eniunia 30.03.05, 20:21 Hej, jak wygląda i jakie zagrożenie niesie dla dziecka cukrzyca ciężarnych. Odpiszcie prędko Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eniunia Re: Cukrzyca ciężarnych 30.03.05, 20:46 Odpiszcie szybko proszę-bardzo sie martwie Odpowiedz Link Zgłoś
jania22 Re: Cukrzyca ciężarnych 30.03.05, 21:18 Czesc, Wiele juz bylo na ten temat na forum, ale bardzo dobry opis choroby znajdziesz tutaj: cukrzyca.akcjasos.pl/ w rozdziale ciaza i cukrzyca. Ja jestem w 39 tygodniu i jeszcze walcze z ta choroba, wiec jesli po lekturze bedziesz miala jakies dodatkowe pytanka to odpowiem, Pozdrawiam, Jania Odpowiedz Link Zgłoś
21kwiecien Re: Cukrzyca ciężarnych 30.03.05, 22:20 Ja ma cukrzycę ciążową i trochę wiem na ten temat. Musisz zadbać o dietę w tej chwili, napewno zero cukru ! poza tym potrawy lekkostrawne więc żadnego jedzenia smażonego ani pieczonego, najlepiej gotowane chude mięsko (filet z kurczaka lub ryba) i dużo zupek, chleb razowy itp. Powikłania przy nie stosowaniu diety moga być duże, dziecko może urodzić się z makrosomią (dużo waży ponad 4 kg i nie ma wykształconych wszystkich organów) moze tez nastąpić przedwczesny poród, jest jeszcze kilka zagrożeń ale juz nie będę straszyć bo to nie ma sensu. Najważniejsze jest przestrzeganie diety co na początku nie jest łatwe ale da się przyzwyczaić. Jeśli będziesz jej przestrzegała i dbała o siebie to cukrzyca minie po porodzie i dzidziuś też nie będzie miał cukrzycy ani powikłań. Trzymaj się !. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś