Dodaj do ulubionych

immunoglobulina?

21.01.05, 19:33
Witam!!
Mam pytanko czy może któraś z Was brała zastrzyki z "Immunoglobuliny Anty D"?
Mi je lekarz przepisał ale nie mogę ich dostać w żadnej aptece, podobno nie
ma ich w hurtowinach i juz sie nie sprowadza do aptek, sa tylko do
wewnetrznego urzytku szpitali. Lekarz mi je zalecił żebym juz do końca ciąży
(jestem w 28 tg)ni musiała robić badań na oddczyn Coumsa. Czy może któraś z
Was to brała i czy dostała w aptece, czy w szpitalu?
Pozdrawiam ciepło wszystkie mamy i ich brzuszki. Ania
Obserwuj wątek
    • mamix2 Re: immunoglobulina? 21.01.05, 22:54
      Hej!
      Ja brałam.
      Dostałam je w szpitalnym laboratorium. Tam robiłam wyniki na odczyn Coombsa.
      Dałam pięlęgniarce receptę wypisaną przez lekarza,a ona wydała mi dwie ampułki
      immunoglobuliny.
      Z tego co się orientuję uzyskać je możesz tylko w szpitalu.
      • kolubrynka Re: immunoglobulina? 22.01.05, 00:32
        czescsmile nie dostaniesz ich w aptece. W 28 tyg podaje sie immunoglobuline.
        Najpierw musza w szpitalnym labolatorium spawdzic czy nie wytwarzasz
        przeciwcial , jesli nie to cie kwalifikuja do podania immunoglob. Dostaje sie
        domiesniowo i polozna ktora ja podaje w szpitalu musi Ci dac tzw karte
        profilaktyki konfliktu serologicznego. Ewentulanie dostaniesz immunoglobuline w
        labolatorium ale musisz sie dowiedziec i uprosic aby Ci ja ktos podal, bo
        czasem daja ale nie wiedza nic o podaniu wiec sie upomnijsmilew karte ciazy
        wpisuje sie tez date podania immnunoglob. Karte profilaktyki i ciazy musisz
        miec do porodu, po porodzie podadza Ci kolejna, i pol roku po znow. Generalnie
        nikt nic nie wie i wiekszosc jest niedoinformowana, wiem bo sama mialam z tym
        problemsmile pozdrawiamsmile))
    • gonja Re: immunoglobulina? 22.01.05, 11:58
      Ja tez mialam problem z dostaniem immunoglobuliny w aptece, moj lekarz zalatwil
      mi ja ze szpitala.
    • dagmar11 Re: immunoglobulina? 22.01.05, 14:47
      Zależy w jakim mieście, ja wiem, w której aptece można kupić immunoglobinę w
      Poznaniu.
      Pozdr,Daga
      • kolubrynka Re: immunoglobulina? 22.01.05, 19:09
        ale tego sie nie kupuje w aptece!! podaje sie ja w ramach ogolnopolskiego
        programu profilaktyki konfliktu serologicznego, ktory jest wdrazany w polsce.
        na zachodzie bylo tak od lat. jej sie nie przepisuje na recepte i nie mozna
        jej tak sobie podac, bo najpierw trzeba sprawdzic obecnosc przeciwcial, a
        raczej ich brak! kiedys dostalam od poloznej taki caly opis tego programu, ona
        go dostala do przychodni z wojewodzkiej stacji krwiodastwa. ta immunoglobuline
        szpital zamowil dla mnie wlasnie w stacji krwiodastwa a nie w hurtowni farm.
        czy w aptece. pozdrawiam,.
        • ann11 Re: immunoglobulina? 23.01.05, 00:09
          Dzieki za odpowiedzi. Ja biegałam z receptą po aptekach i nigdzie nie dostałam.
          Niewiedziałam że można to dostać w szpitalnym laboratorium. Lekarz wypisał mi
          poprostu receptę na dwie ampułki i kazał z nimi przyjść na wizytę kontrlną. W
          kilku aptekach powiedziano mi że musiałabym lerzeć w szpitalu żeby mi to
          podano. Do tej pory wyniki badań potwierdzają się że "przeciwciał nie
          stwierdzono". W poniedziałek mam wizytę, niewiem czy zdołam to załatwić do tej
          pory, zobaczymy. Pójdę do szpitalnego laboratorium i do stacji krwiodastwa
          (pisałyście że tam można dostać). Do Poznania mam troche daleko wiec tamta
          apteka odpada.
          Dzieki . Pozdrawiam. Ania
          • kolubrynka Re: immunoglobulina? 23.01.05, 11:44
            :0 sama przezywalam to niedoinformowanie. jeszcze jedno, jesli nie podadza Ci
            od razu np w szpitalu z ktorego laboratorium bralas immunglob. zapytaj jak ja
            przechowywac. zwykle szczepionki przechowuje sie w lodowce. pisze bo polozna w
            mojej przychodni mi opowiadala ze przyszla pacjentka ktora odebrala immunoglob.
            z laboratorium w szpitalu, tam jej nie podali i dwa tyg. chodzila z nia w
            torebce ( to byla wczesna jesien) wiec polozna bala sie ja podac i wypisala tzw
            zapotrzebwanie na immunoglob. jeszcze raz, a pacjentka nie swiadoma poprostu
            byla. pozdrawiamsmile))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka