emilka82 Znowu za szybko się wysłało 30.06.05, 11:07 Wczoraja złożyłam wnisek do ZUSU o przyznanie świadczenia rehabilitacyjnego. Okres chorobowego kończy mi się 13 lipca więc trochę późno to złożyłam, ale niestety prosiłam się 3 tygodnie żeby przysłali mi to z pracy. Tyle mnie to już stresu kosztowało! Tylko zastanawiam się dziewczyny co jeśli do 13-go nie dostanę odpowiedzi z zusu. czy potem lekarz może mi wypisać zwolnienie, bo mój lekarz też nic nie wie, czy może muszę wrócić w takiej sytuacji do pracy. Proszę kogoś mądrego o wyjaśnienia, bo z panią w zusie nie mogłam za nic na świecie się dogadać. Za każdym razem gdy pytałam jej o jedno ona 10 raz odpowiadał mi tak samo tylko kompletnie nie to co mnie interesowało! Odpowiedz Link Zgłoś
asiek252 Re: Znowu za szybko się wysłało 30.06.05, 11:32 Ja byłam w podobnej sytuacji.Póżno złozyłam wniosek. Decyzję przyznającą świadczenie z ZUS otrzymałam po około 3 tygodniach -nie byłam wzywana na komisję lekarską.termin minął, czekałam na decyzję a lekarz dalej wystawiał mi zwolnienia, które wysyłałam do pracy.Kiedy dostałam decyzje z ZUS szybko dostarczyłam jeden egzemplarz do pracy a drugi lekarzowi.Gdy zostaniesz wezwana na komisję to juz wtedy na miejscu zazwyczaj sie odbiera decyzję. Nie martw się, będzie dobrze. Bez decyzji przyznającej świadczenie reh. ani ZUS ani zakład pracy nie wypłaci Ci ani grosza, które byś musiała zwracać. Poza tym pracodawca miał obowiązek przesłać Ci wniosek o świadczenie reh. co najmniej 60 dni przed upływem zasiłku chorobowego. Takze on ponosi winę za to, ze nie dostarczył Tobie na czas.Jezeli nie dostaniesz decyzji i nie wrócisz do pracy to i tak nie będzie mógł Cię zwolnić dyscyplinarnie bo to on zawalił-takze nie ma podstaw.Poza tym chroni Cię zwolnienie lekarskie.Pozdrawiam Asia już 40 t.c. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiadove Emilko 30.06.05, 11:34 Emilko, a od kiedy jesteś na zwolnieniu. Bo od 8 lutego zmieniły się przepisy, a ja jestem od 9 II. Odpowiedz Link Zgłoś
sylvia_w Re: Znowu za szybko się wysłało 30.06.05, 11:35 Witam! Ja dostałam odpowiedź z ZUSu po 12 dniach, wszystko zależy od tego ile oni wniosków otrzymają, rownież późno wysłałam,no ale doszedł przed czasem. Pozdrawiam Sylwia i 30tyg Krzysiu Odpowiedz Link Zgłoś
fika0 Re: Znowu za szybko się wysłało 30.06.05, 12:38 Asiek - możesz podać skąd jest te 60 dni. Mnie uplynely w polowie czerwca a z zakladu nic nie mam. Może powinnam się upomnieć. a jak będa się tlumaczyć, że mysleli, że wrócę do pracy przed skończeniem 182 dni chorobowego, bo ich nie poinformowalam, że będe chorować? Odpowiedz Link Zgłoś
aalfaa Re: Znowu za szybko się wysłało 30.06.05, 12:13 Zus zazwyczaj odpowiada szybko. Zwolnienia lekarz musi Ci wystawiać, by zachować ciągłość. Mi raz odpowiedż przyszła po 7 dniach a kolejnym po 10 dniach. To, że Cię wezwą na komiskę wcale nie oznacza, że odbiorą, ja osobiście wolałabym być wewana i porozmawiać z lekarzem wtedy moze przdłuzyliby mi troche dłużej niestety macierżynski mi nie przysługuje więc tak byłoby korzystniej. Niestety wczoraj dostałam list w którym przedłuzyli mi do dnia porodu. Tak więc nie przejmuj się, skoro chorujesz to na pewno Ci przedłuzą, tylko regularnie dostarczaj zwolnienia. Pozdrawiam Ala Odpowiedz Link Zgłoś
kamea78 Re: Ile czekałyście na odpowiedź z ZUSU? 30.06.05, 12:49 Dziewczyny, gdzie sie udaję z decyzją? Na papierku jest napisane, ze do zakładu i do lekarza. W jakim celu do lekarza? Bo mój nic nie wie (( Odpowiedz Link Zgłoś
emilka82 Re: Ile czekałyście na odpowiedź z ZUSU? 30.06.05, 12:59 Na zwolnieniu jestem od połowy stycznia czyli już na nowych zasadach po podobno liczy się od momentu kiedy zus zaczyna płacić, czyli po miesiącu zwolnienia. Właśnie w związku z tą zmianą przepisów lekarz nie wie czy dalej ma mi wyustawiac zwolnienie, mówi, że wcześniej wystawiał dalej nawet jeśli nie było decyzji. Przyznam szczerzę że boję się że w pracy zaproponują mi urlop.. a ja nie chcę. Mam nadzieję, że jednak nie będę miała pecha i decyzja przyjdzie szybko bez zbędnych problemów. Dzięki dziewczyny za wszystkie odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
asiek252 do Kamea78 30.06.05, 14:40 Lekarz musi mieć w swojej dokumentacji decyzję z Zus, aby wiedziec do kiedy wystawiac zwolnienia. Jednak mimo tego ze np nie ma decyzji takze moze wystawiac zwolnienie, ale po upływie okresu zasiłku traca one ważność. Odpowiedz Link Zgłoś
majka.majka Re: Ile czekałyście na odpowiedź z ZUSU? 30.06.05, 16:06 Js właśnie złożyłam w ZUSie pełną dokumentację i Pani powiedziała, że cała procedura potrwa ok. 2 tygodni i teraz ciężarne wzywa się na komisję( Wcześniej bywało różnie). Lekarz ma obowiązek nadal wystawiać zwolnienie lekarskie, bo jeśli nie wystawi to na jakiej podstawie chcecie pobierać to świadczenie? Na końcówce ciąży, chyba żaden lekarz orzecznik przy zdrowych zmysłach nie wystawi innej opini,niż że świadczenie się należy. Pozdrawiam (31 tydz. trwa) Odpowiedz Link Zgłoś
majowka28 Re: Ile czekałyście na odpowiedź z ZUSU? 01.07.05, 00:13 --Cześć! Ja byłam sama z tym wnioskiem w ZUS-ie i pani mi powiedziała że na odpowiedz sie czeka do 2 tyg -otrzymałam odpowiedź wcześniej, a termin komisji wyznaczono mi w dniu w którym upływały dokładnie te dwa tyg. Co do tego czy przedłużą to bym sie nie martwiła - wszystko zależy od tego jak długo przed pójściem na zwolnienie pracowałaś w danej firmie. Jeśli nie zaszłaś w ciąże zaraz po przyjęciu się do pracy to nikt nie podważy opinii lekarza. Inspektorzy maja obowiązek wzywać, ale badania przeprowadzaja lekarze którzy są zazwyczaj mile nastawieni do ciężarnych. Ja już byłam 2 raz - tym razem badali zasadność zwolnienia juz po przedłużeniu zasiłku. Pani dr jak mnie zobaczyła - to skwitowała to tak - "nie daja spokoju..." Ktoś pytał - co na wniosku: zakład pracy wypełnia tylko dane dotyczące firmy typu nazwa, nip, regon; natomiast lekarz wpisuje na drugiej str wniosku historię choroby, leczenie, leki- jednym zdaniem- przyczyny zwolnienia. Pozdrawiam. src="lilypie.com/days/050802/1/0/1/+10" Odpowiedz Link Zgłoś
emilka82 Re: Ile czekałyście na odpowiedź z ZUSU? 01.07.05, 08:10 W tym zakładzie pracowałam 7 miesiący przed zajściem w ciąże, a wcześniej kilka miesięcy w innym więc chyba nie powiennni się czepiać. A ciekawa jestem jak wygląda taka komisja bo mam trochę stresa! Jak oni badają? Wewnętrznie? Odpowiedz Link Zgłoś
aalfaa Re: Ile czekałyście na odpowiedź z ZUSU? 01.07.05, 09:43 Nie mają prawa badać Cię 'wewnętrzneie' rzadko się zdarza, że lekarzem orzecznikiem jest ginekolog, mogą Cię najwyżej postraszyć jak mnie przy 1szej komisji odpowiedziałam porszę bardzo, przecież ciąży nie da się symulować wtedy orzecznik bez rzadnego i gadania przedłużyła i zaczeła się "rozwodzić" jak wyłudza się przedłużenia jak niektóre osoby łamią sobie ręce i nogi ogólnie źle wspominam tą wizytę choć przedłużenie dostałam. Komisja u ciężarnych jezt zwykłą formalnością rozmowa z lekarzem jak się czujesz, prawdopodobnie zmierzy Ci cisnienie i wypełni wniosek i tyle. Ja nie będę miała gdzie wrócić dlatego dostałam jedną kopię którą zaniosłam do swojego lekarza, zus sam się zawiadamia kanałami wewnętrzymi Jeszcze jedno przedłużenie dla ciężarnych zwykle obywa się bez wezwania na komisję, dezyzja przychodzi poleconym do domu. Natoniast jeśli chcesz mieć pewność, że Cię nie wezwą, niech Twój lekarz we wniosku zaznaczy, że nie możeszesz się stawić osobiście! Pozdrawiam Ala Odpowiedz Link Zgłoś
egz77 Re: Ile czekałyście na odpowiedź z ZUSU? 01.07.05, 12:05 Cześć, Ktoś wyżej napisał, że to zakład pracy zawinił że nie poinformował pracownika że kończy mu się 182 dniowy zasiłek chorobowy. Otóż w rozporządzeniu do ustawy zasiłkowej jest napisane że o potrzebie zgłoszenia wniosku o świadczenie rehabilitacyjne informuje pracownika lekarz leczący, który na 60 dni przed zakończeniem okresu zasiłkowego przeprowadza badanie i dokonuje oceny stanu zdrowia. Tak więc nie jest to w obowiązku zakładu pracy ale lekarza prowadzącego. To on powinien was o tym poinformować. Druki do wypełnienia można ściągnąć ze strony internetowej ZUS'u i należy je złożyć w oddziale ZUS na 4 tyg. przed upływem 182 dniowego okresu zasiłkowego. Pozdrawiam Ewelina Odpowiedz Link Zgłoś
emilka82 Re: Ile czekałyście na odpowiedź z ZUSU? 01.07.05, 12:50 Mój lekarz mnie poinformował tylko zakład słał mi to 3 tygodnie... Ale nie miałam na to żadnego wpływu oprócz dzwonienia do ich biura rachunkowego co drugi dzien i upominania Odpowiedz Link Zgłoś
egz77 Re: Ile czekałyście na odpowiedź z ZUSU? 01.07.05, 13:16 Widzisz bo prawda jest taka, że same musimy dbać o takie rzeczy i wszystkiego dopilnować. Najlepiej samemu powędrować z drukiem do zakładu pracy lub biura rachunkowego, które prowadzi księgowość firmy i od razu ten druk zabrać. Sama pracuję w takim biurze rachunkowym i wiem jak to wygląda. No ale co tu gdybać. ) Na pewno dostaniesz to świadczenie. Zależy jak długo będzie zwlekał Twój ZUS z wydaniem decyzji. Co ZUS to co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
emilka82 Re: Ile czekałyście na odpowiedź z ZUSU? 01.07.05, 14:42 Na pewno stawiłabym się tam osobiście i nie wyszła bez tego druku, gdyby nie to, że to biuro jest 200km stąd. Odpowiedz Link Zgłoś
egz77 Re: Ile czekałyście na odpowiedź z ZUSU? 01.07.05, 14:49 )) No to rzeczywiście, ale nie przejmuj się papiery już złożyłaś więc teraz to już zależy od ZUS'u, kiedy wyda decyzję. Trzymam kciuki żeby jak najszybciej. ) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś