Dodaj do ulubionych

Jak się wykonuje obciążenie glukozą?

19.10.04, 14:13
Witam.
Mam pytanie jak w tytule. To znaczy wiem że mam wypić 50 g glukozy i po godz
zbadać cukier.
Nie wiem czy na czczo przed glukozą też ten cukier trzeba zbadać czy nie?
Krew pobiera się z żyły czy z palca?
Bardzo dziękuję za odp. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • monikaj1 Re: Jak się wykonuje obciążenie glukozą? 19.10.04, 14:17
      Krew pobiera się z palca. Jeżeli lekarz nie zalecił inaczej, to nie ma potrzeby
      wykonywania badania przed wypiciem glukozy (bo taki test już prawdopodobnie
      miałaś na początku ciąży).
      • okulewiczu Re: Jak się wykonuje obciążenie glukozą? 19.10.04, 15:05
        Witaj! Ja właśnie dziś miałam taki test. Najpierw pobrano mi krew z żyły,
        wypiłam 50 g glukozy(okropna i po godzinie znów pobrano mi krew z żyły.
        pozdrawiam Ula 29 tc
        • neti87 Re: Jak się wykonuje obciążenie glukozą? 19.10.04, 16:21
          Dziewczyny, dlaczego ta glukoza jest taka okropna? Powoli zaczynam się bać tego
          badania. Jak zapytałam lekarza o co chodzi z tą paskudną glukozą to się zdziwił,
          że jest jakis problem. Pytałam też czy mogę pić tę glukozę z cytryną to jeszcze
          bardziej się dziwił. Mam naprawdę dobrego lekarza. Zleca mi wszystkie potrzebne
          badania, usg i naprawdę dba o mnie, ale w temacie glukozy jest niezorientowany
          czy co?
          Pozdrawiam.
          • mowi32 Re: Jak się wykonuje obciążenie glukozą? 19.10.04, 16:32
            U mnie było dokładnie tak jak u Okulewiczu. I poprosiłam o wciśnięcie cytryny.
            Oczywiście zapytałam o to wcześniej lekarza i zawahał się, ale w końcu się
            zgodził, bo stwierdził, że cytryna nie zawiera cukru. Na badanie poszłam więc z
            cytryną i pani oczywiście mi wcisnęła. Nawet dało się to wypić, choć było
            strasznie słodkie. Coś w rodzaju dużo słodszego sprita.
            Acha, w niektórych laboratoriach dają własną glukozę, a w innych trzeba
            przynieść swoją, więc zorientujcie sie wcześniej, żeby niepotrzebnie nie latać.
            I podobno test z krwi pobieranej z żyły jest dokładniejszy niż z palca.
            Dyskusja na ten temat wywiązała się przy mnie, kiedy czekałam na drugie
            pobranie.
            • koolka a ja wiem:) 19.10.04, 16:54
              bo miałam 2 razy taki test.
              Najpierw pobiera się krew z palca,póżniej pielęgniarka daje do picia 50g
              glukozy rozmieszanej z wodą.Trzeba ją pic małymi łyczkami,powoli.I tu
              największy cios---ta glukoza jest strasznie słodka,juz po pierwszym łyku mdli a
              jak się wypije to trzeba posiedziec w poczekalni około 20-30 min i póżniej znów
              pobierana jest krew.Nie wolno po wypiciu tej glukozy spacerowac,ale ja chociaż
              trochę musiałam się poruszac bo myslałam,że zwumiotuję a wtedy jeszcze raz
              trzeba to świństwo pic.Niestety to badanie jest konieczne aby wykluczyc
              cukrzycę ciążową.
              Cytryna nic nie pomoże bo to i tak będzie słodkie i mdłe.Dziewczyny---trzymam
              kciuki za wypitą glukozę!
              • monikaj1 Re: a ja wiem:) 19.10.04, 18:13
                koolka napisała:

a
                >
                > jak się wypije to trzeba posiedziec w poczekalni około 20-30 min i póżniej
                znów
                >
                > pobierana jest krew.Nie wolno po wypiciu tej glukozy spacerowac,

I znowu się okazuje, że co laboratorium, to podejściesmile Mi zalecono normalną
                aktywność, po to, żeby się przekonać, jak organizm reaguje na glukozę w
                normalnych warunkach. Więc wypiłam ją w domu i poszłam na spacer, a później
                pieszo do laboratorium. Ale nie było to po 20-30 min., tylko po godzinie.
                • kate3 Re: a ja wiem:) 19.10.04, 18:16
                  hehe, a ja raczej byłam aż za bardzo aktywna, bo po wypiciu glukozy w
                  laboratorium wróciłam spacerkiem do domu, wzięłam rower, pojeździłam trochę po
                  parku, a po godzinie pojechałam po wynikismile
          • kate3 Re: Jak się wykonuje obciążenie glukozą? 19.10.04, 17:24
            Okropna tylko dlatego, ze jest strasznie slodkasmile Jakbys rozpuscila w szklance
            wody pol torebki cukru pudru. Różnie dziewczyny przez to przechodzą - niektórym
            nic nie jest, inne wymiotują... Dlatego, aby zneutralizować choć trochę tę
            słodycz, można wcisnąć sobie do szklaneczki sok z cytrynysmile
            Badanie wykonuje się w godzinę po wypiciu glukozy, a krew może być pobierana
            albo z palca, albo z żyły (w różnych laboratoriach różna praktyka...) - i nie
            ma w tym żadnej zasadniczej różnicy.
            Jeśli badanie ma być wykonane tylko i wyłącznie po wypiciu glukozy, to możesz
            ją wypić albo w domu (dostępna w aptece) i chyba najlepiej tak zrobić, bo nie
            trzeba czekać godziny na poczekalni, albo można glukozę wypić juz na miejscu,
            jeśli laboratorium takową posiada na staniesmile
            Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka