Dodaj do ulubionych

KRÓTKA SZYJKA MACICY

05.05.05, 19:53
Drogie Mamy,
Dowiedziałam się dziś od gina, że moja szyjka macicy jak na 21 tyg. ciążę
jest za krótka (35 mm). Może to być przyczyną przedwczesnego porodu. Może
któraś z Was była w podobnej sytuacji lub wie coś na ten temat. Będę
wdzięczna za informacje.
Obserwuj wątek
    • polarna77 Re: KRÓTKA SZYJKA MACICY 05.05.05, 20:04
      Miałam dokładnie ten sam problem i niestety wylądowałam w szpitalu gdzie
      spędziłam Wigilię i Święta sad(. Ale syn urodził się zdrowy na przełomie 37 i 38
      tc i teraz ma 3 miesiące smile). W szpitalu nie leżałam długo, ale w domu przez 3
      miesiące i brałam fenoterol (skurcze...). Natomiast sądzę, że gdybym posłuchała
      mojego lekarza i bardziej na siebie uważała to sprawa przebiegłaby o wiele
      spokojniej.
      Nie martw się na zapas i oszczędzaj się, poleguj w ciągu dnia a wszystko będzie
      dobrze ok smile.
      A, i jeszcze w ramach pocieszenia moja szyjka miała 15 mm.
      Pozdrawiamsmile
      • mkarczew1 Re: KRÓTKA SZYJKA MACICY 05.05.05, 20:06
        dziękuję!!!
        • fulvia16 Re: KRÓTKA SZYJKA MACICY 05.05.05, 20:08
          moja szyjka przez całą ciąże miała ok. 3,5 cm i nikt mi nie powiedział, że jest
          za krótka... wręcz przeciwnie, a teraz w 37 tc skróciła się do 1,5 cm i lekarz
          twierdzi, że raczej przed terminem nie urodzę
          pozdr.
          • iwonabw Re: KRÓTKA SZYJKA MACICY 05.05.05, 21:19
            Ale to zależy czy ta Twoja szyjka była mierzona ręcznie czy na usg cała miała
            35 mm. Podejrzewam, że 3,5 cm to w badaniu ręcznym i faktycznie wtedy to jest
            część pochwowa szyjki i jest ona długa. Gdy ma 35 mm na usg cała to juz krótka,
            ja mam taka od 15 tyg, w badaniu ręcznym ma 0,5 cm, poleguję w domu, teraz
            jestem w 25 tc.
            • pimpek_sadelko Re: KRÓTKA SZYJKA MACICY 05.05.05, 21:43
              iwonabw napisała:

> Ale to zależy czy ta Twoja szyjka była mierzona ręcznie czy na usg cała miała
              > 35 mm. Podejrzewam, że 3,5 cm to w badaniu ręcznym i faktycznie wtedy to jest
              > część pochwowa szyjki i jest ona długa. Gdy ma 35 mm na usg cała to juz
              krótka,
              >
              > ja mam taka od 15 tyg, w badaniu ręcznym ma 0,5 cm, poleguję w domu, teraz
              > jestem w 25 tc.

ja mialam mierzona na usg,w 17 tc i miala niecale 4 cm. lekarz powiedzial, ze
              jest dobra.
    • oliwe Re: KRÓTKA SZYJKA MACICY 05.05.05, 20:28
      mnie też skróciła się do 35 mm w 22 tyg ciąży. Byłam w szpitalu, zrobili posiew ,
      wykryli bakterię, dostałam antybiotyk. Myślę, że gin dmuchał na zimne, bo potem
      a już 33 tydzień bardziej się nie skróciła, ale wtedy to trochę panikowalam, bo
      dali mi w kroplówce środek na rozpręrzenie płuc gdyby dzidzia miała się urodzić
      przedwcześnie - czyli ryzyko takie było.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka