kara13 22.01.05, 21:06 Z tego co mi wiadomo w ciąży przy komputerze można pracować do 4 godzin. Ja niestety pracuje po 8 godzin. Robie sobie małe przerwy co jakiś czas ale to i tak za mało Czy jest to bardo szkodliwe dla maluszka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
saraanna Re: Praca przy komputerze 22.01.05, 21:31 Ja czasami pracowalam i 12 godzin dziennie a na urlop poszlam w 37 tygodniu i dzidzius zdrowy.Kup sobie filtr na monitor zawsze to troche pomoze. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_ono Re: Praca przy komputerze 22.01.05, 22:35 Dziecku to zaszkodzic nie powinno. Przepisy BHP mowia o 4 godzinnej pracy przy kompie. Dziwie sie ze Twoj pracodawca Tego nie przestrzega (chyba ze pracujesz na wlasny rachunek ) , ja siedzialam po 4 h, a jak zobaczyli ze przesadzam (bo zdazalo mi sie siedziec wiecej) to dostawalam "opierdziel" od przelozonego. Te 4 h to bardziej dmuchanie na zimne, poza tym juz w pozniejszej ciazy ciezko wytrzymac wiecej ze wzgledu na bolacy kregozlup. Odpowiedz Link Zgłoś
ladymonia1 Re: Praca przy komputerze 22.01.05, 22:48 witam! Ja również siedze przy komputerze po 8 godzin w pracy bo na tym moja praca polega i bez komputera nie mogła bym pracować. A przepisy sobie a pracodawca sobie! Ja pracuje w firmie państwowej i tam też tego nie przestrzegają! Ja mysle że to nie powinno mieć żadnego wpływu na maleństwo! To tylko komputer i wystarczy filtr na monitor! Odpowiedz Link Zgłoś
agab72 Re: Praca przy komputerze 24.01.05, 14:16 Ja niestety też pracuję 8 godzin (tak jak inne dziewczyny, które są lub były w ciąży). Niestety w mojej firmie jedynie serwis sprzątający nie pracuje przy komputerach więc nie ma możliwości przesunięcia mnie na inne stanowisko... ( A nie jest to mała firma, oj nie jest. I co ciekawe moimi przełożonymi są kobiety, które też mają dzieci i wiedzą jak to jest (mi jest ciężko wysiedzieć 8 godzin przy biurku bo boli mnie kręgosłup, a przerwy owszem robię sobie, ale ile mogę spacerować w tą i z powrotem, gdy wszyscy uwijają się jak w ukropie .... ????). Aga. Odpowiedz Link Zgłoś
ggosiek Re: Praca przy komputerze 24.01.05, 14:33 Rozmawiałam ostatnio z moim lekarzem i trochę mnie uświadomił na ten temat. Po pierwsze w czasie pracy należy sobie robic po godzinie 10 minut przerwy w ten sposób aby w ciągu 8H pracy jak się zsumuje czas tych przerw wynosił1 h. sam komputer nie jest grożny dla brzuszka jeśli klawiatura jest na wysokiści brzucha. Bardziej niebezpieczne jest natomiast stawanie przy komputerze z boku lub z tyłu. Zapamiętajcie to nie wolno, bo promienie z boków i tyłu komputera moga nawet doprowadzić do obumarcia płodu. Dlatego jeśli w pracy siędzi się z kolezanką lub kolegą w iednym pokoju to należy uważać na ich monitor, aby tył nie promieniował na brzuszek. Mam nadzieję że trochę pomogłam. Odpowiedz Link Zgłoś