Dodaj do ulubionych

ZZO przy porodzie po cesarce-pyt do p.p. lekarzy

04.02.05, 16:36
wypowiadajacych się na tym forum.

Drugi poród (lada dzień) prawdopodobnie w moim przypadku będzie siłami
natury. Pierwsze dziecko rodziłam przez cc ponad 7 lat temu. Do tej pory
lekarz prowadzący nie wspominał o tym, że cc jest jakąkolwiek przeszkodą przy
zzo, dopiero położna postraszyła mnie, ze istnieje ryzyko niezauważenia przez
rodzącą przy podaniu zzo pęknięcia macicy (osłabionej na skutek cc) przy
porodzie. Anestezjolog, którego pytałam o to uspokajał, że lekarz położnik
obserwuje w takim przypadku rodzącą, czy wszystko jest ok - ale pozostaje mi
pytanie: jak to można obserwować i badać?

A na koniec przy okazji trochę "miodu" - trochę przykro i głupio, jak Państwo
czytają jakieś wypowiedzi podważające sensowność Waszej obecnosci tutaj. Ja
w kazdym razie dziekuję za informacje i czas, który Państwo poświęcają, to
naprawdę fajne, że komuś się jeszcze chce cos bezinteresownie dla innych
zrobić - choćby podzielić się własną wiedzą, doświadczeniem i poglądami.

Obserwuj wątek
    • kasial70 Re: ZZO przy porodzie po cesarce-pyt do p.p. leka 04.02.05, 20:13
      Też jestem tą sprawa zainteresowana. Co prawda mój lekarz prowadzący nie widzi
      przeciwwskazań do zzo (również powiedział, że trzeba będzie mnie bardziej
      dokładnie obserwować), ale słyszę już kolejny głos o niemożliwości podania
      znieczulenia więc zaczynam mieć wątpliwości. Wierzę, że pan Darek zaraz udzieli
      nam wyczerpujacych wyjaśnień. (Choć szczerze mówiąc wydaje mi się,że ten temat
      już wałkował, ale nie znalazłam w wyszukiwarce....)
      • muress Re: ZZO przy porodzie po cesarce-pyt do p.p. leka 05.02.05, 13:04
        podciągam więc wątek smile
    • darekjedrasiak Re: ZZO przy porodzie po cesarce-pyt do p.p. leka 05.02.05, 15:29
      Jeżeli cięcie cesarskie spowodowane było przyczynami, które się nie zmieniły
      np. nieprawidłowości anatomiczne macicy (lub inne stany na omówienie których
      nie ma tu teraz miejsca), które przy dostatecznie dużym płodzie wykluczają
      możliwość porodu drogą naturalną, to oczywiście cięcie cesarskie będzie jedynym
      wyborem. W sytuacji, gdy istnieje możliwość odbycia porodu drogą naturalną, to
      oczywiście cięcie cesarskie nie jest przeszkodą do rozpoczęcia znieczulenia
      zewnątrzoponowego. Macica, jeśli ma się rozejść to nie z powodu znieczulenia,
      ale z powodu skurczów mięśnia o zmienionej, nieprawidłowej wytrzymałości.
      Inaczej mówiąc, jeśli blizna mięśnia jest słaba, to rozejdzie się i u kobiety
      nieznieczulonej. Żeby było ciekawiej, rozejście się blizny macicy wcale nie
      musi się manifestować w typowy sposób. Nierzadko jest to rozejście się
      bezobjawowe klinicznie, również u kobiety nieznieczulonej. Dochodzi do tego
      dostatecznie rzadko, skoro położnicy przyjęli możliwość odbycia porodu drogą
      naturalną u kobiety po cięciu. Oczywiście, po porodzie drogami naturalnymi po
      uprzednim cięciu cesarskim obowiązuje dokładna kontrola blizny. Położne nie
      powinny straszyć nikogo smile Co do sposobów obserwowania i badania to pół żartem
      zaproponuję spędzać do kilkunasty nocy na dyżurach na sali porodowej i po paru
      latach już uda się nabyć pewnego doświadczenia smile Proszę to potraktować z
      przymrużeniem oka smile) Poważnie rzecz biorąc, to omówienie wszystkiego, co jest
      związane z prowadzeniem porodu u takich kobiet w niczym nie poprawi Pani
      kontroli porodu. Zostawmy to lekarzom. Pozdrawiam Darek Jędrasiak
      • xsenna do murres 05.02.05, 17:48
        Za kilka tygodni tez mam rodzic i mam te same watpliwosci bylabym wdzieczna
        gdybys opisala swoje doswiadczenia.Ja cc mialam 5 lat temu.Czekam z
        niecierpliwoscia, Ksenia i powodzenia trzymaj sie, mowia ze to niesamowite
        uczucie, przekonamy sie.
    • muress Re: ZZO przy porodzie po cesarce-pyt do p.p. leka 05.02.05, 23:09
      dziękuję bardzo za odpowiedź, dopytuję tak, bo mnie to z jednej strony
      zaintrygowało: jak tę macicę można badać w takiej sytuacji, a z drugiej - na co
      samej zwracać uwagę.

xsenna - jak już będę "po" to dam znać! smile (sama jestem ciekawa, jak to będzie)
      • darekjedrasiak Re: ZZO przy porodzie po cesarce-pyt do p.p. leka 05.02.05, 23:58
        Trzeba rękę włożyć do macicy i sprawdzić, czy nie zrobiła się dziurka. No i
        parę jeszcze drobiazgów. Pozdrawiam Darek Jędrasiak
        • kasial70 Re: ZZO przy porodzie po cesarce-pyt do p.p. leka 06.02.05, 00:05
          Brzmi strasznie....
          • darekjedrasiak Re: ZZO przy porodzie po cesarce-pyt do p.p. leka 06.02.05, 09:44
            czego nie robi się dla bezpieczeństwa smile
        • muress Re: ZZO przy porodzie po cesarce-pyt do p.p. leka 06.02.05, 11:28
          Dżizas, to tam się jeszcze oprócz dziecka ręka zmieści???? :0

brzmi rzeczywiście strasznie, ale może lepiej się oswoić z taką ewentualnością
    • karolinajk Panie Darku !!! 06.02.05, 13:03
      Mam nadciśnienie,poprzednia ciąża skończyła się cc właśnie z tego powodu,teraz
      znowu jestem w ciązy i moje ciśnienie jest dosyc wysokie, biorę leki na
      obniżenie.Mam pytanie czy mam szansę rodzic naturalnie czy raczej znowu bedzie
      cc w takiej sytuacji, dodam ze przed porodem dostawałam duzo lekow i nie dało
      się obniżyc ciśnienia. Pozdrawiam!
      • darekjedrasiak Re: Panie Darku !!! 06.02.05, 13:16
        Zdecydowanie jest to pytanie do położników. Gdybyście Państwo wspólnie, na ile
        to jest oczywiście możliwe, podjęli decyzję o porodzie drogą naturalną, to
        znieczulenie zewnątrzoponowe powinno być rozważane jako procedura ze wskazań
        medycznych. Pozdrawiam Darek Jędrasiak
        • karolinajk Re: Panie Darku !!! 06.02.05, 14:35
          Bardzo dziękuję za odpowiedz i życzę miłego popołudnia!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka