Dodaj do ulubionych

Ile razy USG?

07.05.05, 20:48
obecnie jestem w 29 tygodniu ciąży, od początku jej trwania miałam robione
badanie USG przy kazdej wizycie u lekarza prowadzącego.Wizyty mam co
miesiac,a więc badanie USG miałam wykonywane już 6 razy.Nie obawiam sie
niczego, gdyz ufam swemu lekarzowi i wierze ze to on wie czy potrzebne jest
takei badanie czy nie.
Obserwuj wątek
    • variacja Re: Ile razy USG? 13.05.05, 23:32
      No właśnie i to jest dobre pytanie!
      Jestem w 10 tygodniu i miałam już 2 badania USG.
      Między 13 a 14 tygodniem mam pójść na kolejne, zeby zobaczyć czy płód rozwija
      się prawidłowo. Moja Mama twierdzi, ze tego typu badań lepiej nie nadużywać....i
      rzeczywiście w Internecie znalazłam stronkę, gdzie piszą o możliwościach emisji
      szkodliwego żródła ciepła. Z drugiej jednak strony podają, ze przez 30 lat
      badano efekty i nie odkryto żadnych z tego tytułu zaburzen u dzieci.
      Napiszcie co mówią Wasi lekarze!?

src="lilypie.com/days/051206/2/21/1/+1"
      alt="Lilypie Baby Ticker" border="0" /></a>
      • gabi67 Re: Ile razy USG? 14.05.05, 08:02
        Dziewczyny jeśli ciąża nie jest zagrożona chodzi się na USG trzy razy w
        pierwszym ,drugim oraz trzecim trymestrze.ja byłam w 10 tc 22 tc i teraz będe
        miała ostatnie w 36 tc.
        pozdrawiam Gabi 26 tc
    • gabi67 Re: Ile razy USG? 14.05.05, 08:05
      Mozna ufać ale nie bez granicznie jeśli twoja dzidzia jest zdrowa to nie wymaga
      tylu USG.No chba że masz jakieś problemy i lekarz Cie nie poinformowałsadA tak
      nie moze być o wszystkim powinien Ci mówić!!!!
    • sonnja1 Re: Ile razy USG? 14.05.05, 10:02
      A czy przypadkiem nie placisz wiecej za wizyte z usg niz za zwykla? Jesli tak,
      to masz odpowiedz.
      • variacja Re: Ile razy USG? 14.05.05, 19:47
        Z opłatami nie musze się martwić....za wszystko płaci mój pracodawca (mam
        abonament w CM LIM)
        • wielorybka Re: Ile razy USG? 14.05.05, 22:44
          Standardem badań usg w czasie ciązy jest 5 badań - tak podaje mój ginekolog.
          Natomiast co do tygodni, w ktorych jest zalecane: napewno tzw genetyczne czyli
          ok 13 tygodnia i połówkowe - 20-24 tydzień i chyba w ostatnim miesiącu. Kiedy
          pozostałe 2 nie wiem, bo u mnie ciąża i badania nie przebiegają zgodnie ze
          schematem (ale wszystko jest OK)

• lolinka2 Re: Ile razy USG? 14.05.05, 22:54
            Czytałam o 3 badaniach USG w standardzie. Osobiście miałam ciążę zagrożoną i
            wykonywano je łącznie 7 razy (po raz pierwszy w 5 tc, ostatni na 12 dni przed
            porodem- 36 tydz/ doppler). Mój lekarz- zdecydowanie nowoczesny ale i
            zrównowazony- nie naduzywał tego badania, nie mówił o skutkach ubocznych ale i
            nie uznał tego za stosowne zbyt często.
    • gabi67 Re: Ile razy USG? 15.05.05, 08:56
      Wiem że trzy razy jeśli ciąża jest prawidłowa.
      • dorotka.h Re: Ile razy USG? 15.05.05, 21:34
        w normalnie przebiegającej ciązy powinno się robić 3 USG. Pierwsze genetyczne
        ok 12 tc, potem połówkowe między 20-24 tc i ostatnie ok 30 tc.
        Pozdrawiam ja i Kornelka 24 tcsmile
    • sokolska Re: Ile razy USG? 16.05.05, 08:58
      Witaj. Jestem w 30 tygodniu ciazy i tez co miesiac na kazdej wizycie mam
      robione usg, choc ciaza nie jest w zaden sposob zagrozona. Kiedys zapytalam
      mego lekarza, a jest on specjalista od usg, dlaczego niektorzy preferuja tylko
      trzy badania w trakcie calej ciazy. Odpowiedz byla jedna-wszystko zalezy od
      kasy. W panstwowych szpitalach i przychodniach z oczywistych wzgledow ta ilosc
      jest ograniczona do minimum, a nie kazdy chce prywatnie chodzic i placic. Trzy
      sa obowiazkowe. Stwierdzil tez, ze gdyby w jakikolwiek sposob usg bylo
      szkodliwe, to on sam juz by sie przekrecil, bo od wielu lat zajmuje sie wlasnie
      tym. Duzo tez, wydaje mi sie, zalezy od jakosci sprzetu. Ja osobiscie lepiej
      sie czuje, jak co miesiac zobacze, ze moje malenstwo rozwija sie bez zadnych
      problemow. Ostatnio nawet sprawdzalismy, o czym jakos sie nie pisze przy tych
      obowiazkowych trzech badaniach, czy nie ma rozszczepu wargi. Wczesniej
      oczywiscie przeziernosc, fald karkowy, ogladalismy tez dokladnie serduszko, no
      i oczywiscie liczylismy paluszki. I tez ufam memu lekarzowi, wiec witaj w
      klubiesmile Pozdrawiam i zycze zdrowka Tobie i dzidzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka