Dodaj do ulubionych

Za mało wód płodowych

03.12.04, 13:31
Właśnie wróciłam od lekarza i dowiedziałam się że mam za mało wód płodowych.
We wtorek muszę zgłosić sie do szpitala gdzie poleżę przez jakiś czas. Trochę
się denerwuję. Czy to może zaszkodzić dziecku albo jest objawem problemu z
nerkami u dziecka ? Mam mały brzuszek ale dzidzia w 35 tc waży 2,5 kg wiec
prawidłowo. Proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami. Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • aska_f Re: Za mało wód płodowych 03.12.04, 15:12
      Cześć, ja nie mam tego problemu, ale wiem że na forum "trudna ciąża" dziewczyny
      z małą ilością wód pisały że żeby zwiększyć ich ilość zalecane są długie
      kąpiele. Poszukaj na tamtym forum informacji, może uda ci się uniknąć szpitala?

Pozdrawiam,
      Aśka
    • suzette3 Re: Za mało wód płodowych 03.12.04, 16:29
      Moja przyjaciólka tez miala ten sam problem, co Ty i jej uzupelniali wody
      plodowe, zartowala potem, ze musiala byc tankowana. Jej córeczka urodzila sie
      po 3 dniach od"tankowania", w ósmym miesiacu ciazy. Teraz mala ma juz 4 latka.
    • mpenzi Re: Za mało wód płodowych 03.12.04, 17:48
      Dzięki dziewczyny za rady. Na pewno spróbuję coś poszukać na forum trudna ciąża.
      • xemm1 Re: Za mało wód płodowych 03.12.04, 20:08
        A jaki masz indeks płynu?
        Najprawdopodobniej będą Ci podawać kroplówki (ok. 1,5 - 2 l. dziennie) - w ten
        sposób będą Cię nawadniać. Dodatkowo pij dużo płynów - ok. 2 l.wody dziennie.
        Jeżeli to nie pomoże - tzn. indeks płynu owodniowego będzie nadal niski zrobią
        Ci amniofuzję - tj. kroplówka bezpośrdnio do macicy. Po tym zabiegu podadzą Ci
        fenoterol żeby wyciszyć ewentualne skurcze wywołane nakłuciem macicy.
        Ważne jest żeby poziom wód się podniósł wówczas płucka Twojego dziecka będą się
        prawidłowo rozwijały.
        Powodzenia
        • sobeautyfull Re: Za mało wód płodowych 03.12.04, 23:06
          Witaj!
          Ja w 37tc z tego powodu wyladowałam na patologii, dodatkowo dziecko miało słabe
          tętno. Dawano mi kroplówki i już po pięciu dniach było ok.Przy okazji dziecko
          bardzo urosło. teraz jestem w 40 tc i czekam na rozwiązanie.Nie martw się na
          zapas, napewno wszystko będzie dobrze.POzdrawiam
    • bima5 Re: Za mało wód płodowych 04.12.04, 13:16
      U mnie bylo podobnie- w czerwcu wykryto że mam niedobór wod płodowych (AFI 4),
      przeprowadzono amnioinfuzję (boli jak diabli) do poziomu AFI 10, niestety po 2
      tyg. łozysko wchloneło wody. W sierpniu urodzilam chlopczyka - w 38 t.c. - 2995
      g, 55 cm. Nerki am w porzadku, jest radosny, obecnie waży 7 kg.
      Niektóre z nas tak mają- jedne za mało inne za duzo. Wszystko będzie dobrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka