Dodaj do ulubionych

Jak długo po porodzie?

11.04.05, 21:34
Dziewczyny, jak długo po porodzie wracałyście do siebie? Mam na myśli wyglad.
Jestem dwa miesiace po i wygladam jak wieloryb, nic ta waga nie schodzi mimo,
ze się staram. A przybrałam 15 kilogramów. Porazka.
Jak to robiłyscie, żeby "wrócic do siebie"?
Obserwuj wątek
    • mifka Re: Jak długo po porodzie? 11.04.05, 21:48
      karmilam piersia co znacznie pomoglo. pamietaj, ze kazda z nas jest inna i w
      roznym czasie wraca do formy. nie nastawiaj sie tez, ze twoje cialo bedzie
      takie jak przedtem, bo nie bedzie na pewno. tylas dziewiec miesiecy i nie
      oczekuj, ze schudniesz w cigu dwoch! wykonuj regularne cwiczenia dla mlodych
      mam, ktore czesto mozna wykonywac z dzieckiem w rekach. i badz cierpliwa.
      moja waga nigdy nie wrocila do poziomu z przed ciazy, mam okraglejsze biodra i
      brzuch i o rozmiar wiekszy biust. w moim przypadku to zmiany na plus a przy tym
      tak sie mezowi podobaly, ze sie zachowywal jakby mnie dopiero co poznal.
      potrzebowalam troche czasu zeby sie przyzwyczaic i w jakis rok po porodzie
      zaczelam sie sobie podobac. nie wiem czy poprawie ci chumor ale nawet jak nie
      uda ci sie wrocic do calkiem plaskiego brzuszka to sie nie przejmuj-po prostu
      teraz bedziesz miala cialo kobiece w miejsce dziewczecego i tez bedziesz piekna.
    • niepytana Re: Jak długo po porodzie? 11.04.05, 21:56
      Ja po nabraniu 60kg w ciazy stracilam 70kg w 3 miesiace z powodu choroby. Nie
      zycze Ci tego!!! Wtedy zrozumialam ze szczupla a piekna to moga byc 2 rozne
      konce spectrum. Zycze powodzenia w gubieniu wagi 'na spokojnie'.
      • baikadent Re: Jak długo po porodzie? 11.04.05, 22:41
        Boże, dziewczyno co Ci sie stało? Mam nadzieję, ze już OK. ZAbrzmiało strasznie
        i pewnie tak było...

niepytana napisała:

> Ja po nabraniu 60kg w ciazy stracilam 70kg w 3 miesiace z powodu choroby. Nie
        > zycze Ci tego!!! Wtedy zrozumialam ze szczupla a piekna to moga byc 2 rozne
        > konce spectrum. Zycze powodzenia w gubieniu wagi 'na spokojnie'.
    • michulek Re: Jak długo po porodzie? 11.04.05, 22:04
      Istotne jest to czy karmisz piersią, ja dzięki temu po dwóch miesiącach
      osiągnęłam wagę sprzed ciąży (przytyłam też 15 kilo), a po czterech miesiącach
      ważyłam już 20 kilo mniej niż pod koniec ciąży. Teraz waże 2-3 kilo mniej niż
      przed ciążą i cały czas karmię. Ale oczywiście samo karmienie nie wystarczy,
      przez 3 miesiące nie jadłam nic słodkiego, no i wyłącznie dwa posiłki główne-
      śniadanie i obiad (o kolacji zapomnij), i w między czasie jogurt i jakieś owoce-
      waga spadała cudownie. Poecam, bo jeszcze nigdy nie byłam tak zadowolona ze
      swojej figury!
    • lucy_ricardo Re: Jak długo po porodzie? 11.04.05, 22:19
      Mysle, ze kazda z nas przechodzi to inaczej. Ja z moimi blizniczkami przytylam
      20kg, Do wagi sprzed ciazy powrocilam w ciagu 10-11 tygodni po porodzie. W
      ciagu kolejnego miesiaca czy dwoch stracilam z rozpedu kolejne 4-5kg.
      Dziewczynki maja teraz dwa i pol roku i wlasnie niedawno odzyskalam te 4-5kg,
      czyli powrocilam dokladnie do wagi sprzed ciazy, w ktorej sie najlepiej czuje.

Co do karmienia piersia, to uwazam to za mit. Ja swoich dziewczynek nigdy
      piersia nie karmilam, ani po porodzie nie bylam na zadnej diecie, a waga
      spadala. Znam wiele mam karmiacych piersia, ktore maja problem z nadmiarem
      kg. Dobra wiadomosc tutaj to to, ze jesli karmisz piersia, Twoje cialo trzyma
      kilka kg w formie rezerwy
      • michulek Do lucy ricardo 11.04.05, 22:43
        Widać, że nie karmiłaś piersią, bo to nie żaden mit, przy karmieniu piersią
        spala się dziennie do 500 kcal!! I potwierdzi to każda mama, która karmi.
        Oczywiście jeśli zajadasz się wszystkim co wpadnie w ręce to choćbyś karmiła 5
        lat to nie schudniesz. A ten nadmiar kilogramów zgromadzony w trakcie ciąży
        traci się właśnie przy karmieniu piersią, a nie po odstawieniu od piersi
        (zresztą skąd to wiesz skoro nie karmiłaś?), i to w miejscach, w których
        kobiety zazwyczaj najszybciej tyją (bidra i uda)!
        • lucy_ricardo Re: Do michulek 12.04.05, 04:38
          Nie podniecaj sie tak, bo nie ma potrzeby.

Skad wiem "skoro nie karmilam"? Powaznie pytasz? Otoz potrafie czytac i robie
          to chetnie i czesto (a czy Twoja wiedza o swiecie ogranicza sie wylacznie do
          tego, czego sama doswiadczylas?). Przetrzymywanie przez organizm ostatnich 2-
          4kg i ich strata wkrotce do odstawieniu to bardzo powszechne zjawisko
          • michulek do lucy ricardo 12.04.05, 09:37
            Nie musisz się obawiać z pewnością nie podniecam się Twoimi wypowiedziami,
            wyobraź sobie, że ja też czytam ksiązki, bo tak się składa, że jestem
            wykładowcą akademickim. Nie miałam też ani zamiaru ani ochoty kłócić się z
            kimkolwiek, zwracam jedynie uwagę na to, żeby nie mówić, iż utrata kalorii(a
            także wagi)w trakcie karmienia piersią to fakt a nie mit! Pozdrawiam smile
      • baikadent Re: Jak długo po porodzie? 11.04.05, 22:44
        Dzięki. Wiecie jak to jest: i tak jest trudno a tu jeszcze jak człowiek próbuje
        się wbic w jakiegoś wiosennego ciucha z zeszłego roku to rece opadają.
        I nie karmie piersią,jakkolwiek nie wiem czy ta rzeczywiscie ma znaczenie.
        W kazdym razie dzieki-fajnie tak się czasem "wygadać"

lucy_ricardo napisała:

> Mysle, ze kazda z nas przechodzi to inaczej. Ja z moimi blizniczkami przytylam
        >
        > 20kg, Do wagi sprzed ciazy powrocilam w ciagu 10-11 tygodni po porodzie. W
        > ciagu kolejnego miesiaca czy dwoch stracilam z rozpedu kolejne 4-5kg.
        > Dziewczynki maja teraz dwa i pol roku i wlasnie niedawno odzyskalam te 4-5kg,
        > czyli powrocilam dokladnie do wagi sprzed ciazy, w ktorej sie najlepiej czuje.
        >
        > Co do karmienia piersia, to uwazam to za mit. Ja swoich dziewczynek nigdy
        > piersia nie karmilam, ani po porodzie nie bylam na zadnej diecie, a waga
        > spadala. Znam wiele mam karmiacych piersia, ktore maja problem z nadmiarem
        > kg. Dobra wiadomosc tutaj to to, ze jesli karmisz piersia, Twoje cialo trzyma
        > kilka kg w formie rezerwy
        • lucy_ricardo Re: Jak długo po porodzie? 12.04.05, 04:33
          Przede wszystkim nie uzywaj wobec siebie okreslen typu "wieloryb", bo to
          niczemu nie sluzy. Popatrz na siebie zyczliwszym okiem!

Srednio kobieta powraca do stanu sprzed ciazy w ciagu 8-12 miesiecy. Wydaje
          sie to dlugo, ale zobaczysz, jak to szybko minie. Tymczasem ciesz sie
          dziecinka i dbaj o siebie, dobrze sie odzywiaj, spij gdy masz okazje, smile i
          chodz na spacerki
    • goya-z Re: Jak długo po porodzie? 11.04.05, 22:51
      U mnie było całkiem dobrze smile Przytyłam 16kg i po porodzie tego samego dnia
      waga spadła o 12kg. Jestem szczupła, więc to zależy przede wszytskim od budowy.
      Pozdrawiam i życze sukcesów wink
    • eva78 Re: Jak długo po porodzie? 12.04.05, 10:50
      Przytyłam w czasie ciąży 19kg. Miesiac po porodzie miałam +5kg, teraz jestem 2
      mies po. Niestety nie mam wagi i nie mogę dokładnie określić ile ważę, ale
      czuję, że ze jakieś 2kg mi odpadły, bo łatwiej mi jest zapiąć spodnie sprzed
      ciąży. Niestety biodra już chyba zostaną trochę szersze, no i fałdka na
      brzuchu...
      • nupik Re: Jak długo po porodzie? 12.04.05, 12:36
        przytylam 12 kilo, w dni wypisu ze szpitala mialam juz 10 kilo mniej,
        nieprawdopodobne, na twarzy i udach po prostu bylam chuda jak nieszczescie.
        Teraz jestem prawie trzy tygodnie po porodzie i waze juz 2 kilo mniej niz przd
        ciaza i wcale nie wiem czy to takie super bo ja drobniutka jestem i w ciazy
        zrobil mi sie fajny tylek, taki okragly a teraz znow plaski , bleeee mialam
        nadzieje ze zostanie ale synek wysysa ze mnie wszystko, jak tak dalej pojdzie
        to ne wiem co bedzie. Wiec figure odzyskalam ale srednio sie ciesze, oczywiscie
        super ze kilogramy spadly tak szybko ale gdyby nie piersi pelne mleka to bym
        wygladal znow jak chlopiec jakis zabiedzony, w ciazy czulam sie super kobieco
        za to. Ech, zadnej z nas sie nie dogodzi chyba. A co do kamrinia piersia to nie
        wiem ile tam kalorii sie spala ale zwroccie uwage na diete, przeciez odzywiamy
        sie jak laski na diecie!zero ciezkostrawnych potraw, pizzy sosow, czekolady i
        innych takich syfow i stad chyba sie nie przybiera na wadze a wrecz spada. Ja
        tam mysle ze to logiczne. Nie wiem jak jest jak sie piersia nie karmi , na
        pewno wszytsko zalezy od indywidualnych uwarunkowan, tak jak wyglad w ciazysmile))
        pozdrawiam mamuski chudzielce i te pelniejsze tez pozdrawiam
        aga mama wiktora
    • baikadent Re: Jak długo po porodzie? 12.04.05, 18:57
      Uff, widzę że muszę sobie po prostu dac więcej czasu. Wszystkie widac inaczej
      wracamy do stanu zblizonego do tego sprzed ciąży. A w karmieniu piersią chyba
      coś jest, bo faktycznie trzeba przecież bardzo uważać na to co się je. Chociaz
      to pewnie też zależy od osobniczych skłonności.
      No niestey, ja spalam kalorie przy przygotowywaniu mleka, sterylizowaniu
      butelek, smoczków. Zawsze to troche sie trzeba nabiegać smile)) Tak sobie czasem
      myślę że fajnie jest mieć mleczko, podgrzewacz, smoczek i butelke w jednym bez
      ruszania się z miejsca smile))
      Ale fajnie, ze napisałyscie, jak sie widzi że w sumie większość z nas jakoś
      sobie musi radzić i radzi z fałdeczkami. Fajnie, ze jest takie miejsce gdzie
      mozna "pogadać"
      I tak jak patrze na tego mojego bobasa to myślę sobie, ze życie jest piekne
      pozdrawiam Was bardzo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka