Dodaj do ulubionych

Słaba morfologia

08.11.04, 23:05
Witam
Odebralam dzis moje badania krwi i jestem nimi troche zaniepokojona. Wizyte u
lekarza mam odpiero za jakis czas wiec prosze dajcie znac jesli wiecie czy sa
one duzo za niskie czy jeszcze mieszcza sie w normach ciezarnych i nie jest
to anemia.
biale krwinki 8,8 te sa w normie
czerwone 3,43
hemoglobina 10,6
Pozdrowionka
Antenka i Maja (25tc)
Obserwuj wątek
    • zeberr Re: Słaba morfologia 08.11.04, 23:45
      Dla ciężarnych norma hemoglobiny jest od 11,0, erytrocytów też masz mało, więc
      to jednak anemia. Ale nie stresuj się niepotrzebnie, od tego tak od razu się
      nie umiera, a Twoje wyniki nie są jeszcze wcale straszne. Trzymaj się smile
    • kuhelkowa Re: Słaba morfologia 09.11.04, 00:44
      masz bardzo dobre wyniki sama na poczatku ciazy mialam duzo gorsze nie daj sobie
      wmowic ze jest inaczej predzej zmien lekarza ja tak zrobilam moja pierwsza gin
      powiedziala ze mam slaba morfologie i przepisała mi zelazo po ktorym mialam
      zgage i bardzo zle sie czułam dwoch innych lekarzy powiedzialo ze to kretynka bo
      wystarcza witaminy ciazowe i natka pietruszki zeby morfologia sie poprawila
      teraz jestem w 37 tygodniu a moaj mrfologia jest w normie lepiala z miesiąca na
      miesiac pamietaj ze na wynikach przedzialy sa dla wszystkich ludzi a kobiety
      wciazy rzadza sie własnymi prawami i te przedzialy sa troszke inne tak wiec nie
      martw sie bo mnie tamta gin tez powiedziala grobowym tonem ze mam anemiewink
      • aska34 Re: Słaba morfologia 09.11.04, 08:07
        to nie są bardzo dobre wyniki!! jak sugeruje moja przedmowczyni.

masz poczatki anemi, oczywiscie nie jest to tragedia, bo sa na to sposoby, ja
        bralam i biore zelazo, morfologie mam juz bardzo dobra, a samo branie zelaza
        nie objawialo sie u mnie jakos specjalnie źle, zalezy od preparatow jakie
        bierzesz i predyspozycji organizmu.
        otóż samo branie witamin i jedzenie pietruszki (musialabys zjesc jej chyba
        tone) niewiele pomaga.
        czywiscie ze nie mozesz sie tym martwic ale tez nie bagatelizowac, szczegolnie
        jesli jestes na poczatku ciązy i masz przed sobą jeszcze najwiekszy spadek
        morfologii pod koniec drugiego trymestru a potem utrate krwi w ciązy.

glowa do gory, ale nie wierz ze masz dobre wyniki i zastosuj sie do tego co
        powie lekarz
        pozdrawiam
        joanna 35tc
    • e5121 Re: Słaba morfologia 09.11.04, 08:32
      Droga Antenko
      oOgólnie to nie są dobre wyniki, ale właśnie teraz masz krytyczny okres,
      dziecko dużo pobiera(25 tydz.).Nie jest to tragedia, ja w tym okresie miałam
      eytrocytów tyle co ty, a hemoglobinę 9,6 i to też jeszcze nie była
      tragedia.Poniżej 9-ciu jest źle.Lykaj żelazo,kwaski foliowe, witamniki co Ci
      lekarz przepisze(szpinaczek, buraczkii inne bardzo wskazane) i nie martw sie
      zbytnio. Pod koniec ciąży to sie na 100% polepszy. Organizm przygotowuje sie
      później do porodu.Ja teraz w 39 tyg. mam hemogl 11,4 i RBC 3,77 i to też jest
      ponizej normy, aleda ise przeżyc poród. Zapewniam Cię, bo już raz rodziłam z
      anemią.
    • roxi_hart Re: Słaba morfologia 09.11.04, 08:32
      Lekarz napewno przepisze Ci zelazo. Mi na poczatku to nie pomagalo-dopiero jak zwiekszyl dawke do 2 tabl. dziennie widac znaczaca poprawe - krwinki czerwone skoczyly do 3,89 a hemoglobina do 11,9 - sam lekarz byl milo zaskoczonysmile
      • grochalcia Re: Słaba morfologia 09.11.04, 10:45
        ja mam podobne wyniki i tez musze lykac zelazo. wole tabletki od pietruszki
    • kmyczek Re: Słaba morfologia 09.11.04, 10:59
      w porownaniu ze mna w 25 tyg to moge powiedziec ze masz swietna morfologiesmile
      ja mam niestety jeszcze gorsze wyniki niz TY, lekarz mi zmienil tylko preparat
      żelazowy i na tym sie skonczylo. Tak wogole to bierzesz żelazo??
      Jesli tak to musisz przestrzegac dwoch zasad nie nie mozna przyjmowac żelaza z
      magnezem i po drugie jak jesz nabial to musisz odczekac conajmniej 2 godziny od
      wziecia żelaza, ja nie wiedzialam o tym wapniu ze tak jest i mi chyba przez to
      tak wyniki poszly w dol. A tak to jest ok, jak to w ciazysmile
      pozdrawiam
      • grochalcia Re: Słaba morfologia 09.11.04, 11:06
        Kmyczek, mi lekarz przepisal zelazo a od 2 tygodni biore magnez...to jak ja mam
        to wszystko pogodzic???Kasia
        • kmyczek Re: Słaba morfologia 09.11.04, 11:19
          grochalcia, nie mam zielonego pojecia dowiedzialam sie o tym od poloznej ktora
          siedzi u mnie w gabinecie, ona mi kazala odczekac przed zjedzeniem jogurtu
          conajmniej 2 dodziny, bo mi od wapnia wlasnie poszla morfologia w dolsad
          i moze sprobuj tak samo, po 2 godzinkach magnez, jak juz zelazo sie wchlonie.
          Ale zapytam sie jeszcze mojej kolezanki ktora tez brala zelazo i magnez, jak
          bede wiedziala to Ci napisze.
          pozdrawiam
          • aska34 Re: Słaba morfologia 09.11.04, 11:41
            ja własnie biore zelazo razem z magnezem i nic sie niedobrego nie dzieje,
            morfologia "w oczach" sie poprawiasmile)
            • grochalcia Re: Słaba morfologia 09.11.04, 11:43
              lekrz mi tylko tyle powiedzial, zeby to zelazo lykac naczczo
    • livja Re: Słaba morfologia 09.11.04, 11:00
      Mi same tabletki z żelazem nie pomagały. Słabą morfologię bardzo sobie
      poprawiłam pijąc soki wyciskane ze świeżych buraków, marchwi i jabłek. Jeśli
      masz sokowirówkę - polecam ! Taki soczek pity regularnie podbił mi morfologię
      już po miesiącu. Pomógł zresztą wszystkim moim znajomym mającym problemy z
      morfolgią w ciąży i zachęcona ich namowami, wypróbowałam na sobie. Rewelacja,
      naprawdę.
      • monikaj1 Re: Słaba morfologia 09.11.04, 11:51
        livja napisała:

Słabą morfologię bardzo sobie
        > poprawiłam pijąc soki wyciskane ze świeżych buraków, marchwi i jabłek.

Najlepiej wcisnąć do niego jeszcze sok z cytryny - środowisko kwaśne poprawia
        przyswajalność. Również gorąco polecamsmile
    • przeciwcialo Re: Słaba morfologia 09.11.04, 11:04
      Cóż- morfologia słaba,ale da sie nad nią jeszcze popracowac. Bierz witaminy,
      pilnuj diety( chude mieso i duzo jarzyn).
      • antenka74 Re: Słaba morfologia 09.11.04, 13:05
        Wielkie dzieki za wszystkie rady. Dzwonilam dzis do mojego lekarza. Powiedzial
        ze nie mam jeszcze anemii, zaczyna sie ona gdy hemoglobina spada ponizej 10,5
        (nieduzo mi juz brakuje), nie kazal zwiekszac zelaza do dwoch dziennie, zalecal
        jesc wiecej miesa. Zastosuje sie do Waszych rad i nie bede laczyla zelaza z
        magnezem, popije troche sokow i zobaczymy. Oby przy nastepnym badaniu sie
        poprawila.
        Pozdrowionka
        • ulapod Re: Słaba morfologia 10.11.04, 23:19
          Pamiętaj, ze anemia nie zawsze spowodowana jest brakiem żelaza. Ja mam gorsze wyniki niż ty (jestem w 16 tyg.), a poziom żelaza we krwi pokazuje, ze mi go nie brakuje.

pozdrawiam
          • katamarynka Re: Słaba morfologia 11.11.04, 00:34
            Ja pilam taki sok buraki+jablko Hortexu. Swietnie nadaja sie na barszczyk, ale
            mysle ze wtedy wiecej sie traci z witamin a na zimno tez calkiem dobry do
            popijania.
    • olga50 Ja was pociesze.... 04.01.05, 13:06
      ...chociaż mi nie było do śmiechu dokładnie rok temu gdy odebrałam wyniki badań
      a tam hemoglobina 8,3!!!!Ale Dawid ze mnie wyjadł całe żelazo, urodził sie duży
      i zdrowy.Dzis ma dokładnie 8miesięcy i jeszcze nigdy nie miał nawet lekkiego
      przeziębienia!
      • grochalcia Re: Ja was pociesze.... 04.01.05, 13:12
        czyli nie ma co sie przejmowac wynikami!!!!To dobrze, bo ide je zrobic w piatek
        i tez zawsze boje sie spojrzec co tam wydrukowane na wynikach...a hemoglobinka
        zawsze slabiutka!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka