18.10.04, 18:12
Jak już wiecie staram się o dzidziulka.Godz.temu wróciłam od gina.Zapisał mi
Duphaston i jakieś DS.Powiedział,że najlepiej jakbym zaczeła brać po
zrobieniu testu,kiedy pojawi się pozytywny wynik.Czy któraś z Was miała
styczność z tymi lekami?Dlaczego nie moge brać ich już teraz?Pozdrawiam
cieplutko

Obserwuj wątek
    • zeberr Re: Duphaston 18.10.04, 18:14
      DS to Da signa, mądre stwierdzenie oznaczające dawkowanie smile Więc masz tylko
      jeden lek smile
      Pozdrawiam.
      • ankaaa18 Re: Duphaston 18.10.04, 18:22
        ale gafa,hihismile.Dzięki
        • zeberr Re: Duphaston 18.10.04, 18:26
          E tam, gafa od razu smile)
    • malgra Re: Duphaston 19.10.04, 09:20
      Ja dostalam ten lek od pani ginekolog, do ktorej zglosilam sie w manie wiecej
      pod koniec 2 m-ca ciazy z plamieniem.Najpierw stwierdzila(bez badania i USG)
      ze to pewnie ciaza obumarla a gdy prawie nie zemdlalam powiedziala,ze tak na
      wszelki wypadek zapisuje Duphaston bo moze cos uda sie uratowac
      (cytuje).Oczywiscie poszlam natychmiast do innego lekarza. Dzis mam piekna,
      zdrowa coreczke a wredna pani niech mi lepiej z oczu schodzi.NIe mam na celu
      postraszy Cie ale lepiej zasiegnac konsultacji innego lekarza niz zyc w strachu.
      • gonia29 Re: Duphaston 19.10.04, 09:51
        nie tylko w bardzo poważnych przypadkach przepisuje się duphaston. ja zażywałam
        w drugim miesiącu przez ok 2 tygodnie (małe dawki: 2x dziennie po pół
        tabletki).lekarz nie przepisał mi ich jako lek przeciwporonny (nie miałam
        oprócz lekkiego bólu brzucha innych objawów np plamienia), ale jak to
        powiedział zapobiegawczo i żeby cyt: "uspokoić macicę"smile). Większość moich
        koleżanek zażywało ten lek w czasie ciąży, tak na wszelki wypadek. nie martw
        się wszystko będzie dobrze, ja kończę już 6 miesiąc i czuję się dobrze.
      • kasi8 Re: Duphaston 19.10.04, 14:46
        witam,
        ja dostałam ten lek jeszcze jak nie byłam w ciąży bo miałam problem z zajściem
        i dzięki niemu mam pięknego i zdrowego synka.
        pozdrawiam i powodzenia
        Buba
    • smallwitch Re: Duphaston 19.10.04, 10:08
      Hej
      o ile się orientuję Duphaston to hormon - progesteron. Hormon ten jest
      konieczny do implantacji zarodka i utrzymania ciąży. Zdrowa kobieta wytwarza go
      w wystarczających ilościach sama... Duphaston stosuje się gdy są problemy z
      implantacją zarodka - ale o ile wiem, to od połowy cyklu... no albo wtedy kiedy
      chce się utrzymać zagrożoną ciążę. Tyle zrozumiałam z informacji od mojego
      lekarza, który dokładnie mi wytłumaczył czemu przepisuje mi ten lek. Ja brałam
      duphaston od 6 do 20 tc, ale były ku temu konkretne powody - skurcze macicy,
      krwiak w macicy i plamienia... sad Brałam go też podczas jednego cyklu podczas
      starania się o dzidzię gdy w 19 dc wystąpiło plamienie....
      Nie wiem jak długo starasz się juz o dzidziusia. Prawdopodobnie ginekolg ma
      powody, żeby zapisywać Ci Duphaston.... No ale jakby nie patrzeć to jest
      lek.... Myśle, że najlepiej będzie jak skontaktujesz się z ginem i zapytasz
      dlaczego go Ci zapisał - będziesz spokojniejsza...
      pozdrawiam serdecznie i życzę owocnych starań
      smallwitch z Tomeczkiem (24.04.04)
    • elje Re: Duphaston 19.10.04, 10:16
      Ja też brałam ten lek zarówno przy pierwszej jak i obecnej ciąży choć krótko.
      Przy pierwszej ciąży lekarz wyjaśnił, że mam mało elastyczną macicę a ten lek
      spowoduje że będzie łatwiej się rozciągać. natomiast teraz brałam w drugim
      miesiącu gdy zaczęłam lekko plamić - w obu przypadkach lek ten był bardziej
      zapobiegawczo niż leczniczo, ale wiem że w zagrożonych ciążach jest chyba
      jednym z najczęściej stosowanych leków - koleżanka brała prawie przez
      całą "leżącą" ciążę. Wydaje się więc uzasadnione, że kazał ci brać go dopiero
      po zajściu w ciążę.
      • fionka3 Re: Duphaston 19.10.04, 15:07
        a ja się zastanawiam , czy go wziac bo tez zostal mi przepisany. Zaczelam sie
        starac o i dziecko i nic jeszcze nie wskazuje na to ze nimoge normalnie zajsc
        bez " wspomagaczy" a to przeciez hormon i za chwile sie okarze ze mam 6
        raczki.....wink
    • mamadwojga Re: Duphaston 19.10.04, 18:50
      Ja brałam Duphaston po dwóch poronieniach żeby utrzymać kolejne ciąże. Tylko że
      mi pani doktor kazała brać z tego co pamiętam od połowy cyklu (chyba) i potem
      po dwóch tygodniach brania miałam zrobić test ciążowy. Jakby wyszedł pozytywny
      to miałam dalej brać Duphaston a jakby wyszedł negatywny to miałam przerwać i
      powtórzyć w następnym cyklu. Udało mi się za pierwszym razem, lek ten brałam
      wydaje mi się że długo, potem przeszłam na progesteron w zastrzykach. A dzieci
      wyrosły mi zdrowe i śliczne.
      Pozdrawiam
    • joanna4 Re: Duphaston 20.10.04, 15:01
      Witam!
      Z Twojego postu wynika, iż lekarz ma podstawy sądzić, iż możesz mieć
      niewystarczającą ilość progesteronu, który to jednak niedobór nie przeszkodzi w
      zajściu w ciąże. Dlatego też nie musisz go brać już teraz. Jednocześnie lekarz
      uważa, iż trzeba zadbać o odpowiednią ilość tego hormonu w czasie ciąży, co
      jest bardzo pospolite.W takich przypadkach bierze się Duphaston od początku
      ciąży (pozytywnego wyniku) do ok. 20 tygodnia ciąży i jest to całkowicie
      normalne. Nie powinnaś się go obawiać, gdyż jest to bardzo dobry lek, który
      wielu kobietom pomógł w donoszeniu ciąży bez komplikacji. Sytuacje, w których
      lekarz decyduje się na podanie Duphastonu są różne, ale na pewno jeśli już go
      przepisze to trzeba go brać. W jednej z wypowiedzi pojawiła się obawa o mnogą
      ciążę, jednak Duphaston nie ma z tym nic wspólnego. To nie jest hormon
      inwazyjny, który wpływa na liczbę płodów.
      Jednym słowem to bardzo dobry lek który tylko może pomóc a nie
      zaszkodzić.Szkodliwe za to może być jego nie branie, które często skutkuje
      poronieniem.
      Myśle, że powinnaś się jedynie cieszyć, że Twój lekarz w odróżnieniu od wielu
      innych nie czeka, aż stracisz pierwszą czy drugą ciążę tylko profesjonalnie i
      życiowo podchodzi do pacjenta, a to wspaniale.
      Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki za pozytywny wynik.
      Aśka
    • maretina Re: Duphaston 20.10.04, 15:06
      poniewaz biore progesteron, to sporo szukalam na ten temat. na stronie
      producenta luteiny ( tez progesteron) sa wyniki badan, ktore mowia, ze jesli
      ciaza jest zagrozona niedoborem progesteronu, to suplementacja po tescie
      ciazowym moze sie okazac za pozna.
      obecnie zaczynam 6 tc. moj lekarz suplementacje progesteronem zaczal po
      owulacji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka