elgosia 30.04.05, 22:04 Jak sprawdzają w szpitalu, czy upławy nie są przypadkiem sączącymi się wodami płodowymi? Troche się niepokoje i wolałabym to sprawdzić, ale nie wiem, jak. Czy któraś z Was tak miała? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asik_cz Re: Sączące się wody płodowe 30.04.05, 22:43 U mnie podejrzewali sączenie sie wód w drugiej ciąży, a miałam tylko bardzo obfite upławy po założeniu pessara. W szpitalu zakładaja tzw. kontrolę wkładek, czyli po prostu każą Ci zbierać podpaski i przy obchodzie popatrzą, ile ich zużywasz. Słyszałam też, ale nie sprawdzałam, że można to sprawdzić papierkiem lakmusowym, bo wody płodowe maja inny odczyn niż upławy i jego kolor będzie inny Odpowiedz Link Zgłoś
badrak Re: Sączące się wody płodowe 30.04.05, 22:52 W szpitalu robią tzw. próbę błękitem. Niestety nie jest ona wiarygodna. Miałam robioną 2 razy i pokazała wynik fałszywy, 2 razy odesłano mnie do domu. Ale kiedy wody mi hlusnęły to juz nie miałam wątpliwości. Agata Odpowiedz Link Zgłoś
fiolka27 Re: Sączące się wody płodowe 01.05.05, 19:36 mozna kupic w aptece jakies testy paskowe, które badaja odczyn wód. Tylko nie pamietam jak one sie nazywaja. Czytalam to na jakims poscie , na którym położna odpowiadała na pytania, i tam bła podana ich nazwa. Pzdr Fiolka i Maluszek Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Sączące się wody płodowe 02.05.05, 08:41 dokładnie - w niektórych aptekach można ponoć kupić specjalne wkładki które sprawdzają czy sączą się wody płodowe - najlepiej spytać w aptece czy wiedzą coś na ten temat, czy je mają albo czy mogą zamówić. Odpowiedz Link Zgłoś
wifeik Re: Sączące się wody płodowe 02.05.05, 10:37 Hej, w aptekach faktycznie można kupić wkładki testujące, są on jednak drogie - koszt ok 50-70 zl za trzy. U mnie było podejrzenie sączenia wód, miałam pilną wizyte u lekarzam, na szczęście skończyło się na strachu. Jednak od tego czasu zaopatrzyłam się w "paski wskaźnikowe" inaczej papierki lakmusowe w przedziale od 1ph do 10ph. Wydzielina pochwy ma odczyn kwaśny - pasek barwi się na żółto, pomarańczowo, czerwono natomiast wody są zasadowe i pasek barwi się na zielono, niebiesko. 100 takich pasków kosztuje ok 25 zł, wiem że w W-wie można je kupić na politechnice warszawskiej na ul. Koszykowej /być może tez w aptekach/. Inna sprawa to to, że po tym wszystkim miałam robiony posiew z pochwy i wyszły mi jakieś paciorkowce /leczone antyb/ które właśnie mogą powodować takie mocne rozrzedzenie wydzieliny z pochwy. Nie piszę tego aby straszyć, ale baaaaaaardzo polecam zrobienie posiewu - nie z szyjki bo to niebezpieczne ale z pochwy ewent. z cewki moczowej.. pozdrawiam Basia 36tc Odpowiedz Link Zgłoś
elgosia Re: Sączące się wody płodowe 02.05.05, 14:04 Byłam dzis na izbie przyjęć - to nie wody i wszystko jest ok. Dzieki za rady, zwłaszcza te papierki brzmia zachęcająco ze względu na cenę i łatwy odczyt. Teraz sobie juz chyba odpuszczę. Dzis zaczęłam 40 tc. Odpowiedz Link Zgłoś