illka1 16.04.05, 19:45 Witajcie, bardzo podobają mi się baldachimy zamocowane do łóżeczka, takie komlety pościeli+baldachim. Słyszałam jednak opinie że to niebezpieczne bo może spaść i przydusić dziecko. Co Wy na to???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pimpek_sadelko Re: Baldachim 16.04.05, 19:47 mi tez sie podobaja, ale odpuszczam ze wzgledu n ato, ze baldachim+potworny kurz. nie chce alergizowac dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda56 Re: Baldachim 16.04.05, 20:00 Nie sposób uniknąć kurzu.Dziecko jest i tak narażone na kurz.Więc bez przesady.Przecież alergeny sa w powietrzu. Odpowiedz Link Zgłoś
kama_msz Re: Baldachim 16.04.05, 20:59 ja mam baldachim i jakos nie spadl mi na dziecko. wszystko zalezy od tego, czy dobrze go zamocujesz. a co do kurzu, to potrafie sobie z nim poradzic. po prostu czesto piore baldachim no i fajnie to wyglada, a poza tym jest praktyczne, bo jak dzien jest sloneczny a dziecko spi, to slonce mu w oczy nie swieci. wiem, bo wypraktykowalam Mój kochany kotek Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: Baldachim 16.04.05, 21:16 jagoda56 napisała: > Nie sposób uniknąć kurzu.Dziecko jest i tak narażone na kurz.Więc bez > przesady.Przecież alergeny sa w powietrzu. bez przesady zgoda, ale tez bez sstwarzania siedziska dla roztoczy tuz nad glowka dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
cody2 Re: Baldachim 16.04.05, 23:27 Pierwsze słyszę!!! My mamy baldachim już prawie rok i nic nie spdło , na szczęscie Przydaje nam sie nie tylko ze względów estetycznych, ale dlatego, że mieszkamy w kawalerce i taki baldachim jest taką przyjazna zasłonką Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Baldachim 16.04.05, 23:51 Zabiera tlen. Kurzy się. Poza tym, że ładnie wygląda nie ma zalet. Jak dziecku słońce świeci prosto w oczy to zasuwasz zasłony. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: Baldachim 16.04.05, 23:55 a moje dzieciaki spaly pod baldachimem.nigdy im nie spadl na glowe.nigdy nie mialy alergii.po prostu jak zmienialam posciel to pralam rowniez baldachimek i bylo ok.takie lozeczko nie dosc ze rozkosznie wyglada to jeszcze stwarza dziecku taki mily nastrojowy kacik.az chce sie spac)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiawm Re: Baldachim 17.04.05, 00:25 Nie widzę mozliwości aby baldachim spadł jak dobrze go przymocujesz. Co do kurzu to zbiera się nie tylko na baldachimie, ale wszedzie. Wystarczy tylko sprzątać i problem z głowy. Od słońca jest to świetny wynalazek, bo nie kazdy lubi mieć zasłonięte okna prawie cały dzień, a takie maleństwo to praktycznie tylko śpi i dzięki baldachimowi słoneczko go nie razi. Nastepna zaletą jest to, że ochrania przed przeciągami i słodko wygląda Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Baldachim 17.04.05, 00:51 No dobra, słodko wygląda. Mnie się zawsze baldachim kojarzył z "Dzieckiem Rosemary". Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 do triss-merigold6 17.04.05, 01:15 faktycznie tam tez byl baldachim.ale mnie sie jakos nie skojarzylo.a ty mi teraz to podsunelas. my juz zakupilismy dla dzidziola kolyske z baldachimem.buuuuuu((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: do triss-merigold6 17.04.05, 01:36 YYy przepraszam. Kołyska fajna rzecz a baldachim zawsze można zdemontować. Mnie to się kojarzyło wybitnie, narastające napięcie i Mia Farrow zagladająca do łóżeczka, ułamek sekundy i oczy dziecka z pionowymi źrenicami jak u kota. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: do triss-merigold6 17.04.05, 01:44 wiem,wiem.kilka razy ogladalam ten film.i nie wiem czy teraz nie zdecyduje sie faktycznie na zdjecie baldachimku.brrry az mnie ciarki przeszly na sama mysl o tej sekwencji.ale w sumie to nic sie nie stalo .niedlugo pewnie beda upaly i synciowi bedzie lepiej bez.a potem moze znowu powiesze.pozdro))))) Odpowiedz Link Zgłoś
coronella Re: Baldachim 17.04.05, 06:28 Mam, już 2 lata, nic nie spadlo, często piore (a własciwie mam dwa, i zmieniam), i nie zauwazyłam, żeby mojemu dziecku cos przez baldachim dolegało. A z tym kurzem- może własnie chroni dziecko? Bo zamiast osiadać na łóżeczku, osadza się na baldachimie własnie U nas pełni jedna ważną funkcje- zasłania katek za drzwiami, gdzie mamy mały składzik, i to jest bardzo praktyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
esi1 Re: Baldachim 17.04.05, 12:28 Ja ci powiem jak było u mnie. Przy pierwszym dziecku miałam baldachim (też mi się podobało). Baldachim wisiał na specjalnym stelażu i jeśli zamontujesz go wg instrukcji to nie wydaje mi się, żeby spadł. Teraz, dla mnie, baldachim ma sens np. gdy mieszkacie w małym mieszkaniu (np. kawalerka) i dziecko musi spać w pokoju w którym normalnie przebywacie. Wtedy można rzeczywiście osłonić baldachimem, aby nie przeszkadzać mu w czasie snu światłem, telewizorem. Ale w normalnych warunkach uważam, że baldachim nie jest potrzebny. Wisi to i się kurzy. Odpowiedz Link Zgłoś
soffica Re: Baldachim 17.04.05, 12:30 Pediatra powiedzial mojej siostrze, że baldachim ogranicza dostęp świeżego powietrza Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Baldachim 17.04.05, 12:33 soffica napisała: > Pediatra powiedzial mojej siostrze, że baldachim ogranicza dostęp świeżego > powietrza Tez jestem tego zdania, do tego kurzy sie - a prania to bede miala dosc i bez baldachimu. Po co sobie szykowac dodatkowa robote. No i dla mnie, przykro mi, ale to szczyt kiczu. Ania Odpowiedz Link Zgłoś