Dodaj do ulubionych

podroz w ciazy

23.05.05, 14:13
czesc!mam do was kochane pytanie.dzis zrobilam test ciazowy-2 kreski;bylaby
to 3 ciąża(poprzednia zakonczona poronieniem w 14tc;2,5 roku temu wydalam na
swiat mojego Krzysia).Mam dylemat,bo wlasnie dzis pojawila sie prppozycja
wyjazdu na tydzien nad jezioro Bodeńskie(samolotem przez prage),a nastepnie
do berlina(pociagiem i samolotem).bardzo chcialabym jechac(spedzilabym
tydzien z moim M),ale boje sie zeby nie zaszkodzic dziecku.Do Pragi bede
leciala sama-wiec sama bede musiala taszczyc bagaz.poradzcie mi,raczej jestem
sklonna zrezygnowac.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • anusia151 Re: podroz w ciazy 23.05.05, 14:16
      jeszcze napisze ze wyjazd jest za miesiac.
    • mala.ela Re: podroz w ciazy 23.05.05, 15:12
      Po pierwsze zapytaj lekarza, powinien dac ci jakieś wskazówki. Słyszałam, że
      nie powinno się latać samolotem w I trymestrze, ale nie wiem czy to prawda.
      Osobiście unikam długich podróży - właśnie ze względu na dzidzię smile
      • romilka Re: podroz w ciazy 23.05.05, 15:14
        Ja duzo podrozowalam w ciazy(do rodzicow 300 km),ale taka podroz??Nie wiem zrob
        jak ci intuicja podpowiada!!A rozmowa z lekarzem na ten temat to tez dobry
        pomysl!!
        Wszystko bedzie dobrze!!Pozdrawiam!!

*Filipek*
    • asia06 Re: podroz w ciazy 23.05.05, 15:21
      Wszystko zależy od tego jak się czujesz i jakie będą warunki podróżowania. JA w
      12 tc przelatywałam ocean. Wcześniej jeździłam to tu, to tam - jednorazowo do
      500 km. Teraz jestem w 35 tc. I dalej jeżdżę, tyle że to już tylko do 150 km,
      dalej stsram się nie wybierać. Jeśli z ciążą jest wszystko w porządku, podróż
      nie powinna ci zaszkodzić
    • govanka Re: podroz w ciazy 23.05.05, 15:46
      Ja wyskoczyłam na weekend do Rzymu będąc w 6tc (wtedy jeszcze nie wiedziałam,
      że mam małą fasolkę) i w obie strony leciałam samolotem. Potem w 8tc wybrałam
      się na narty do Włoch - ponad 1000km pociągiem, sama, z walizą i jeszcze do
      tego dwie przesiadki po drodze... powrót samochodem (na szczęście rozłożone na
      dwa dni). Wszystko było w jak najelpszym porządku, żadnych dodatkowych
      dolegliwości (oprócz przepisowych, obrzydliwych mdłości smile) ani komplikacji.
      Na twoim miejscu nie rezygnowałabym z możliwości wyjazdu i odpoczynku, ale na
      pewno (ze względu na wcześniejsze poronienie) upewniłabym sie u gina, czy to
      bezpieczne.

Pozdrawiam
      K. i fasolka
    • decorbrush Re: podroz w ciazy 23.05.05, 17:41
      Ja latałam w I trymestrze i nic mi sie nie stalo, ale dla swietego spokoju
      zapytaj swojego lekarza, on napewno cie uspokoi i bedziesz mogla sobie odpoczac
      wraz z M. Pozdrawiam i zycze milego wypoczynku Aga.
      • kropka57 podróże a leki 23.05.05, 17:57
        A co brałyście na chorobę lokomocyjną? Ja normalnie nie mogę jeździć autobusami
        i zawsze brałam diphergan.Ale nie wiem, czy to nie szkodzi?
        • dorro1 Re: podróż we wczesnej ciąży 23.05.05, 18:14
          Ja nawiazując do pierwszego postu - czy wycieczki po 100 km na początku ciaży
          (po zrobionym teście) nie zaszkodzą? Czy jazda samochodem i ewentualne
          niedogodności podróży nie wywołają miesiaczki? Chodzi mi o to, że jak test już
          jest pozytywny to nie lepiej "usiąść na pupie" i odczekać te pierwsze tygodnie,
          żeby ciąża się rozwinęła i zaadaptowała, zamiast próbować "a nuż się uda"? Ja
          właśnie mam taki dylemat, bo szykują się wycieczki weekendowe i pikniki
          całodniowe trochę dalej od miasta, a wcześniej robię testowanie...
          • goshas3 Re: podróż we wczesnej ciąży 23.05.05, 20:09
            no przecież wycieczki weekendowe i pikniki to sam relaks i przyjemność...
            Na narty na pewno bym sie nie wybrała(ryzyko wypadku czy upadku na stoku a co
            za tym idzie...) ale na działeczke... Twoja dzidzia będzie Ci za to wdzięcznasmile
      • majan2 Re: podroz w ciazy 23.05.05, 22:13
        Moj lekarz odradza latnaie w I trymestrze, zrezygnowalm nawet z romanyic
        tydzien w Paryzu z tej okazji, ale w USA chyba lataja cala ciaze i zyja wiec
        trudna decyzja
    • asik_valentini Re: podroz w ciazy 23.05.05, 22:24
      Skonsultuj to z lekarzem. Ja mialam krwiaka w I trymestrze, więc moja pani
      doktor zabronila mi latac - przepadła mi podróż do Londynu. Ale jesli u Ciebie
      lekarz nie stwierdzi zagrożenia, to pewnie pozwoli Ci lecieć. W każdym razie na
      pewno musisz poddać się badaniu przed wyjazdem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka