Dodaj do ulubionych

Ciaża po usunięciu woreczka żółciowego

07.03.05, 10:39
Proszę poradzcie.
W zerwcu planowaliśmy z mezem zacząć starania o drugie dziecko. Okazuje się
jednak, ze wczesniej jestem zmuszona zrobic "porzadek" z moim woreczkiem
żółciowym wypchanym kamieniami.Zaczynają mi się ataki i boję się ryzykować
zajścia w ciążę z chorym woreczkiem.Czy ktoś z Was był w podobnej sytuacji?
Kiedy po zabiegu (metodą laparoskopii) mozna zajść w ciążę. Wizytę u lekarza
mam dopiero na końcówce marca. Błagam napiszcie jeżeli miałyście taki
przypadek.
Z góry dziękuję i serdecznie pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • bozena771 Re: Ciaża po usunięciu woreczka żółciowego 07.03.05, 10:58
      Witaj,
      ja jestem aktualnie w ciąży - 11 tydzień. Dwa tygodnie temu miałam ostre
      zapalenie pęcherzyka żółciowego i wylądowałam w szpitalu. Dodam, że wcześniej
      (od października) czekałam na zabieg ale był zepsuty laparoskop dokładnie układ
      optyczny (2 miesiące trwała naprawa). W grudniu gdy aparat naprawili ja już
      byłam w ciąży i niestety zabiegu nie mogli wykonać. W Twojej sytuacji
      pedziłąbym na zabieg przed zajściem w ciąże. Później nie ma żadnego problemu bo
      ja sama się dopytywałam o komplikację. Ja mam już nie wiem który atak z kolei
      bo już tego nie liczę. Mam ostrą dietę trzustkową i schudłam już 5 kg sad(
      dzisiaj mam wizytę u mojego lekarza i będę wszystko wiedzieć. Dodam, ze muszę
      czekać aż skończy się pierwszy trymestr i dopiero mogę mieć zabieg.

Pozdrawiam,
      • inpi Re: do Bożeny771 07.03.05, 11:25
        Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź.
        Ja jestem już zdecydowana na zabieg, ponieważ bardzo boję się ryzykować zajście
        w ciąże. w pierwszej ciąży dostałam skierowanie, będąc w 7 m-cu na zabieg
        usuniecia tarczycy. Nie podjęłam tego ryzyka, urodziłam i dopiero dałam się
        pokroić, ale guzy nie były już łagodne....Nie będę Ci opisywać co przeżywaliśmy
        z mężem czakajac na wyniki kolejnych badań. Od tamtego zabieu minęło 5 lat, nie
        ma przerzutów i dostałam zielone światło na dzidzię, a tu znowu podobna
        sytuacja, chociaż to "tylko" woreczek i tzw. mały zabieg, jak go okreslają
        lekarze (laparoskopia)
        Trzymam kciuki z Twój zabieg, a czy można go przeprowadzać w ciąży?
        Pozdrawiam
        • bozena771 Re: do Bożeny771 08.03.05, 20:29
          Witam ponownie smile)
          Już jestem po konsultacji z moim lekarze ginekologiem i nie widzi on żadnych
          przeciwskazań do zabiegu. Polecił mi bardzo dobrych specjalistów z Grzawy
          (miejscowość koło Pszczyny, województwo śląskie) Jedynie okazuje się, ze mogę
          mieć jeszcze kamienie w przewodzie i muszę zrobić specjalistyczne usg w
          Tychach. Nie wiem skąd jesteś ale jeżeli ze ślaska to ta klinika jest najlepsza
          właśnie na naszym terenie. Dobrze zrobiłaś, ze się już zdecydowałaś na ten
          zabieg i głowa do góry będzie wszystko dobrze i dzidziusia też będziecie mieli.
          Jak poradziłąś sobie z guzami to taki zabieg to pestka. Zobaczysz, ze sie uda.
          Daj znac jak będziesz już po zabiegu (w szpitalu jest się góra 2 dni). Jak
          tylko znajdę linka do tej kliniki to ci podeślę.
          Pozdrawiam,
          • pewel2 Re: do Bożeny771 08.03.05, 22:25
            Pięć lat temu miałam laparoskopowo usunięty woreczek żółciowy a w nim kamień. W
            grudniu urodziłam drugie dziecko, żadnych komplikacji. Pozdrawiam.
      • anka_156 Re: Ciaża po usunięciu woreczka żółciowego 29.01.17, 17:13
        Witam ,chciałam zapytać czy Pani miała usuwany ten woreczek w ciązy, czy już po porodzie? Bo ja własnie jestem 1 17 tygodniu ciąży i mam ataki, nie wiem co mam zrobić czy usuwać czy czekać do rozwiązania? prosze o odpowiedz pomimo ze upłynęło juz duzo czasu, od Pani porodu ale nie mam sie kogo poradzić...
        • redheadfreaq Re: Ciaża po usunięciu woreczka żółciowego 29.01.17, 22:51
          Na pewno autorka zagląda jeszcze do tego wątku po 12 latach...
          • anka_156 Re: Ciaża po usunięciu woreczka żółciowego 30.01.17, 13:09
            Nie pytałam innych o zdanie, poza tym jest niewiele takich osób i nawet nie ma się kogo poradzić
            • q_fla Re: Ciaża po usunięciu woreczka żółciowego 31.01.17, 09:27
              Rozumiem, że zdanie lekarza prowadzącego ciążę, ew. chirurga nie ma dla ciebie żadnego znaczenia? Wolisz porady forumowe od fachowych. Gratuluję. uncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka