Dodaj do ulubionych

nerwica w ciąży

06.02.05, 16:03
czy któraś z was cierpi, cierpiała na nerwicę natręctw? jak sobie dajecie
radę w ciąży?
pozdr.
F.
Obserwuj wątek
    • jch6 Re: nerwica w ciąży 06.02.05, 18:34
      Na czym polega nerwica natręctw? Zaintrygowałaś mnie.
      • pelegrino Re: nerwica w ciąży 06.02.05, 19:17
        nie do mnie było pytanie, ale odpowiem, że nerica natręctw objawia się ciągłym powtarzaniem tych samych czynności, np. myjesz co pięć minut ręce, albo jeżdzisz ta samą trasa w kółko, żeby sie upewnic, że nikogo nie przejechałaś, albo masz przymys za kazdym razem jak podejdziesz do biurka otworzyć szufladę... To o to chodzi, prawda, fulvia?
        • fulvia16 Re: nerwica w ciąży 06.02.05, 19:24
          Troszkę to bardziej skomplikowane, w skrócie polega na zachowaniach obsesyjnych
          i kompulsywnych. Najlepiej wpisać w przeglądarkę, jest na ten temat troszkę w
          necie.
          pzdr.
          F.
    • mama71 Re: nerwica w ciąży 06.02.05, 19:46
      Ja miałam ten problem w pierwszej ciąży. Już przed ciążą paniczny lęk przed
      krwią chorobami, brudem, ciągłe pranie i mycie rąk. Poniewż bardzo zależało mi
      na dziecku zdecydowałam się jednak odstawić leki i zajść w ciąże. Niesty bez
      leków było coraz gorzej. Praktycznie całą ciążę przesiedziałam na zwolnieniu, a
      w trzecim semestrze wychodziłam z domu tylko po zażyciu lorafenu (podobno
      dopuszczalny, ale niektórzy lekarze się krzywili) i chodziłam na terapię.
      Rodzina nie miała ze mną łatwego życia, ale udało się. Po porodzie szybko
      przestałam karmić (problemy z pokarmem) i przez rok brałam duże dawki prochów.
      Teraz jest już dobrze (no prawie), a za dwa miesiące będę mieć drugie dziecko.
      Trzymaj się. Powiedz o wszystkim lekarzowi prowadzącemu, poszukaj wsparcia
      psychologa lub psychiatry i jeśli to możliwe zapewnij sobie komfort w szpitalu
      (położna, osobna sala itp). A po porodzie weż się za leczenie, bo Twojemu
      dziecku będzie potrzebna zdrowa mama.
    • dnata5 Re: nerwica w ciąży 08.02.05, 13:04
      Był juz temat związany z nerwicą, co prawda lękową, ale dziewczyny poruszały
      również problem brania leków psychotropowych w ciąży, może się przyda. Jeżeli
      źle wkleiłam link do tego wątku to wpisz w wyszukiwarce "nerwica lękowa" i
      powinnaś znaleźć, taki był temat tamtego wątku.
      Pozdrawiam smile

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=17116826&v=2&s=0
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka