Dodaj do ulubionych

wyniki USG

19.04.05, 15:26
BYŁAM DZIŚ NA usg, jestem w 38 tyg ciąży,lekarz mnie zmartwił powiedział, ze
główka jest duża, ale krótkie udo, ale nie bedzie mnie starszył z czym to
się może wiązać , bo może jest poprostu taki urok, teraz to dopiero jestem
przestaraszona, czy wiecie cos na ten temat, moze tez tak miałyści, martwię
się też bo dizecko jest dwa razy obwiniete pepowiną wokół szyji.
Obserwuj wątek
    • andzia7777 Re: wyniki USG 19.04.05, 18:57
      nikt mi nie pomoże
      • ata_11 Re: wyniki USG 19.04.05, 20:01
        no duza ale jak?napisz wymiary bpd hc ac fl to porownamy ,i sie nie martw
    • blasiek Re: wyniki USG 19.04.05, 20:52
      Witam. Szczerze radzę nic się nie martw. Ja byłam w 37 tyg. i będąc na USG
      usłyszałam podobnie, wyszło, że moja dzidzia ma kość udową o wym. niecałe 7 cm.
      Dodatkowo lek. powiedział, że długość dziecka to w przybliżeniu 5 razy długość
      kości udowej. Tydzień zamartwiałam się, że z dzieckiem jest coś nie tak, że
      jakieś karłowate, bo mi wyszło z obliczeń smile że ma jakieś 35 cm a powinno już
      mieć blisko 50 cm. Pod koniec 38 tyg urodziłam zdrowiusieńką córcię, która
      mierzyła 51 cm. Jak sama widzisz, nie ma się co martwić. Pozdrawiam
      • andzia7777 Re: wyniki USG 19.04.05, 22:31
        no wąłśnie moja dzidzia też ma 7 cm kośc udową, a jestem już w 39 tygodniu, mam
        nadzieję,że bedzie dobrze, ale starsznie się martwię, wymiary dziecka
        odpowiadają tak na 39 tydzień , tylko ta kosc udowa na 35,6.
        • blasiek Re: wyniki USG 19.04.05, 23:29
          Witam ponownie. Czyli dokładnie to samo co było u mnie. Też się martwiłam i to
          zupełnie niepotrzebnie. Zobaczysz, będzie dobrze. Trzymamy kciuki. Pozdrawiam
    • betty69 Re: wyniki USG 19.04.05, 22:02
      napisalam do Ciebie @ na adres gazetowy

pozdrawiam
      b.
      • 21kwiecien Re: wyniki USG 20.04.05, 00:25
        Ja poszłam do szpitala na 3 doby bo wykryto u mnie cukrzycę ciążową, w dniu
        przyjęcia zrobiono mi USG w czasie którego lekarz nagle zaczął się wpatrywać
        bardzo w monitor jakby zobaczył tam nie wiem co, myslałam że dostanę zawału,
        zaczełam pytac czy coś nie tak, po 5 minutach takiego wpatrywania z dziwną miną
        powiedział nie do mnie nawet tylko do pielęgniarki że główka jest za duża.
        Myślałam że oszaleję, łzy itp automatycznie zaczeły mi się lac strumieniami,
        słabo mi się zrobiło i wogóle coś strasznego. Wezwali drugiego lekarza który
        się popukał w głowe i stwierdził że przy takim położeniu (pośladkowe) wymiary
        główki na USG są zawsze zawyżone. Po trzech dniach w szpitalu, moim płaczu i
        nerwach nie z tej ziemi przy wypisie zrobili jeszcze raz USG i wyszło wszystko
        w normie i do tej pory jest wszystko w normie. Kosztowało mnie to kupę nerwów
        aż nie potrafię tego opisać a wytłumaczyli się tym że pod koniec dnia to każdy
        lekarz byc zmęczony i źle zinterpretować wynik. Zresztą nigdy nie jest idealnie
        że wymiary główki, stopy, uda i brzuszka określają jednakowy termin, zawsze są
        różnice a stres jakiego się można przy myśleniu o tym nabawić szkodzi tylko
        dzidziusiowi. Poczekaj na nastepne badanie albo pójdź na USG dodatkowo po
        jakims czasie i napewno wszystko się wyrówna i będzie super !
    • 71gosik Re: wyniki USG 20.04.05, 08:28
      Mój synek, teraz prawie 2 lata na USG w 34 tc miał kość udową krótszą o 3
      tygodnie w stosunku do reszty ciała. Zresztą na każdym poprzednim też była
      krótsza (o 1 tydzień, potem o 2 tyg.). Urodziła się zdrowy (9Apgar) i doskonale
      się rozwija, nogi ma proporcjonalne. Przecież nie jesteśmy jednakowi, a różnica
      jednego tygodnia, to może być błąd pomiaru.
      Małgorzata
    • sdomitrz Re: wyniki USG 20.04.05, 09:52
      Przy pierwszym dziecku mieliśmy dokładnie tak samo, ale lekarze nas ani nie
      straszyli, wg nich wszystko było w normie. Na moje pytanie czy to jest
      normalne, doktor się zaśmiał - niech Pani popatrzy na siebi i na męża -
      przecież macie duże głowy (rzeczywiście mamy wielkie głowy w stosunku do
      wymiarów ciała) Pozaty podczas porodu koście głowy trochę się zwężają i obwód
      staje się mniejszy.
      W 38 tyg. synek miał główkę na 41 tydzień (!!!), tułów na 38, a nóżki na 36
      (!!!). Ja tylko się śmiałam nad tym, że będzie kolejny jajogłowy na krótkich
      nóżkach w rodzince.
      Teraz synek ma 3,5 latka Jest ślicznym chłopczykiem. Ma stosunkowo dużą główkę
      (obwód 54 cm jak na ten wiek to chyba dużo), ale wygląda to wszystko
      proporcjonalnie. Nóżki też nie wyglądają na jakieś krótkie, chociaż jest
      róznica rozmiarowa - nosi spodnie np. na 104 cm wzrostu, a bluzy na 110-116 cm.
      Po prostu to jest nasza rodzinna uroda.
      Nie martw się na zapas! Będzie dobrze.
      • andzia7777 Re: wyniki USG 20.04.05, 10:44
        dzięki pocieszyłyscie mnie, a tak apropo to faktycznie ja jestem wysoka, ale
        jestem bardzo długa w tułowiu, więc może faktycznie to taki urok, tylko wiecie
        jak to jest cos usłyszę i zaraz panika, gdzieś na forum znalazłąm ,ze krótka
        kość może być związana z zespołęm downa i już wpadłam w szał, no i ten lekarz
        trochę był dziwny ten jego tekst ,że nie bedzie starszyłmnie załąmał, może on
        nie miałnic złęgo na myśli, ale kobieta w ciązy zawsze jak nadwrażliwa. dzięki
        jeszcze raz za pomoc już mi lepiej, chociaż jakiś cień niepokoju zawsze
        zostanie, ale dobra spadam stąd bo w piątek mam ważny egzamin a od tego usg nic
        innego nie robię tylko myśle o tym USG. pozdrawiam was wszystkie. jeszcze raz
        dzięki.
        • koral777 Re: wyniki USG 21.04.05, 20:20
          Mi też dzis wyszło że nogi na 31 tydz ciąży i 5 dni, a łepek tzn wymiar
          dwuciemieniowy BPD 35 tc i 4 dni !!!!! a reszta HC obwód i AC - klatka piersiowa
          - 33 tydz. Generalnie daje to 33 tydz ciąży i 5 dni a z poprzednich 4 badań USG
          wychodzi, że ja jestem/ powoinanm być w 31 tyg i kilka dni a nie w 33 tc!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka