agakapalka 21.06.05, 11:15 Ile ważny jest stempelek z firmy w leg.ubezpieczeniowej? Bo w ksiażeczce pisze, że 6 m-cy, ale przeczytałam gdzieś, że 3 m-ce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mjedrz Re: legitymacja ubezpieczeniowa 21.06.05, 11:16 Z tego co ja wiem legitymacje trzeba podbijac co miesiąc!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agakapalka Re: legitymacja ubezpieczeniowa 21.06.05, 11:24 Co miesiąc??? To dlaczego w środku jest inf. że pieczątka jest ważna pół roku? Odpowiedz Link Zgłoś
mjedrz Re: legitymacja ubezpieczeniowa 21.06.05, 11:27 Ja pytalam u siebie w pracy. Ksiazeczke mam stara - jeszcze sprzed kilku lat i w niej faktycznie jest napisane ze stempel jest wazny pol roku. Ale osoba w mojej pracy odpowiedzialna za te rzeczy (sprawy z ZUSem, zwolnienia lekarskie itp) powiedziala ze teraz podbija sie co miesiac. Moze zapytaj sie dla pewnosci u siebie w firmie. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: legitymacja ubezpieczeniowa 21.06.05, 11:33 Najlepiej podbij 2-3 tyg przed terminem. A tak wogóle legitymacji nie powinni chciec bo poród nalezy sie nawet nieubezpieczonej kobiecie. Płaci za to państwo. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: legitymacja ubezpieczeniowa 21.06.05, 11:34 A u mnie w pracy powiedzieli ze co 3 mce trzeba podbijac. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: legitymacja ubezpieczeniowa 21.06.05, 11:39 Nikt nie wie, jak długo ten stempel jest ważny. W ZUSie mówią, że 6 m-cy, ale tak naprawdę to ostatnie słowo ma pani w rejestracji w przychodni czy szpitalu, bo może po prostu stwierdzić, że legitymacja jest nieważna. Najlepiej jest podbić ją w pracy bez wpisywania daty, którą wpisuje się przed wizytą (porodem). Odpowiedz Link Zgłoś
mala.ela Re: legitymacja ubezpieczeniowa 21.06.05, 11:41 pracuję w urzędzie miasta, pod wpływem tego wątku zadzwoniłam do kadr i zapytałam: stempel jest ważny pół roku. I tego jestem pewna bo u nas na takie pracownicze sprawy bardzo się zwraca uwagę bo urząd może mieć problemy itd, w kazdym badź razie NA PEWNO STEMPEL WAŻNY JEST PÓŁ ROKU Odpowiedz Link Zgłoś
szaramysz2 Re: legitymacja ubezpieczeniowa 21.06.05, 11:44 Tez tak myslalam... Bez sensu jst powierdzanie co miesiac. szkoda tylko ze Pani w przychodni ma swoje prywatne przepisy i widzialam jak odeslala z kwitkiem jakiegos pana - wlasnie z powodu nieszczesnej pieczatki. Czy w tym kraju nie moze byc jednolitego, czytelnego prawa???? - pyt.retoryczne Odpowiedz Link Zgłoś
nan78 Re: legitymacja ubezpieczeniowa 21.06.05, 11:55 A prawda jest taka Kochane Dziewczynki, że wszystko zależy od przychodni. W jednej uznają stemplowanie co pół roku, w innej co trzy miesiące a jeszcze w innej co miesiąc. Osobiście spotkałam się ze wszystkimi trzema wariantami. Nawet w tej samej przychodni. Do internisty stempel ważny pół roku do gina trzy miesiące. A żeby sie dostać do szpitala trzema mieć, najlepiej ostatni raport RMUA (jakby ktoś nie wiedział, to powinien to co miesiąc dawać pracodawca i jest to zaświadczenie o przekazywaniu składek do ZUS za pracownika). Same więc widzicie, że nie ma zasad a nam pozostaje tylko przystosować się to tych wszystkich "genialnych" pomysłów. Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
mala.ela Re: legitymacja ubezpieczeniowa 21.06.05, 12:04 a ja się nie zgadzam na takie traktowanie- jesli jest ważny pół roku to jest ważny pół roku i pani w okienku rejestracyjnym może mi skoczyć. Jesli mi będzie robić problemy to pójdę do jej przełożonego. Ja mam rację, nie obchodzi mnie co ona sobie ubzdurała - nie ma prawa wymagać ode mnie dodatkowego stempla na ważnej przecież książeczce! Odpowiedz Link Zgłoś
szaramysz2 Re: legitymacja ubezpieczeniowa 21.06.05, 12:10 elu, nie znam sie na tego typu przepisach moze Ty bedziesz wiedziala: gdzie bede mogla znalezc jakis przepis/paragraf cokolwiek potwiedzajacego waznosc stempla? chcialabym sobie wydrukowac strone badz zakupic broszure... mnie tez do szalu doprowadza wymaganie czegos co jest niezgodne z jakas ustawa. Odpowiedz Link Zgłoś
mala.ela Re: legitymacja ubezpieczeniowa 21.06.05, 12:19 poszukam, jak znajdę to dam znać Odpowiedz Link Zgłoś
agakapalka Re: legitymacja ubezpieczeniowa 21.06.05, 11:56 Dziękuję za odp. Dzwoniłam do mnie do firmy i pan księgowy powiedział, że pół roku. Ale na wszelki wypadek podbiję w lipcu, jakby co Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: legitymacja ubezpieczeniowa 21.06.05, 16:22 W firmie to jest może ważne i pół roku, ale w szpitalu - miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
reniula1 Re: legitymacja ubezpieczeniowa 21.06.05, 16:40 Dziewczyny z tego co sobie przypominam to w woj. mazowieckim, odnośnie stemplowania legitymacji potrzebę stemplowania legitymacji co miesiąc wydał NFZ. Ja jak do tej pory spotykałam sie w wiekszości szpitali czy przychodni z kartką, że wg. takiej a takiej decyzji NFZ legitymacja ważna jest miesiąc. NIe pamietam dokładnie linku ale rzeczywiście na stronie NFZ taka informacja też jest, jak coś znajdę to napiszę. Pozdrawiam Renata mama Ani i Kropeczki Odpowiedz Link Zgłoś
renata28 Re: legitymacja ubezpieczeniowa 21.06.05, 12:35 Dzwoniłam do ZUS - stempel jest ważny miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
asientos Re: legitymacja ubezpieczeniowa 21.06.05, 17:52 w zasadzie po peselu mogą po prostu sprawdzić, czy są odprowadzone składki, ale do porodu wymagano, żeby była podbita najdalej miesiąc wcześniej. Podbiłam sobie sama i datę wpisałam idąc do szpitala. Odpowiedz Link Zgłoś