Dodaj do ulubionych

zwierzątko

11.05.05, 10:33
Cześć,

Mam pytanie.
Chcemy kupić naszej córce na urodziny jakiegoś zwierzaka (królika, chomika,
kanarka) ale jestem w ciąży i zastanawiam się, czy to rozsądne.
Czy wiecie jakie zwierzęta są "bezpieczne" w czasie ciąży a później dla
małego dziecka?
Czy w ogóle zrezygnować z tego pomysłu?

Pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • scott123 Re: zwierzątko 11.05.05, 10:43
      Hej!Polecam królika miniaturkę!!!Moja córka go uwielbia i nie ma on żadnego
      wpływu na ciążę i toksoplazmozę!Mój królik zachowuje się jak piesek i je
      wszystko!Pozdrawiam!
    • pimpek_sadelko Re: zwierzątko 11.05.05, 10:49
      mam chomika i psa. nic mi nie jest. nie slyszalam o tym, zeby chomik roznosil
      jakies chorobysmile
    • margaret11 Re: zwierzątko 11.05.05, 11:00
      Też polecam królika to naprawdę rozumne zwierzątko. Zachowuje się jak pies, ale
      ja mam również psa więc myślałam że on go naśladujewink Tylko nie wiem czy teraz
      jak jesteś w ciąży nie powinnaś poczekać. Gdzieś czytałam, że jak się ma
      zwierzaka wcześniej to jest o.k., ale kupując w ciąży to nie za bardzo. Nie
      wiem ile w tym prawdy, najlepiej zapytaj lekarza. Byłby kłopot jakbyś okazała
      się np. uczulona na króliczka, wiesz w ciąży to rożnie bywa. Może poczekajcie z
      tym zakupem jak się dzidzia urodzi. Ale ja nie jestem ekspertem, więc wybór
      należy do Was. Teraz czy później króliczek to super zwierzątko.
    • m_k_k Re: zwierzątko 11.05.05, 11:11
      Słyszałam tylko że koty mogą byc niebezpieczne ze względu na toksoplazmozę.
      Myślę, że królik jest bezpieczny. My mamy z kolei psa i też nie było żadnych
      problemów.
    • jakw Re: zwierzątko 11.05.05, 13:53
      Mam i psa, i królika (tzn. mój mąż ma psa, dziecko ma królika, a ja mam i męża,
      i dziecko...). Królik (a właściwie króliczka) jest bardziej niebezpieczna dla
      otoczenia niż pies - rzuca się na każdego, kto chce dotknąć jej miski. I wogóle
      jest strasznie wybredna - jada albo zieleninki itp albo tylko 1 rodzaj chrupek
      dla królików. No, sucha bułeczka też od biedy ujdzie. Jakiś spaczony egzemplarz...
    • aga.79 Re: zwierzątko 11.05.05, 22:20
      Ja mam króliczka i nic się nie dzieje, poza tym króliś jest bardzo kochany.
      Nigdy nikogo nie ugryzł, nie jest też złośliwy. Kiedy go kupowaliśmy sam
      przyszedł do klatki, inne uciekały.Już wtedy widać było jego przyjacielskie
      usposobienie. Przy wyborze zwierzaczka dla dziecka warto zwrócić na to uwagę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka