12.04.05, 10:22
Pomóżcie! przez wiele lat piłam zioła przeczyszczające i można powiedzieć że
jestem od nich uzależniona! Obecnie jestem w 10 tyg ciąży, przestałam pić
wstrętne ziółka i mam straszne zaparcia! wręcz dochodzi prawie do zatrucia
organizmu... Kobietki pomóżcie! może któraś z was miała podobny problem, co
robić?
Monika
Obserwuj wątek
    • pysienka Re: zaparcia 12.04.05, 12:47
      ja również miałam zawsze problaem z załatwianiem i piłam ziółka, teraz jestem w
      27 tygodniu ciazy i nie za bardzo je można stosowac. Mój gin poradził mi syrop
      LACTULOSUM kosztuje około 7 zł i jest bez recepty. Można go stosować w czasie
      ciązy, zreszta poproś w aptece i przeczytaj ulotke. Mnie pomaga.
      • galela Re: zaparcia 12.04.05, 12:49
        A z naturalnych metod: musli, śliwki suszone w dużych ilościach, szklanak wody
        przed śniadaniem, jabłka najlepiej ze skórką, pieczywo razowe,
        Pozdrawiam Ela
    • koma77 Re: zaparcia 12.04.05, 12:55
      szklanka wody na czczo i jabłka (mi o dziwo wystarcza jedno dziennie, a rano
      kawa z mlekiem i pędzę do kibelka) a tez piłam zioła przeczyszczające i paliłam
      fajki (po nich tez pędzi) ale faj zdecydowanie nie polecam!
      • magdulka26 Re: zaparcia 12.04.05, 12:57
        Duzo błonnika,ciemne pieczywo,suszone morele,siemie lniane,kiwi.Musisz uważać
        bo z zaparc robią się hrmotoidy a Ty dość wczesnie masz zaparcia.
    • scotia Re: zaparcia 12.04.05, 12:56
      Bardzo dobre jest też mielone siemie lniane. Niezbyt smaczne, ale działa.
      • dixi Re: zaparcia 12.04.05, 13:41
        KIWI !! odsylam do mojego postu o biegunce smile
        • luna333 Re: zaparcia 12.04.05, 14:09
          też piłam ziółka a teraz pomaga mi syrop duphalac (pić wieczorem nigdy rano -
          wbrew ulotce) który poleciła mi gin - wszelkie metody naturalne u mnie
          zawiodły - a ten syropek działa świetnie - oprócz tego dużo ważyw owoców i
          pełnoziarniste pieczywo - mało słodyczy, białych bułeczek i innych zapychaczy
          • badarka Re: zaparcia 12.04.05, 15:14
            I jeszcze kasza kukurydziana i płatki owsiane. Normalnie ugotowane, jak babcie
            przykazywały, na wodzie i zabielone mlekiem. Może być całkiem niezłe smile
    • joaska26 Re: zaparcia 12.04.05, 14:56
      A ja dołaczam kolejny naturalny sposob na zaparcia.Probowalam
      wszystkiego:jabłek, wody na czczo, sliwek, morel itd i dopiero jak spadl mi
      poziom hemoglobiny zaczelam sobie robic sok z buraka ijabłka i to poprawilo mi
      zelazo oraz korzystnie wpłyneło na zaparcia.A dodam ze mialam straszne problemy
      od poczatku, a w 20 tyg lezalam z hemoroidami i wyłam z bólu....pilam tez
      Lactulosum ale na mnie nie dzialalo.Kazdy musi znalezc swoj sposob.powodzenia!
      • luna333 Re: zaparcia 12.04.05, 15:01
        a tak tak -ginka mi polecała zarówno rozpepciane buraczki na ciepło jak i sok z
        buraków - u mnie bez efektów ale wreszcie widzę kogoś komu to pomaga
    • tamara5 Re: zaparcia 12.04.05, 16:35
      W moim przypadku nie pomagają tony zjadanych warzyw, owoców, suszone śliwki, i
      woda na czczo. Podobno powinno się jeść więcej gotowanych potraw, w tym warzyw
      i owoców, wówczas jelita nie muszą pracowć z takim wysiłkiem i ich praca powoli
      się usprawnia, niczym nie są podrażnione. U mnie to się akurat potwierdza.
      Kiedyś bardzo pomógł mi syrop homeopatyczny na zaparcia Alvia, (buteleczka 13
      zł).
    • nelkeas Re: zaparcia 12.04.05, 16:39
      Dziewczyny

ja znam rewelacyjny środek, bardzo zdrowy i nieszkodliwy dla dziecka. Len
      mielony inaczej zwany siemiem lnianym. Mozna kupic w każdej aptece. Łyżeczkę
      lnu zalewa sie pół szklanki wody przegotowanej, powstaje konsystencja kisielu.
      Mi to bardzo pomomaga, piję rano i wieczorem. ale wiele osób nie może tego
      przełknąc, bo taka jest prawda, że nie jest to zbyt apetyczny napój, ja jednak
      sie przyzwyczaiłam i czuję sie o wiele lepiej, moje jelita lepiej pracują.
      Przedtem miałam zaparcia, hemoroidy, a teraz jest o wiele lepiej. poza tym len
      mielony jest bardzo, bardzo zdrowy bo zawiera b.duże ilości naturalnego
      błonnika! polecam!
      • kajka76 Re: zaparcia 12.04.05, 17:02
        ja mam ten sam problem tzn generalnie problemy w wyproznianiem a w ciazy to
        ho ho... bez czopka glicerynowego nie dalo sie zalatwic. teraz pije
        codziennie kefir,jakies owoce suszone i jest troche lepiej niz na poczatku
        ciazysmile i oczywiscie czopki glicerynowesmile
        • monia0000 Re: zaparcia 13.04.05, 11:24
          DZIĘKI WIELKIE! Większość z tych "naturalnych" sposobów już wyprubowałam lecz
          na nic to się zdaje! Wielki wydęty brzuchol i nic pozatym.. koszmar! Zaraz
          biegnę do apteki i będziemy próbować syropki i czopki, może wreszcie to pomoże!
          Jeszcze raz wielkie dzięki za rady i... Do dzieła! Pozdrawiam smile
          • octavija Re: zaparcia 13.04.05, 14:54
            a czy tym zaparciom towarzyszy wam straszliwy bol w dole brzucha (taki skurcz)
            jelit? U mnie taki stan pojawil sie raz trwal dwa dni...az wyladowalam w
            pogotowiu, bo balam sie ze to moze cos z dzieckiem i teraz znow sie mecze...
    • moni_011 Re: zaparcia 13.04.05, 17:16
      ja jeszcze niedawno mialam ten problem naszczescie krotko ale przez 2 tygodnie
      nic wiec wiem co to znaczy i do tego jeszcze wzdecia, wiec tak mozesz wziac
      czopki glicerynowe, syrop dla dzieci Lactusolum, parafine ale mentolowa bo
      innej nie wypijesz jest tak wstretna ale naprawde pomaga a z takich domowych
      metod to sliwki suszone najlepiej kalifornijskie i normalnie jesc, suszone
      morele, kiwi na czczo, kefir tez na czczo, mleko, pestki z dyni podobno tez
      pomagaja i duzo pic wody niegazowanej, jablko tarte.....tyle chyba wystarczy
    • moni_011 Re: zaparcia 13.04.05, 17:18
      jak mialam to zaparcie to przez 2 tygodnie sie nie moglam zalatwic i bol jest w
      dole brzucha a jeszcze nie chca ci odejsc wzdecia i to tak boli a napinac sie
      nie mozna tak za bardzo
    • hanna100 Re: zaparcia 13.04.05, 19:44
      siemie lniane i suszone śliwki
      • luna333 Re: zaparcia 13.04.05, 19:54
        na wzdęcia dobry jest espumisan, natomiast kiedyś wypiłam Duphalac zgodnie z
        instrukcją rano około śniadania - później myślałam że umrę z bólu i że dziecku
        coś się stanie tak mnie wzdęło boleśnie - natomiast gdy napiłam się tego
        syropku wieczorem to rano w kibelku ulga nieziemska a w nocy żadnych sensacji
        nie było a lactulosum wogóle nie działało -zero
        • octavija Re: zaparcia 13.04.05, 21:34
          wielkie dzięki za porady...jutro zaczynam kurację "antyzaparciową" wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka