Dodaj do ulubionych

przygotowania :)

04.04.05, 19:21
Cześć Wszystkim!!!
Sledzę to forum od jakiegoś czasu i w końcu odważyłam się "odezwać"...
Jednocześnie będzie to moja wielka prośba do Was. Ja i mój mąż zaczynamy
poważnie myśleć o dziecku. Bardzo chciałabym się pożądnie przygotować do
macierzyństwa. Chciałabym się od Was dowiedzieć jakie badania powinnam
zrobić, na co się zaszczepić itp Możecie mnie ganić za to, że jestem
przewrażliwiona - wiem o tym. Ale mój Brat urodził się z poważną utratą
słuchu bo moja Mama zachorowała w 3 miesiącu ciąży na różyczkę (zaraziła się
w szpitalu w czasie jakiś badań!!!! był rok 81...)
Dziękuję bardzo za cenne rady!!!
Myślę, że nie tylko mi się przydadzą... Pozdrawiam Was serdecznie i czekam...
Obserwuj wątek
    • olasob1 przygotowania :) 04.04.05, 19:24
      i c.d. może od razu na co skierowanie od lekarza a co tylko prywatnie? i ile
      kosztują badania prywatne?
    • j04nn4 Re: przygotowania :) 04.04.05, 19:26
      ja nier robilam zadnych badan wiec ci nie pomoge ale wiem ze rozyczka swinka
      czy ospa w ciazy sa bardzo niebezpieczne na szczescie juz na to chorowalam
      pozdrawiam i wierze ze dziewczyny ci pomoga powiem ci tylko jedno juz teraz
      zacznij brac kwas foliowy to sa tabletki koszt okolo 6 zl lekarze zalecaja
      jesio przed zajsciem kwas jest odpowiedzialny za rozwoj wszystkich waznych zyl
      nerwow mozgu i dzieki niemu dziecko urodzi sie zdrowe bo brak kwasu moze
      spowodowac uposledzenia ja nie wiedzialam o tym i nie bralam ale na szczescie
      wszystko jest oki zaczelam brac zaraz na poczatku do konca 3 miesiaca a od 3
      witaminy dla ciezarnych w ktorych kwas tez sie znajduje pozdrawiam asia i 27
      tyg brzusio
    • ewucha28 Re: przygotowania :) 04.04.05, 19:27
      Najlepiej idz do ginekologa obgadaj z nim kwestie,on poradzi Ci jakie zrobic
      badania,sprawdzi czy wszystko gra,jeśli bedziesz sie szczepić musisz potem
      odczekac jakiś czas za nim zajdziesz w ciaże,zacznij brać kwas
      foliowy,generalnie zaplanuj przygotowania do ciąży ze swoim ginekologiem,a
      potem z mężem do dzieławink))))))
      • hiacynta7 Re: przygotowania :) 04.04.05, 22:21
        jak wrzucisz w wyszukiwarkę 'badania' to też wielke się dowiesz, ale chyba
        największy zestaw porad jest na prywatnym formu 'dla starających się" tez tu na
        Gazecie, pod koniec stron gdy otworzysz forum eDziecko.
        Zerknij też na obszerne posty utowrzone przez starających się o badaniach dużo
        mówiłysmy w wątku "LUTOWO-KWIETNIOWE starania". Poszukaj, kopalnia wiedzy o
        badaniach, o wynikach i naszych rozterkach, pomyłkach w ineterpretacji itakich
        tam ploteczkach.
        Powodzenia + zawitaj na "Wiosenne kwietniowe starania"
        smile
    • kontoani Re: przygotowania :) 05.04.05, 09:34
      wybierz sie do ginekologa i pogadaj.
      Ja przed ciaza ok 3 miesiace wczesniej zaczelam przyjmowac Folik (kwas
      foliowy) - jest bez recepty. Lekarz zalecil mi tez Jodid, ale potem gdy poszlam
      do innego lekarza to stwierdzil ze nie trzeba i przestalam go jesc.
      Badania zrobilam na:
      obecnosc przeciwcial p. rożyczce (nie przechodzilam jej i nie bylam pewna czy
      bylam szczepiona czy nie)
      toxoplazmoze (IgM i IgG)
      grupa krwi
      przeciwciala anty RH (mam RH-, a maz RH+)
      morfologia
      mocz ogolny
      lekarz tez pytal kiedy mialam ostatnia cytologie
    • vanike Re: przygotowania :) 05.04.05, 09:39
      Ja zaszczepiłam się przeciwko żółtaczce (była akurat jedna z akcji) no i kwas
      foliowy miałam brać, ale po 3 miesiacach nieudanych prób zajścia odpusciłam ten
      kwas...
      Szczepienie na żółtaczkę na szczęście ważne jest 5 lat.
      Miałam jeszcze od lekrza ogólnego skieowanie na szczepienie przeciw różyce.

Vanike
    • prakseda_ka Re: przygotowania :) 05.04.05, 09:45
      Olu, spokojnie. Też mam niepełnosprawnego brata - jest głuchoniemy i na dodatek
      jeszcze autystykiem ( ale bardzo postępowym i przyjaznym). Urodził się o dwa
      miesiące za wcześnie i prawdopodobnie nie do końca prawidłowo zaraz po porodzie
      zajęli sie nim lekarze.. tez mi czasami chodzi po głowie jak to będzie w
      przypadku mojego maluszka - ale, w żadnej grupie ryzyka nie jestem, do lekarza
      chodze prywatnie, badania teraz wykonywane są w zupełnie innych warunkach niż
      20 lat temu. Różyczki nie miałam - mój organizm w wieku dziecięcym nie chciał
      się nią zarazić... ospę tylko miałam. Myślę, ze nie można tak podchodzic do
      posiadania potomstwa - wszystkie w końcu możemy się bać czy aby na pewno
      urodzimy zdrowe dzieciaczki, ale wszystkie podejmujemy to "ryzyko". Idź do
      lekarza, zaszczep się jeśli uzna to za potrzebne i startuj! Starania tez
      zajmują dużo czasu smile powodzenia!
    • allyb Re: przygotowania :) 05.04.05, 09:51
      zajrzyj tez na www.nasz-bocian.pl - tam na pewno dziewczyny sa baaaardzo
      doswiadczone w roznych kwestiach. mam kolezanke, ktora tam "dziala" co prawda
      trafila tam z powodu nieplodnosci, ale jest tam mnostwo watkow i duzo
      specjalistow, ktorzy odpowiadaja na forum.
      ale najwazniejszy jest spokoj! zycze ci go i powodzeniasmile)
      allyb 38/39tc
    • e_rubi Re: przygotowania :) 05.04.05, 12:10
      Dobrze by bylo wybrac sie do ginekologa tak kontrolnie sie przebadac, zrobic
      cytologie i sprawdzic, czy nie ma zadnej infekcji.

Ja przed ciaza bylam na takiej wlasnie kontrolnej wizycie, lekarz zalecil Folik
      i badania na toxo, pytal o rozyczke - ale ja akurat po pierwsze przechorowalam
      ja w dziecinstwie a po drugie jestem pewna, ze jeszcze potem i tak bylam
      szczepiona w wieku 13 lat, wiec pominelam to badanie. Odstawilam pigulki i
      zaszlam w ciaze po pol roku. Dopiero pozniej robilam inne badania: morfologie,
      cukier, HBs, WR, i mocz. Dzis zaluje, ze przed ciaza nie zaszczepilam sie na
      zoltaczke, zwlekalam z tym, a potem juz bylo za pozno.

Jesli chodzi o wybor lekarza, to warto sie rozejrzec za dobrym ginem juz zanim
      zajdziesz w ciaze, popytac znajomych. W wielu miastach sa naprawde fajni
      lekarze w przychodniach i nie trzeba chodzic prywatnie. U mnie akurat z tym
      kiepsko i zdecydowalam sie na prywatnego specjaliste, no i kazda wizyta
      kosztuje, wszystkie badania tez. Ceny sa rozne zaleznie gdzie mieszkasz, no i
      oczywiscie od lekarza.

Pozdrawiam i zycze powodzenia
    • dentystka2 Re: przygotowania :) 05.04.05, 12:20
      IMHO za duzo nie trzeba robic. Warto cytologie, jesli nie chorowalas na
      rozyczke lub nie bylas szczepiona- warto sie zaszczepic- ale po szczepieniu
      trzeba odczekac 3 miesiace z zajsciem w ciaze! Jesli chorowalas lub bylas
      szczepiona dawno temu- mozna oznaczyc poziom przeciwcial przeciw rozyczce i
      zaleznie od wyniku doszczepic sie lub nie robic nic. Na pewno warto wyleczyc
      zeby przed ciaza (takie moje skrzywienie zawodowe) i zaczac zazywac kwas
      foliowy. Powodzenia! Reszte badan zaliczysz juz w ciazy (potem oznacza sie
      grupe krwi, morfologie, poziom cukru, HBs, itd). Aha, warto oznaczyc sobie HIV-
      na Zachodzie to juz standard, oznacza sie obligatoryjnie, ale w Polsce tez nie
      zaszkodzi. Dla spokoju.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka