Dodaj do ulubionych

Jakie tabletki przeciwbólowe w ciąży??

30.12.04, 11:17
Czasami bardzo boli mnie głowa, nie do wytrzymania. Jakie tabletki są
najbardziej bezpieczne?? Panadol?? Jestem w 15 t.c.
Obserwuj wątek
    • majalabeille Re: Jakie tabletki przeciwbólowe w ciąży?? 30.12.04, 11:21
      wiadomo najlepiej nic nie brac, ale czasami sie nie da. Najbezpieczniejszy jest
      paracetamol. Pozdrawiam.
    • luna333 Re: Jakie tabletki przeciwbólowe w ciąży?? 30.12.04, 11:25
      można brać pochodne paracetamolu -a więc panadol tak -ponoć (czytałam w "mam
      dziecko") nie wpływa na dzidzię, pod żadnym pozorem nie wolno brać aspiryny,
      polopiryny i ich pochodnych, czyli upsarin C też odpada ponieważ może wywoływać
      poronienia, albo co straszne wytrzewienie czyli nie zamknięcie się powłok
      brzusznych, nie brać ibupromu ani pohodnych na ibuprofenie czyli np. nurofen,
      któreś z nich może wywoływać krwotok w trakcie porodu i cośtam jeszcze -
      czyli panadol jest bezpieczny smile acz ja nie biorę niczego a jak mnie boli głowa
      że nie mogę wyrobić to wychodze z pracy i chodze dookoła budynku przez 10 min
      na powietrzu smile zwykle pomaga na godzinę a później rytuał od nowa smile
      • vit27 Re: Jakie tabletki przeciwbólowe w ciąży?? 30.12.04, 11:36
        Dzięki bardzo za odpowiedzi. Wiem, że najlepiej nic nie brać, ale jak mnie boli
        głowa przez 2 dni, to jestem zmuszona. Bardzo mnie uspokoił twój post, bo
        właśnie biorę Panadol.
    • mazuba Re: Jakie tabletki przeciwbólowe w ciąży?? 30.12.04, 11:35

z tym nic nie braniem to lekka przesadasmile, mama ktora sie meczy trzy dni z
      bolem glowy to dla dzidzi tez niedobrze. mozesz brac paracetamol (nazwa
      substancji) a wiec: apap, panadol, itd. oczywiscie w zalecanych dawkach i nie
      przekraczajac dawki dobowej.
      pozdr, magda 27 tc
      • luna333 Re: Jakie tabletki przeciwbólowe w ciąży?? 30.12.04, 11:47
        skoro przechodzi od spaceru to mogę się jeszcze wstrzymać z prochami - bo
        prochów co miesiąc z powodu bólu podczas okresu brałam całe garści smile
        • mazuba Re: Jakie tabletki przeciwbólowe w ciąży?? 30.12.04, 12:12

chodzilo mi o to, zeby nie katowac sie spacerem przez trzy dni jesli bol nie
          przechodzi... bo maluch wtedy tez sie gorzej czuje...
          pozdr
          magda
          • luna333 Re: Jakie tabletki przeciwbólowe w ciąży?? 30.12.04, 12:17
            smile właśnie sobie przypmnialam że panadol ma też w składzie kofeinę, ale skoro
            lekarze mówią że można to pewnie tak jest, chociaż niestety na mnie paracetamol
            wogóle nie działa sad więc jednak zostaje mi spacer, który na szczęście działa smile
            • mazuba Re: Jakie tabletki przeciwbólowe w ciąży?? 30.12.04, 12:31

nie ma kofeiny. sprawdzilam, jest czysto paracetamolowy. ibuprom ma natomist.
              pozdr
              magda
              • luna333 Re: Jakie tabletki przeciwbólowe w ciąży?? 30.12.04, 12:57
                masz rację zwykły panadol nie ma - kofeine ma panadol extra -stąd ta pomyłka smile
    • aluniaaa Re: Jakie tabletki przeciwbólowe w ciąży?? 30.12.04, 11:41
      paracetamol,od czasu do czasu pyralgina
      • mazuba Re: Jakie tabletki przeciwbólowe w ciąży?? 30.12.04, 11:42

pyralgina zabroniona!!!!
        kto pozwolil Ci to brac w ciazy???
        • agga_27 Re: Jakie tabletki przeciwbólowe w ciąży?? 30.12.04, 14:14
          Nie bierz najlepiej nic na własną rękę, mi lekarz pozwolił jeśli już koniecznie
          muszę Paracetamol (ale nie w pierwszym trymestrze). A pyralginę dostawałam z
          polecenia lekarza ginekologa jak leżałam w szpitalu razem z kroplówką.
        • aluniaaa Re: Jakie tabletki przeciwbólowe w ciąży?? 30.12.04, 15:32
          zaufana położna,ktora jeszcze nigdy mnie nei zawiodła.
        • aluniaaa do mazuba 30.12.04, 15:37
          www.dziecko-info.com/pytania_xpert/odp_2001_04_kat08_odp.shtml

Cytuję "Jestem w 5 tygodniu ciąży. Zdarzają mi się silne bóle głowy. Jakie
          środki przeciwbólowe są bezpieczne dla płodu w pierwszym trymestrze ciąży ?
          Grażyna M, 20 Czerwca 2001

Jedynym lekiem przeciwbólowym bezpiecznym w ciąży jest Pyralgina. Można tez
          stosować leki ziołowe, które mają zastosowanie w bólach głowy. Na pocieszenie
          dodam, że zdarza się w okresie trwania ciąży, że bóle głowy "znikają" "

Ale jak cyztam,rozne sa opinie. Mialm tak silny bol,po apapie minie mija,wiec
          zdzwonilam do poloznej i spytaalm co wziac bo nic nie pomaga,smarowanei amolem
          tez nie,i zaleciła mi wtedy wziac pyralgine.
          • mazuba Re: do aluniaaa 30.12.04, 16:56
            zrodlo: strona babyboom

oczywiscie pani, ktora sie pod tym podpisala moze byc takim samym autorytetem
            jak twoja niezawodna polozna.
            zdrowia zycze i jak najmniej tabletek...

Kategoria C - to ta grupa leków, w której badania na zwierzętach wykazały
            szkodliwość dla płodu, bądź też takich badań nie wykonano oraz brak jest
            odpowiednio wiarygodnych danych z obserwacji stosowania tego leku u ludzi.
            Zwykle do tej grupy leków zalicza się leki nowo wprowadzane na rynek. Lek z tej
            grupy można zastosować jedynie wtedy, gdy w opinii lekarza spodziewana korzyść
            dla matki przewyższa potencjalne ryzyko dla płodu.

Babyboom ! Sklep BabyBoom ! Forum Redakcja Księga gości Mapa strony

Leki z kategorii C
            leki przeciwbólowe i przeciwzapalne: kwas acetylosalicylowy (Aspirin,
            Polopiryna, Upsarin) - w okresie okołoporodowym kategoria D, tramadol (Tramal),
            pyralgina, morfina - w okresie okołoporodowym kategoria D), kwas mefenamowy
            (Mefacit);
            leki stosowane w zakażeniach: acyklowir (Zovirax, Antivir, Heviran), natamycyna
            (Pimafucin), nystatyna, ketokonazol, klarytromycyna (Klacid, Fromilid),
            trimetoprim + sulfametoksazol (Biseptol, Bactrim), cyprofloksacyna (Ciprinol,
            Ciprobay, Cipronex), norfloksacyna (Nolicin), ofloksacyna (Oflodinex, Tarivid),
            pefloksacyna (Abaktal), tobramycyna, wankomycyna, gentamycyna, mikonazol (Gyno-
            Daktarin, Gyno-Femidazol), flukonazol (Diflucan);
            leki stosowane w schorzeniach układu oddechowego: dekstrometorfan (Acodin,
            Dexatussin, Tussal), kodeina (nie stosować w I trymestrze ciąży i w okresie
            okołoporodowym), gwajafenezyna (Guajazyl, Coldrex Broncho, Robitussin),
            fenylefryna (Coldrex, Rhinopront), teofilina (Afonilum SR, Euphyllin, Theoplus,
            Theospirex), aminofilina, budezonid, salbutamol, ksylometazolina, nafazolina
            (Rhinazin, Rhinophenazol, Sulfarinol), oksymetazolina (Acatar, Nasivin, Oxalin,
            Resoxym), tymazolina (Thymazen), tetryzolina (Tyzine, Visine);
            leki przeciwalergiczne: antazolina (Phenazolinum), astemizol, chlorfeniramina
            (Contac, Grippostad C, Tabcin);
            leki stosowane w chorobach układu sercowo-naczyniowego oraz przeciwzakrzepowe:
            nifedypina (Adalat, Cordipin), werapamil (Isoptin, Lekoptin, Staveran),
            dihydralazyna, dipirydamol (Curantyl), klonidyna (Iporel), metoprolol
            (Metocard, Betaloc), propranolol, nitrendypina, amlodypina (Amlopin, Amlozek,
            Norvasc), diltiazem (Dilzem, Blocalcin, Oxycardil), kaptopryl (w II i III
            trymestrze kategoria D);
            leki stosowane w schorzeniach przewodu pokarmowego: omeprazol (Losec,
            Polprazol, Gasec);
            inne: betakaroten, witamina D, witamina B12, żelazo.
            mgr farmacji Adrianna Wirkijowska
    • gumecka Re: Jakie tabletki przeciwbólowe w ciąży?? 30.12.04, 11:49
      Mi lekarz powiedzial ze apap moze byc.
      • mama-in-spe Re: Jakie tabletki przeciwbólowe w ciąży?? 30.12.04, 13:46
        Zarówno APAP jak i Panadol to włąśnie paracetamol. Co do aspiryny, zdania sa
        podzielone, na pewno nie wywołuje poronienia (???), może natomiast przyspieszyć
        poród, ale to pod sam koniec ciąży.
        • luna333 Re: Jakie tabletki przeciwbólowe w ciąży?? 30.12.04, 13:55
          napisałam że może a nie że wywołuje, gdzieś tak przeczytałam ale nie pamiętam
          już źródła,w przciwnym wypadku kobiety które nie chcą dziecka łykałyby aspirynę
          i po kłopocie heh jakkolwiek ja bym nie ryzykowała i tyle smile
          pozdrawiam
          iza
        • mazuba Re: Jakie tabletki przeciwbólowe w ciąży?? 30.12.04, 14:08

aspiryna rozrzedza krew ( dlatego podaje sie ja zawalowcom) stad moze nastapic
          jej dzialanie poronne.
          pozdr
          magda
          ps moze ale nie musi, jednak ciezarnym nie jest ona wskazana
    • anielka25 Re: Jakie tabletki przeciwbólowe w ciąży?? 30.12.04, 14:34
      Mnie lekarz powiedział że w ostateczności można zażyć APAP!
    • babalaba Re: Jakie tabletki przeciwbólowe w ciąży?? 30.12.04, 14:37
      W moim przypadku silne bóle głowy są bardzo charakterystyczną oznaką ciąży winkPo
      tym się nawet zorientowałam, że coś jest nie tak...

4 lata temu wręcz wymiotowała z bólu, i to był mój sposób - wywoływałam
      wymioty crying
      Mój gin - profesor odradza leki przeciwbólowe, polecił mi w ciągu dnia wypicie
      małej kawy. Dwa razy już pomogło smile Nie wiem tylko co robić z bólem głowy po
      pracy, wieczorem...
    • mamaczarusia Re: Jakie tabletki przeciwbólowe w ciąży?? 30.12.04, 14:54
      Na pewno można paracetamol czyli także apap i panadol, ale niekoniecznie
      panadol extra bo tan właśnie zawiera kofeinę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka