agula35 09.12.04, 13:00 miałam ostatnio badania na glukozę i na czczo , wynik był 74mg, lecz po wypiciu 50gr glukozy miałam 47mg trochę to dziwny wynik . Proszę o jakies info co ten wynik może oznaczać Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koljax Re: glukoza 09.12.04, 15:31 Ja tez w tym temacie, o czym moze swiadczyc podniesiony poziom glukozy ? Domyslam sie ze to ma podloze cukrzycowe, ale moja Zonka nie ma w rodzinie cukrzykow a jej wynik wyszedl dosyc duzy, podczas tego badania z podaniem glukozy (30 tydzien ciazy). Pani ginekolog w sumie to zignorowala, ale ja sie troche niepokoje. Prosba o pomoc, czy cos nalezy robic w tym temacie, moze poszukac jakiegos innego lekarza... Z gory dzieki, Przyszly Tata. Odpowiedz Link Zgłoś
aguska25 Re: glukoza 09.12.04, 18:18 Witam , kilka tygodni temu mialam takie samo zmartwienie!!! Podczas badania krwi z 50g glukozy wynik wyszedl zawyzony . Lekarz dal mi do zrozumienia ze moze to byc objawem cukrzycy ciazaowej. Polozna od razu nakazala rezim dietowy i musialam czekac 3 tygodnie na kolejne badanie ( az osiagne 24 tc) > kolejne badanie 75g glukozy dokladniejsze wykazalo prawidlowy wynik wiec moje obawy byly niepotrzebne!!!!!!! Glowa do gory Odpowiedz Link Zgłoś
mazuba Re: glukoza 09.12.04, 18:33 nie trzeba miec w rodzinie cukrzykow, zeby miec cukrzyce ciazowa... jesli wydaje wam sie, ze wynik jest wysoki a lekarz go ignoruje- to idzcie na konsultacje do innego, albo do poradni diabetologicznej. pozdr magda Odpowiedz Link Zgłoś
magdek2 a jaka jest norma po 50 glukozy ? 09.12.04, 21:07 bo ja mam wynik 126 i pani laborantka powiedziała,że jest ok, na czczo bylo 86 Odpowiedz Link Zgłoś
aaala1 Re: a jaka jest norma po 50 glukozy ? 09.12.04, 22:25 po godzinie od wypicia 50g glukozy norma jest do 140 Odpowiedz Link Zgłoś
agula35 Re: glukoza 10.12.04, 12:06 dzięki za odp. ale ten wynik po wypiciu jest bardzo niski 47mg , więc nie chodzi chyba o cukrzycę . Chciałam się dowiedzieć co on może oznaczać, jest poniżej norm. Odpowiedz Link Zgłoś
aaala1 Re: glukoza 10.12.04, 12:38 Dziwny ten Twój wynik, po wypiciu masz mniej niz naczczo????? Moze jakas pomyłka? Odpowiedz Link Zgłoś
mkrac Re: glukoza 10.12.04, 13:19 Czesc. Mialam podobny problem, jednak troche inny wynik 110 mg/dl a po spozyci i godzinie spadlo do 82. Masz racje nie jest to cukrzyca. Podejrzewam ze tak jak ja bylas naczczo, a tych badan tj. krzywej cukrowej nie powinno sie tak robic. Wynik ten oznacza ze masz dobre spalanie cukier. Znajoma laborantka wyjasnila mi ze rano insulina jest w uspieniu i po podaniu takiej dawki cukru dostaje kopa i natychmiast zaczyna spalac cukier. Dzisiaj bylam u lekarza i potwierdzil ze wszystko jest wporzadku i nie ma sie o co martwic. Zycze powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
agula35 Re: glukoza 10.12.04, 13:28 dzięki mkrac za tę odp mam nadzieje że u mnie jest podobnie Odpowiedz Link Zgłoś