Dodaj do ulubionych

SENS BADANIA- PRZEZIERNOŚC KARKOWA ?

13.01.05, 10:38
Dziewczyny porazdzcie bo juz sama niewiem co robić
MAm 27 lat i jestem prawie w 11 tyg.ciązy. Nic mi nie dolega ciąza przebiega
prawidłowo dorazdzcie czy robic to USG 3D dotyczace badania płodu
tzw.przeziernośc karkowa? Mój lekarz twierdzi że badania te nie daja 100%
pewności a jeżeli nawet wyjda negatywnie to płód może dalej rozwinąc sie
prawidłowo i wszystkie nierawidłowości miną pózniej. A jeżeli wynik wyjdzie
pozytywny to tez do końca nie będzie pewności .
Doradzcie robic te badania wiem jedno ze i tak nigdy w życiu nie usunełabym
ciązy więc taka ewentualnośc wogóle nie wchodzi w rachube.
JAk wyście podeszły do tych badań?
Robiłyscie je ?
Obserwuj wątek
    • koza1968 Re: SENS BADANIA- PRZEZIERNOŚC KARKOWA ? 13.01.05, 11:01
      Ja skończę w tym roku 37 lat, więc robiłam u dr Makowskiego na Łuckiej, ale nie
      jest do tego potrzebne 3D. Swoistośc tego badania to 70% (musi to zrobić lekarz
      z dużym doświadczeniem), jeśli zrobisz jeszcze test PAPPA, to dodatkowo nasz
      15%. Na zachodzie kobiety w moim wieku robią rutynowo amniopunkcję. Mi
      wystarczyła opinia Makowskiego.
      Usunięcie ciąży to bardzo trudna decyzja, ale nie o to w tym chodzi.
      Podczas badania USG można wykryć różne wady wrodzone i być przygotowanym na
      potem, chodzi o wybór odpowiedniego szpitala, który zapewniłby właściwą opiekę
      nad chorym noworodkiem.
      Co mi dało badanie?
      Spokój przez następnych kilka m-cy.
      Ale Ty jesteś jeszcze młodziutka, więc ryzyko jest u Ciebie dużo mniejsze niż u
      mnie.
      Pozdrawiam,
      kózka
      • agnieszka10012 Re: SENS BADANIA- PRZEZIERNOŚC KARKOWA ? 13.01.05, 11:47
        Dzieki Ci bardzo za odpowiedz i pozdrawiam Cie serdecznie
    • mazuba Re: SENS BADANIA- PRZEZIERNOŚC KARKOWA ? 13.01.05, 13:47

jesli i tak nie usuniesz dzidzi to zrob badanie tym bardziej.
      zgadzam sie z poprzedniczka- bedziesz mogla spokojnie przebyc do konca ciaze, a
      w przypadku komplikacji wybrac najlepszych lekarzy i szpital oraz przygotowac
      sie psychicznie na dzidziusia.
      zycze, zeby wszystko bylo ok.
      pozdr
      magda 28/29 tc
    • justa0103 Re: SENS BADANIA- PRZEZIERNOŚC KARKOWA ? 13.01.05, 14:04
      witam... ja tez mialam podobny dylemat. moj lekarz zapytany czy wykrycie
      jakiejs wady dzieki tym badaniom daloby szanse na szybsze wyleczenie
      odpowiedzial ze nie- jedyne co by moznabylo zrobic to - (!) usunac ciaze.
      jezeli chcesz miec dziecko to czy z tym badaniem czy nie i tak je urodzisz
      pytanie tylko czy chcesz sie zamartwiac i nie potrzebnie denerwowac do porodu
      bo sama wiesz ze te wyniki nie daja pelnego obrazu co do zdrowia plodu...
      zastanow sie czy to badanie w ogole cos zmieni i czy warto???
    • marianka.m Re: SENS BADANIA- PRZEZIERNOŚC KARKOWA ? 13.01.05, 14:41
      Ja skończę 27 lat za 3 miesiące, kończę obecnie 13 tc. Byłam na USG tydzień
      temu i szczerze Ci polecam. A polecam nie tylko po to, żeby się dowiedzieć, że
      nie ma ryzka wad, ale po to, żeby zobaczyć dzidzię machającą rączkami i nogami,
      wkładającą rączkę do buzi, żeby usłyszeć bicie serduszka. To naprawdę wspaniałe
      przeżycie. Dopiero wtedy uświadamiasz sobie tak do końca, że nosisz w sobie
      nowe życie... smile))
    • anfido Re: SENS BADANIA- PRZEZIERNOŚC KARKOWA ? 13.01.05, 16:01
      Wszystkie badania , które wykonuje się podczas ciąży mają ogromny sens.
      Przecież chodzi tu o TWOJE DZIECKO. Badania prenatalne są szansą na urodzenie
      zdrowego dziecka, a nawet gdyby mu coś dolegało dają mu sznsę na urodzenie się
      w ośrodku, w którym znajdą się natychmiast specjaliści będący w stanie pomóc
      przeżyć twojemu dziecku.

Propagujcie badania prenatalne ( między innymi usg, lub inne konieczne) wśród
      swoich znajomych, koleżanek, przyjaciółek. Dzięki nim wiele dzieci teraz żyje
      chodziaż mogłyby być Aniołkami.
    • agnieszka10012 Re: SENS BADANIA- PRZEZIERNOŚC KARKOWA ? 14.01.05, 10:04
      DZIEKUJE WAM WSZYSTKIM ZA ODPOWIEDZ
      DZIEKI WAM ZDECYDOWALAM SIE I IDE NA BADANIE NO COZ PRZEKONALO MNIE IZ ZOBACZE
      SOBIE DOKŁADNIE DZIDZIE.
      JESZCZE RAZ DZIEKUJE I POZDRAWIAM WAS WSZYSTKIE
      • izabela74 Re: SENS BADANIA- PRZEZIERNOŚC KARKOWA ? 14.01.05, 10:21
        Witam!!!!
        mam 30 lat miałam robione badanie przezierności karkowej wynik wyszedł NT=2,5
        norma wprawdzie jest do 3 ale mnie ten wynik trochę zaniepokoił i dlatego
        zdecydowałam sie na amniopunkcję. Jestem już po ale czekam na wyniki (3 tyg.
        się czeka). Czuję że wszystko będzie ok, ale niepewność do końca ciąży byłaby
        straszna.Wydaje mi się że jedno badanie jeżeli wyjdzie nie najlepiej pociąga za
        sobą następne, co wcale nie oznacza że nie należy ich wykonywać wręcz
        przeciwnie.Pozdrawiam cieplutko.
        • constancja Re: SENS BADANIA- PRZEZIERNOŚC KARKOWA ? 14.01.05, 10:43
          Witam, ja właściwie rodze za kilka dni, nie robiłam tego badania, bo tak jak tu
          któraś z dziewczyn napisała, jeśli wyjdą nie bardzo, pociągają za sobą kolejne.
          Będąc w okresie późniejszym w szpitalu, spotkałam dziewczynę, która, zrobiła
          badanie, wyszło nieciekawie, potem amniopunkcja, która omal ją nie doprowadziła
          do poronienia, stwierdziłam, że dobrze, że nie robiłam. Poza tym dla mnie takie
          badanie nie ma większego sensu, ja i tak ciąży bym nie usunęła. Jedni twierdzą,
          że takie badanie, daje czas na przygotowanie sie psychiczne do ewentualnego
          upośledzenia dziecka...dla mnie natomiast byłyby to kolejne miesiące w stresie.

Pozdrawiam
          Consta & Kacper
          • koniczynka001 Re: SENS BADANIA- PRZEZIERNOŚC KARKOWA ? 14.01.05, 11:16
            Miałam robiony pomiar NT (Przeziernosc karku) ze wzgledu na moj wiek przez dr
            lecha dudarewicza z lodzi i wynik wyszedl nieprawidlowo, bo wynosil 3,5 mm.
            Wyszlo jeszcze zaburzenie przeplywu w zyle i mialam dlatego zrobiona
            amniopunkcje. Wczesniej jeszcze mialam zrobione badanie krwi papp-a, ktore
            wyszlo dobrze, ale doktor i tak zalecil amnio. Kariotyp wyszedl prawidlowo, ale
            w USG w 20 tyg. wyszla wada serca. Szymek jest juz po operacji
            kardiochirurgicznej, ale gdyby wada nie wyszla i urodzil sie w rejonowym
            szpitalu to nie wiem jak by bylo. NT moze byc zwiekszone oprocz zespolu Downa w
            wielu innych wadach i DLATEGO TRZEBA TO MIERZYC U KAZDEJ CIEZARNEJ. Pozdrawiam
            wszystkie forumowiczki
    • niedzwiedzica_sousie Re: SENS BADANIA- PRZEZIERNOŚC KARKOWA ? 14.01.05, 11:42
      a ile to kosztuje?
      • niedzwiedzica_sousie ile kosztuje? 14.01.05, 14:29
        nikt nie wie?
        • mazuba Re: ile kosztuje? 14.01.05, 14:44

ale co?????
          badanie przeziernosci karczku, NT to koszt usg. w zaleznosci gdzie pojdziesz
          cena bedzie rozna.
          ja zaplacilam 47 zl ( sprzet bardzo dobry), mieszkam w Sz-nie.
          pozdr
          magda, 28/29 tc
    • nona_n Re: SENS BADANIA- PRZEZIERNOŚC KARKOWA ? 14.01.05, 14:45
      jesli chodzi o przeziernośc karkową to stwierdza się ją podczas usg, więc
      kosztuje tyle ile usg (ważne, żeby to badanie odbyło się w 12 - 13 tygodniu
      ciąży) Jeśli chodzi o test PAPP to w Wwie kosztuje ok. 500 - 600 złotych (ja
      robilam w Invimedzie - 600 PLN, zniżka dla posiadaczy kart Medicover chyba 10 %)
      Wiem ze w Łodzi robią ten test znacznie taniej, ale nie znam namiarów na tę
      klinikę.
      Pozdrawiam
      NN
    • majowka28 Re: SENS BADANIA- PRZEZIERNOŚC KARKOWA ? 14.01.05, 23:05
      Ja sie tez nad tym zastanawiam. Nie dla tego,że twierdzę że badanie jest
      niepotrzebne, a wręcz przeciwnie.
      Ja byłam wczoraj na tym badaniu a jestem w 12 tyg a dokładniej 11tc+4 dni i
      diagnoza była przezierność karczku nie mierzalna.
      Co do profesjonalnosci lekarza nie mam wątpliwości bo to podobno najlepsza
      spec. u nas w Krakowie.
      Pani dr stwierdzila,że jak dla niej to wynik jest dobry -jesli jeszcze fałdu
      nie widac( tzn w odpowiedniej do pomierzenia i zgodnej ze standardami pozycji-
      bo jak odegnie główkę to widać ale wtedy pomiar nie jest wiarygodny).
      Jeśli jednak bardzo mnie to nurtuje to mam się zgłosić za dwa tyg na powtórne
      badanie. Jak myślicie jest sens w takiej sytuacji? Bo nie mam za wiele
      pieniążków a jednocześnie zdrowie maleństwa jest dla mnie b. ważne.
      Z góry dziękuje za odpowiedzi.
      Maja + słoneczko
      • lesia28 Re: SENS BADANIA- PRZEZIERNOŚC KARKOWA ? 15.01.05, 09:36
        Na tej stronie www.genetyka.hg.pl (dr Dudarewicza) znajduje sie cennik roznych
        badan.
      • majowka28 Czekam na wasze opinie 15.01.05, 11:17
        dlatego podnosze wątek
        Bo jeśli miałabym jeszcze raz robic USG to musze sie jak najszybciej umówić.
        Dodam ze wszystkie pozostale pomiary poza NT byly odpowiednie do wieku ciąży.
        Maja
        • majowka28 ponawiam 15.01.05, 17:01

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka