Dodaj do ulubionych

Praca przy komputerze

22.01.05, 21:06
Z tego co mi wiadomo w ciąży przy komputerze można pracować do 4 godzin. Ja
niestety pracuje po 8 godzin. Robie sobie małe przerwy co jakiś czas ale to i
tak za mało sad Czy jest to bardo szkodliwe dla maluszka?
Obserwuj wątek
    • saraanna Re: Praca przy komputerze 22.01.05, 21:31
      Ja czasami pracowalam i 12 godzin dziennie a na urlop poszlam w 37 tygodniu i
      dzidzius zdrowy.Kup sobie filtr na monitor zawsze to troche pomoze.
      • kasia_ono Re: Praca przy komputerze 22.01.05, 22:35
        Dziecku to zaszkodzic nie powinno.
        Przepisy BHP mowia o 4 godzinnej pracy przy kompie. Dziwie sie ze Twoj
        pracodawca Tego nie przestrzega (chyba ze pracujesz na wlasny rachunek ) , ja
        siedzialam po 4 h, a jak zobaczyli ze przesadzam (bo zdazalo mi sie siedziec
        wiecej) to dostawalam "opierdziel" od przelozonego.
        Te 4 h to bardziej dmuchanie na zimne, poza tym juz w pozniejszej ciazy ciezko
        wytrzymac wiecej ze wzgledu na bolacy kregozlup.
        • ladymonia1 Re: Praca przy komputerze 22.01.05, 22:48
          witam!
          Ja również siedze przy komputerze po 8 godzin w pracy bo na tym moja praca
          polega i bez komputera nie mogła bym pracować. A przepisy sobie a pracodawca
          sobie! Ja pracuje w firmie państwowej i tam też tego nie przestrzegają! Ja
          mysle że to nie powinno mieć żadnego wpływu na maleństwo! To tylko komputer i
          wystarczy filtr na monitor!
    • agab72 Re: Praca przy komputerze 24.01.05, 14:16
      Ja niestety też pracuję 8 godzin (tak jak inne dziewczyny, które są lub były w
      ciąży). Niestety w mojej firmie jedynie serwis sprzątający nie pracuje przy
      komputerach więc nie ma możliwości przesunięcia mnie na inne stanowisko... sad(
      A nie jest to mała firma, oj nie jest.
      I co ciekawe moimi przełożonymi są kobiety, które też mają dzieci i wiedzą jak
      to jest (mi jest ciężko wysiedzieć 8 godzin przy biurku bo boli mnie kręgosłup,
      a przerwy owszem robię sobie, ale ile mogę spacerować w tą i z powrotem, gdy
      wszyscy uwijają się jak w ukropie .... ????).

Aga.
    • ggosiek Re: Praca przy komputerze 24.01.05, 14:33
      Rozmawiałam ostatnio z moim lekarzem i trochę mnie uświadomił na ten temat. Po
      pierwsze w czasie pracy należy sobie robic po godzinie 10 minut przerwy w ten
      sposób aby w ciągu 8H pracy jak się zsumuje czas tych przerw wynosił1 h. sam
      komputer nie jest grożny dla brzuszka jeśli klawiatura jest na wysokiści
      brzucha. Bardziej niebezpieczne jest natomiast stawanie przy komputerze z boku
      lub z tyłu. Zapamiętajcie to nie wolno, bo promienie z boków i tyłu komputera
      moga nawet doprowadzić do obumarcia płodu. Dlatego jeśli w pracy siędzi się z
      kolezanką lub kolegą w iednym pokoju to należy uważać na ich monitor, aby tył
      nie promieniował na brzuszek. Mam nadzieję że trochę pomogłam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka