Dodaj do ulubionych

19 tc-skrócona szyjka

27.10.04, 11:23
Jestem po wczorajszej wizycie u ginekologa i okazało sie, że moja szyjka ma
tylko 2,5 cm. Lekarz kazał mi się oszczędzać, ale ja i tak od samego poczatku
ciązy dużo leże z innych powodów. Wiem, że może to oznaczac przedwczesny
poród i strasznie się boję, bo jeszcze na półmetku nie jestem. Jeżeli macie
taki sam problem to napiszcie czy brałyście jakieś leki, czy tez załozony
krążek. I jak żyjecie, żeby szyjka się nie skracała.
Pozdrawiam
Agata
Obserwuj wątek
    • grochalcia Re: 19 tc-skrócona szyjka 27.10.04, 11:36
      Agatko, ja tez jestem w 19 tygodniu i nie ma skroconej szyjki9co poszlam zbadac
      wczoraj)ale za to mam bole brzucha itez mam sie oszczedzac i teraz leze w
      lozku. nawet chcieli mnie polozyc w szpitalu na kroplowce, ale sie nie dalam.
      tez sie denerwuje,kasia
    • kamalala30 Re: 19 tc-skrócona szyjka 27.10.04, 11:39
      Moja koleżanka właśnie leży w szpitalu przed zabiegiem podszycia szyjki, też
      jest przestraszona. Termin za 3 miesiące.Do tej pory wcale się nie oszczędzała
      i to na pewno pogorszyło sprawę. Oszczędzaj się!Leż!I myśl tylko o sobie i
      dziecku! Sama jestem mamą 5 miesięcznej dziewczynki, która urodziła się tylko 3
      tygodnie przed terminem a i tak to wpłynęło na jej zdrowie. Zrób wszystko żeby
      urodzić w terminie.
    • mamaszyma Re: 19 tc-skrócona szyjka 27.10.04, 11:41
      ja miałam podobnie, tylko u mnei nie dało się założyc krążka, bo szyjka była
      juz za krótka. Założyli mi szew. W około 21 tygodniu, a do szpitala trafiłam w
      18 tygodniu. Brałam dufaston i jeszzcze coś ale nie pamietam. Urodziłam w 36
      tygodniu. Nie matrw sie, bedzie dobrze
    • atlantis75 Re: 19 tc-skrócona szyjka 27.10.04, 11:51
      Cześć,
      przede wszystkim nie denerwuj się tak, bo mozna z taką szyjką spokojnie
      dotrzymać do bezpiecznego okresu. Moja szyjka miała w 20 tc 2,5 cm, ale była
      twarda i zamknięta, więc lekarz kazał się tylko oszczędzać i na skurcze (które
      juz wtedy zaczynały mnie nękać) łykać nospę. Dwa tygodnie pożniej dostałam
      zwolnienie (skurcze) i dużo wypoczywałam (spacerki, nie mozna dżwigać, nie
      stresowac się itp.). U mnie sytuacja skomplikowała się, gdy wykryto wodonercze
      i miałam zapalenie nerek w 26 tc, wtedy na skutek stanu zapalnego szyjka
      skróciła mi sie do 2 cm. Po pobycie w szpitalu, leżącym trybie życia i braniu
      leków przeciwskurczowych moja szyjka dzielnie dotrwała z 2 cm do dzisiaj smile
      Tylko teraz wolałabym, żeby zaczęła się skracac, bo bardzo chcę urodzić.

Życzę Ci powodzenia!
      Atlantis z terminem na 9 listopada
      • monikaj1 Re: 19 tc-skrócona szyjka 27.10.04, 11:58
        Ja co prawda zdecydowanie później, ale też doświadczyłam skracania szyjki. Do
        33 tygodnia funkcjonowałam, jak przed ciążą - nawet mi do głowy nie przyszły
        jakieś wylegiwania się, oszczędzający tryb życia itp. I w 33t.c. lekarz
        zdiagnozował szyjkę o długości 2,5 cm. Zaczęłam bardziej uważać na to, co
        robię, leżeć w miarę możliwości no i brałam no-spę. Przedwczoraj byłam na
        kontrolnej wizycie - szyjka jak miała 2,5 cm, tak ma. A ja - podobnie, jak
        Atlantis - teraz chciałabym, żeby zaczęła się skracaćsmile
    • ewelsia Re: 19 tc-skrócona szyjka 27.10.04, 11:56
      witam. ja przez całą ciążę miałam szyjkę 2,5 cm, z tym ,że ona się nie
      skracała i nie rozwierała przed czasem. ale zagrożenie przedwczesnym porodem
      miałam (skurcze), brałam fenoterol, ale mimo częstych twardnień brzucha długość
      szyjki pozostawała taka sama. Synka przenosiłam 5 dni.
    • melba76 Re: 19 tc-skrócona szyjka 27.10.04, 12:04
      Ja też w 19 tc. wylądowałam na zwolnieniu i w zasadzie przeleżałam drugie pół
      ciąży. Na skurcze brałam nospę, szyjka powoli się skracała, mimo leżenia. W 30
      tc. musiałam zacząć brać fenoterol, teraz jest już 36 tc., dziecko uznane za
      donoszone, powoli odstawiam leki. Wiem, co czujesz, nie bój się, do rewelacji
      to nie należy, ale zobacz, tyle z nas to miało i kazda donosiła ciążę, nie
      martw się, po prostu leż i myśl o sobie.
      • fryta84 Re: 19 tc-skrócona szyjka 28.10.04, 12:36
        czesc dziewczyny tez mam taki problem co wy. jestem w 30 tyg. ciazy i tez od
        kilku dni biore fenoterol i niestety tez musze lezec, a bardzo chcialabym sobie
        pospacerowac! mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze (bo przeciesz inaczej byc
        nie moze) smile wizyte u lekarza mam dopiero 15 listopada i mam nadzieje ze jak
        pujde do niego to chociasz raz powie mi cos pocieszajacego. od poczatku mialam
        problemy. najpierw jakis krwiak kolo płodu który na szczescie znikl. teraz
        niedawno prawdopodobienstwo konfliktu serologiczniego (ale na szczescie go nie
        mam) a zaraz potem ta szyjka...
    • bzysia Re: 19 tc-skrócona szyjka 28.10.04, 13:49
      czesc jestem w 21 tyg moja szyjka ma 2 cm ale jest twarda i nie rozwarta jestem
      na zwolnieniu i powinnam lezec i prowadzic tzw oszczedny tryb zycia co zreszta
      robie. Pamietaj ze nie wolno robic takich rzeczy jak np wieszanie firan (z
      rekami w gorze)
      • badrak Re: 19 tc-skrócona szyjka 28.10.04, 19:11
        Moje Kochane, Wy to umiecie pocieszyć!!!Juz mi lepiej, dziś byłam u fryzjera i
        ściełam włosy na bardzo krótko , a miałm prawie do pasa. Mąż przestawił mi tez
        komputer do łózka. I tak oto zaczynam leżenie,a wszystko dla Dzidziusia, żeby
        tylko się urodził (najlepiej w terminie).Dziekuje Wam bardzo!
        agata
    • creolka Re: 19 tc-skrócona szyjka 28.10.04, 22:16
      nie martw sie!jestem w 26 t ciazy a jak byłam w 16 lekarz stwierdził że mam
      krótka szyjke tez 2,5 i mam sie oszczedzac,nie mam zadnych dolegliwosci,
      skurczy,twardnien brzucha, szyjka jest nadal twarda i zamknieta a to jest
      wazniejsze niz dlugosc. duzo chodze cwicze sobie w domku i z optymizmem patrze
      w przyszłośc!zobaczysz ze wszystko bedzie dobrze!
      karola i adaś(26t)
      • mumisia Re: 19 tc-skrócona szyjka 28.10.04, 22:26
        Hej ja te zjestem w 19 tygodniu ciazy i moja szyjka jest twarda i zamknieta i
        ma 3,2 cm a mimo ot moj lekarz zasił niepokoj we mnie nastraszył mniei kazał
        sie oszczedzać dziwne prawda??? Nie mam na pewno szyji zyrafysmile ale 32 mm wcale
        nie jest tragedią A facet nastraszył mnie teraz drze tylko i ciagle mysle o tej
        przekletej szyjce smile Nic sie nie martw musisz odpoczywac polegiwac duzo. Moja
        przyjaciólka od kilku miesiecy zyje z 1,5 cm szyjka ktorej skrócenie
        stwierdzili u nije w 20 tygodniu a ze ma 1,5 roczna córeczke wiec jakos jej nie
        wierze ze daje rade przy niej leżec tak jak zaleca lekarz . najwaznijesze to
        byc pod stała kontrola i stosowac sie do zaleceń A jelsi chodzi o mnie to
        jestem głupia jutro ide do innego lekarza na usg i poprosze o dokładne
        zmierzenie szyjki moze ma te ponand 3 cm ale np ma rozwarcie od srodka? Sama
        nie wiem lekarz moiw twarda i zamknieta ale zbyt króta i badz tu madra - nie
        wiem co myslec Pozdrawiam serdecznie
    • sylwia.ax Re: 19 tc-skrócona szyjka 28.10.04, 22:39
      U mnie lekarz stwierdził skróconą szyjkę w połowie 7 mc. DOstałam Fenoterol z
      Isoptinem i No-spę i absolutny nakaz leżenia i nic nierobienia. Wszystko
      przebiegło dobrze i dotrwałam do 38 tc. Misio urodził się ostatniego dnia 38
      tc, a teraz ma już 9 miesięcy!
      Tak więc oszczędzaj się, leż i nic nie rób i słuchaj lekarza. Głowa do góry,
      będzie dobrze.
      • amania Re: 19 tc-skrócona szyjka 28.10.04, 23:03
        Szyjka skrócona od 18 tyg ciąży, od 20 tyg. skurcze, fenoterol i leżenie w domu
        (niestety tylko teoretycznie), od 30 tyg. szpital i fenoterol w kroplówce non
        stop, szyjki już wtedy prawie nie miałam, ale rozwarcia na szczeście też nie,
        doczekałam na leżąco do końca 36 tygodnia.
    • witka55 Re: 19 tc-skrócona szyjka 29.10.04, 10:15
      Napiszcie, w jaki sposób lekarz sprawdza długość szyjki????
      • neti87 Re: 19 tc-skrócona szyjka 29.10.04, 10:26
        Mój lekarz sprawdza poprzez badanie usg, na ekranie bada szyjkę z różnych stron
        i mierzy. Sprawdza też czy jest zamknięta.
        • edi26 Re: 19 tc-skrócona szyjka 29.10.04, 13:12
          ja też nie wiem jak to jest z tą długością szyjki macicy. W badaniu usg wyszło
          że moja szyjka ma ponad 4 cm dł. a w badaniu ginekologicznym tylko ok. 1,5 cm.
          I juz sama nie wiem ile cm ma moja szyjka macicy.
          Też biorę fenoterol i dużo leżę w łóżku. Poza tym mam dziwne kłucia przy
          pochwie. Jestem dopiero w 24 tyg. i bardzo sie boję
    • karotka74 Re: 19 tc-skrócona szyjka 29.11.04, 19:19
      Właśnie wróciłam od lekarza z informacją o zbyt krótkiej szyjce macicy. W 14 tc
      miała 46 mm, teraz w 19 tc tylko 31 mm. Podobno zbyt szybko nastąpiło to
      skrócenie. Lekarz chciał zakładać krążek, ale dogadalismy sie, że ja spróbuję
      dużo odpoczywać (chociaż i tak prawie nic nie robię!!) i spotkamy sie za 2
      tygodnie na kontroli. Jeżeli znów bedzie krótsza, to zakładamy krązek sad
      Niewesoła to wiadomość i źle mi z tym sad bo jeszcze cisnienie mam wysokie.

Ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka