Dodaj do ulubionych

Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, wazne

24.01.05, 09:33
Witam

Mam pytanie dotyczące witamin. Ostatnio porównałam w aptece skład Materny z
Prenatalem i różnica jest ZASKAKUJĄCA !!! Materna zawiera 2x większą dawkę
wit. i innych składników niż np. Prenatal, więc teraz powstaje pytanie: czy
oby tego nie jest za duzo czy moze w innych proponowanych Wit. da ciężarnych
normy są zaniżone? Które brac? Ja jestem obecnie na Prenetalu ale biorę po 2
tab. dziennie czyli tak jak bym brała Materne 1 tabltkę. A po 2 słyszałam ze
własnie po Maternie dzieci rodzą sie znacznie większe od tych dawek witamin i
skł. mineralnych. Wiec pytam co jest lepsze?
Proszę o odp.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ewa.zaspiewa oj... 24.01.05, 09:38
      nie bierz 2 tabletek. Dozwolona dawka wit. A w tabletkach ciążowych to ok. 4000
      j.m., a Ty bierzesz w takim razie 8000! Nadmiar wit. A jest mocno szkodliwy dla
      płodu.
    • zzz12 Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.01.05, 09:38
      IMHO wszystkie preparaty sa warte tyle samo, wiec po co przeplacac? wink
      Wystarczy na pewno 1 tabl. dziennie, aby nie przedawkowac witamin. Ja 3. ciaze
      przechodze na Multi Tabs tabl.dla wszystkich, wcale nie dla ciezarnych, ktorych
      100szt kosztuje tyle samo (niecale 30zl),ile 30szt Materny. Zawsze wystarczalo,
      a biorac takze Hemofer 1-2 razy dziennie zawsze mialam swietna morfologie.
      • polka3 Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.01.05, 10:00
        Mam dwoje dzieci, pierwsze falvit- waga urodzeniowa 3kilo.drugie materna-waga
        4300. Moja połozna sugerowała nadmiar dobrego po maternie.
        • ma.pi Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.06.05, 14:49
          polka3 napisała:

> Mam dwoje dzieci, pierwsze falvit- waga urodzeniowa 3kilo.drugie materna-waga
          > 4300. Moja połozna sugerowała nadmiar dobrego po maternie.

A u mnie na odwrot.
          Pierwsze dziecko 3360g i nie splamilam sie w ciazy zadna sztuczna witamina.
          Drugie 3040g i cala ciaza od poczatku do konca na Maternie za rada lekarza.

Teraz ponoc dziecko ma byc duze, a ja nic nie lykalam.

Pozdr.
    • pimpek_sadelko Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.01.05, 09:44
      wiem, ze materna jest najbogatsza w skladniki. mi ginekolog zalecil 1 tabletke
      materny od momentu wykrycia ciazy.
      • 7venezia Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.01.05, 09:55
        ja tez bralam materne i to nawet na miesiac przed planowanymi staraniami o
        dzidziusia, zeby poprawic wyniki. A to ze dzieci rodza sie wieksze po maternie
        to plotka smile Czytalam wiele postow dziewczyn ktore braly materne i rodzily
        dzieci w normalnej wadze. Poza tym wit w preparatach witaminowych sa tak
        dobrane, ze ich nadmiar jest w wiekszosci wydalany z organizmu. A ja nie
        wierze w witaminy w zimowych pomidorach, ogorkach itp.
    • gosia152 Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.01.05, 09:54
      pewnie nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi
      ja całą ciążę brałam maternę i mała wazyła 3050 g tylko,
    • isabela_1974 Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.01.05, 09:54
      Maternę brałam i w pierwszej ciąży (8 lat temu) i teraz. Pierwszy synek miał
      3.950 g i był długi na 59 cm. Czy to oznacza duże dziecko? Chyba nie. Poza tym -
      nawet jeśli dzieci po Maternie miałyby się rodzić większe (często przewijał
      się na forum taki wątek) - to co w tym złego? Chyba świadczy to o tym, że
      dziecku nic nie brakuje i dobrze się rozwija.
      Pozdrawiam
      Iza 36 tc.
      • polka3 Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.01.05, 10:03
        3.950 to juz duże dziecko.Za duże dzieci to jest problem,każda połozna Ci to
        powie.
        • isabela_1974 Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.01.05, 10:06
          Moja położna nic takiego nie mówiła smile Poza tym wszystko zależy także od innych
          czynników - np. jak duża jest mama i tata. Mój synek był długi i chudy. W tym
          samym czasie rodziły się np. 3 kg. pultaski z grubą warstewką tłuszczyku. Może
          więc to więcej działają predyspozycje genetyczne oraz inne warunki w czasie
          ciąży (np. wydolność łożyska), niż witaminy? Myślę, ze bez gruntownych badań
          same nie odpowiemy na takie pytania możemy więc sobie tylko pogdybać.
          • 7venezia Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.01.05, 10:15
            ja uwazam, ze plotka o maternie najczesciej pochodzi wlasnie o od poloznych.
            Moja kolezanka brala cala ciaze prenatal a maly urodzil sie 4200 kg - czyja
            wiec wina? a moj brat byl 4300 w czasach gdy kobiety nie braly wogole witamin.
    • magdek2 Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.01.05, 10:05
      ja biorę falvit i wyniki morfologii mam dobre a dziecko tez rozwija sie
      prawidłowo, mój lekarz stwierdził, że nie ma potrzeby zazywania innych
      droższych witamin jesli prawidłowo sie odzywiam
    • bzysia Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.01.05, 10:52
      kiedys po takiej wymianie zdan na forum sama zrezygnowalam z Materny na rzecz
      prenatalu, bo byl tanszy.Zrobilam to, mimo iz moj lekarz (dr. med. nie lek.)
      polecil mi materene. Po jakims czasie sama przestudiowalam sklad witamin dla
      ciezarnych (jestem z wyksztalcenia biotechnologiem zywnosci) i niestety musze
      Was zmartwic- materna ma najleprzy sklad jakosciowy i dlatego jest najdrozsza,
      ale i najlepsza. Tak wiec wszystkim, ktorych na to stac polecam jednak Materne,
      a nie inne tansze zamienniki.
      • sierpniowka Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.01.05, 11:00
        w zaprzyjaznionej aptece doradzono mi lykanie materny (dodam, ze jest to na tyle
        zaprzyjazniona apteka, ze nie maja ze mnie zadnego zysku wink) u lekarza to samo -
        materna smile
        tyle ze BARDZO uwazam na wszelkiego rodzaju soki itp sztucznie doprawiane
        witaminami. czytam nawet sklad pieczywa wink
        moze to juz zboczenie, ale kazdy ma prawo do drobnych grzeszkow... wink oby nie
        popelniać wiekszych smile
        pozdrawiam
        • pimpek_sadelko Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.01.05, 11:01
          niestety zywnosc ma w sobie tyle chemii i innych swinstw, ze trudno wierzyc w
          dobroczynna ilosc dobrych skladnikow mineralnych.
          • adag Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.01.05, 11:13
            Mnie w aptece polecono Maternę, ale żle się po niej czułam - bolał mnie
            żołądek i ginekolog zalecił mi feminatal w I trymestrze, w II gin powiedział,
            żę nie ma już potrzeby łykać tych witamin, ale też nie zaszkodzą, a w III,
            kiedy zaczęłam brać żelazo i magnez dwóch ginekologów powiedziało mi, że nie ma
            potrzeby łykać innych witamin, bo potem dzieci rodzą się przewitaminizowane i
            duże. Powiedzieli, że lepiej jeść cytrusy, suszone owoce, mrożonki,
            jabłka.Posłuchałam ich i wyniki mam bardzo dobre.
    • mazuba Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.01.05, 11:04

podziwiam Cie za to , ze bierzesz dwie tabl. prenatalu dziennie... ja ie bylam
      w stanie brac jednej na dwa dnie... nidzilo mnie po nich a to co dzialo sie z
      jelitkami i kupka to nawet nie wspomne. meczylam sie tylko ok dwa miesiace ,
      czwarty i piaty miesiac, teraz od czasu do czasu biore falvit i magnez no jem
      duzo jablek, cytryn, pomaranczy. wyniki sa ok.
      podobno jesli wyniki sa ok to nie powinno sie dzidzi futrowac sztucznymi
      witaminkami.
      pozdr
      magda, 30 tc
    • sgosia5 Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.01.05, 11:14
      Brałam w pierwszej ciąży maternę przez całą ciążę i mała miała 2740g ur. w 38tc.
      Ale ja ważyłam przed ciążą jakieś 48kg, przytyłam 11.
    • zzz12 Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.01.05, 11:15
      Materne zlecaja lekarze i polozne, bo firma produkujaca preparat
      niezle "sponsoruje" ginekologow. To glowny powod. Kazdy preparat witaminowy ma
      podobna skutecznosc, a roznice ilosciowe w ich skladzie nie sa istotne dla
      rozwoju ciazy. Ja pieniadze zaoszczedzone na Maternie przeznacze na paczke
      pampersow albo ladny biustonosz do karmienia...To, czy sie zazywa falvit, czy
      multi tabs, czy materne, nie ma tak naprawde znaczenia.
      • pimpek_sadelko Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.01.05, 11:18
        zzz12 napisała:

> Materne zlecaja lekarze i polozne, bo firma produkujaca preparat
        > niezle "sponsoruje" ginekologow. To glowny powod. Kazdy preparat witaminowy
        ma
        > podobna skutecznosc, a roznice ilosciowe w ich skladzie nie sa istotne dla
        > rozwoju ciazy. Ja pieniadze zaoszczedzone na Maternie przeznacze na paczke
        > pampersow albo ladny biustonosz do karmienia...To, czy sie zazywa falvit, czy
        > multi tabs, czy materne, nie ma tak naprawde znaczenia.
        rob jak chcesz, ale nie strasz nas farmaceutami. materna ma najwiecej
        skladnikow i tyle.
        • rybcia30 Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.01.05, 11:42
          A ja biorę ELEVIT, bo mi tak gin kazał długo przed zajściem w ciążę i nie
          porównywałam składu z Materną, ale wiem, że ma lepszy skład od Prenatalu.
    • olkaaaa ja nie łykam witamin 24.01.05, 11:44
      Ja nie łykam witamin moja połozna powiedziała zę nie muszeich łykać tylko biore
      folik .podobno te witaminy wchłaniają sie do organizmu tylko 10 %
      • zonka3 i ja tez nie lykalam 24.01.05, 11:54
        lekarz powiedzial, ze jak sie dobrze odzywiam, to nie powinnam..
        dopiero teraz od 6 miesiaca, kiedy zaczela sie zima lykam zestaw MILUPY
        tylko przez zime i w okresie kiedy dziecie nabiera ciala
        wiem, ze po maternie moja bratowa urudzila kolosa i byla strasznie pocieta
        moj maly rozwija sie super, wczoraj moja polozna powiedziala, ze mam bardzo
        ladny brzusio, lekarz, ze dziecko jest 2 t. do przodu i jest bardzo dobrze
        rozwiniete,
        jedynie co polecam to FOLIK - bralam go dobre pol roku systematycznie przed
        ciaza,i teraz i wlasnie Folik ma tu chyba najwieksze znaczenie
        poza tym staram sie jesc duzo warzyw i owocow, serki twarogowe, soki tylko 100%
        bez dodatku konserwantow i cukru (zwracam na to zawsze uwage), dobre steki
        miesne, bardzo duze ilosci zielonej natki pietruszki (zelazo), suszone morele
        jogurty, mleko, szpinak.... brokuly...jakos funkcjonuje...
        moj maly jest super...w te witaminy z pudelka tez nie wierze do konca, bo wiem,
        ze wiele zle sie wchlaniaja
        jedyne co to nie nadazam z magnezem i tutaj niestety trzeba isc do apteki...
        ale magnez nie mozna przedawkowac, co najwyzej dostaje sie biegunki...
        pozdrawiam i zycze zdrowych dzidzi
        • maria2001 Re: witaminy 24.01.05, 13:02
          a mi lekarz kazal lykac albo feminatal kazdego dnia albo materne co drugi
          dzien. moze faktycznie materna zawiera tego wszystkiego wiecej niz nam potrzeba
          w ciazy..?
          • pepsi3 Re: witaminy 24.01.05, 13:13
            Wszystkie preparaty witaminowe dla kobiet w ciąży służą uzupełnieniu
            brakujących witamin, natomiast Materna ma większe zawartości witamin i dlatego
            zalicza sie juz do prearatów leczniczych...W sklepach (nie aptekach) z lekami
            można kupić wszystkie preparaty poza materną, tam jej nie można sprzedawać.
            Ciekawe dlaczego...
            • cruk Materna 24.01.05, 13:21
              biore materne, nie dlatego ze tak lekarz kazal, tylko dlatego ze
              przestudiowalysmy zawartosc w mg i liczbe witamin i pierwiastkow w preparacie i
              stwierdzilam z farmaceutka, ze Materna ma ich najwiecej. Oplacilo sie, bo nie
              bralam witamin i zaczely mi lekko sie obnizac wartosci w wyniku morfologii, po
              maternie ladnie nadrobilam co wiecej hemmoglobine mialam - jak sie lekarz
              wyrazil rewelacyjna. Niestety 2 tyg. temu popsulo mi sie ogromnie wszystko
              (zaczelam w 20 tyg. ciazy wymiotowac) i musze brac dodatkowo konskie dawki (2x
              80mg + 60 mg w Maternie) zelaza i magnefar B6 (3x 500mg).

Wczesniej kobiety nie braly w ogole witamin i rodzily sie dzieciaki >4 kg smile
            • ma.pi Re: witaminy 24.06.05, 14:55
              pepsi3 napisała:

> Wszystkie preparaty witaminowe dla kobiet w ciąży służą uzupełnieniu
              > brakujących witamin, natomiast Materna ma większe zawartości witamin i
              dlatego
              > zalicza sie juz do prearatów leczniczych...W sklepach (nie aptekach) z lekami
              > można kupić wszystkie preparaty poza materną, tam jej nie można sprzedawać.
              > Ciekawe dlaczego...

Ale to tylko w Polsce, w Kanadzie Materne mozna kupic wszedzie, w aptece,
              sklepie spozywczym czy innym supermarkecie. I wszedzie jest bez recepty.

Pozdr.
    • elza78 Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.01.05, 13:27
      no i znowu brac czy nie brac, ja biore feminatal, jak sobie przypomne, ze mam
      wziac, za to zajadam pomidory, pije sok pomidorowy, jem cytrusy pietruszke i
      generalnie sobie "nie szkoduje" pod wzgledem surowek i owocow, kiedys nie bylo
      materny i wszystko bylo na kartki i dzieci sie zdrowe rodzily, co do tego
      preparatu, to wydaje mi sie ze cena jest jednak bardzo przesadzona, poprostu
      chyba wiadomo ze na ciezarnych najlepiej zarobic i najlatwiej, bo ktora matka
      nie zrobi wszystkiego dla swojego dziecka, ale nie dajmy sie zwariowac, ja puki
      morfologia i wszystko inne jest w normie biore feminatal, moze nad materna sie
      zastanowie jak czegos bedzie za malo...
      pozdrowka
      elka
      • madziara25 Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.01.05, 14:22
        A co powiecie o matce która w ciązy pali? Mam koleżankę która pali i jest w
        ciązy (33 tydz.) i bierze Maternę by dziecko nie urodziło sie z niską wagą ale
        czy to jest jakas "pomoc' czy tam ratunek przed wagą urodzonego dziecka np.
        1900 czy 2500? On powiedziała mi ze Materna jakgbyby "powoduje" zwiekszenie sie
        wagi u dzieciątka stąd wiem ze "niby" dzieci rodzą sie wieksze kiedy to matki
        ją biorą przez ciąże. Ja sie wypowiadac lepiej nie bede na ten temat sad a co Wy
        sądzicie o tym?
        • sierpniowka Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.01.05, 14:28
          smile
          ja biorac materne, sadze, ze nie zaczne palic, zeby dziecko urodziło mniejsze w
          razie gdyby naprawde materna oddzialywala na wage wink
          a palenie w ciazy... brzydko... bardzo brzydko... a jak fajnie bedzie sie
          pozniej do takiej mamy przulic... super... wink
          • madziara25 Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.01.05, 14:33
            Sierpniówka- chyba zle mnie zrozumiałas .... ona pali w ciazy i zeby nie
            urodziło sie dziecko z niską wagą urodzeniową bierze własnie Materne która to
            ma spowodowac zwiekszenie sie wagi noworodka,a ty chyba zrozumiałas mnie
            odwrotnie: ona nie pali dlatego ze bierze materne ... chyba czytelnie to
            wyjasniłam. mam nadzieje ze zrozumialas mnie teraz smile
            • sierpniowka Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.01.05, 14:43
              smile
              zrozumialam znakomicie smile
              a palenie rzucilam dwa lata temu planujac ciaze smile udalo mi sie i wiem ile
              wysilku to kosztuje, ale kazdemu polecam taki moment, kiedy odkrywa sie ze jest
              sie w ciazy... smile i nie ma sie nalogow... smile
              i mozna sie oddac łykaniu witamin smile myslac o zdrowiu dziecka i swoim a nie o
              nadrabianiu wagi smile
              pozdrawiam
              • elza78 Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.01.05, 15:15
                tak odbiegajac od materny
                palenie tez rzucilam przed ciaza, tez wiem ile to kosztuje, mnie sie udalo na 6
                miesiacy przed bez zadnych plastrow i innych bzdet i czuje sie od tego momentu
                ekstra, coprawda troche po tym przytylam, ale lepiej byc pulchniejsza i zdrowa
                niz wiecznie kaszlaca smile a palilam duzo do 2 paczek dziennie i to niezbyt slabe
                papieroski, takze jak slysze badz czytam ze nie mozna rzucic, zwlaszcza jak
                jest sie w ciazy, to mnie "strzela" mnie sie udalo a do osob obdarzonych
                najsilniejsza wola nie naleze smile fajnie w ogole wyglada palac amamusia z
                brzuszkiem, a dzidziusiowi tak to szkodzi ze na pewno materna nawet piec razy
                dziennie brana nie pomoze smile

pozdrowka
                elka
    • eva78 Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.01.05, 14:33
      Biorę Prenatal- tak mi doradziła pani w aptece. Lekarz powiedział mi w 4mc, żebym zaczęła brać jakieś witaminy dla kobiet w ciąży i podał mi kilka nazw do wyboru. Skład tabletki Prenatalu jest zgodny z dawkami witamin i minerałów polecanych kobietom w ciąży w książce "W oczekiwaniu na dziecko" s.111
      Zaczęłam 9mc i jak dotąd wyniki morfologii krwi mam idealne. Biorę dodatkowo magnez. W Prenatalu magnezu nie ma.
    • aba001 Nie dajmy się zwariować 24.01.05, 14:45
      dziewczyny nie dajmy się zwariować. Ten spór to mniej więcej tak jakby
      zastanawiać się czy lepszy jest apap czy panadol. Jeden powie ci że pomaga mu
      tylko apap a drugi, że nie ma nic skuteczniejszego od panodolu czy codiparu a
      prawda jest taka, że to jedno i to samo.
      Poza tym witaminy syntetyczne nie są lepsze od tych zawartych w jedzeniu bo
      wchłaniane są tylko w części. Reszta jest wydalana. Oczywiście nie ma co z nimi
      przesadzać. Lepiej jeść urozmaicone posiłki, dużo owoców i warzyw a tabletkami
      jedynie uzupełniać dietę.
    • badziunia Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.01.05, 14:50
      Brałam Maternę prawie całą ciążę. Dziecko 4300 i 60 cm.
      • madziara25 Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.01.05, 15:23
        prosze bardzo i o to kolejny przykład ze dzieci rodzą sie wieksze ... winkmam
        córkę i jak byłam z nią w ciązy wtedy nic nie szłyszało sie o wit. czy nawet
        kwasie foliowym a urodziłamz wagą 3650 i 58 cm juz sobie wyobrazam ile by
        wazyła gdybym zazywała ową maternę wink a w ciazy przytyłam 12 kg i moja waga w
        dniu porodu to 60 kg, dodam ze jestem bardzo drobna i nie wyobrazam sobie
        rodzic siłami natury takie wielkie dziecko (z córką miałam cc z powodu złego
        ułozenia - miednicowe ).
        pozdr.
      • moniek76 Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.01.05, 15:27
        Ja brałam Materne od 3 m-ca ciąży i urodziłam synka ważącego 4160 g i długiego
        na 57 cm. Przeanalizowałam wagę urodzeniową moją (3500), męża (2800), braci
        męża (największy - 3000g) i z całą pewnością stwierdzam, że jeżeli dieta jest
        prawidłowa uzupełnianie jej Materną spowoduje urodzenie większego dziecka. Ja
        jestem raczej drobną osobą, nie przytyłam w ciąży wiele, a z całej mojej
        rodziny i z całej rodziny męża dziecko urodziłam największe!!!
        • moniek76 Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.01.05, 15:33
          Zapomniałam dodać, że urodziłam naturalnie i szycie po porodzie trwało trzy
          razy dłużej niż sama akcja!!! Przy następnej ciąży na pewno nie będę wcinała
          tej witaminowej bombysmile
          • tiny Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.01.05, 16:18
            w pierwszej ciąży brałam maternę i urodziłam synka o wadze 2650 (10 pkt. apgar) - nie palę, nie piję, odżywiam się zdrowo. przeanalizowałam wagę urodzeniową w rodzinie mojej i męża - i wszystkie takie małe dzieciaki się rodziły (max 2900)- a i dorosli należą do "niskopiennych" wink
            w drugiej ciąży zaczełam brać prenatal - alke fatalnie się po nim czułam. wróciłam więc do materny - wyniki ok, córeczka (28 tc) rozwija się prawidłowo smile
            • mueller2 Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.01.05, 16:49
              A ja nic nie brałam, bo miałam dobre wyniki i urodziłam córke 3980 g i 59 cmsmile
    • zwierzaku Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.01.05, 16:48
      mi lekarz wypisał 6 różnych preparatów witaminowych i kazał sobie wybrać, w
      aptece poprosiłam o najtańszy i kupiłam duovit. jestem w czwartym miesiącu i
      wyniki mam bardzo dobre, nie musze brać innych środków. materna jest droga a
      duovit kosztuje 6 zł. czy warto przepłacać??
      • anet_ta A może to prawda? 25.01.05, 15:12
        A może coś w tym jest? Ja przez całą pierwszą ciążę brałam Maternę - synek
        urodził się duży - 4 kg. Teraz przyjmuję Falvit (34tc) i zobaczymy
      • pimpek_sadelko Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 25.01.05, 15:16
        zwierzaku napisała:

> mi lekarz wypisał 6 różnych preparatów witaminowych i kazał sobie wybrać, w
        > aptece poprosiłam o najtańszy i kupiłam duovit. jestem w czwartym miesiącu i
        > wyniki mam bardzo dobre, nie musze brać innych środków. materna jest droga a
        > duovit kosztuje 6 zł. czy warto przepłacać??
        za tabletek zaplacilam zlotych. czyli dziennie zlotowka z grosikiem. bz
        przesady. na inne niepotrzebne rzeczy tak rygorystycznie cenowo nie patrzymy.
        ja watpliwosci nie mam to tak samo jak kupic sobie dzinsy levisy i tureckie na
        bazarze. i jedne i drugie na tylek, ale jakosc miedzy jednym i drugim kawalkiem
        szmaty wielka.
    • madziara25 Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 25.01.05, 14:09
      podnoszę troszkę wątek bo nikt ostatnio sie nie wpisywa ł sad
      mam tez pytanko innego rodzaju: czy sa mamy ktore paliły przez całą ciąże? z
      jaką wagą urodziłyście dzieci ? i ile mialy cm ..?
      • ma.ry.ja.ne Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 25.01.05, 20:13
        Ja paliłam do 3 miesiąca i dzidzia urodziła się mała.Ważyła 2190 i mierzyła
        53cm.
    • przeciwcialo Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.06.05, 09:55
      Ja po maternie i feminatalu wymiotowałam. prenatal + jodid toleruję znakomicie.
      • magdalena_gk Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.06.05, 10:07
        4 lata temu urodziłam synka, w ciąży brałam prenatal, ale nie codziennie tak
        jak zalecił lekarz, ale co 2 - 3 dni. Co się okazało? Jeszcze dwa lata po
        porodzie miałam znacznie za duży poziom żelaza we krwi. Dawka zelaza w tych
        tabletkach była dla mnie akurat za wysoka i niepotrzebnie na tak długo
        obciążyłam sobie żelazem wątrobę. Musiałam potem brac leki na regenerację
        waroby. Teraz w drugiej ciązy jestem mądrzejsza, kupiłam Feminatal - bo tam
        żelaza jest najmniej, robię sobie przy pobraniu krwi indywidulanie badania na
        poziom żelaza, potasu, magnezu, (każde badanie ok. 6 zł) żeby nie brać
        niepotrzebnie czegoś co mam na wystarczajacym poziomie. Pozdrowienia
    • pysienka Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.06.05, 10:41
      ja biorę Materne i moja dzidzia na 38 tydzień ma 2,5 kg więc to że dzieci
      roidzą się większe moim zdaniem jest nieprawda.
      • gabi67 Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.06.05, 10:43
        Ja biore Feminatal a o dziecku na USG lekarz powiedział że waga urodzeniowa jak
        donosze będzie 3800 lub 3900smile
    • dabrowskaa Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.06.05, 12:04
      W pierwszej ciązy brałam maternę, ale lekarka kazała mi brać przez dwa
      tygodnie, dwa tygodnie przerwy. Mała sie urodziła w 37 tygodniu z waga 3680.
      Teraz mam problemy z tarczycą i nie mogę brać każdego preparatu, bo zawieraja
      jod. Brałam elevit, a teraz prenatal, chyba jedyne bez jodu.
    • budzik11 Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.06.05, 12:18
      Boże, ale przesądy... Dzieci to nie ciasto drożdżowe a witmainy nie drożdze.
      Dzieci nie rosną od witamin! Waga i wielkość dziecka jest uzależniona przede
      wszsytkim od genów rodziców, od stanu zdrowia matki w ciąży i odżywiania (np.
      picie dużych ilości kawy, palenie, picie alkoholu zmniejszają masę urodzeniową
      dziecka, nie mówiąc już o innych konsekwencjach takiego postępowania,
      niezależnie, ile by nie jadła witamin) - jak mama je całą ciążę sałatę i
      pomidory, albo bułeczki, a nie je np. wystarczających ilości białka, to dziecku
      po prostu zabraknie budulca, żeby rosło i urodzi sie małe. Witaminy i minerały
      pomagają w prawidłowym rozwoju poszczególnych organów, ale nie mają wpływu
      raczej na wielkość dziecka.
    • domka1 Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.06.05, 12:23
      ja biorę prenatal (raz dziennie) i magnez
      nie pamiętam dokładnie ale chyba zaczęłam dopiero od jakiegoś 23tc, wcześniej
      tylko folik
      morfologię mam bardzo dobrą

i czy to że materna ma wszystkiego najwięcej znaczy, że jest najlepsza??
      ale jeśli mam dobre wyniki po tańszym preparacie to po co przepłacaćwink

pozdr
      dominika 35tc+6
    • aniarad1 Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.06.05, 13:29
      Pierwsza ciąza - cały czas Materna - urodziłam córeczkę o wadze 3450.
      Teraz biore feminatal, łatwiej się łyka i jest tańszy. Dzidzuś waży 745g (23 tc)
      • kaka73 Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.06.05, 13:47
        Dziewczyny uważajcie z nadmiarem witamin.
        Moja córeczka urodziła się rok temu i leczyła się w poradni metabolicznej w CZD
        z powodu nadmiaru wit.d3 w organizmie. Wykryto to tylko dzieki dobrej lekarce
        do której chodziłam mieszkając akurat w Warszawie. Moja lekarka na śląsku gdzie
        mieszkam na stałe nie zna nawet takiego schorzenia.
        W poradni metabolicznej przeprowadzono ze mną dokładny wywiad na temat jakie
        dokładnie witaminy w ciąży brałam - prowadzone są badania na ten temat i z tego
        co mi powiedziała Pani dr nie należy ich nadużywac. U mojej córeczki właśnie
        najprawdopodobniej te cudowne witaminy spowodowały fakt iż nie bierze ona
        wogóle wit. D3.
        Witaminy powinno się brac tylko przy łych wynikach, które z reguły są takie pod
        koniec ciązy.
        Obecnie jestem w 3 ciąży i lekarka z CZD nakazała mi brać w przypadku złych
        wyników tylko 2 razy w tygodniu po 1 tabletce.
        Przecież z wielu witamin które są składnikami kupowanych zestawów nam nawet nie
        potrzeba.
        Karina
    • jakw Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.06.05, 17:47
      Myślę, że waga dziecka zależy bardziej od tego, co się je do tych tabletek.
      2 ciąże łykałam maternę: 1. 4000g/53 cm 2. 3450/55 - w tej 2-giej byłam na
      diecie z powodu cukrzycy
      • k-linka Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 24.06.05, 19:12
        a ja wam cos powiem, jeśli wyniki badań są ok, to po co brac witaminy?? W
        pierwszym trymestrze ważne to jest na pewno, szczególnie kwas foliowy, ale tak
        naprawdę te produkty witaminowe są robione dla kobiet chronicznie
        niedożywionych, czyli takich, które nie jedza warzyw, owoców, mają bardzo uboga
        dietę. Nawet jak się kwas foliowy bierze dłużej tzn. przez całą ciążę (sa takie
        kobiety nadgorliwe- nie mówię o anemii spowodowanej brakiem kw. foliowego) to
        rodza się większe dzieci, tak samo u tych kobiet co biora preparaty żelaza, a
        przecież normalne w ciąży jest to, że morfologia się pogarsza Hb 11 to jeszcze
        nie anemia, a wielu lekarzy już przepisuje witaminy!!!
        Ja jestem jednak za tym aby z tymi witaminami bardzo ostrożnie postępować,
        zwłaszcza, że tak naprawdę w tych multiwitaminach niektóre witaminy się
        wykluczają i osłabiaja własne wchłanianie np. wapń i żelazo, a poza tym jedne
        sa rozpuszczalne w wodzie a inne w tłuszczach co też ma wpływ na wchłanianiesmile
        Także te witaminki to wymysł koncernów farmaceutycznych, które wmawiają
        kobietom w ciąży, bardzo nota bene podatnym na sugestie typu zdrowie Twojego
        dziecka zalezy od tego czy bierzesz witaminy, czy nie, bzdurasmile
        Pozdrawiam i życzę rozsądnego podejścia do problemówsmile
        K-linka
        • hanna26 Re: Materna kontra inne witaminy dla ciężarnych, 25.06.05, 00:12
          Pierwsze słyszę, żeby preparaty witaminowe dla kobiet w ciąży można było kupić
          w supermarkecie. Doprawdy, chciałabym znać adres supermarketu, gdzie można
          kupić Feminatal.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka