al_a 14.03.05, 10:12 Jakie badania potwierdzające lub wykluczające cukrzyce ciążową miałyście robione i kiedy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaque Re: cukrzyca ciążowa 14.03.05, 10:42 Z tego co wiem, każda ciężarna powinna mieć wykonane badanie cukru na czczo na początku ciąży. Potem ok. 26-28 tygodnia robi się kolejne badanie na czczo i godzinę po wypiciu 50 glukozy. Jeśli wynik jest w normie to zwykle wystarczy, żeby wykluczyć cukrzycę (chociaż jeśli kobieta jest np. w grupie ryzyka to badanie powtarza się chyba ok. 32 tygodnia). Natomiast jeśli godzinę po wypiciu 50 glukozy wynik jest wyższy niż 140 wtedy robi się badanie na czczo, godzinę i dwie godziny po wypiciu 75 glukozy. Dopiero norma przekroczona po tym badaniu świadczy o cukrzycy ciążowej i kobieta kierowana jest do dalszego leczenia. Wrzuć "cukrzycę" w wyszukiwarkę - było już mnóstwo postów na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
al_a Re: cukrzyca ciążowa 14.03.05, 11:02 Dzięki za info, szukałam przez wysukiwarkę ale nie znalazłam tego co mnie interesuje. Moje pytanie wzięło się z tego, że własnie jestem w 27 tc i nie zostałam wysłana przez moją gin na takie badanie. Odpowiedz Link Zgłoś