Dodaj do ulubionych

KIEDY NAJWCZEŚNIEJ MOŻNA URODZIĆ...

26.10.04, 14:18
aby dziecko przeżyło?Oczywiście zdaje sobie sprawe,że zależy to od wielu
czynników,ale chodzi mi jedynie o orientacyjny czas.W którym tyg najwcześniej?
A może odpiszą mi mamy,które urodziły swoje maleństwa za wcześnie i opowiedzą
jak to było?GOSIA I 31 TYG JULKA
Obserwuj wątek
    • zeberr Re: KIEDY NAJWCZEŚNIEJ MOŻNA URODZIĆ... 26.10.04, 14:38
      W Krakowie uratowano dzieci z 23 tyg. ważące 450 gramów. Tylko trzeba pamiętać
      o tym, że te dzieci mogą przeżyć, ale potem jest całe mnóstwo powikłań i rzadko
      one rosną jak normalne, donoszone dzieciaki.
      • kamilka2906 Re: KIEDY NAJWCZEŚNIEJ MOŻNA URODZIĆ... 26.10.04, 14:48
        a ja na pocieszenie mam historie mojegobrata (wprawdzie bylo to 30 lat temu)
        ale on urodzil sie w 29 tc i rozwijał sie jak nalezy i teraz jest wspanialym
        mezczyzna i nogdy nie mial ze zdrowiem problemow a teraz medycyna poszla do
        przodu wiec jest to takie pocieszenie smile
        • aga305 Re: KIEDY NAJWCZEŚNIEJ MOŻNA URODZIĆ... 26.10.04, 14:51
          ja urodziłam 1 dnia 38 tygodnia, a trzymali mnie w szpitali od 32 tygodnia ze
          względu na gestozę. Lekarz mi powtarzał codziennie że jeśłi nie będzie
          konieczności to 38 tydzień jest najbezpieczniejszy. Jest to oczywiście
          donoszona ciąża. ALe faktycznie dzieci 450 gramowe powinny żyć, ale nie wiadomo
          jak będzie potem (to opinia ordynatora)
      • mary211 Re: KIEDY NAJWCZEŚNIEJ MOŻNA URODZIĆ... 27.10.04, 12:20
        W tamtym tygodniu Moja znajoma urodziła w 28 tyg..Dzidziuś ważył 900gr.Dosatał
        9 pkt w skali Apgar.Wszystko jest już OK .Dzidziuś ładnie przybiera na wadze.
    • malaika7 Re: KIEDY NAJWCZEŚNIEJ MOŻNA URODZIĆ... 26.10.04, 16:12
      wejdź sobie na stronę www.wczesniak.pl, w zakładce "dla rodziców wcześniaków" 7
      pozycja od dołu to "poznaj losy innych wcześniaków". Są tam ciekawe historie
      rodziców, których dzieci rodziły się już w 24, 25 tygodniu, ich walka o życie i
      zdrowie maleństw itd.
      Oprócz tego odwiedź stronę
      www.cbc.ca/story/science/national/2004/08/19/preemie040819.html
      dziewczynka, która urodziła się co prawda w 27 tygodniu, ale z wagą zaledwie
      280 gram, dziś ma 15 lat.
      Pozdrawiam

Olga i Iwo (31 tygodni)
    • ania.silenter_exunruzanka Gosiu:) 26.10.04, 16:18
      Chyba już do Ciebie pisałamsmile. Moja Ola urodziła się w 31 tc (rozwinięta na 28
      tc). Powodem była gestoza u mnie. Oleńka leżała 44 dni w szpitalu, z powikłań
      wcześniaczych miała retnopatię - była leczona laserem, obecnie ma 9 mies (7
      wieku kor.), jest zdrowa i rozwija się nad podziw dobrzesmile.
      pozdrawiam
      • ekaczmarczyk Re: Gosiu:) 26.10.04, 17:34
        Mam pytanko do Ciebie . Piszesz że miałaś gestozę. Czy w takim przypadku rodzi
        się naturalnie czy miałaś cesarkę? Ja niestety też mam gestozę, cisnienie
        udaje mi się zbić lekami, białka w moczu pzbyłam się AMOTAXEM,ale zastanawiam
        się jak się rodzi w takim przypadku tym bardziej że w szpitalu miałam b.
        wysokie ciśnienie. Pozdrawiam . Ewa.
        • ania.silenter_exunruzanka do ekaczmarczyk 26.10.04, 18:11
          Miałam cc i uważam, że dobrze się stało, ponieważ Olcia urodziła się nie
          zmęczona i mimo tego, że była malutka (1120g) - całkiem głośno płakałasmile, a to
          najpiękniejsze co może usłyszeć mama na sali porodowejsmile.
          pozdrawiam
          • ekaczmarczyk Re: do ekaczmarczyk 26.10.04, 18:14
            Ciekawa jestem czy zawsze przy gestozie rodzi się przez cesarkę. Może to sie
            wydawac głupie ale ja wolałabym rodzić właśnie w ten sposób. Pozdrawiam. Ewa
    • patyczako Re: KIEDY NAJWCZEŚNIEJ MOŻNA URODZIĆ... 26.10.04, 17:23
      u nas w poznaniu na polnej tez ratuja maluszki po 450g ale czasem zdarza sie
      np.ostatnio ze dziecko rodzi sie o czasi 38-39t.c. ma apgar 10 dobra wage i
      umiera po porodzie - nie ma reguly jak ma zyc to nawet takie malenstwo
      przezyje...
    • stokrotka_polna Re: KIEDY NAJWCZEŚNIEJ MOŻNA URODZIĆ... 26.10.04, 18:23
      Gosiu!!
      Poruszyłas temat bardzona czasie.
      Osobiscie niewiele wiem na ten temat, ale w listopadowym numerze "Twoje
      Dziecko" jest bardzo obszernie opisany ten temat.Tak naprawde to jest to temat
      miesiaca.Warto kupic chociazby z tego wzgledu.Jedna z mam napisala ze takie
      malenstwa nigdy nie dogonia dzieci urodzonych o czasie , a to wcale nieprawda!!
      W artykule jest wspomniane o dziewczynie ktora urodzila sie po 28tc ma 19lat i
      jest teraz studentka.Ach co ja Ci bede pisala ,sama przeczytaj naprawde
      wart,jest mnostwo odpowiedzi na pytania najczesciej zadawane przez rodzicow,
      itp.Gazeta kosztuje 5,99 to nie duzy wydatek, a warto poswiecic te kilka
      zlotych aby rozwiac wszelkie watpliwosci.

Pozdrawiam

Magda i Tajemnicza Osóbka 31tc.
      • gosia_815 Re: KIEDY NAJWCZEŚNIEJ MOŻNA URODZIĆ... 26.10.04, 18:39
        tak,napewno jutro kupie gazetkę skoro jest tam artykuł na ten taemat,dzięki
        • patunia79 Re: KIEDY NAJWCZEŚNIEJ MOŻNA URODZIĆ... 26.10.04, 20:22
          Mój kuzyn urodził się w 28 tygodniu ciąży powikłanej (wczesniej mama jego miała
          3 poronienia i jedno dziecko donoszone które umarło po 11 dniach z powodu
          poważnej wady serca) miał 1100 g, i po dwóch miesiącach był już w domu, teraz
          rozwjia się prawidłowo i ma już 12 lat.

Pozdrawiam.
    • jowa20 Re: KIEDY NAJWCZEŚNIEJ MOŻNA URODZIĆ... 27.10.04, 13:43
      www.wczesniak.pl/04_dlarodzicow5.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka