Dodaj do ulubionych

duzy obwód główki

27.11.04, 17:03
jestem w 30 t ciazy, na ostatnim usg lekarz stwierdził że dziecko jest o
okolo 2 t wieksze, szczególnie główka jest duza.powiedział zebym sie nie
martwila.czy miałsycie podobnie?czy to mozliwe ze główka szybciej rosnie a
potem wszystko sie wyrówna?czy bede miala cc?dzie za informacje
karola i adas
Obserwuj wątek
    • black_currant Re: duzy obwód główki 27.11.04, 18:50
      Moje drugie dziecię też wyglądało na USG na nieco starsze w stosunku do wieku
      ciążowego. Grześ urodził się tydzień po terminie, z wagą 4380 i obwodem główki
      39 cm. U mnie skończyło się cesarką, bo nie było postępu porodu w drugiej
      fazie, ale lekarz powiedział, że to nie jest reguła i zdarza się, że takie
      dzieci rodzą się naturalnie, chociaż gdyby to była pierwsza ciąża, to od razu
      zrobiłby cesarkę.

---------------------------------------
      Ania - podwójna mama październikowa smile
      Emilka (1.10.2001)
      Grześ (18.10.2004)
    • aluc Re: duzy obwód główki 27.11.04, 22:23
      pod koniec ciąży wszystkie wymiary są przeliczane na wiek z dokładnością (czy
      raczej niedokładnością) 3 tygodni, więc może się okazać, że główka wcale nie
      jest taka duża, jak wyglądała na usg, tylko nie można było zrobić dokładnego
      pomiaru

a w praktyce - Maksio miał od początku na usg głowę większą od reszty o 2
      tygodnie i faktycznie urodził się szczupły, długi i z dużą głową (37 cm) i ...
      tak mu zostało smile)) głowę ma konsekwentnie w 75 centylu, wagę w 25, a wzrost w
      50, młodszy brat Maksia urodzi się za miesiąc i też na usg wychodzą mu podobne
      proporcje, inna sprawa, że jak się spojrzy na głowy moje i niemęża, to raczej
      dziwne by było, jakby te łebki chłopcy mieli mniejsze wink
      • aluc Re: duzy obwód główki 27.11.04, 22:24
        dodam jeszcze, że Maksia rodziłam drogami natury, bez nacięcia (i bez
        pęknięcia) i nigdy nikt mi nie mówił o wskazaniach do cc z powodu rozmiarów
        jego głowy
        • black_currant Re: duzy obwód główki 27.11.04, 22:31
          Uściślając - cc to z powodu wagi a nie głowy smile))))

---------------------------------------
          Ania - podwójna mama październikowa smile
          Emilka (1.10.2001)
          Grześ (18.10.2004)
          • aluc Re: duzy obwód główki 27.11.04, 22:35
            prawdę mówiąc to od razu przyjęłam, że twoje cc było z powodu wagi, bo jednak
            głowa, nawet duża, w odróżnieniu od reszty się składa wink u mnie wskazań z
            powodu wagi być nie mogło, bo Gruby na usg wyglądał na niecałe 3,5, więc tylko
            głowa wchodziłaby w grę ewentualnie
            • ewcik29 Re: duzy obwód główki 28.11.04, 11:23
              Moja koleżanka bedąc w ciąży też martwiła się wielkością główki. Lekarz
              podejrzewał wodogłowie. Po urodzeniu okazało się, że młody jest wielkim
              grubaskiem (4,5 kg!!) i niejedna mamusia chciałaby takiego dzidziusia. Jedyny
              problem to taki że rodziła naturalnie i to był jej pierwszy poród... Wyobraźcie
              sobie ile się namęczyła.... Teraz Kamilek ma 2 latka i tez rośnie imponująco.
    • maaaluszek Re: duzy obwód główki 28.11.04, 11:57
      czesc! ja ostatnie usg robilam w polowie 36 tc i tez mi wyszlo ze glowka
      wyglada na skonczone 39 tc a nozka na 36tc...teraz 38 tc i czekam ale jakos
      doktorek specjalnie sie tym nie przejal mimo ze jestem typem kruszyny..waskie
      biodra...zobaczymy jak bedzie dalej
      pozdrawiam
      Magda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka