tym06 05.06.05, 23:08 Jestem w 6 tygodniu ciąży i nadal karmię mojego synka piersią. Czy ktoś ma podobne doświadczenia? czy karminie zagraża drugiemu dziecku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hanna26 Re: karminie w ciąży 05.06.05, 23:16 Mam kilka koleżanek, które karmiły przez cały okres ciąży i urodziły bez problemu zdrowe dzieci. Ja sama poroniłam w czasie karmienia, ale samo karmienie było jedynie pośrednią przyczyną: na samym początku ciąży zatkała mi się pierś. Wdał się stan zapalny, dostałam bardzo wysokiej gorączki. Myslę, że to było właśnie przyczyną. Odpowiedz Link Zgłoś
kaka73 Re: karminie w ciąży 06.06.05, 08:50 Ja karmiłam nie wiedząc że jestem w ciaży i miałam zagrażające poronienie. Moja gin. kazała mi odstawić - karmienie pobudza macicę do skurczów i sprzyja poronieniu. Karina Odpowiedz Link Zgłoś
anaj75 Re: karminie w ciąży 06.06.05, 08:56 Karmię synka 20,5-miesięcznego a jestem w 31 tc. Nie miałam żadnych przeciwskazan, tj. nie wystąpiły w czasie ciąży żadne krwawienia, ani przedwczesne skurcze - gdyby tak było należałoby odstawić malucha. Dodam jeszcze, ze w pierwszej ciąży pierwszy trymest musiałam przeleżeć a i później się oszczędzałam. Z dotychczasowych badań wynika, że maluszek rozwija się prawidłowo a i starszak dzięki karmieniu łatwiej poradził sobie z infekcjami, więc warto było. Zamierzam nawet po porodzie karmić piersią rodzeństwo. Przyznam jednak, że przed podjęciem tej decyzji miałam wątpliwości. Jednak z racji, że karmienie jest tak ważne dla mojego dziecka i jestem w stanie znieść niedogodności, np. boleśnie wrażliwe brodawki, zdecydowałam na tak. Karmienie podczas ciąży, jak i później rodzeństwa, nie jest popularną decyzją. Ale jest nas więcej. Zapraszam Cię na forum: Długie karmienie piersią, zwłaszcza wątek Długie karmienie a kolejna ciąża: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=21000&w=17440161 Pozdrawiam. Jana Odpowiedz Link Zgłoś