magdek2 26.10.04, 12:09 jestem przeziębiona i piłam herbatke malinową i sok z malin, a teraz wyczytałam, że ma właściwości poronne, czy słyszałyście coś o tym ? nie pytałam nawet o to lekarza, bo od poczatku ją piłam, bo po prostu lubię Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grochalcia Re: sok malinowy szkodzi ? 26.10.04, 12:16 magdek, nie strasz, bo ja tez pije herbatke z sokiem malinowym!!!!Jestem od dzis na zwolnieniu...boli brzuszek, mniej niz wczoraj, ale sie niepokoje.lykam magnez. Wiesz, co, niedlugo wyjdzie, ze nam wszystko szkodzi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
magdek2 Re: sok malinowy szkodzi ? 26.10.04, 12:20 nie starszę tylko grzebałam w starych postach na temat syropów dozwolonych w ciązy i znalazłam takie informacje odnosnie malin, ale wydaje mi sie to nieprawdopodobne zwłaszcza, że juz tyle tego wypiłam , a kaszel mnie męczy okrutnie i szukam gdzie mogę Odpowiedz Link Zgłoś
martucha1 Re: sok malinowy szkodzi ? 26.10.04, 12:21 Zaczynam się zastanawiać czy w ogóle oddychanie nie jest szkodliwe dla ciąży . Ciągle się dowiaduję nowych rewelacji czego mi nie wolno. Efekt- drugi tydzień okropnego przeziębienia, bo jeżeli nawet internista na coś pozwoli to farmaceuta krzyczy, że absolutnie nie wolno (pytałam wczoraj o nieszczęsny rutinoscorbin). Jedynie wytargowałam od obu herbatę z sokiem malinowym ale widzę, że też nie wolno Marta Odpowiedz Link Zgłoś
grochalcia Re: martucha 26.10.04, 12:25 magdek, pij sok malinowy i zdrowiej!!!!Bedziesz bardziej chora, jak bedziesz sobie wszystkiego odmawiac!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: martucha 26.10.04, 12:25 Herbata i sok z malin nie są szkodliwe. Właściwości przyspieszające poród ma ponoć herbata z liści malin, ale trzeba ją pić długo i często Na zdrowie Odpowiedz Link Zgłoś
rheya Re: sok malinowy szkodzi ? 26.10.04, 12:26 czesc ja na początku ciąży miałam silne skurcze i mówiono mi żeby właśnie unikać soku z malin i soku z jabłek bo one podobno wywołują skurcze. Nie wiem na ile to jest prawdziwe ale lepiej chuchać na zimne. Pozdrawiam i życzę zdrówka Rheya i Miłoszek (36 tc) Odpowiedz Link Zgłoś
magdek2 Re: sok malinowy szkodzi ? 26.10.04, 12:29 chyba zapytam lekarza o te maliny i o liście malinowe następnym razem .... pewnie znów na mnie dziwnie popatrzy Odpowiedz Link Zgłoś
hanka13 Re: sok malinowy szkodzi ? 26.10.04, 12:32 Witam, no super - a ja hektolitry soku jablkowego wypijam pierwszy raz slysze o jablkowym... Co do malin, to zawieraja salicylany, i dlatego trzeba z nimi ostroznie, a ta herbatka z lisci malin wedlug niektorych poloznych dziala zmiekczajaco na szyjke macicy, o ile sie nie myle... A z przeziebieniami faktycznie problem - ja juz ok 10 dni staram sie jakos nieszkodliwie wyleczyc z bolu gardla, glowy, koszmarnego kataru itp, i poprawa jest niewielka.. internista dal mi tylko Bioparox, ktory jak widze chyba mi nie szkodzi, ale i nie pomaga....niestety, mam wszystkie objawy mocnego przeziebienia, ale nie mam goraczki, wiec sie nie kwalifikuje do antybiotyku itp... a w szkole rodzenia lekarz upominal: jak bedziecie chore, to sie leczcie! No niestety internisci sa innego zdania pozdrawiam, hanka Odpowiedz Link Zgłoś
rheya Re: sok malinowy szkodzi ? 26.10.04, 12:40 hanka a stare płukanie gardłą wodą z solą wypróbowałaś? Bo ja na początku ciąży i jakieś 2 tygodnie temu miałam anginę - no i właśnie wit C, płukanie solą i jakoś przeszło. Ostatnio to zamiast wit C brałam AscoRutiCal. Pozdrawiam R. i M. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: sok malinowy szkodzi ? 26.10.04, 12:53 Tak, tak - płukanie wodą z solą jest zdecydowanie najlepsze!!! Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
hanka13 Re: sok malinowy szkodzi ? 26.10.04, 13:58 Witaj rheya, dzieki za rade probowalam szalwi, ale o wodzie z sola faktycznie zapomnialam... pozdrawiam hanka Odpowiedz Link Zgłoś
rybka78 witaj w klubie :) 26.10.04, 13:12 "Ból gardla, glowy, koszmarny katar i Bioparox" - skad ja to znam? ..... Ciesze sie, ze nie tylko mi dali Bioparox, bo moze faktycznie nei jest zbyt szkodliwy - troche podejrzliwie zareagowalam na taki werdykt pani doktor na poczatku Chyba tez sprobuje wody z sola... bądzmy dzielne! rybka (14 t.c.) Odpowiedz Link Zgłoś
nonu Re: witaj w klubie :) 27.10.04, 08:56 Jestem kolejną Bioparoxowiczką, jestem w 7 tygodniu i mi trochę pomaga, ale jakoś nie mogę skutecznie całkowicie pozbyć się przeziębienia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
guleranda Re: sok malinowy szkodzi ? 27.10.04, 17:53 Witam wszystkie chore przyszle mamusie.Mnie juz 2 razy bralo przeziebienie, a to dopiero 7tydzien,wiec wychodze z siebie.Dla mnie najskuteczniejsze jest gorace mleko gotowane z 3-4 zabkami czosnku+miód-obrzydlistwo,ale nastepnego dnia nie ma sladu po goraczce, katarze itp.Pozdrawiam goraco Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: sok malinowy szkodzi ? 26.10.04, 13:06 też cos takiego słyszałam, ale nie od lekarza. chyba w jakiejś gazetce (typu "dziecko") były wymienione różne owoce i zioła, tam to właśnei czytałam Odpowiedz Link Zgłoś
kmyczek Re: sok malinowy szkodzi ? 26.10.04, 14:18 witam pytalam mojego lekarza czy maliny i czosnek podczas przeziebienia szkodza i powiedzial ze nie jak najbardziej moge pic malinki i lykac czosnek chyba ze ktos ma za niskie cisnienie to nie polecam czosnku bo obniza cisnienie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
neti87 Re: sok malinowy szkodzi ? 26.10.04, 16:45 Sok malinowy nie szkodzi, nie wiem kto i w jakim celu straszy ciężarne, że nie można pić tego soku??? A salicylanów więcej niż w malinach jest w truskawkach i jagodach. Picie herbatki z liści malin zalecane jest przed porodem na tzw. łatwiejszy poród, mają podobno jakiś wpływ na szyjkę macicy. Niektóre dziewczyny piją taką herbatkę kilka razy dziennie na 2-3 tyg. przed rozwiązaniem. ale to jest herbatka z liści malin,a nie sok z malin. Na początku ciąży jadłam kilogramami maliny i nic sie nie stało. To owoc jak każdy inny!!! Nie dajcie się zwariować! Odpowiedz Link Zgłoś
neti87 Re: sok malinowy szkodzi ? 26.10.04, 16:49 polecam wątki (są o soku malinowym i leczeniu przeziębienia w ciąży) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=16881292 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=16904425&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
magdek2 Re: sok malinowy szkodzi ? 26.10.04, 17:51 dzięki dziewczyny, piję w takim razie dalej malinki, bo obrzydł mi już syrop z cebuli brrrr i dobrze jest to przeplatac czyms milszym Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_polna Re: sok malinowy szkodzi ? 26.10.04, 18:13 Dziewczyny!! Nie wiem czy to zbieg okolicznosci , ale ja po wypiciu soku z jablek (tesciowie bawia sie w odciaganie przes sokownik sokow i wlasnie to byl naturalny swierzy sok z jablek, wypilam go z 3 szklanki )miałam straszne bole w dole brzucha ktore ustapily po zazyciu nospy i cieplej kapieli. A co do soku z malin , to jak wiekszosc z Was w trakcie przeziebienia dodaje go do herbaty z miodem (pycha!!). Pozdrawiam ps. jutro ide do gin. wiec go zapytam i napisze co on o tym sadzi A tak po za tym to bardzomocno wycz€wam ruchy w dole brzucha, sa tak mocne az bolace.Niepokoi mnie to i jeszcze to ciagle spinanie sie brzucha,masakra!! Jestem w 31 tc, mam nadzieje ze wszystkookarze sie w porzadku Magda Odpowiedz Link Zgłoś
kmyczek Re: sok malinowy szkodzi ? 26.10.04, 19:45 witam napewno wszystko bedzie dobrze, ale zapytaj sie lepiej swojego lekarza czy mozesz brac gorace kapiele, podobno jak moj lekarz stwierdzil moga miec zle skutki i wrecz mi zakazal tego. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gagga1 Re: sok malinowy szkodzi ? 26.10.04, 19:54 A mnie się wyśniło, że woda jest szkodliwa... I wydaje się to całkiem racjonalne, bo jeśli wypłucze Ci krew z krwiobiegu... Aż strach pomyśleć! gagga Odpowiedz Link Zgłoś
magdek2 Re: sok malinowy szkodzi ? 26.10.04, 21:03 dzięki za śmieszny aspekt mojego pytania, w ramach wyjaśnienia gagga: pytanie dotyczy informacji z postów na forum, ale na upartego jesli chcesz woda tez moze szkodzić, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś