Dodaj do ulubionych

kąpiel w ciąży

19.05.05, 09:23
uwielbiam
z pierwszym dzieckiem brałam tylko prysznic,
ale nie chciałabym rezygnować z tej ogromnej dla mnie przyjemności i
zastanawiam się czy leżenie w wannie z ciepłą wodą (ok. 38 st.C) ok. 15-20
min. dziennie może zaszkodzić dziecku ?
Obserwuj wątek
    • beatakat Re: kąpiel w ciąży 19.05.05, 09:45
      Powiedziano mi, że owszem można brać kąpiel ale w temp. ok. 37 st.C (temp.
      ciała) ponieważ w wyższych temperaturach ciało jest przegżane i może dojść np.
      do odklejania łożyska. Osobiście myśle że chodzi o naprawdę gorącą kąpiel. Ja
      też się moczyłam w wannie poł godz. w temp. max. 37,6 st, ta tamperatura i tak
      się szybko obniża.
    • mala.ela Re: kąpiel w ciąży 19.05.05, 09:58
      Rozmawiałam o tym z moją lekarką (bo uwielbiam gorące kąpiele), na szczęście
      mnie rozumiała bo - jak sama przyznała - też jest fanką gorących kąpieli.
      Powiedziała, że przy gorących kąpielach moze odkleić się łożysko. Idealnie
      byłoby kąpać się w temp. ciała (ale dla mnie to jest zimna woda), ale nic się
      nie stanie (przynajmniej w moim wypadku, bo ciąża przebiega bezproblemowo)
      jeśli będę się kąpała w wodzie nie przekraczającej 40 stopni. Tak jak
      powiedziała poprzedniczka i tak się szybko obniża ta temp więc nie ma problemu.
      Byle nie siedzieć b. długo i nie codziennie. Ale musisz skonsultować to z
      lekarzem, bo moze u ciebie występuje jakieś większe zagrożenie dotyczące
      łożyska. Pozdrawiam
    • budzik11 Re: kąpiel w ciąży 19.05.05, 10:58
      Nie wiem, co znaczy dokładnie GORĄCA woda, ile ma stopni - to jest chyba
      obiektywne uczucie dla każdej inaczej. Od początku ciąży biore tylko prysznic.
      W książce "Ciało" gorące kąpiele podane sa jako przykład "środka poronnego" w
      dawnych czasach.
      • tamara5 Re: kąpiel w ciąży 19.05.05, 13:22
        Rany, ale ciemnota.
        • budzik11 Re: kąpiel w ciąży 19.05.05, 16:51
          Moja, autora książki czy tych "dawnych" kobiet? Dodam jeszcze, że innymi
          sposobami na wcześniejsze poronienie (auto - aborcję), poza gorącymi kąpielami
          była jazda konna, jazda na rowerze, skakanie, ściskanie sie pasami. Mężowie
          bili też kobiety w brzuch, klękali im na brzuchu, chodzili po plecach. Nie
          zawsze te środki skutkowały, np. jedna kobieta rzuciła się z wysokości 7,5
          metra. Zmarła wprawdzie w ciągu 24 godzin, ale w jej brzuchu znajdował się
          nieuszkodzony płód. To taka dygresja nt. ciemnoty smile Przytoczone za
          książką "Ciało" Anthonego Smitha (polecam, b. ciekawa)
    • coronella Re: kąpiel w ciąży 19.05.05, 11:10
      Brałam i biorę codziennie kąpiel w dość ciepłej wodzie. I czasem wyleguję w
      wannie nawet godzinę, z ksiązką i obowiązkowo kilkoma łykami czerwonego,
      wytrawnego wina.

Tylu rzeczy sobie odmawiam, tego wieczornego relaksu nie mam zamiaru.
      Urodziłam bez problemów super zdrowe dziecko, z druga ciązą również nic sie nie
      dzieje.
      Tak więc chyba kapiel zła nie jest.
      I nie trzeba sobie odmawiać wszystkich przyjemności.
      • pea_74 Re: kąpiel w ciąży 19.05.05, 12:22
        Nalezy unikac goracych kapieli, moze dojsc do poronienia sad Ja stosuje tylko
        prysznic.
        • kajtanka Re: kąpiel w ciąży 19.05.05, 12:26
          a ja się komię bo to uwielbiam, co prawwda obniżyłam temperatuę tego zabiegu to
          takiej by było mi ciepło ale by woda nie parowała na całą łazineke bo ja
          właśńie tak uwielbiałam się kompac aż do granic wytrzymałości , (teraz kompie
          się w chłodniejszej wodzie) ale jak przemarzne gdzies na dworzu to jest jedyny
          sposób bym się rozgrzała tyle że teraz jestem ostrożna z temperaturą choc woda
          jest dość ciapła , ale nie gorąca. Pozdrawiam
    • bakaty Re: kąpiel w ciąży 19.05.05, 12:42
      Zarówno w pierwszej jak i teraz w drugiej ciąż kąpie się w wannie. Uwielbiam
      kąpiele! Robie to codziennie, raz jestem w wannie dłużej raz krócej. Plnuje
      tylko, żeby woda nie była za ciepła (bo lubie kąpać się w gorącej). Mó mąż się
      tylko denerwuje, że ugotuje dziecko.
      A tak naprawdę nic się nie działo cłego i nie dzieje.
      • katherine2000 Re: kąpiel w ciąży 20.05.05, 13:46
        a może jakieś wskazówki od lekarza z XXI w. ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka