Dodaj do ulubionych

Sączące się wody płodowe

30.04.05, 22:04
Jak sprawdzają w szpitalu, czy upławy nie są przypadkiem sączącymi się wodami
płodowymi? Troche się niepokoje i wolałabym to sprawdzić, ale nie wiem, jak.
Czy któraś z Was tak miała?
Obserwuj wątek
    • asik_cz Re: Sączące się wody płodowe 30.04.05, 22:43
      U mnie podejrzewali sączenie sie wód w drugiej ciąży, a miałam tylko bardzo
      obfite upławy po założeniu pessara. W szpitalu zakładaja tzw. kontrolę wkładek,
      czyli po prostu każą Ci zbierać podpaski i przy obchodzie popatrzą, ile ich
      zużywasz. Słyszałam też, ale nie sprawdzałam, że można to sprawdzić papierkiem
      lakmusowym, bo wody płodowe maja inny odczyn niż upławy i jego kolor będzie inny
      • badrak Re: Sączące się wody płodowe 30.04.05, 22:52
        W szpitalu robią tzw. próbę błękitem. Niestety nie jest ona wiarygodna. Miałam
        robioną 2 razy i pokazała wynik fałszywy, 2 razy odesłano mnie do domu. Ale
        kiedy wody mi hlusnęły to juz nie miałam wątpliwości.

Agata
    • fiolka27 Re: Sączące się wody płodowe 01.05.05, 19:36
      mozna kupic w aptece jakies testy paskowe, które badaja odczyn wód. Tylko nie
      pamietam jak one sie nazywaja. Czytalam to na jakims poscie , na którym położna
      odpowiadała na pytania, i tam bła podana ich nazwa.
      Pzdr
      Fiolka i Maluszek
      • luna333 Re: Sączące się wody płodowe 02.05.05, 08:41
        dokładnie - w niektórych aptekach można ponoć kupić specjalne wkładki które
        sprawdzają czy sączą się wody płodowe - najlepiej spytać w aptece czy wiedzą
        coś na ten temat, czy je mają albo czy mogą zamówić.
    • wifeik Re: Sączące się wody płodowe 02.05.05, 10:37
      Hej, w aptekach faktycznie można kupić wkładki testujące, są on jednak drogie -
      koszt ok 50-70 zl za trzy. U mnie było podejrzenie sączenia wód, miałam pilną
      wizyte u lekarzam, na szczęście skończyło się na strachu. Jednak od tego czasu
      zaopatrzyłam się w "paski wskaźnikowe" inaczej papierki lakmusowe w przedziale
      od 1ph do 10ph. Wydzielina pochwy ma odczyn kwaśny - pasek barwi się na żółto,
      pomarańczowo, czerwono natomiast wody są zasadowe i pasek barwi się na zielono,
      niebiesko. 100 takich pasków kosztuje ok 25 zł, wiem że w W-wie można je kupić
      na politechnice warszawskiej na ul. Koszykowej /być może tez w aptekach/.
      Inna sprawa to to, że po tym wszystkim miałam robiony posiew z pochwy i wyszły
      mi jakieś paciorkowce /leczone antyb/ które właśnie mogą powodować takie mocne
      rozrzedzenie wydzieliny z pochwy. Nie piszę tego aby straszyć, ale baaaaaaardzo
      polecam zrobienie posiewu - nie z szyjki bo to niebezpieczne ale z pochwy
      ewent. z cewki moczowej..
      pozdrawiam
      Basia 36tc
    • elgosia Re: Sączące się wody płodowe 02.05.05, 14:04
      Byłam dzis na izbie przyjęć - to nie wody i wszystko jest ok. Dzieki za rady,
      zwłaszcza te papierki brzmia zachęcająco ze względu na cenę i łatwy odczyt.
      Teraz sobie juz chyba odpuszczę. Dzis zaczęłam 40 tc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka