27.12.04, 14:30
Kilka miesięcy temu raciłam dziecko w 6 miesiącu ciąży, zakaziłam się sie
wirusem cmv. Miałam wielowodzie i nastąpił poród przedwczesny. Podobno nie
byłam jedynym takim przypadkiem w tym czasie. Mam teraz pytanie czy któraś z
Was miała podobny problem, czy potem zdecydowała się na kolejną ciżę i po
jakim czasie?
Obserwuj wątek
    • jch6 Re: cmv 27.12.04, 18:06
      A co to za choróbsko, w życiu o czymś takim nie słyszałam. Powiedz jakie miałaś
      objawy? Skąd wiedziałaś, że jesteś chora?
    • dorotakatarzyna Re: cmv 27.12.04, 21:19
      Moja córka ma już 21 miesięcy. Trzy miesiące przed porodem trafiłam do szpitala
      z narastającym wielowodziem. Stwierdzono świeże zakażenie cytomegalią. Lekarze
      nie dawali mi większych szans, straszyli porodem przedwczesnym i licznymi
      wadami u dziecka. Ale stał się cud - Amelka urodziła się w 42 tygodniu ciąży,
      jest całkowicie zdrowa. Jedynie nie pozwolono mi jej karmić piersią, żeby się
      nie zaraziła.
      Wiem, że wirus utrzymuje się w organizmie około roku. Myślę, że po takim czasie
      można próbować znowu. Oczywiście, najpierw zrobić badania na poziom przeciwciał.
      Bardzo współczuję i życzę zdrowego dzidziusia.
      • s-y-l-l-a Re: cmv 28.12.04, 06:15
        ja zaraziłam się cytomegalią i 2-gim miesiącu. w 5-tym wykryto u mojej córeczki
        bardzo ciężką wadę układu nerwowego sad. Poród miałam wywołany, po wielu
        próbach i zakażeniu /3 doby na porodówce/ miałam zabieg sad. Wirus "wyprowadzał
        się" z mojego organizmu ok. 1,5 roku po zabiegu i dopiero wtedy rozpoczęliśmy
        starania. Udało się za pierwszym razem a mój synuś jest zdrowy smile

Pozdrawiam i życzę duuuużo zdrówka
        • kaszalotek_m Re: cmv 29.12.04, 12:45
          Dzięki za odpowiedzi, dodajecie mi otuchy. Cieszę się, ze jesteście
          szczęśliwymi mamami, mam nadzije, że wkrótce i u mnie tak będzie. Pozdrawiam
          serdecznie.
          • badrak Re: cmv 29.12.04, 14:23
            Napiszcie proszę jakie miałyscie objawy cytomegali. Bardzo to dla mnie ważne.
            Pozdrawiam
            agata
            • kaszalotek_m Re: cmv 29.12.04, 17:13
              Od samego początku ciąży czułam się świetnie i nie miałam absolutnie zadnych
              objawów zakażenia cmv. W 18-20 tc zaczął mi bardzo szybko rosnąć brzuszek
              (wielowodzie). W szpitalu znalazłam się w 22 tc, wtedy zrobili mi badania w
              kierunku cmv i niestety wyszły pozytywnie. W 24 tc nastąpił poród przedwczesny.
              • 6madziara Re: cmv 19.02.14, 14:10
                Jakie miałyście wyniki cmv ja mam igg 97,9 a igm 5 są to wyniki wykonane dwa tygodniu bo obumarciu ciąży w 9 tyg, moja gin stwierdziła ze to było przyczyna i kazała odczekać aż rok
                • ziarenko-piasku Re: cmv 19.02.14, 15:21
                  CMV jest bardzo groźne dla dziecka, dlatego należy określić zarówno igg,jak i igm na pocz. ciąży i ewentualnie w razie wątpliwość wykonać awidność.
                  Więc myślę, ze nie powinnas sie martwić na zapas, a jak już będziesz w ciązy, przypilnować,by badanie to bezwzględnie wykonać!

Objawy cmv są bardzo zdradzieckie , przypominają przeziębienie, lekką grypę- trudno się zorientować.
                  Ja np. miałam bardzo wysokie przeciwciała na pocz. ciąży - profesora to zaniepokoiło, bo mogło to oznaczać, ze chorowałam niedawno, ale na szc zeście awidność była wysoka!
                  • 6madziara Re: cmv 19.02.14, 15:26
                    co to jest ta awidność i ile kosztuje takie badnie
    • ziarenko-piasku Re: cmv 19.02.14, 18:31
      Awidnosc pokazuje kiedy przechodzilas cmv, kosztuje ok 30 zl tak jak igm cmv oraz igg cmv
    • 6madziara Re: cmv 20.02.14, 11:47
      hej dziś dzwoniłam do lab u mnie kosztuje 60 zł masakra z tymi badaniami ale wolę zrobić bo gin powiedziała mi ze może nawet rok będę musiała poczekać na nowe starania
      • manda1986 Re: cmv 20.02.14, 12:42
        ja skonsultowalabym sie jeszcze z lekarzem chorob zakaznych, pierwotne zakazenie cmv jest grozne dla dziecka ale powtorne zakazenie wirusem niesie ze soba male prawdopodobienstwo zakazenia dziecka, niecale 1%, awidnosc warto zrobic bo dodatnie igm co swiadczy o swiezym zakazeniu moze utrzymywac sie nawet 2 lata! przede wszystkim powtorz badania igg igm i awidnosc
      • ziarenko-piasku Re: cmv 20.02.14, 14:38
        Kurcze masz rację, wprowadziłam cię w błąd, tak cena to 50-60 zł, ale u mnie akurat było też tam określone igg, a samo igg koztuje ok 30 zł własnie
        • 6madziara Re: cmv 21.02.14, 08:41
          zrobię teraz awidność bo i tak miałam dwa razy zabieg pod rząd bo ciąży obumarłej , moja gin stwierdziła ze muszę odczekać i tak pól roku żeby wszystko się dobrze odbudowało więc igm i igg będe robiła i tak kontrolnie jeszcze raz za pół roku, czyli ta awidnośc wskaże kiedy chorowałam i na jakim etapie jest choroba?
    • ziarenko-piasku Re: cmv 21.02.14, 10:24
      to czy teraz jesteś chora pokaże igm. Zaś igg pokaze czy masz przeciwciała, czyli czy jesteś bezpieczna w razie kontaktu z cmv.
      Natomiast awidnosc wskaze kiedy chorowałaś-najlepiej by awidnosc był wysoka, czyli zakazenie było przynajmniej 3 mce temu.

Poczytaj tu www.cytomegalia.com/wyniki_igg_igm.php
      • 6madziara Re: cmv 21.02.14, 10:49
        badanie igg i igm robiłam miesiąc temu dwa tygodnie po poronieniu IGM 5 wg lab od 12 dodatni ale moja gin stwierdziła że w ciąży nie powinno być więcej niż 0,5 a IGG 97,9 przy normie do 18
        zrobię może teraz tylko ta awidność
        • manda1986 Re: cmv 21.02.14, 13:06
          jezeli igm od 12 dodatni a ty masz 5 czyli wg mnie igm masz ujemny wiec na jakiej podstawie twoja gin stwierdzila ze chorujesz na cmv i ze to bylo powodem poronienia?
          apropo igm, dodatnie nie zawsze wskazuje na to ze wlasnie sie choruje i wtedy awidnosc jest pomocna bo moze umiejscowic infekcje w czasie
        • black.joanna Re: cmv 22.02.14, 21:51
          Też uważam że gin opowiada głupoty.
          • ziarenko-piasku Re: cmv 23.02.14, 09:35

Są normy, w których się mieścisz, więc co ten lekarz truje???
            Zmień go, a jak chcesz mieć megapewność, pójdź do zakaźnego...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka