sylka75 04.02.05, 15:54 Mam dwa tygodnie roznicy w przewidywanym terminie porodu, wedlug OM ma to byc 15 lipca, wedlug USG dopiero 28 lipca. Co jest wiarygodniejsze? To dziwne uczucie nie wiedziec kiedy zaszlo sie w ciaze... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olga3025 Re: Co wiarygodniejsze - data OM czy USG? 04.02.05, 16:00 Może i dziwne ale jak najbardziej powszechne. Zdecydowanie bardziej sklanialabym się w kierunku daty z USG. Poród z daty OM jest często określany tylko orientacyjnie, z tego powodu, że zdecydowana większość z nas nie jest w stanie podać dokladnej daty poczęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
coronella Re: Co wiarygodniejsze - data OM czy USG? 04.02.05, 16:05 ja mam ten sam problem, i tez 2 tyg. roznicy. Pierwsze dziecko urodzilam dokladnie w terminie z OM, dokladnie tego dnia, chociaz wg USG ciaża była młodsza o 2-3 tyg !!! Po porodzie neonatolog stwierdzil na podstawie stanu skóry, ze dziecko jest z.... 41 tygodnia!! Ja bardziej bym sie skłaniała do terminu wyznaczonego przez lekarza, ale mój lekarz jest juz wiekowy, i ma bardzo duze doswiadczenie w prowadzeniu ciąż. Bada mnie ginekologicznie na kazdej wizycie i widzi, jak rosnie macica. A to, jak sam twierdzi, daje mu więcej niz USG. Odpowiedz Link Zgłoś
radowinkaala Re: Co wiarygodniejsze - data OM czy USG? 07.02.05, 22:00 No cóż - w moim przypadku wg. OM to 02.10, wg pierwszego USG to 06.10, a córcia przyszła na świar 18.10. Pewnie gdyby mi akcji nie wywoływali, to jeszcze by sobie pomieszkała w mamusinym brzusiu. Odpowiedz Link Zgłoś
koral777 Re: Co wiarygodniejsze - data OM czy USG? 04.02.05, 16:05 Widać że wielu z nam się cykle w tym okresie czasu - poczęcia sierpień- październik rozregulowały... ja też mam takie przesunięcie wg OM 5 czerwiec wg USG 18 czerwiec. Ale że miałam już 3 USG w 5, 14 i 20 tyg i za każdym razem jest to data 18 czerwiec myslę że ta z USG bedzie miarodajna, nawet jak sobie po 1 USG policzyłam w tył te 5 tyg, to była faktycznie szansa na poczęcia. Ale że dzieci rodza się od 38 do 42 tyg i sa to poczęcia w terminie.... to i tak nie wiadomo kiedy akcja się zacznie... Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
iwka901 Re: Co wiarygodniejsze - data OM czy USG? 04.02.05, 16:27 Ja bym się nie sugerowała tak terminem wynikającym z USG, jest on ustalany przez aparaturę na podstawie wymiarów dziecka, które przecież ma różne tempo wzrostu w okresie prenatalnym. Wg OM mam termin na 3 marca, a wg USG za każdym razem inaczej, raz na 9 marca, 1 marca, 27 lutego... Odpowiedz Link Zgłoś
iw82 Re: Co wiarygodniejsze - data OM czy USG? 04.02.05, 17:06 Ja mialam ten sam problem przez caly czas a jestem w 35 tc. Do tej pory przy kazdej wizycie usg pokazywalo opoznienie o jakies 2 - 3 tygodnie. wedlug OM mam termin na 11 marca , a wg usg byl to koniec marca! ale 2 dni temu bylam na kolejnej wizycie i okazalo sie , ze daty sie zrownaly !!! ( z dokladnoscia do 3 dni ) . lekarz powiedzial ze dziecko mocno uroslo w ciagu ostatnich tygodni , co zreszta czesto sie dzieje po 30 tygodniu ciazy. takze nie martw sie , lekarz wyznaczajac date raczej wie co robi , przeciez troche tych ciaz juz poprowadzil Odpowiedz Link Zgłoś
pulpcik Re: Co wiarygodniejsze - data OM czy USG? 04.02.05, 17:21 wg mojego gina - ten z USG, ale tylko z takiego bardzo wczesnego. Odpowiedz Link Zgłoś
ledzeppelin3 Re: Co wiarygodniejsze - data OM czy USG? 04.02.05, 17:26 U mnie termin wg OM a termin USG różniły się dość znacznie (OM-15 sierpnia, USG- 01 sierpnia), urodziłam 28 lipca, według ginekologów to byl 39 tydz. Byli zdania , że USG jest bardziej wiarygodne, pod warunkiem, że, jak u mnie, przez całą ciążę USG wskazywało na starszy wiek płodu, niż według OM. Odpowiedz Link Zgłoś
lizaxo Re: Co wiarygodniejsze - data OM czy USG? 04.02.05, 17:39 No z tego co wiem to z USG, tyle że we wczesnej ciązy czyli z pierwszego USG mniej wiecej w 8 tyg potem dzieci rosną różnie. Ale pierwsze USG jest bardzo prawdopodobne bo płody mają mniej wiecej takie same wielkości na początku Odpowiedz Link Zgłoś
ma.dzia Re: Co wiarygodniejsze - data OM czy USG? 04.02.05, 18:19 Dokladnie pierwsze usg jeste najbardziej wiarygodne. Ja wedlug OM mialam termin na 12.05 a na pierwszym usg wyszlo 19.05. Pozniej te daty wychodzily roznie a urodzilam 18.05. Odpowiedz Link Zgłoś
ania28.1 Re: Co wiarygodniejsze - data OM czy USG? 04.02.05, 18:37 zgadza sie- tylko pierwsze usg czyli gdzies do 10 tygodnia sa miarodajne- ja niestety nie mialam wedlug tych usg ustalanej daty porodu. Natomiast usg w 2 i 3 trymestrze w o ogole si enie pokrywaja z data miesiaczki. Ciaza raz wychodzi starsza raz mlodsza- mozna zglupiec... Odpowiedz Link Zgłoś
maniakow Re: Co wiarygodniejsze - data OM czy USG? 04.02.05, 23:06 Zdecydowanie USG - ale te z około 10 - 12 tygodnia. Miałam termin na 18.06 wg OM, a wg USG na 28.04, urodziłam 6.04 córkę z wagą 2650 g - wyglądała jak wcześniak (brak odruchu ssania) a była urodzona w terminie . Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ikw1 Re: Co wiarygodniejsze - data OM czy USG? 05.02.05, 09:45 znam date zmajstrowania dzidzusia a i tak z USG wychodzi ze nasza córka jest o 3 dni młodsza, ale to nic nie zmienia bo na USG'u napisali +-2 tyg. Natomiast zastanawia mnie skąd u Was taka duza róznica 2 tyg to pół cyklu i chyba małoprawdopodobne mieć owulację w terminie @ może wiec po prostu macie mniejsze dzidziusie i komputer na podstawie tego wylicza wiek. Dzidziuś donoszony może miec 2,5 kg albo 5 kg i oba bedą ok - ale to teoria własna pozdrawiam iza Odpowiedz Link Zgłoś
sdomitrz Re: Co wiarygodniejsze - data OM czy USG? 05.02.05, 10:12 W pierwszej ciąży też miałam różnicę 2 tyg. (niby zaszłam w ciążę tóż przed ostatnią miesiączką). Lekarze z Karowej wmawiali mi, że to tak właśnie się stało i że tak czasem bywa (np. w danym miesiącu miałąm 2 owulacje na początku i w końcu cyklu), a przez te 7 dni, które trwała miesiączka niby komórka się zagnieżdżała, czy była w jajowodzie - nie pamiętam dokładnie co mówili ale jakoś tak. Oczywiście ja to odbierałam ze śmechem, bo dokładnie wiedziałam, kiedy doszło do "kontaktu bez zabezpieczenia". Po prostu miałam duże dziecko, z dużą główką, stąd te wszystkie przypuszczenia lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
mamafranka Re: Co wiarygodniejsze - data OM czy USG? 05.02.05, 10:16 sama nie wiem ale w moim przypadku mialam termin OM na 12 lipca a z usg na 18 lipca(niewielka roznica. A Maly urodzil sie 19 lipca. wiec......... Pozdrawiam mamafranka Odpowiedz Link Zgłoś
martyna122 Re: Co wiarygodniejsze - data OM czy USG? 05.02.05, 15:32 Ja wierzę bardziej w termin OM, termin z USG jest +/- 3 tygodnie to po pierwsze,a po drugie lekarz powiedział mi, że w zależności jak ułoży się dziecko robione są pomiary, raz może się skulić i wydaje się mniejsze, a czasami trochę się wyprostuje i wynik zupełnie inny. Odpowiedz Link Zgłoś
martynachmiel jak nie ma OM... 07.02.05, 16:28 wlasnie naszly mnie watpliwosci- bo nie znam daty OM (wiem wiem, nieodpowiedzialne, ale odzwyczailam sie od pisania daty miesiaczek po kilkuletnim braniu antykoncepcji- potem mialam wariacje z okresem, zaraz potem zaszlam w ciaze a brak okresu leczylam myslac ze to zaburzenia hormonalne test ciazowy nic nie pokazal a lekarz dal mi srodki na wywolanie okresu i jak one nie pomogly, to skierowal na usg. i tak to w 13 tyg ciazy dowiedzialam sie ze jestem w ciazy (przypomnijcie sobie, jak duzy jest dzidzius juz wtedy i co poczulam widzac go na ekranie usg... w kazdym razie nie znam daty om, wiec ma terminy wyznaczone wg usg. to pierwsze mowi 6 lutego (wczoraj), nastepne pokazywaly daty wczesniejsze, nawet styczen. ja zadnych skurczy nie mam i sie denerwuje, bo jesli np wg om wyszlaby mi data 25 stycznia, to juz teraz mam niezle przenoszonego dzieciaka... jutro ide do szpitala na jakas doglebna kontrole bo juz bym chciala przytulic malenstwo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
iwcia75 Re: jak nie ma OM... 07.02.05, 17:50 u mnie daty usg i om sie pokrywaja- albo 10 albo 8luty. coz 8jest jutro licza mi od 3 maja (om),ale ja wiem,ze dzieciak jest zrobiony 21maja,wiec spokojnie moze przyjsc na swiat w 41tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
martyna122 Re: jak nie ma OM... 07.02.05, 20:03 A ja mam wg Om- 8 czerwca, wg. pierwszego USG 13.06, a wg dzisiejszego 22.06- to dopiero dzisiaj była niespodzianka. Moja gin. mówi, że nadal zostajemy przy dacie 8 czerwiec, bo dzidiuś (dziewczynka) może być ogólnie nie za duża, no i może się tak ułożyła. A szczerze mówiąc ja już z tego nic nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś