aguska10 17.02.05, 14:00 Witam, mamuśki napiszcie z jakich powodów macie lub miałyście planowaną cesarkę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
driadea Re: planowana CC 17.02.05, 14:01 Z powodów zdrowotnych (kardiologicznych). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
adag Re: planowana CC 17.02.05, 14:04 Ja podobnie, też serducho. Tyle, że cc przde mną. Odpowiedz Link Zgłoś
aguska10 Re: planowana CC 17.02.05, 14:07 Przepraszam dziewczyny, ale czy możecie bardziej sprecyzować powód kardiologiczny? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: planowana CC 17.02.05, 15:00 Mam stenozę i niedomykalność zastawki aorty+niedomykalnść zast. mitralnej. Jestem po wszczepieniu homograftu aortalnego, czeka mnie wymiana na zast. sztuczną i plastyka mitralnej. Mam nadzieję, że to wystarczy Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ewusia8 Re: planowana CC 17.02.05, 15:57 czyli jak ja mam niedomykalność zastawki mitralnej też będę miała cc?? Odpowiedz Link Zgłoś
ewusia8 Re: planowana CC 17.02.05, 15:57 bo własciwie jeszcze się nie dowiadywałam nic na ten temat nie byłam u kardiochirurga Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: planowana CC 17.02.05, 16:41 Niekoniecznie, Ewusiu8. To zależy, jak duża jest niedomykalność i jak dalece wplywa to na wydolność krążeniową. U mnie mitralna nie ma znaczenia, bo mam małą niedomykalność (+/++), w zasadzie chodziło o aortalną, gdyż po pierwsze już nie jest moja, tylko organiczna (jestem po operacji), po drugie niestety wada postępuje, po trzecie mam niewydolną lewą komorę. Są dziewczyny, które rodzą z niekłopotliwymi wadami serca, ale nie mnie o tym decydować. A co na to Twój kardiolog? Gdzie się leczysz (i jak)? Napisz coś o swojej wadzie Pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link Zgłoś
nata_home Re: planowana CC 17.02.05, 16:51 Ja również miałam niedomykalnośc zastawki aortalnej i niby miałam mieć wszczepianą sztuczną , ale po strasznie długiej wędrówce po lekarzach udało mi sie uniknąc wymiany tej zastawki ,a została ona jedynie naprawiona , tzw plastyka zastwaki zrobił mi to profesor z Belgii na warsztatach,wiem że w przypadku zastawki sztucznej na ciąże nie ma szans koniecznośc brania leków itp. a czy twoaja wada po porodzie nie pogłebiła się ? ja juz dawno myślę o dziecki i odwlekalismy z tego powodu i ślub , a teraz sie rehabilituje i mam nadzieję że za niedługo również będe mogła urodzic dziecko , a jak dzieciątko czy wszystko w porządku ? ja sie trochę boję żeby nie miało po mnie równiez wady serca , aha i czy byłas usypiana ogólnie ? POZDRAWIAM ! Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: planowana CC 17.02.05, 17:08 Ja też mialam balonoplastykę, ba, nawet dwa razy. W Polsce, bo to powszechny zabieg. Po kilku latach niestety trzeba było już wymienić zastawkę, ze względu na młody wiek (i planowaną ciążę) wszczepiono mi homograft, 5 lat temu. Teraz szykuję się już do wymiany na sztuczną, bo, owszem, wada się pogłębia (ciąża, karmienie piersią, stresy, niestety...). Dziecko jest na szczęscie zdrowe, do cesarki mialam znieczulenie podpajęczynowkowe, oczywicie cc w oslonie antybiotykowej. Ah, i to nieprawda, że ze sztuczną zastawką nie można mieć dzieci, trzeba tylko zmienić leki na inne, w 1 i 3 trymestrze, w 2 podobno nie Dowiem się wszystkiego co i jak, bo na pewno będę chciala mieć jeszcze przynajmniej jedno dziecko, jak Bóg da Ściskam serdecznie! Powodzenia! Aga Odpowiedz Link Zgłoś
nata_home Re: planowana CC 24.02.05, 11:56 Witam wiesz co ja jeszcze poruszę tu temat serca bardziej niz samej ciąży , bo bardzo mnie interesuje czy faktycznie miałysmy robione to samo ponieważ nigdy nie usłyszałam od lekarzy określenia "balonoplastyka" niby brzmi podobnie ale może to nie to samo gdyz wszyscy zarówno z kliniki w Katowicach Ochojcu,i w Aninie i w Zabrzu twierdzili , że w Polsce sie takich zabiegów nie wykonuje lekarze sie podobno uczą Ja wiem że miałam z własnego materiału wszystko sztukowane , a ty jak ? bo tyen balon w tej nazwie chybna coś znaczy ?! ) I jeszcze napisz gdzie miałaś to robione,i jak sie wogóle czujesz ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monika217 Re: planowana CC 17.02.05, 14:43 Ja mam cc ze względu na małopłytkowość tzn. słabą krzepliwość krwi. Długo już czytam forum ale z takiego powodu jeszcze nie widziałam żeby jakaś dziewczyna miała cc. Odpowiedz Link Zgłoś
olciac1 Re: planowana CC 17.02.05, 15:58 Polożenie miednicowe dzidziusia.Jestem już po. 15m-c. Odpowiedz Link Zgłoś
ewusia8 Re: planowana CC 17.02.05, 17:35 czesc dziewczyny i powiedzieli ze ta wada sie nie poglebi ani nie cofnie jestem w pierwszej ciąży na razie jest wszystko oki ale przecieżporód to straszny wysiłek!dlatego pytam o tę wadę ja nie miałam ni w tej sprawie robionego! czy zaswiadczenie musze miec od kardiochirurga? Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: planowana CC 17.02.05, 18:17 Ewusiu8, napisz coś więcej o wadzie! Jakiego stopnia to niedomykalność, co ci dolega, jakie masz objawy. Sama niedomykalność mitralna nic nie mowi, ważne jest to, jak dalece wada przeszkadza w porodzie! Napisz coś o wadzie, co mowią lekarze, jak byłaś/jesteś leczona (napisz gdzie, może się znamy? ). Zaswiadczenie powinnaś mieć wystawione od lekarza, który zna historię twojej choroby, ale tak naprawdę nikt nie patrzy, czy i jak długo się "znacie". Musi to być kardiolog (niekoniecznie chirurg). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ewusia8 Re: planowana CC 18.02.05, 12:23 tak naprawde nigdy się nie leczyłam ponieważ powiedziano mi że ta wada się nie pogłebia i nie cofa!objawy:ogólnie duszności,omdlenia kołatanie serca;nie raz mnie boli;w dniu ślubu musiałam wziąść validol bo tak bym zemdlała w kościele!! wiem że dwa lata temu jak robiono mi ekg wyszło nieciekawe ale nie przepisano mi zadnych leków i lekarz powiedział że wada się nie pogłebia! muszę iść do specjalisty chyba że wy coś wiecie Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: planowana CC 18.02.05, 12:50 Ewusiu8, dziwi mnie, że dalaś się zbyć. Skąd niby lekarze mają wiedzieć, czy wada nie postępuje, skoro jej nie obserwujecie? Powinnaś czym prędzej iść do dobrego kardiologa (dobry to taki, który nie zbywa cię głupim ekg, to badanie wyłącznie obrazuje pracę serca, ale nie jego budowę i funkcjonowanie! Najistotniejszym i podsrtawowym badaniem jest wcho serca, czyli po prostu usg)!!! Napisz, gdzie mieszkasz, może będę mogła skierować cie do dobrego lekarza. Pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: planowana CC 18.02.05, 13:44 Przykro mi, akurat tam nikogo nie znam Moja rada: idź do kardiologa przyszpitalnego, nie do "jakiegoś", ale takiego, który pracuje w szpitalu, najlepiej iść do przychodni przyszpitalnej. Tacy kardiolodzy, cokolwiek by o nich mówić, na pewno wykonają przynajmniej stosowne badania! Głowa do gory Odpowiedz Link Zgłoś
ewusia8 Re: planowana CC 18.02.05, 13:46 na 100 pójde i to juz niedługo dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
jogaj Re: planowana CC 17.02.05, 17:58 Mialam cc ze wzgledu na ulozenie miednicowe + dziecko powyzej 3500g Pozdrowienia-Jola Odpowiedz Link Zgłoś
adag Re: do ewusia8 17.02.05, 22:13 Ja będę miała cc z powodu wypadania platka mitralnego. Generalnie u mnie to wypadanie jest minimalne, ale ujawniło się w 30 tygodniu ciąży i powoduje bardzo wysokie skoki tętna (do 255), a standardowo tętno mam od 100 do 120. Kardiolog stwierdził po badaniach ( hormony, usg serca, tarczycy, nerek, elektrolity, holter ),że płatek pobudza adrenalina, więc przy porodzie może wystąpić częstoskurcz i nie będą wiedzieli na położniczym, co ze mną zrobić i nie zgodził się na poród siłami natury, ale wiem, że dziewczyny, które to miały już przed ciążą rodziły naturalnie, bo im tak serducho nie waliło i sytuacja była stabilna. Po prostu się skonsultuj z lekarzem "od serca". Odpowiedz Link Zgłoś
pampeliszka łożysko 18.02.05, 10:17 A u mnie placenta previa (łozysko przodujace), ktora sie chce odkleic juz od 27tc i w zwiazku z tym leze od powrotu ze szpitala. Ale to juz koniec 32tc i mam nadzieje, ze mala jeszcze poczeka... Odpowiedz Link Zgłoś
qcharzowa Re: planowana CC 18.02.05, 12:30 Ja 2,5 roku temu miałam operację wyłuskiwania mięśniaka z macicy. W sumie mogłabym też rodzić naturalnie, ale miałam wybór. Wybrałam cc. Odpowiedz Link Zgłoś
aguska10 Re: planowana CC 22.02.05, 14:20 aguska10 napisała: > Witam, mamuśki napiszcie z jakich powodów macie lub miałyście planowaną > cesarkę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
iwka78 Re: planowana CC 22.02.05, 21:45 Przyłącze się do Was. CC planowana z powodu wady serca (blok przedsionkowo komorowy III stopnia), mam wszczepiony rozrusznik serca. Odpowiedz Link Zgłoś
jania22 Re: planowana CC 24.02.05, 12:03 Ja sie dopiero nastawiam psychicznie na CC. Powodem jest cukrzyca ciazowa a w zasadzie skutek cukrzycy - dzidzius powyzej 4kg. Wiem ze moze ta waga nie robi na nikim wrazenia, ale w przypadku cukrzycy jest grozna poniewaz masa tluszczowa gromadzi sie w ramionach i barkach przez co glowka dzidziusia jest mniejsza od tlowia. No a w takim wypadku porod jest utrudniony i niebezpieczny. Jestem w 34 tyg i bede miala jeszcze 2 USG zanim zapadnie decyzja. Mam nadzieje ze moze mi sie jednak uda urodzic naturalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
nata_home Re: planowana CC do DRIADEA! 24.02.05, 12:28 Witam wiesz co ja jeszcze poruszę tu temat serca bardziej niz samej ciąży , bo bardzo mnie interesuje czy faktycznie miałysmy robione to samo ponieważ nigdy nie usłyszałam od lekarzy określenia "balonoplastyka" niby brzmi podobnie ale może to nie to samo gdyz wszyscy zarówno z kliniki w Katowicach Ochojcu,i w Aninie i w Zabrzu twierdzili , że w Polsce sie takich zabiegów nie wykonuje lekarze sie podobno uczą Ja wiem że miałam z własnego materiału wszystko sztukowane , a ty jak ? bo tyen balon w tej nazwie chybna coś znaczy ?! ) I jeszcze napisz gdzie miałaś to robione,i jak sie wogóle czujesz ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś