Dodaj do ulubionych

legitymacja ubezpieczeniowa

21.06.05, 11:15
Ile ważny jest stempelek z firmy w leg.ubezpieczeniowej? Bo w ksiażeczce
pisze, że 6 m-cy, ale przeczytałam gdzieś, że 3 m-ce.
Obserwuj wątek
    • mjedrz Re: legitymacja ubezpieczeniowa 21.06.05, 11:16
      Z tego co ja wiem legitymacje trzeba podbijac co miesiąc!!!
    • agakapalka Re: legitymacja ubezpieczeniowa 21.06.05, 11:24
      Co miesiąc??? To dlaczego w środku jest inf. że pieczątka jest ważna pół roku?
      • mjedrz Re: legitymacja ubezpieczeniowa 21.06.05, 11:27
        Ja pytalam u siebie w pracy. Ksiazeczke mam stara - jeszcze sprzed kilku lat i
        w niej faktycznie jest napisane ze stempel jest wazny pol roku. Ale osoba w
        mojej pracy odpowiedzialna za te rzeczy (sprawy z ZUSem, zwolnienia lekarskie
        itp) powiedziala ze teraz podbija sie co miesiac. Moze zapytaj sie dla pewnosci
        u siebie w firmie.
    • przeciwcialo Re: legitymacja ubezpieczeniowa 21.06.05, 11:33
      Najlepiej podbij 2-3 tyg przed terminem. A tak wogóle legitymacji nie powinni
      chciec bo poród nalezy sie nawet nieubezpieczonej kobiecie. Płaci za to państwo.
      • przeciwcialo Re: legitymacja ubezpieczeniowa 21.06.05, 11:34
        A u mnie w pracy powiedzieli ze co 3 mce trzeba podbijac.
    • budzik11 Re: legitymacja ubezpieczeniowa 21.06.05, 11:39
      Nikt nie wie, jak długo ten stempel jest ważny. W ZUSie mówią, że 6 m-cy, ale
      tak naprawdę to ostatnie słowo ma pani w rejestracji w przychodni czy szpitalu,
      bo może po prostu stwierdzić, że legitymacja jest nieważna. Najlepiej jest
      podbić ją w pracy bez wpisywania daty, którą wpisuje się przed wizytą
      (porodem).
    • mala.ela Re: legitymacja ubezpieczeniowa 21.06.05, 11:41
      pracuję w urzędzie miasta, pod wpływem tego wątku zadzwoniłam do kadr i
      zapytałam: stempel jest ważny pół roku. I tego jestem pewna bo u nas na takie
      pracownicze sprawy bardzo się zwraca uwagę bo urząd może mieć problemy itd, w
      kazdym badź razie NA PEWNO STEMPEL WAŻNY JEST PÓŁ ROKU
      • szaramysz2 Re: legitymacja ubezpieczeniowa 21.06.05, 11:44
        Tez tak myslalam...
        Bez sensu jst powierdzanie co miesiac.
        szkoda tylko ze Pani w przychodni ma swoje prywatne przepisy i widzialam jak
        odeslala z kwitkiem jakiegos pana - wlasnie z powodu nieszczesnej pieczatki.
        Czy w tym kraju nie moze byc jednolitego, czytelnego prawa???? -
        pyt.retoryczne sad
      • nan78 Re: legitymacja ubezpieczeniowa 21.06.05, 11:55
        A prawda jest taka Kochane Dziewczynki, że wszystko zależy od przychodni. W
        jednej uznają stemplowanie co pół roku, w innej co trzy miesiące a jeszcze w
        innej co miesiąc. Osobiście spotkałam się ze wszystkimi trzema wariantami.
        Nawet w tej samej przychodni. Do internisty stempel ważny pół roku do gina trzy
        miesiące. A żeby sie dostać do szpitala trzema mieć, najlepiej ostatni raport
        RMUA (jakby ktoś nie wiedział, to powinien to co miesiąc dawać pracodawca i
        jest to zaświadczenie o przekazywaniu składek do ZUS za pracownika). Same więc
        widzicie, że nie ma zasad a nam pozostaje tylko przystosować się to tych
        wszystkich "genialnych" pomysłów.
        Pozdrawiam,
        Ania
        • mala.ela Re: legitymacja ubezpieczeniowa 21.06.05, 12:04
          a ja się nie zgadzam na takie traktowanie- jesli jest ważny pół roku to jest
          ważny pół roku i pani w okienku rejestracyjnym może mi skoczyć. Jesli mi będzie
          robić problemy to pójdę do jej przełożonego. Ja mam rację, nie obchodzi mnie co
          ona sobie ubzdurała - nie ma prawa wymagać ode mnie dodatkowego stempla na
          ważnej przecież książeczce!
          • szaramysz2 Re: legitymacja ubezpieczeniowa 21.06.05, 12:10
            elu,
            nie znam sie na tego typu przepisach moze Ty bedziesz wiedziala: gdzie bede
            mogla znalezc jakis przepis/paragraf cokolwiek potwiedzajacego waznosc stempla?
            chcialabym sobie wydrukowac strone badz zakupic broszure...
            mnie tez do szalu doprowadza wymaganie czegos co jest niezgodne z jakas ustawa.
            • mala.ela Re: legitymacja ubezpieczeniowa 21.06.05, 12:19
              poszukam, jak znajdę to dam znać smile
    • agakapalka Re: legitymacja ubezpieczeniowa 21.06.05, 11:56
      Dziękuję za odp. Dzwoniłam do mnie do firmy i pan księgowy powiedział, że pół
      roku. Ale na wszelki wypadek podbiję w lipcu, jakby co smile
      • jakw Re: legitymacja ubezpieczeniowa 21.06.05, 16:22
        W firmie to jest może ważne i pół roku, ale w szpitalu - miesiąc.
        • reniula1 Re: legitymacja ubezpieczeniowa 21.06.05, 16:40
          Dziewczyny z tego co sobie przypominam to w woj. mazowieckim, odnośnie
          stemplowania legitymacji potrzebę stemplowania legitymacji co miesiąc wydał NFZ.
          Ja jak do tej pory spotykałam sie w wiekszości szpitali czy przychodni z
          kartką, że wg. takiej a takiej decyzji NFZ legitymacja ważna jest miesiąc. NIe
          pamietam dokładnie linku ale rzeczywiście na stronie NFZ taka informacja też
          jest, jak coś znajdę to napiszę.

Pozdrawiam Renata mama Ani i Kropeczki
    • renata28 Re: legitymacja ubezpieczeniowa 21.06.05, 12:35
      Dzwoniłam do ZUS - stempel jest ważny miesiąc.
    • asientos Re: legitymacja ubezpieczeniowa 21.06.05, 17:52
      w zasadzie po peselu mogą po prostu sprawdzić, czy są odprowadzone składki, ale
      do porodu wymagano, żeby była podbita najdalej miesiąc wcześniej. Podbiłam
      sobie sama i datę wpisałam idąc do szpitala.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka