23.12.04, 23:33
Czy to lek na podtrzymanie ciąży?.Jestem w 3tygodniu, nie mam żadnych
problemów a Pani ginekolog przepisała mi to lekarstwo.Po co ten lek tak
naprawdę i jak długo się go bierze? W ulotce nie ma nic napisane co miałoby
wspólnego z potrzymaniem ciąży.Dziewczyny jak bierzecie napiszcie co Wasz
ginekolog mówił na temat tego leku.
Dzięki!

Wesolych spokojnych i radosnych swiat wszystkim przyszlym i terazniejszym
mamom smile
Obserwuj wątek
    • olka_krakow Re: DUPHASTON 24.12.04, 00:25
      Pisze to co znalazlam o tym leku w internecie. A tak w ogole, to sadze ze
      powinnas zmienic ginekologa. A o tym duphastonie juz wiele pisalo sie na tym
      forum, poszukaj w wyszukiwarce.

Duphaston®
      dydrogesteronum

Skład i postać farmaceutyczna
      Tabletki powlekane
      Każda tabletka zawiera 10 mg mikronizowanego dydrogesteronu

Jedna tabletka zawiera 10 mg dydrogesteronu (9 beta, 10
      alfa-pregna-4,6-dien-3,2dion). Oprócz tego tabletka zawiera laktozę, skrobię
      kukurydzianą, metylohydroksypropylo celulozę, bezwodną krzemionkę koloidalną,
      stearynian magnezu, barwnik Opadry® Y 1-7000 (E171).

Działanie
      Zawarty w tabletkach dydrogesteron jest aktywnym po podaniu doustnym
      progestagenem wywołującym przemianę wydzielniczą śluzówki macicy poddanej
      uprzednio działaniu estrogenów. Nie wykazuje przy tym aktywności estrogenowej,
      androgenowej, nie ma działania termogennego, anabolicznego ani mineralo i
      glukokortykoidowego.

Wskazania terapeutyczne
      1. W połączeniu z estrogenem jako zastępcze leczenie hormonalne dolegliwości
      związanych z wystąpieniem menopauzy lub po operacyjnym usunięciu jajników.

2. W przypadkach podejrzenia lub stwierdzenia niedoborów endogennego
      progesteronu oraz tam gdzie wykazano klinicznie specyficzne działanie
      dydrogesteronu:

* bolesne miesiączkowanie
      * zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS)
      * endometrioza
      * wtórny brak miesiączki
      * nieregularne cykle miesiączkowe
      * czynnościowe krwawienia maciczne
      * poronienie nawykowe i zagrażające na tle stwierdzonego niedoboru progesteronu
      * niepłodność związana z niedomogą lutealną

Przeciwwskazania
      Jak ma to miejsce w przypadku wszystkich progestagenów, Duphaston® nie powinien
      być stosowany jeżeli zostaną stwierdzone:

* Nieprawidłowe krwawienia maciczne o nieznanej etiologii, ciężkie
      zaburzenia funkcji wątroby - guzy wątroby (istniejące lub w wywiadzie), zespół
      Dubin Johnsona, zespół Rotora.
      * Zaburzenia, na których wystąpienie lub nasilenie jest następstwem podania
      hormonów płciowych. Należą do nich: nasilony świąd, żółtaczka zastoinowa,
      opryszczka ciężarnych, porfiria i otoskleroza.
      * Nadwrażliwość na dydrogesteron i/lub którykolwiek ze składników leku.

Ostrzeżenia specjalne i zalecane środki ostrożności
      Niekiedy w czasie leczenia może pojawić się krwawienie międzymiesiączkowe,
      któremu można zapobiegać zwiększając dawkę.

Jako generalną zasadę przyjmuje się fakt iż hormonalne leczenie zastępcze nie
      powinno być prowadzone dłużej niż rok bez ogólnego badania lekarskiego i
      ginekologicznego.

W przypadku wystąpienia nieprawidłowych krwawień z macicy zaleca się dokładną
      diagnostykę.

W przypadku stosowania w poronieniu zagrażającym i nawykowym należy określić
      żywotność płodu a następnie, w czasie trwania terapii, monitorować stan płodu.
      Stosowanie progestagenów u pacjentek w wieku okołomenopauzalnym może maskować
      początek menopauzy (wystąpienie nieregularnych cykli miesiączkowych).

• iwka901 Re: DUPHASTON 24.12.04, 08:42
      tak, to lek na podtrzymanie ciąży, a bierze się tak długo jak zaleci lekarz, to
      indywidualna sprawa, jak również dawkowanie. Dziecku na pewno nie zaszkodzi, a
      może bardzo pomóc. Pewnie dostałaś go profilaktycznie.

www.TickerFactory.com/ezt/d/1;16;28/st/20050303/dt/6/k/6bda/preg.png
      • ania28.1 Re: DUPHASTON 24.12.04, 09:40
        zgadzam sie ze swoja poprzedniczka i po co zaraz zmieniac lekarza...
        • gosia128 Re: DUPHASTON 24.12.04, 09:58
          Ja też go brałam już po owulacji kiedy jeszcze nie wiedziałam że jestem w
          ciąży - i pomógł mi zajść. Potem jeszcze chyba ze 2 misiące go brałam. Po
          pewnym czasie od odstawienia dostałam miałam lekko brunatne upławy i lekarz
          kazał mi wziąć aż 4 tabletki naraz a potem przez 10 dni po 2. Juz po 4
          przeszło.
    • zuzia4you Re: DUPHASTON 24.12.04, 12:09
      Dzięki za odpowiedzi. W końcu nie wiem tak naprawdę co mam o tym lekarstwie
      myśleć.Nie podoba mi się opis w ulotce.Wierzę mojej ginekolog bo jest jedną z
      lepszych w Warszawie,ale nie rozumiem po co dała mi ten lek, mówiąc że to na
      potrzymanie,żebym nie poroniła i żeby nic się nie stało.
      Dziewczyny, jak któraś z Was to jeszcze brała to piszcie.Chętnie poczytam
      opinie.
      • aagulek Re: DUPHASTON 24.12.04, 14:11
        zuzia ja biore juz 3 miesiac, jak tylko dowiedzialam sie o ciazy polecialam do
        medicover gdzie mam karte do pierwszego lepszego lekarza bo bralam mocny
        anytbiotyk, przepisal po 1 tabl 2x dziennie, jak wybralam prowadzaca zapytala
        na jakiej podstawie mi dal, mowie ze ja nie bede z lekarzem dyskutowac, facet
        mnie niezle nastraszyl ale i ona potwierdzila ze brac, zmniejszyla mi jakis
        czas temu dawke do 1 dziennie, ponoc po odstawieniu moga wystapic plamienia, ja
        mam odstawic kolo 15 stycznia kiedy wg niej funkcje przejmie lozysko, jestem w
        13 tc...spokojnie, skoro nie szkodzi a moze pomoc to ja sie nie zastanawialam
        dlugo..buziaki i powodzonka smile wesolych swiat
        • zuzia4you Re: DUPHASTON 24.12.04, 15:38
          Dzieki wielkie za radę. Mam nadzieję ze rzeczywiscie pomoże a nie zaszkodzi smile

Pozdrawiam

Zuzia 3t
    • gumecka Re: DUPHASTON 24.12.04, 15:55
      Ja biore od 5tc, bo bylo podejrzenie zagrozonej ciazy. Zostal mi jeszcze
      tydzien brania, teraz jestem w 14tc. Moze masz za niski progesteron i dlatego
      ci go przepisala, duphaston to wlasnie ten hormon. Napewno ci niezaszkodzi a
      moze pomoc gdyby cos bylo nie tak. Pozdrawiam.Jola i 14tc.
      • zuzia4you Re: DUPHASTON 24.12.04, 17:30
        nawet nie mialam badanego poziomu hormonow.pierwszy raz jak u niej bylam to nic
        nie bylo widac.teraz bylam drugi raz i tylko stwierdzila ze jest ciaza i ze to
        3,5 tygodnia.nic wiecej.zadnych badan.tylko powiedziala : pani bierze folik i
        duphaston na podtrzymanie ciazy.ni z tego ni z owego...nie wiem co mam o tym
        sadzic bo rozne opinie wiedze na temat tego leku.wiec im wiecej odpowiedzi tym
        lepiej.

pozdrawiam...leccie do stolow tongue_out
        • kamma5 Re: DUPHASTON 25.12.04, 19:26
          Dzieki duphastonowi mam dwoje cudownych dzieci.
          Ale zaczęlam brac tabletki kiedy zaczynalo sie krwawienie.
          Duphaston "na wyrost" podaje sie,gdy wcześniej dochodziło do poronień.
          Nie zaszkodzi, ale czy to ma sens gdy wszystko jest o.k. ?????
          Pozdrawiam.
          • wjola78 Re: DUPHASTON 28.12.04, 12:06
            Ja biorę Duphaston od początku ciąży, ze względu na zagrożoną ciążę. Teraz
            jestem w 14tc i za 2 tygodnie odstawiam. Każdy z kim rozmwiałam twierdzi, że
            ten lek może co najwyżej pomóc ale na pewno nie zaszkodzi.
            Pozdrawiam.
    • nis77 Re: DUPHASTON 28.12.04, 12:13
      Ja także brałam Duphaston mniej więcej do 20tc 2x0,5 tabletki dziennie.
      Zaczęłam brac jeszcze na etapie planowania ciąży ze względu na niski poziom
      progesteronu. I myślę, że Twoja P. Dr nie przepisałaby Ci go bezpodstawnie,
      więc może najlepiej zapytać właśnie ją?
      Pozdrawiamy
      Nika i Maleństwo 30tc
      • malwes Re: DUPHASTON 28.12.04, 12:28
        Ja brałam od początku ciąży (plamienia) do 20tc. To odpowiednik progesteronu -
        dodatkowo, co nie jest wprost napisane w ulotce, działa przeciwskurczowo, bo
        progesterton, sam w sobie, ma działanie przeciwskurczowe i z tego co gdzieś
        czytałam, jego poziom bardzo spada w trakcie porodu i zaraz przed ...
        • zuzia4you Re: DUPHASTON 29.12.04, 17:48
          Moja Pani Doktor niestety niewiele jeszcze o mnie wie.Badan jeszcze nie mialam
          robionych.Zapisala mi na zapas,jak to sama powiedziala na podtrzymanie
          ciazy.Nie mialam nigdy z niczym problemow.Reguralne miesiaczki,zadnych
          klopotow,plamien.Moze wie co robi.Ale po tym leku czuje sie jakos dziwnie.Mam
          plamienia i zawroty glowy.Niestety moja Pani doktor bedzie dopiero w nowym roku
          i jak narazie moge sie dopytywac tylko tych osob co braly.
          Dzieki z gory za odpowiedzi.

5tc smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka