vit27 30.12.04, 11:17 Czasami bardzo boli mnie głowa, nie do wytrzymania. Jakie tabletki są najbardziej bezpieczne?? Panadol?? Jestem w 15 t.c. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
majalabeille Re: Jakie tabletki przeciwbólowe w ciąży?? 30.12.04, 11:21 wiadomo najlepiej nic nie brac, ale czasami sie nie da. Najbezpieczniejszy jest paracetamol. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Jakie tabletki przeciwbólowe w ciąży?? 30.12.04, 11:25 można brać pochodne paracetamolu -a więc panadol tak -ponoć (czytałam w "mam dziecko") nie wpływa na dzidzię, pod żadnym pozorem nie wolno brać aspiryny, polopiryny i ich pochodnych, czyli upsarin C też odpada ponieważ może wywoływać poronienia, albo co straszne wytrzewienie czyli nie zamknięcie się powłok brzusznych, nie brać ibupromu ani pohodnych na ibuprofenie czyli np. nurofen, któreś z nich może wywoływać krwotok w trakcie porodu i cośtam jeszcze - czyli panadol jest bezpieczny acz ja nie biorę niczego a jak mnie boli głowa że nie mogę wyrobić to wychodze z pracy i chodze dookoła budynku przez 10 min na powietrzu zwykle pomaga na godzinę a później rytuał od nowa Odpowiedz Link Zgłoś
vit27 Re: Jakie tabletki przeciwbólowe w ciąży?? 30.12.04, 11:36 Dzięki bardzo za odpowiedzi. Wiem, że najlepiej nic nie brać, ale jak mnie boli głowa przez 2 dni, to jestem zmuszona. Bardzo mnie uspokoił twój post, bo właśnie biorę Panadol. Odpowiedz Link Zgłoś
mazuba Re: Jakie tabletki przeciwbólowe w ciąży?? 30.12.04, 11:35 z tym nic nie braniem to lekka przesada, mama ktora sie meczy trzy dni z bolem glowy to dla dzidzi tez niedobrze. mozesz brac paracetamol (nazwa substancji) a wiec: apap, panadol, itd. oczywiscie w zalecanych dawkach i nie przekraczajac dawki dobowej. pozdr, magda 27 tc Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Jakie tabletki przeciwbólowe w ciąży?? 30.12.04, 11:47 skoro przechodzi od spaceru to mogę się jeszcze wstrzymać z prochami - bo prochów co miesiąc z powodu bólu podczas okresu brałam całe garści Odpowiedz Link Zgłoś
mazuba Re: Jakie tabletki przeciwbólowe w ciąży?? 30.12.04, 12:12 chodzilo mi o to, zeby nie katowac sie spacerem przez trzy dni jesli bol nie przechodzi... bo maluch wtedy tez sie gorzej czuje... pozdr magda Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Jakie tabletki przeciwbólowe w ciąży?? 30.12.04, 12:17 właśnie sobie przypmnialam że panadol ma też w składzie kofeinę, ale skoro lekarze mówią że można to pewnie tak jest, chociaż niestety na mnie paracetamol wogóle nie działa więc jednak zostaje mi spacer, który na szczęście działa Odpowiedz Link Zgłoś
mazuba Re: Jakie tabletki przeciwbólowe w ciąży?? 30.12.04, 12:31 nie ma kofeiny. sprawdzilam, jest czysto paracetamolowy. ibuprom ma natomist. pozdr magda Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Jakie tabletki przeciwbólowe w ciąży?? 30.12.04, 12:57 masz rację zwykły panadol nie ma - kofeine ma panadol extra -stąd ta pomyłka Odpowiedz Link Zgłoś
aluniaaa Re: Jakie tabletki przeciwbólowe w ciąży?? 30.12.04, 11:41 paracetamol,od czasu do czasu pyralgina Odpowiedz Link Zgłoś
mazuba Re: Jakie tabletki przeciwbólowe w ciąży?? 30.12.04, 11:42 pyralgina zabroniona!!!! kto pozwolil Ci to brac w ciazy??? Odpowiedz Link Zgłoś
agga_27 Re: Jakie tabletki przeciwbólowe w ciąży?? 30.12.04, 14:14 Nie bierz najlepiej nic na własną rękę, mi lekarz pozwolił jeśli już koniecznie muszę Paracetamol (ale nie w pierwszym trymestrze). A pyralginę dostawałam z polecenia lekarza ginekologa jak leżałam w szpitalu razem z kroplówką. Odpowiedz Link Zgłoś
aluniaaa Re: Jakie tabletki przeciwbólowe w ciąży?? 30.12.04, 15:32 zaufana położna,ktora jeszcze nigdy mnie nei zawiodła. Odpowiedz Link Zgłoś
aluniaaa do mazuba 30.12.04, 15:37 www.dziecko-info.com/pytania_xpert/odp_2001_04_kat08_odp.shtml Cytuję "Jestem w 5 tygodniu ciąży. Zdarzają mi się silne bóle głowy. Jakie środki przeciwbólowe są bezpieczne dla płodu w pierwszym trymestrze ciąży ? Grażyna M, 20 Czerwca 2001 Jedynym lekiem przeciwbólowym bezpiecznym w ciąży jest Pyralgina. Można tez stosować leki ziołowe, które mają zastosowanie w bólach głowy. Na pocieszenie dodam, że zdarza się w okresie trwania ciąży, że bóle głowy "znikają" " Ale jak cyztam,rozne sa opinie. Mialm tak silny bol,po apapie minie mija,wiec zdzwonilam do poloznej i spytaalm co wziac bo nic nie pomaga,smarowanei amolem tez nie,i zaleciła mi wtedy wziac pyralgine. Odpowiedz Link Zgłoś
mazuba Re: do aluniaaa 30.12.04, 16:56 zrodlo: strona babyboom oczywiscie pani, ktora sie pod tym podpisala moze byc takim samym autorytetem jak twoja niezawodna polozna. zdrowia zycze i jak najmniej tabletek... Kategoria C - to ta grupa leków, w której badania na zwierzętach wykazały szkodliwość dla płodu, bądź też takich badań nie wykonano oraz brak jest odpowiednio wiarygodnych danych z obserwacji stosowania tego leku u ludzi. Zwykle do tej grupy leków zalicza się leki nowo wprowadzane na rynek. Lek z tej grupy można zastosować jedynie wtedy, gdy w opinii lekarza spodziewana korzyść dla matki przewyższa potencjalne ryzyko dla płodu. Babyboom ! Sklep BabyBoom ! Forum Redakcja Księga gości Mapa strony Leki z kategorii C leki przeciwbólowe i przeciwzapalne: kwas acetylosalicylowy (Aspirin, Polopiryna, Upsarin) - w okresie okołoporodowym kategoria D, tramadol (Tramal), pyralgina, morfina - w okresie okołoporodowym kategoria D), kwas mefenamowy (Mefacit); leki stosowane w zakażeniach: acyklowir (Zovirax, Antivir, Heviran), natamycyna (Pimafucin), nystatyna, ketokonazol, klarytromycyna (Klacid, Fromilid), trimetoprim + sulfametoksazol (Biseptol, Bactrim), cyprofloksacyna (Ciprinol, Ciprobay, Cipronex), norfloksacyna (Nolicin), ofloksacyna (Oflodinex, Tarivid), pefloksacyna (Abaktal), tobramycyna, wankomycyna, gentamycyna, mikonazol (Gyno- Daktarin, Gyno-Femidazol), flukonazol (Diflucan); leki stosowane w schorzeniach układu oddechowego: dekstrometorfan (Acodin, Dexatussin, Tussal), kodeina (nie stosować w I trymestrze ciąży i w okresie okołoporodowym), gwajafenezyna (Guajazyl, Coldrex Broncho, Robitussin), fenylefryna (Coldrex, Rhinopront), teofilina (Afonilum SR, Euphyllin, Theoplus, Theospirex), aminofilina, budezonid, salbutamol, ksylometazolina, nafazolina (Rhinazin, Rhinophenazol, Sulfarinol), oksymetazolina (Acatar, Nasivin, Oxalin, Resoxym), tymazolina (Thymazen), tetryzolina (Tyzine, Visine); leki przeciwalergiczne: antazolina (Phenazolinum), astemizol, chlorfeniramina (Contac, Grippostad C, Tabcin); leki stosowane w chorobach układu sercowo-naczyniowego oraz przeciwzakrzepowe: nifedypina (Adalat, Cordipin), werapamil (Isoptin, Lekoptin, Staveran), dihydralazyna, dipirydamol (Curantyl), klonidyna (Iporel), metoprolol (Metocard, Betaloc), propranolol, nitrendypina, amlodypina (Amlopin, Amlozek, Norvasc), diltiazem (Dilzem, Blocalcin, Oxycardil), kaptopryl (w II i III trymestrze kategoria D); leki stosowane w schorzeniach przewodu pokarmowego: omeprazol (Losec, Polprazol, Gasec); inne: betakaroten, witamina D, witamina B12, żelazo. mgr farmacji Adrianna Wirkijowska Odpowiedz Link Zgłoś
gumecka Re: Jakie tabletki przeciwbólowe w ciąży?? 30.12.04, 11:49 Mi lekarz powiedzial ze apap moze byc. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-in-spe Re: Jakie tabletki przeciwbólowe w ciąży?? 30.12.04, 13:46 Zarówno APAP jak i Panadol to włąśnie paracetamol. Co do aspiryny, zdania sa podzielone, na pewno nie wywołuje poronienia (???), może natomiast przyspieszyć poród, ale to pod sam koniec ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Jakie tabletki przeciwbólowe w ciąży?? 30.12.04, 13:55 napisałam że może a nie że wywołuje, gdzieś tak przeczytałam ale nie pamiętam już źródła,w przciwnym wypadku kobiety które nie chcą dziecka łykałyby aspirynę i po kłopocie heh jakkolwiek ja bym nie ryzykowała i tyle pozdrawiam iza Odpowiedz Link Zgłoś
mazuba Re: Jakie tabletki przeciwbólowe w ciąży?? 30.12.04, 14:08 aspiryna rozrzedza krew ( dlatego podaje sie ja zawalowcom) stad moze nastapic jej dzialanie poronne. pozdr magda ps moze ale nie musi, jednak ciezarnym nie jest ona wskazana Odpowiedz Link Zgłoś
anielka25 Re: Jakie tabletki przeciwbólowe w ciąży?? 30.12.04, 14:34 Mnie lekarz powiedział że w ostateczności można zażyć APAP! Odpowiedz Link Zgłoś
babalaba Re: Jakie tabletki przeciwbólowe w ciąży?? 30.12.04, 14:37 W moim przypadku silne bóle głowy są bardzo charakterystyczną oznaką ciąży Po tym się nawet zorientowałam, że coś jest nie tak... 4 lata temu wręcz wymiotowała z bólu, i to był mój sposób - wywoływałam wymioty Mój gin - profesor odradza leki przeciwbólowe, polecił mi w ciągu dnia wypicie małej kawy. Dwa razy już pomogło Nie wiem tylko co robić z bólem głowy po pracy, wieczorem... Odpowiedz Link Zgłoś
mamaczarusia Re: Jakie tabletki przeciwbólowe w ciąży?? 30.12.04, 14:54 Na pewno można paracetamol czyli także apap i panadol, ale niekoniecznie panadol extra bo tan właśnie zawiera kofeinę. Odpowiedz Link Zgłoś