Dodaj do ulubionych

Napięty brzuch

16.12.04, 22:34
Jestem w 23 t.c. od wczoraj zauważyłam, że w ciągu dnia kilka razy spina mi
się brzuch. Przez chwilę robi się twardy, nie jest to bolesny skurcz. Czuję
wtedy takie dziwne napięcie. W ciągu dnia zdarzyło się to jakieś 6, 7 razy.
Czy któraś z Was orientuje się czy to normalny objaw na tym etapie ciąży, czy
dzieje się coś niedobrego? Wizytę u lekarza mam dopiero za 6 dni...
Będę wdzięczna za odpowiedzi.
Kropka
Obserwuj wątek
    • lucy_ricardo Re: Napięty brzuch 16.12.04, 22:53
      Z Twojego opisu wynika, ze sa to skurcze Braxton-Hicks. To taki niewinny
      traning macicy przed wielkim dniem. Zupelnie normalna rzecz, jesli zdarza sie
      tylko kilka razy dziennie.

Jesli zauwazysz, ze masz ich cztery lub wiecej na godzine przez pare godzin
      (mniej wiecej w rownych odstepach), to wtedy dzwon/pedz do lekarza. Mimo iz
      bezbolesne, te skurcze moga oznaczac przedwczesny porod (zaznaczam
      • sylwia02 Re: Napięty brzuch 17.12.04, 09:05
        Już kiedyś opisywałam swoją historię w podobnym wątku, ale może kogoś uchronię
        przed tym co przeszłam ja. W 27 tygodniu zaczęłam czuć napięcie i twardnienie
        brzucha. Nie było to bolesne, bardziej nieprzyjemne (trudno mi teraz napisać
        czy były one regularne czy nie). Zinterpretowałam to jako skurcze Braxtona-
        Hicka. Wizytę miałam wyznaczoną za 5 dni, nie miałam żadnych innych objawów
        więc stwierdziłam, że poczekam. Na wyznaczoną wizytę pojechałam sama autobusem
        bo nie czułam się źle. W trakcie badania okazało się, że jestem w trakcie
        porodu. W szpitalu próbowano wstrzymać akcję, ale niestety się nie udało. Na
        drugi dzień w 28 tygodniu urodziłam w ciężkim stanie synka. Nie będę opisywać
        tego co przeszło moje dziecko. Najważniejsze, że dziś jest zdrowym i wesołym
        czterolatkiem.
        Radzę ci więc jak najszybciej udać się do lekarza jeśli coś cię niepokoi.
        Pozdrawiam Sylwia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka