      noworodka mogą wystąpić objawy odstawienne. Podawanie leku w III trymestrze lub
      w okresie porodu wiąże się z ryzykiem wystąpienia zespołu dziecka wiotkiego
      (floppy infant syndrome), charakteryzującego się u noworodka hipotonią,
      hipotermią, zaburzeniami oddychania i odruchu ssania. Diazepam przenika do
      pokarmu kobiecego. Nie zaleca się stosowania w okresie karmienia piersią.
      • kasia64 Re: do RESZKI 30.09.04, 19:41
        To po cholere przepraszam daje się go cięzarnym od ponad 20lat.???Widze tylko
        jeden powód- wyciszenie,żeby sie nie denerwowały.
        • reszka2 Re: do RESZKI 30.09.04, 22:24
          Dobrześ rzekła smile

Własnie tak nam to tłumaczyli, to uzywania Relanium na patologii ciąży - przy
          zagrażających poronieniach - kobieta chodzić nie mogła, bo była nacpana, i te
          nogi jak z waty, nie denerwowała się - bo była wytłumiona, no to robiła to co
          mogła (i powinna) - leżała plackiem w łózku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka