Dodaj do ulubionych

wynik na obciążenie glukozą 166, co dalej?

06.04.05, 20:19
Miałam przedwczoraj test obciążenia glukozą z 50g. Pierwszy wynik wyszedł
dobry ale ten po godzinie 166 a norma jest do 140. Co to znaczy i czy ktos
tak miał? Do lekarza idę po niedzieli ale nie daje mi to spokoju. Pomóżcie!!!
Obserwuj wątek
    • kokon11 Re: wynik na obciążenie glukozą 166, co dalej? 06.04.05, 20:59
      Jeśli wynik jest za wysoki (nie wiem jaka jest norma w przypadku glukozy 50)
      dostaniesz skierowanie do poradni dla kobiet w ciąży zagrożonych cukrzycą np.
      na Karowej. To nic strasznego, tylko tak brzmi. Tam dostaniesz glukometr,
      którym 4 x dziennie bedziesz sprawdzała poziom cukru oraz wytyczne do
      stosowania diety. Też nic strasznego. Jesz mniejsze porcje, 6 razy dziennie no
      i niestety nie wszystko. Na Karowej są świetni specjaliści i wszystko ci
      wytłumaczą. Ja też badania miałam kiepskie, a od czasu kiesdy sprawdzam cukier
      wszystko jest ok. No i zaleta. Dzięki tej diecie mało przytyjesz i bedziesz
      jadła tylko to co naprawde powinnaś. Powodzenia. w razie jakis pytan chetnie
      odpowiem.
      • jakw Re: wynik na obciążenie glukozą 166, co dalej? 06.04.05, 21:21
        jakkolwiek przy tym wyniku jest chyba prawdopodobne, że mkm czeka powtórne
        picie, tym razem 75g, glukozy
        • mkm2005 Re: wynik na obciążenie glukozą 166, co dalej? 06.04.05, 21:48
          a czy jest mozliwe że teraz po 75g wyjdzie dobrze? Bo strasznie się martwię.
          Jestem w 34 tc i dopiero teraz lekarz skierowal mnie na to badanie. Wczesniej
          duzo słodyczy jadłam, chociaz przytyłam 11 kg. Boję się że mojemu maluszkowi
          zaszkodziłam. Poradźcie!
          • niepytana Re: wynik na obciążenie glukozą 166, co dalej? 06.04.05, 22:43
            Nic nie zaszkodzilas. Jesli dziecko jest normalnych rozmiarow, to wszystko jest
            ok. Niektorym poprostu cukrzyca ciazowa wychodzi pozno w ciazy to tyle. Ciesz
            sie ze sie nie musisz meczyc od 24tc.
            • magda742 Re: wynik na obciążenie glukozą 166, co dalej? 09.04.05, 12:53
              ja miałam podobną sytuację, po obciążeniu 50 g wyszło mi po godzinie 150,
              powtarzałam test 75 g po godzinie 174 (norma do 180), po 2 144 (norma do 140), w
              poniedziałek idę do lekarza i wtedy dopiero dowiem się, co mam robićsad
    • elgosia Re: wynik na obciążenie glukozą 166, co dalej? 09.04.05, 13:44
      Ja miałam 158. Miałam powtórzyć badanie po 3 tyg. znowu 50 g, ale przez ten
      czas nie jeść słodyczy i cukru (np. słodzonych serków, jogurtów, soku). Wyszło
      135. Na diecie już zostałam, ale obeszło się bez glukometru i restrykcyjnej
      cukrzycowej diety. Dzięki odstawieniu słodyczy mniej przybieram na wadze (do 34
      tyg przez 6 tyg. jedynie 2 kg) i zdrowiej sie odrzywiam - jem więcej owoców,
      warzyw, piję kefir itp. Nie taki diabeł straszny... smile
      • magda742 elgosia 09.04.05, 14:21
        a nie robiłaś powtórki 75 g glukozy? Twoja dieta polega tylko na niejedzeniu
        słodyczy, czy musisz też ograniczyć wszystkie słodkie rzecz, np. bardzo słodkie
        owoce (np. winogrona), płatki śniadaniowe itp.?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka