Dodaj do ulubionych

kiedy odstawić tabletki

12.01.05, 12:07
biorę tabletki antykoncepcyjne od 8 lat.
chcialabym się w najbliższym czasie zdecydowac na dzidziusia i nie wiem ile
musze odczekać po odstawieniu tabletek.
jeden lekarz mówił mi że wogóle nie musze czekać inny z kolei powiedział że
powino się ok. 6 miesięcy. jak dla mnie to duża rozbieżność.
jak jest naprawdę?
może ktoś ma jakieś doświadczenia w tym względzie.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • pimpek_sadelko Re: kiedy odstawić tabletki 12.01.05, 12:17
      tyle az cykle wroca do normy. jednym wracają szybko, inni lądują u ginekologów
      na leczeniu.
      mi cykl wrocił normalny od razu. z tym, że ja bralam dwa lata a nie 8.
      • luna333 Re: kiedy odstawić tabletki 12.01.05, 12:21
        ja wprawdzie nie brałam ale moja koleżanka też brala kilka lat i.... odstawiła
        i od pół roku ma pokiełbaszone cykle - zdarzają się 20 dniowe w dodatku ma
        baardzo długie krwawienia około 8 -10 dni - rzecz jasna wysyłam ją na badania i
        chyba się w końcu zdecyduje.
        może u Ciebie będzie wszystko ok i szybciutko zaciążysz -czego Ci serdecznie
        zyczę.
        pozdrawiam
    • martaglowacka Re: kiedy odstawić tabletki 12.01.05, 12:19
      Podobno dobrze odczekać 6 miesięcy. Ja np. zaszłam w ciążę w ogóle podczas
      brania tabletek i nie miało to złego wpływu na Dzidzia (teraz ma już 3 lata).
      Najlepiej daj sobie czas na zrobienie niezbędnych badań po odstawieniu i "do
      roboty" smile
      Pozdrawiam
      Marta
    • agnieszkaela Re: kiedy odstawić tabletki 12.01.05, 12:20
      No i jeszcze zalezy jakie tabletki bierzesz- po niektorych, tych starszej
      generacji trzeba zrobic przerwe kilkumiesieczna bo maja wysoka dawke hormonow.
      • eps Re: kiedy odstawić tabletki 12.01.05, 12:58
        biorę longest - to sa podobno bardzo dobre tabletki.
        A jakie badania muszę zrobić zanim zajdę w ciążę?
        jestem w tym temacie zupełnie głupia.

• nanuna Re: kiedy odstawić tabletki 12.01.05, 13:05
          EPS Kochana-mam ten problem, wiec jak bedziesz miała jakieś odpowiedzi to daj-
          błagam-znać.pozdrawaim serdecznie
        • czarrrna Re: kiedy odstawić tabletki 12.01.05, 13:07
          Ja brałam tabletki 4 lata, przed planowaną ciążą odstawiłam w kwietniu 2000 a
          już czerwcu 2000 byłam w ciąży. Przed odstawieniem rozmawiałam z kilkoma
          ginekologami-wszyscy mi mówili,że wystarczy miesiąc przerwy, bo i tak albo zajdę
          od razu albo długo będę czekać-tak jest statystycznie najczęściej. Przed
          planowaną ciążą zrobiłam sobie cytologię, wymaz,mocz ogólny + posiew aby w razie
          jakiegoś stanu zapalnego wyleczyć to przed ciążą.Po za tym bad. krwi
          podstawowe:morfologia z rozmazem (miewam anemię-nie chciałam zachodzić w ciążę
          osłabiona).Dodatkowo lekarz po tabletkach rutynowo powinien Ci zlecić poziom
          enzymów wątrobowych czyli AspAT i ALAT (tabletki antykonc.mają metabolizm
          wątrobowy i mogą wątrobę uszkadzać.)To wszystko, jeśli długo nie będziesz mogła
          zajść w ciażę (ok.pół roku)wtedy dopiero Twój ginekolog zleci Ci np. zbad.
          poziomu hormonów, w razie koniecznośći bad.obecności przeciwciał w pochwie, bad
          nasienia itd..Na początek nie są one konieczne.
          • czarrrna Re: kiedy odstawić tabletki 12.01.05, 13:10
            I zapomniałam dodać-zaczęłąm łykać zaraz po odstawieniu kwas foliowy (FOLIK-bez
            recepty w aptece)-zapobiega wadom cewy nerwowej u dziecka, zaleca się przyjmować
            go przed planowaną ciążą. Zazwyczaj jednak ciążą bywa zaskoczeniem i kwas
            foliowy podaje się począwszy od rozpoznania ciaży do końca I-go trymestru.
          • luna333 Re: kiedy odstawić tabletki 12.01.05, 13:11
            forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19585
            tam są linki do postów o badaniach przed ciążą
            • czarrrna Re: kiedy odstawić tabletki 12.01.05, 13:15
              Tyle,że tam są głównie badania dla tych par, które albo mają za sobą poronienia,
              puste jajeczka płodowe lub od lat nie moga zajść w ciażę. Moim zdaniem nie ma
              sensu robic wszystkiego od razu.
    • e_rubi Re: kiedy odstawić tabletki 12.01.05, 13:17
      Ja bralam Cilest ponad 8 lat, odstawilam w marcu, zrobilam badania (cyto,
      posiew, toxo i rozyczke), kupilam Folik i zaczelam starania po miesiacu. Gin
      mowil, ze nie ma zadnych przeciwwskazan, jest jedynie zwiekszone
      prawdopodobienstwo ciazy mnogiej. U mnie owu wrocila w pierwszym cyklu (gin
      sprawdzil na usg), cykle zawsze byly regularne i ksiazkowe, po odstawieniu ten
      pierwszy tez (28 dni). Mimo to w ciaze zaszlam dopiero w sierpniu - lekarz
      mowil, ze za bardzo sie staralam. Udalo sie jak sobie odpuscilam, bylam zajeta
      przygotowaniem do wakacji, niczego nie obliczalam. Dzis jestem w 23 tyg,
      Malenstwo (jedno) rozwija sie prawidlowo a ja niecierpliwie czekam do maja.
      • eps Re: kiedy odstawić tabletki 12.01.05, 13:40
        dzieki za wszystkie odpowiedzi i porady.
        teraz to dopiero jestem przerażona.
        nie spodziewałam się że zrobienie dzidzi to taka długa droga.
        dużo badań, jakieś fioliki, cuda wianki smile)))
        dochodze do wniosku że poczecie bobasa to cała filozofia.
        jestem przerażona!!!
        no nie!!
        aleście mnie nastrszyły (i tyle badań!!)
        jestem przerażona!!
        smile)))

pozdrawiam wszystkie chcące być mamą i te przy nadziei też

• zaba91977 Re: kiedy odstawić tabletki 12.01.05, 13:57
          Głowa do góry. Nie masz co się tak martwić.
          Ja brałam tabletki przez jakieś 8 lat, robiłam oczywiście przerwy co półroku, a
          wtedy badania ( morfologię, próby wątrobowe itp. )Dodoam, że 8 lat temu
          zaczęłam od leczenia zaniku okresu po intensywnym odchudzaniusad
          W zeszłym roku nie biorąc tabletek miałam trochę problemów z okresem, musiałam
          brać tabletki na wywołanie - to było w czerwcu. W sierpniu odstawiłam tabletki
          ( Cilest ) i zaczęliśmy z mężem starania o dzidzusia. Test pod koniec września
          wykazał 2 kreski. Powiem szczerze, że byłam bardzo zdziwiona, że tak szybko
          zaszłam w ciążę.Teraz jestem w 20 tyg., a w 22 tyg. idę na USG połówkowe i nie
          mogę się doczekać, żeby dowiedzieć się czy mamy dzidzusia czy dzidziusięsmile

Serdecznie pozdrawiam i trzym kciuki.

Aneczka+baby
    • e_rubi Re: kiedy odstawić tabletki - nie martw sie eps 12.01.05, 14:30
      Nic sie nie przejmuj. Zdaj sie na nature. Ja robilam te wszystkie badania, bo
      obsesyjnie chcialam miec dziecko juz od dawna, tylko rozne zyciowe sytuacje
      wstrzymywaly i odkladalam te decyzje na "potem" a gdy juz wreszcie ja podjelam,
      to chcialam juz zaraz, bardzo swiadomie i koniecznie wszystkiego musialam
      dopilnowac. To nie bylo dobre podejscie....dlatego nie od razu sie udalo. Moj
      gin dzis mowi, ze juz sie o mnie martwil i ze bylam o krok od blokady
      psychicznej i moglam sobie takim mysleniem i nakrecaniem sie zafundowac sobie
      nieplodnosc. Wiekszosc badan mozna zrobic juz bedac w ciazy (na poczatku), nie
      trzeba ich robic wczesniej. A Folik (czyli kwas foliowy - w kazdej aptece bez
      recepty) to akurat warto lykac i im wczesniej przed ciaza tym lepiej. Ja
      zastapilam ta tabletka tabletke antykoncepcyjna i lykalam regularnie. Dla
      zdrowka swojego i przyszlej dzidzi. Zycze powodzenia w staraniach o Maluszka.
    • agga_27 Re: kiedy odstawić tabletki 12.01.05, 15:25
      Hej, EPS nie masz się co przerażać, ja brałam pigułki non stop przez 5 lat
      (Femoden), odstawiłam w maju z myslą o dzidziusiu, żadnych badań nie robiłam
      przed, po odstwieniu okres dostałam normalnie w terminie, potem od razu zaszłam
      w ciążę - chociaż spodziewałam się że może to trochę potrwać, a teraz już jestem
      w 25 tc, dzidzia rozwija się prawidłowo, kwas foliowy zaczęłam łykac jak
      dowiedziałam się że na pewno jestem w ciąży. Jak możesz to zrób sobie badania
      krwi wcześniej by ewentualnie zmienić dietę, czy też zaszczep się p-ko żóltaczce
      - ale nie jest to konieczne, mnóstwo kobiet nie robiło żadnych badań przed i
      urodziły zdrowe dzieci.
      Pozdr Aga i Dzidzia 25 tc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka