Dodaj do ulubionych

Co wiarygodniejsze - data OM czy USG?

04.02.05, 15:54
Mam dwa tygodnie roznicy w przewidywanym terminie porodu, wedlug OM ma to byc
15 lipca, wedlug USG dopiero 28 lipca. Co jest wiarygodniejsze? To dziwne
uczucie nie wiedziec kiedy zaszlo sie w ciaze...
Obserwuj wątek
    • olga3025 Re: Co wiarygodniejsze - data OM czy USG? 04.02.05, 16:00
      Może i dziwne ale jak najbardziej powszechne.
      Zdecydowanie bardziej sklanialabym się w kierunku daty z USG. Poród z daty OM
      jest często określany tylko orientacyjnie, z tego powodu, że zdecydowana
      większość z nas nie jest w stanie podać dokladnej daty poczęcia.
      • coronella Re: Co wiarygodniejsze - data OM czy USG? 04.02.05, 16:05
        ja mam ten sam problem, i tez 2 tyg. roznicy.
        Pierwsze dziecko urodzilam dokladnie w terminie z OM, dokladnie tego dnia,
        chociaz wg USG ciaża była młodsza o 2-3 tyg !!! Po porodzie neonatolog
        stwierdzil na podstawie stanu skóry, ze dziecko jest z.... 41 tygodnia!!

Ja bardziej bym sie skłaniała do terminu wyznaczonego przez lekarza, ale mój
        lekarz jest juz wiekowy, i ma bardzo duze doswiadczenie w prowadzeniu ciąż.
        Bada mnie ginekologicznie na kazdej wizycie i widzi, jak rosnie macica. A to,
        jak sam twierdzi, daje mu więcej niz USG.
      • radowinkaala Re: Co wiarygodniejsze - data OM czy USG? 07.02.05, 22:00
        No cóż - w moim przypadku wg. OM to 02.10, wg pierwszego USG to 06.10, a córcia
        przyszła na świar 18.10. Pewnie gdyby mi akcji nie wywoływali, to jeszcze by
        sobie pomieszkała w mamusinym brzusiu.
    • koral777 Re: Co wiarygodniejsze - data OM czy USG? 04.02.05, 16:05
      Widać że wielu z nam się cykle w tym okresie czasu - poczęcia sierpień-
      październik rozregulowały... ja też mam takie przesunięcie wg OM 5 czerwiec wg
      USG 18 czerwiec. Ale że miałam już 3 USG w 5, 14 i 20 tyg i za każdym razem
      jest to data 18 czerwiec myslę że ta z USG bedzie miarodajna, nawet jak sobie
      po 1 USG policzyłam w tył te 5 tyg, to była faktycznie szansa na poczęcia. Ale
      że dzieci rodza się od 38 do 42 tyg i sa to poczęcia w terminie.... to i tak
      nie wiadomo kiedy akcja się zacznie...
      Pozdrawiamy
    • iwka901 Re: Co wiarygodniejsze - data OM czy USG? 04.02.05, 16:27
      Ja bym się nie sugerowała tak terminem wynikającym z USG, jest on ustalany
      przez aparaturę na podstawie wymiarów dziecka, które przecież ma różne tempo
      wzrostu w okresie prenatalnym.
      Wg OM mam termin na 3 marca, a wg USG za każdym razem inaczej, raz na 9 marca, 1
      marca, 27 lutego...
      • iw82 Re: Co wiarygodniejsze - data OM czy USG? 04.02.05, 17:06
        Ja mialam ten sam problem przez caly czas a jestem w 35 tc. Do tej pory przy
        kazdej wizycie usg pokazywalo opoznienie o jakies 2 - 3 tygodnie. wedlug OM mam
        termin na 11 marca , a wg usg byl to koniec marca!
        ale 2 dni temu bylam na kolejnej wizycie i okazalo sie , ze daty sie
        zrownaly !!! ( z dokladnoscia do 3 dni ) . lekarz powiedzial ze dziecko mocno
        uroslo w ciagu ostatnich tygodni , co zreszta czesto sie dzieje po 30 tygodniu
        ciazy. takze nie martw sie , lekarz wyznaczajac date raczej wie co robi ,
        przeciez troche tych ciaz juz poprowadzil smile
    • pulpcik Re: Co wiarygodniejsze - data OM czy USG? 04.02.05, 17:21
      wg mojego gina - ten z USG, ale tylko z takiego bardzo wczesnego.
      • ledzeppelin3 Re: Co wiarygodniejsze - data OM czy USG? 04.02.05, 17:26
        U mnie termin wg OM a termin USG różniły się dość znacznie (OM-15 sierpnia, USG-
        01 sierpnia), urodziłam 28 lipca, według ginekologów to byl 39 tydz. Byli
        zdania , że USG jest bardziej wiarygodne, pod warunkiem, że, jak u mnie, przez
        całą ciążę USG wskazywało na starszy wiek płodu, niż według OM.
        • lizaxo Re: Co wiarygodniejsze - data OM czy USG? 04.02.05, 17:39
          No z tego co wiem to z USG, tyle że we wczesnej ciązy czyli z pierwszego USG
          mniej wiecej w 8 tyg potem dzieci rosną różnie. Ale pierwsze USG jest bardzo
          prawdopodobne bo płody mają mniej wiecej takie same wielkości na początku
    • ma.dzia Re: Co wiarygodniejsze - data OM czy USG? 04.02.05, 18:19
      Dokladnie pierwsze usg jeste najbardziej wiarygodne. Ja wedlug OM mialam termin
      na 12.05 a na pierwszym usg wyszlo 19.05. Pozniej te daty wychodzily roznie a
      urodzilam 18.05.
      • ania28.1 Re: Co wiarygodniejsze - data OM czy USG? 04.02.05, 18:37
        zgadza sie- tylko pierwsze usg czyli gdzies do 10 tygodnia sa miarodajne- ja
        niestety nie mialam wedlug tych usg ustalanej daty porodu. Natomiast usg w 2 i
        3 trymestrze w o ogole si enie pokrywaja z data miesiaczki. Ciaza raz wychodzi
        starsza raz mlodsza- mozna zglupiec...
    • maniakow Re: Co wiarygodniejsze - data OM czy USG? 04.02.05, 23:06
      Zdecydowanie USG - ale te z około 10 - 12 tygodnia. Miałam termin na 18.06 wg
      OM, a wg USG na 28.04, urodziłam 6.04 córkę z wagą 2650 g - wyglądała jak
      wcześniak (brak odruchu ssania) a była urodzona w terminie smile.
      Pozdrawiam.
    • ikw1 Re: Co wiarygodniejsze - data OM czy USG? 05.02.05, 09:45
      znam date zmajstrowania dzidzusia a i tak z USG wychodzi ze nasza córka jest o
      3 dni młodsza, ale to nic nie zmienia bo na USG'u napisali +-2 tyg.
      Natomiast zastanawia mnie skąd u Was taka duza róznica 2 tyg to pół cyklu i
      chyba małoprawdopodobne mieć owulację w terminie @ może wiec po prostu macie
      mniejsze dzidziusie i komputer na podstawie tego wylicza wiek. Dzidziuś
      donoszony może miec 2,5 kg albo 5 kg i oba bedą ok - ale to teoria własna
      pozdrawiam
      iza
    • sdomitrz Re: Co wiarygodniejsze - data OM czy USG? 05.02.05, 10:12
      W pierwszej ciąży też miałam różnicę 2 tyg. (niby zaszłam w ciążę tóż przed
      ostatnią miesiączką). Lekarze z Karowej wmawiali mi, że to tak właśnie się
      stało i że tak czasem bywa (np. w danym miesiącu miałąm 2 owulacje na początku
      i w końcu cyklu), a przez te 7 dni, które trwała miesiączka niby komórka się
      zagnieżdżała, czy była w jajowodzie - nie pamiętam dokładnie co mówili ale
      jakoś tak.
      Oczywiście ja to odbierałam ze śmechem, bo dokładnie wiedziałam, kiedy doszło
      do "kontaktu bez zabezpieczenia". Po prostu miałam duże dziecko, z dużą główką,
      stąd te wszystkie przypuszczenia lekarzy.
    • mamafranka Re: Co wiarygodniejsze - data OM czy USG? 05.02.05, 10:16
      sama nie wiem ale w moim przypadku mialam termin OM na 12 lipca a z usg na 18
      lipca(niewielka roznica. A Maly urodzil sie 19 lipca. wiec.........
      Pozdrawiam
      mamafranka
      • martyna122 Re: Co wiarygodniejsze - data OM czy USG? 05.02.05, 15:32
        Ja wierzę bardziej w termin OM, termin z USG jest +/- 3 tygodnie to po
        pierwsze,a po drugie lekarz powiedział mi, że w zależności jak ułoży się
        dziecko robione są pomiary, raz może się skulić i wydaje się mniejsze, a
        czasami trochę się wyprostuje i wynik zupełnie inny.
        • martynachmiel jak nie ma OM... 07.02.05, 16:28
          wlasnie naszly mnie watpliwosci- bo nie znam daty OM (wiem wiem,
          nieodpowiedzialne, ale odzwyczailam sie od pisania daty miesiaczek po
          kilkuletnim braniu antykoncepcji- potem mialam wariacje z okresem, zaraz potem
          zaszlam w ciaze a brak okresu leczylam myslac ze to zaburzenia hormonalnesmile
          test ciazowy nic nie pokazal a lekarz dal mi srodki na wywolanie okresu i jak
          one nie pomogly, to skierowal na usg. i tak to w 13 tyg ciazy dowiedzialam sie
          ze jestem w ciazysmile (przypomnijcie sobie, jak duzy jest dzidzius juz wtedy i
          co poczulam widzac go na ekranie usg...smile

w kazdym razie nie znam daty om, wiec ma terminy wyznaczone wg usg. to
          pierwsze mowi 6 lutego (wczoraj), nastepne pokazywaly daty wczesniejsze, nawet
          styczen. ja zadnych skurczy nie mam i sie denerwuje, bo jesli np wg om
          wyszlaby mi data 25 stycznia, to juz teraz mam niezle przenoszonego
          dzieciaka... jutro ide do szpitala na jakas doglebna kontrole bo juz bym
          chciala przytulic malenstwo!!!
          • iwcia75 Re: jak nie ma OM... 07.02.05, 17:50
            u mnie daty usg i om sie pokrywaja- albo 10 albo 8luty. coz 8jest jutro smile
            licza mi od 3 maja (om),ale ja wiem,ze dzieciak jest zrobiony 21maja,wiec
            spokojnie moze przyjsc na swiat w 41tyg.
            • martyna122 Re: jak nie ma OM... 07.02.05, 20:03
              A ja mam wg Om- 8 czerwca, wg. pierwszego USG 13.06, a wg dzisiejszego 22.06-
              to dopiero dzisiaj była niespodzianka. Moja gin. mówi, że nadal zostajemy przy
              dacie 8 czerwiec, bo dzidiuś (dziewczynka) może być ogólnie nie za duża, no i
              może się tak ułożyła.
              A szczerze mówiąc ja już z tego nic nie rozumiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka