Dodaj do ulubionych

USG w 32 tygodniu

28.05.05, 18:44
Czy jest tak ważne jak połówkowe? Co się podczas niego bada?
Do tej pory chodzilam na USG do dr Makowskiego i oczywiscie bylam super
zadowolona, ale teraz moj gin kazal mi przyjsc do siebie, a poniewaz zalezy mi
na rodzeniu w jego szpitalu (Zelazna), nie bardzo mam odwage sie sprzeciwic i
isc do Makowskiego... Napiszcie proszę czy to USG jest ważne, czy lekarz nie
specjalizujący się w USG tez je może dobrze wykonać.
Obserwuj wątek
    • esterka8 Re: USG w 32 tygodniu 28.05.05, 18:48
      patrzy się jak jest ułożone dziecko, jakie łożysko jest i chyba to wszystko,
      nie wiem, ja miałam w 33 tc robione acha no i waga dziecka, jego wymiary.
      pozdrawiamwink)
    • asiula.b Re: USG w 32 tygodniu 28.05.05, 19:34
      Mój gin ponownie dokładnie obejrzał serduszko, kręgosłup, mózg, zmierzył główkę
      i brzuszek oraz kość udową, na tej podstawie wyliczył wagę. Obejrzał czy nie ma
      rozszczepu wargi (mały akurat jak na komendę ziewnął) "policzył" rączki i
      nóżki smile)
      • bergo1 Re: USG w 32 tygodniu 29.05.05, 11:39
        Asiula.b wydawalo mi sie, ze owe rzeczy o ktorych wspomnialas sprawdza sie na usg w polowie ciazy, a nie w 32 t.c. Skoro dziecko mialo 20 paluszkow wczesniej to po co liczyc ponownie?
        Wydaje mi sie, ze przy pozniejszych usg sprawdza sie jedynie wymiary dzidzi, jak ona rosnie i sie rozwija itp.
        • lilian_ka Re: USG w 32 tygodniu 29.05.05, 15:54
          tak, Asiuli sie chyba pomylilo z 22tc - wtedy bada sie serduszko bo jest
          najlepiej widoczne i inne narządy. Z suwaczka Asiuli widzę ze jest w 31tc, tak
          jak ja, wiec to USG w 32tc chyba jeszcze przed nią smile
          • asiula.b Re: USG w 32 tygodniu 29.05.05, 18:31
            Otóż nie pomyliło mi się. USG połówkowe miałam robione i owszem, a w 30
            tygodniu kolejne i to właśnie je opisałam. I to, czy trzeba serduszko sprawdzać
            jeszcze raz czy nie - to chyba już lekarz wie najlepiej, nie sądzicie?

pozdrawiam
            • dazzle Re: USG w 32 tygodniu 29.05.05, 18:47
              Na pewno lekarz wie najlepiej, co sprawdza. Z tym, że budowy serca już chyba
              nie sprawdza, bo ono po 25 tygodniu staje się mniej widoczne, a obraz mniej
              przejrzysty, bo dziecko powoli zaczyna obrastać w tłuszcz. Dlatego połówkowe
              jest tak ważne. To chyba miały na myśli dziewczyny z wcześniejszych postów.

pozdrawiam
              dazzle
              • asiula.b Re: USG w 32 tygodniu 29.05.05, 20:55
                Ja wiem co one miały na myśli. Przede wszystkim to, ze nie wiem co to jest usg
                połówkowe a jak byłam 5 dni temu to miałam zwidy.
                Mój gin bardzo długo oglądał serce i to w różnych przekrojach.. nie sądzę, żeby
                robił to tylko dlatego że miał ochotę sobie popatrzeć. Zresztą mówił cały czas
                co ogląda, czego szuka i co widzi.
                • lilian_ka Re: USG w 32 tygodniu 29.05.05, 22:12
                  Asiula, ale dlaczego się tak denerwujesz??? Przeciez nikt nie mial nic zlego na
                  mysli, kazdy moze sie pomylic, a szczegolnie kobieta w ciazy, ktora jak wiadomo
                  jest o wiele bardziej roztargniona. Nikt nei napisal ze nie wiesz co to jest USG
                  polowkowe. Nie rozumiem naprawdę dlaczego sie tak irytujesz.
                  • asiula.b Re: USG w 32 tygodniu 30.05.05, 18:50
                    Nie lubię gdy mi się wmawia ułomność, a zauważ, że robi to koleżanka, która
                    jest w 16 tygodniu i coś tam "jej się wydaje" - jak sama napisała.
                    Poza tym, ja z kolei napisałam, że lekarz badał te rzeczy "ponownie".
                    Dlatego się irytuję.
    • alicez Re: USG w 32 tygodniu 28.05.05, 21:26
      Jest jeszcze jedna ważna kwestia: w trakcie tego USG lekarz sprawdza, czy
      dzidziuś prowidłowo rośnie. I słowa rośnie nie użyłam przypadkowo. Po 30
      tygodniu wszystko jest rozwinięte i maluszek tylko rośnie a takie USG sprawdza,
      czy nic nie jest zachwiane na tym etapie, czyli czy nóżki, rączki itd. rosną
      jak należy i czy maleństwo pzrybiera na wadze.
      • lilian_ka Re: USG w 32 tygodniu 29.05.05, 11:00
        Dzięki, czyli chyba ten moj gin tez mi dobrze zrobi to USG smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka