09.03.05, 14:59
Mam pytanie: planujemy z mężem dzidziusia. Zastanawiam się czy przed zajściem
w ciążę mogę brać Maternę czy dopiero jak się okaże że już jestem a ciąży a
na razie brać tylko kwas foliowy? Jak uważacie? Czy jest sens brania teraz
Materny?
Obserwuj wątek
    • gosia152 Re: Materna 09.03.05, 15:13
      jeśli jesteś zdrowa i dobrze się odżywiasz to nie ma powodu do brania innych
      witamin poza folikiem, który działa profilaktycznie przeciw powstawaniu wad
      układu nerwowego na początku ciąży; mój gin zaleca maternę albo inne witaminy
      dopiero od drugiego trymestru
    • kapoosta Re: Materna 09.03.05, 15:20
      zgadzam się z moją przedmówczynią. Należy dobrze się odżywiać i ogólnie dbać o
      siebie, a na suplementy przyjdzie czas. Bierz koniecznie kwas folowy.
      • baz12 Re: Materna 09.03.05, 15:43
        Dzięki za odpowiedzismile
    • magdaxyz Re: Materna 09.03.05, 16:19
      Potrzebny jest tylko kwas foliowy i rozsadna urozmaicona dieta.Za duzo witamin
      tez nie jest zdrowo brac. A co do Materny to moja pani doktor akurat ja odradza
      bo twierdzi ze zauwazono ,ze po niej dzieci rodzą sie zbyt duze(?).
      Ale to juz kwestia lekarza.
      • muuunia Re: Materna 10.03.05, 13:02
        moj lekarz i polozna tez tak twierdza. niestety poczatek ciazy prowadzil mi inny
        lekarz, ktory zalecal Materne wiec ja bralam i wychodowalam sobie malego
        gigancika. teraz zastanawiamy sie nad cc sad
    • 7venezia Re: Materna 09.03.05, 16:41
      a ja bralam materne na okolo miesiac przed zajsciem w ciaze, uzupelnilam wtedy
      wszyskie mikro i makroelemety w organizmie, poprawilam hemoglobine i wszystko
      jest w porzadeczku. Nie wierze w witaminy w zimowych pomidorach, sztucznych
      ogorkach itp. Na pewno nie zaszkodza, nawet na ulotce jest napisane, ze mozna
      je brac przed planowana ciaza (nadmiar witamin jest wydalany z organizmu).
    • mawa73 Re: Materna 09.03.05, 17:40
      Nie po maternie dzieci rodza się zbyt duże, tylko w ogóle rodzą się teraz
      większe, bo kobiety bardziej dbaja o siebie, lepiej się odżywiają, biorą
      witaminy etc. Ja brałam maternę całą ciążę, a Julka ważyła 2600g
      • afryka13 Re: Materna 09.03.05, 20:19
        ja po maternie czułam sie bardzo źle i po tygodniu odstawiłam, połozne i
        lekarze z którymi rozmawiałam, twierdzą, że istotnie po maternie rodza
        sie "koloski".
        • sdomitrz Re: Materna 09.03.05, 21:08
          Ja po Maternie miałam zaparcia, jak zmieniłam witaminy - problem zniknął.
          Niestety nikt wcześniej mnie nie poinformował, że to właśnie Materna jest
          winna - brałam (i męczyłam się) przez 7 miesięcy.
          Urodził się kolosek - bardzo duży chłopczyk, który i teraz jest znacznie
          większy i cięższy od rowieśników, ale to nie wiem, czy Materna do tego się
          przyczyniła
    • mika_p Re: Materna 10.03.05, 00:59
      Przednówek jest, ja bym chyba na twoim miejscu trochę się dowitaminizowała.
      Niekoniecznie materną, drogie toto, a czy lepsze od innych ? Nie, ma dobre
      public relations wśród lekarzy.
    • gupik Re: Materna 10.03.05, 01:52
      Nam w szkole rodzenia odradzali Maternę, jeśli wszystkie wyniki są ok, a
      babeczka nie czuje się osłabiona. Po Maternie ponoć dzieci rodzą się większe
      niż byłyby normalnie. Nie wspominając o tym, że to "normalnie" znaczy że
      również zdrowe jak rybka smile
      Więc ja maternę brałam tylko w 20-24 tc., a potem jak się dowiedziałam,
      zrezygnowałam. Zależy mi na tym, żeby dzidziuś się jakoś w miarę gładko
      przecisnął na ten świat wink A i tak USG wskazuje, że jest duży jak na
      swój "wiek".

Nie zapomnij natomiast o Foliku - i to najlepiej już pół roku przed zajściem -
      1 tabletkę dziennie.
      Powodzenia smile

Gupik
    • patrywi Re: Materna 10.03.05, 13:32
      Nie ma sensu zebys brala Materne przed zajsciem w ciaze, co wiecej, nie zawsze
      jest sens brac ja gdy juz zobaczysz upragnione 2 kreski. Ja przed zajsciem
      ciaze, zgodnie z zaleceniem lekarza bralam tylko folik. Folik bralam jeszcze
      przez pierwsz trymestr. Moj lekarz stwierdzil: Kobiety w ciazy sa zewszad
      atakowane reklamami witamin, ktore tak naprawde sa dla wielu z nas zbednym
      dodatkiem do diety. Moda na te suplementy przyszla glownie z Stanow, bo
      niestety kroluje tam zle odzywianie sie (gotowce z supermarketow). A jesli
      odzywiamy sie zdrowo, naprawde nie ma potrzeby kupowania sztucznych witamin.
      Moj doktor poleca np. kiwi, juz jedno dziennie dostarcza nam wielu cennych
      witamin. Poniewaz nie ma jeszcze dobrych pomidorow, kaze mi pic sok pomidorowy
      (magnez). Ja zaczynam wlasnie 5 miesiac - mam ksiazkowe wyniki badan i nie mam
      zamiaru kupowac sztucznych witamin.
      Oczywiscie sa sytuacje gdy wyniki sa slabe, mojej kolezance brakuje zelaza,
      wiec je uzupelnia,ale kupila samo zelazo a nie preparat z milionem
      mikroelementow dla ciezarowek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka