Dodaj do ulubionych

8 tydzien ciązy, bez serca?

22.03.05, 21:49
znajoma moje bratowej była dziś u lekarza szła tam cała w skowronkach a
wyszła... załamana. lekarz powiedział jej z ejest w 8 tygodniu ciązy, ale on
nie widzi u dziecka serca... powiedzcie mi co sie moze dziac, dla mnie jakos
niemozliwe zeby dziecko nie majac serduszka dotrzymało się w macicy do 8
tygodnia sad
Obserwuj wątek
    • aajn2 Re: 8 tydzien ciązy, bez serca? 22.03.05, 21:55
      Moze to oznaczac 3 rzeczy: Moze ciaza jest krotsza i dlatego serduszka nie
      widac, albo lekarz ma slaby sprzet, albo niestety ciaza sie nie rozwijasad( Na
      jej miejscu skonsultowalabym sie predko z innym lekarzem i zrobila USG. Trzymam
      kciuki zeby wszystko bylo ok.smile))
      Ag-37 tyg
      • civi1 Re: 8 tydzien ciązy, bez serca? 22.03.05, 21:58
        mam nadzieje ze to sprzet.... krotsza to malo prawdopodobne bo dziewczyna mogla
        zegarek na cwoich cyklach regulowac sad. martwie sie o niasad. wkurza mnie ten
        lekarz wczoraj zone mojego kuzyna nastraszyl i natychmiast wyslala na patologie
        (tydzien przed porodem wyznaczonym) bo dziecko ma za słaby puls, po czym w
        szpitalu dzidzius sie obudzil i pls był juz oka aco ona przeszła to przeszła.
        • hanna26 Re: 8 tydzien ciązy, bez serca? 22.03.05, 23:59
          Nie rozumiem, co tu może wkurzać, wolałabyś lekarza, który macha ręką na
          wszystkie niepokojące objawy, bo "wkrótce na pewno dziecko się obudzi"? To
          chyba dobrze, że jest ostrożny i nie chce przegapić nawet najmniejszego,
          niepokojącego sygnału?
          W ósmym tygodniu dziecku powinno już bić serce, może niech dziewczyna zgłosi
          sie po prostu do izby przyjęć jakiegoś szpitala. Ja też miałam kiedyś podobną
          sytuację (byłam wtedy w dziewiątym tygodniu), zgłosiłam sie do izby przyjęć na
          Karowej, w takich przypadkach można bez skierowania. Tam mają dobry sprzęt i
          albo uspokoją dziewczynę albo - czego mam nadzieję nie będzie - potwierdzą
          ciążę obumarłą.
          • civi1 Re: 8 tydzien ciązy, bez serca? 23.03.05, 08:36
            moze dlatego jestem na niego zła, ze dziewczynie w pierwszej ciąży, bez żadnych
            wytłumaczeń kazał natychmiast gnać do szpitala, wprowadxzajac ją w panike. co
            byś pomyślała, gdyby lekarz zamiast powiedzieć: niech pani lepiej jedzie zaraz
            do szpitala, rzucił to rozkazem - prosze natychmiast!! (a nawet nie zrobil jej
            usg mimo ze z dzieckiem jego zdaniem było bardzo zle - mierzył tentno
            stetoskopem)? nie wiem ale ja bym chyab padła z przerażenia.
        • mika_p Re: 8 tydzien ciązy, bez serca? 23.03.05, 01:12
          civi1 napisała:

> lekarz wczoraj zone mojego kuzyna nastraszyl i natychmiast wyslala na
          patologie
          > (tydzien przed porodem wyznaczonym) bo dziecko ma za słaby puls, po czym w
          > szpitalu dzidzius sie obudzil i pls był juz oka aco ona przeszła to
          przeszła.

A ja właśnie dziś dostałam od swojego lekarza skierowanie do szpitala na jutro,
          bo na dzisiejszym KTG tętno malucha w spoczynku było chwilami ciut wolniejsze
          niż na porpzednich dwóch badaniach. I ja się czuję potraktowana poważnie i z
          uwagą i nawet jak przez najbliższy tydzień każde KTG w szpitalu wykaże
          prawidłowe wartości, to nie będę sądzić, że lekarz mnie nastraszył
          niepotrzebnie.
        • asia06 Re: 8 tydzien ciązy, bez serca? 23.03.05, 07:10
          To ja bym zmienila lekarza. Wg jednego już 10 tygodni temu powinnam poronić, wg
          kilku innych wszystko jest ok. Wg jednego usg miałam rozwarcie szyjki na 10 mm,
          wg dwóch innych usg robionych w dwóch następnych dniach żadnego rozwarcia nie
          miałam. A i jeszcze pierwszy pomiar szyjki długości szyjki macicyu tez różnił
          sie od dwóch pozostałych.
      • asia06 Re: 8 tydzien ciązy, bez serca? 23.03.05, 07:07
        Jest jeszcze jedna ewentualność - lekarz nie bardzo sie zna na usg
    • 1alfa1 Re: 8 tydzien ciązy, bez serca? 23.03.05, 01:56
      Witaj,
      Miałam podobny przypadek w 9 tc, pojechałam na badanie USG przez pochwę i
      niestety było to puste jajo płodowe. Teraz jestem w 31 tc, ale o tamtej fasolce
      jeszcze nie zapomniałam. Mam nadzieję, że u Ciebie jest wszystko ok.
      • civi1 Re: 8 tydzien ciązy, bez serca? 23.03.05, 08:37
        Witaj Alfosmile. to nie moja fasolka, ale dziewczyne znam i bardzo sie martwie.mam
        nadzieje ze pojedzie dziś gdzies indziej sad. bardzo sie martwie. nawet fakt ze
        jedna dzidzia wlasnie sie rodzi a druga urodzi sie na dniach i bede miala w
        rodzinie dwa maluszki jakos nie potrafi uspokoić zmartwienia o tamta fasolke sad
        • zabiska Re: 8 tydzien ciązy, bez serca? 23.03.05, 08:40
          U mojej dzidziuni tez w 8 tc jeszcze nie bilo, a potem zrobil usg jeszcze raz w
          9 tc i juz bilo. Do tej pory jest wszystko dobrze, wiec badzcie dobrej mysli.
          Pozdrawiam i trzymam kciuki.
    • isia_50 Re: 8 tydzien ciązy, bez serca? 23.03.05, 15:49
      U mnie było podobnie. W 9 tc ciąży lekarz stwierdził nie taki pęcherzyk
      ciążowy, małowodzie i brak serca. Cztery dni później inna lekarka stwierdziła,
      że pęcherzyk jest normalnego kształtu, serce bije, a małowodzie w I trymestrze
      nie występuje. Zmieniłam lekarza.
      Iza 17 tc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka