Dodaj do ulubionych

Ile czekałyście na odpowiedź z ZUSU?

30.06.05, 11:00
Obserwuj wątek
    • emilka82 Znowu za szybko się wysłało 30.06.05, 11:07
      Wczoraja złożyłam wnisek do ZUSU o przyznanie świadczenia rehabilitacyjnego.
      Okres chorobowego kończy mi się 13 lipca więc trochę późno to złożyłam, ale
      niestety prosiłam się 3 tygodnie żeby przysłali mi to z pracy. Tyle mnie to już
      stresu kosztowało! Tylko zastanawiam się dziewczyny co jeśli do 13-go nie
      dostanę odpowiedzi z zusu. czy potem lekarz może mi wypisać zwolnienie, bo mój
      lekarz też nic nie wie, czy może muszę wrócić w takiej sytuacji do pracy.
      Proszę kogoś mądrego o wyjaśnienia, bo z panią w zusie nie mogłam za nic na
      świecie się dogadać. Za każdym razem gdy pytałam jej o jedno ona 10 raz
      odpowiadał mi tak samo tylko kompletnie nie to co mnie interesowało!
      • asiek252 Re: Znowu za szybko się wysłało 30.06.05, 11:32
        Ja byłam w podobnej sytuacji.Póżno złozyłam wniosek. Decyzję przyznającą
        świadczenie z ZUS otrzymałam po około 3 tygodniach -nie byłam wzywana na
        komisję lekarską.termin minął, czekałam na decyzję a lekarz dalej wystawiał mi
        zwolnienia, które wysyłałam do pracy.Kiedy dostałam decyzje z ZUS szybko
        dostarczyłam jeden egzemplarz do pracy a drugi lekarzowi.Gdy zostaniesz wezwana
        na komisję to juz wtedy na miejscu zazwyczaj sie odbiera decyzję. Nie martw
        się, będzie dobrze. Bez decyzji przyznającej świadczenie reh. ani ZUS ani
        zakład pracy nie wypłaci Ci ani grosza, które byś musiała zwracać. Poza tym
        pracodawca miał obowiązek przesłać Ci wniosek o świadczenie reh. co najmniej 60
        dni przed upływem zasiłku chorobowego. Takze on ponosi winę za to, ze nie
        dostarczył Tobie na czas.Jezeli nie dostaniesz decyzji i nie wrócisz do pracy
        to i tak nie będzie mógł Cię zwolnić dyscyplinarnie bo to on zawalił-takze nie
        ma podstaw.Poza tym chroni Cię zwolnienie lekarskie.Pozdrawiam Asia już 40
        t.c.smile
        • kasiadove Emilko 30.06.05, 11:34
          Emilko, a od kiedy jesteś na zwolnieniu. Bo od 8 lutego zmieniły się przepisy,
          a ja jestem od 9 II.
        • sylvia_w Re: Znowu za szybko się wysłało 30.06.05, 11:35
          Witam!
          Ja dostałam odpowiedź z ZUSu po 12 dniach, wszystko zależy od tego ile oni
          wniosków otrzymają, rownież późno wysłałam,no ale doszedł przed czasem.
          Pozdrawiam smile
          Sylwia i 30tyg Krzysiu smile
        • fika0 Re: Znowu za szybko się wysłało 30.06.05, 12:38
          Asiek - możesz podać skąd jest te 60 dni. Mnie uplynely w polowie czerwca a z
          zakladu nic nie mam. Może powinnam się upomnieć. a jak będa się tlumaczyć, że
          mysleli, że wrócę do pracy przed skończeniem 182 dni chorobowego, bo ich nie
          poinformowalam, że będe chorować?
      • aalfaa Re: Znowu za szybko się wysłało 30.06.05, 12:13
        Zus zazwyczaj odpowiada szybko. Zwolnienia lekarz musi Ci wystawiać, by
        zachować ciągłość. Mi raz odpowiedż przyszła po 7 dniach a kolejnym po 10
        dniach. To, że Cię wezwą na komiskę wcale nie oznacza, że odbiorą, ja osobiście
        wolałabym być wewana i porozmawiać z lekarzem wtedy moze przdłuzyliby mi troche
        dłużej niestety macierżynski mi nie przysługuje więc tak byłoby korzystniej.
        Niestety wczoraj dostałam list w którym przedłuzyli mi do dnia porodu.
        Tak więc nie przejmuj się, skoro chorujesz to na pewno Ci przedłuzą, tylko
        regularnie dostarczaj zwolnienia. Pozdrawiam Ala
    • kamea78 Re: Ile czekałyście na odpowiedź z ZUSU? 30.06.05, 12:49
      Dziewczyny, gdzie sie udaję z decyzją? Na papierku jest napisane, ze do zakładu
      i do lekarza. W jakim celu do lekarza? Bo mój nic nie wie sad((
    • emilka82 Re: Ile czekałyście na odpowiedź z ZUSU? 30.06.05, 12:59
      Na zwolnieniu jestem od połowy stycznia czyli już na nowych zasadach po podobno
      liczy się od momentu kiedy zus zaczyna płacić, czyli po miesiącu zwolnienia.
      Właśnie w związku z tą zmianą przepisów lekarz nie wie czy dalej ma mi
      wyustawiac zwolnienie, mówi, że wcześniej wystawiał dalej nawet jeśli nie było
      decyzji. Przyznam szczerzę że boję się że w pracy zaproponują mi urlop.. a ja
      nie chcę. Mam nadzieję, że jednak nie będę miała pecha i decyzja przyjdzie
      szybko bez zbędnych problemów.
      Dzięki dziewczyny za wszystkie odpowiedzi
      • asiek252 do Kamea78 30.06.05, 14:40
        Lekarz musi mieć w swojej dokumentacji decyzję z Zus, aby wiedziec do kiedy
        wystawiac zwolnienia. Jednak mimo tego ze np nie ma decyzji takze moze
        wystawiac zwolnienie, ale po upływie okresu zasiłku traca one ważność.
    • majka.majka Re: Ile czekałyście na odpowiedź z ZUSU? 30.06.05, 16:06
      Js właśnie złożyłam w ZUSie pełną dokumentację i Pani powiedziała, że cała
      procedura potrwa ok. 2 tygodni i teraz ciężarne wzywa się na komisję( Wcześniej
      bywało różnie). Lekarz ma obowiązek nadal wystawiać zwolnienie lekarskie, bo
      jeśli nie wystawi to na jakiej podstawie chcecie pobierać to świadczenie? Na
      końcówce ciąży, chyba żaden lekarz orzecznik przy zdrowych zmysłach nie wystawi
      innej opini,niż że świadczenie się należy.
      Pozdrawiam (31 tydz. trwa)
    • majowka28 Re: Ile czekałyście na odpowiedź z ZUSU? 01.07.05, 00:13

--Cześć!
      Ja byłam sama z tym wnioskiem w ZUS-ie i pani mi powiedziała że na odpowiedz
      sie czeka do 2 tyg -otrzymałam odpowiedź wcześniej, a termin komisji wyznaczono
      mi w dniu w którym upływały dokładnie te dwa tyg. Co do tego czy przedłużą to
      bym sie nie martwiła - wszystko zależy od tego jak długo przed pójściem na
      zwolnienie pracowałaś w danej firmie. Jeśli nie zaszłaś w ciąże zaraz po
      przyjęciu się do pracy to nikt nie podważy opinii lekarza.
      Inspektorzy maja obowiązek wzywać, ale badania przeprowadzaja lekarze którzy są
      zazwyczaj mile nastawieni do ciężarnych. Ja już byłam 2 raz - tym razem badali
      zasadność zwolnienia juz po przedłużeniu zasiłku. Pani dr jak mnie zobaczyła -
      to skwitowała to tak - "nie daja spokoju..." smile
      Ktoś pytał - co na wniosku: zakład pracy wypełnia tylko dane dotyczące firmy
      typu nazwa, nip, regon; natomiast lekarz wpisuje na drugiej str wniosku
      historię choroby, leczenie, leki- jednym zdaniem- przyczyny zwolnienia.
      Pozdrawiam.

src="lilypie.com/days/050802/1/0/1/+10"
      • emilka82 Re: Ile czekałyście na odpowiedź z ZUSU? 01.07.05, 08:10
        W tym zakładzie pracowałam 7 miesiący przed zajściem w ciąże, a wcześniej kilka
        miesięcy w innym więc chyba nie powiennni się czepiać. A ciekawa jestem jak
        wygląda taka komisja bo mam trochę stresa! Jak oni badają? Wewnętrznie?
        • aalfaa Re: Ile czekałyście na odpowiedź z ZUSU? 01.07.05, 09:43
          Nie mają prawa badać Cię 'wewnętrzneie' rzadko się zdarza, że lekarzem
          orzecznikiem jest ginekolog, mogą Cię najwyżej postraszyć jak mnie przy 1szej
          komisji odpowiedziałam porszę bardzo, przecież ciąży nie da się symulować wtedy
          orzecznik bez rzadnego i gadania przedłużyła i zaczeła się "rozwodzić" jak
          wyłudza się przedłużenia jak niektóre osoby łamią sobie ręce i nogi ogólnie źle
          wspominam tą wizytę choć przedłużenie dostałam.
          Komisja u ciężarnych jezt zwykłą formalnością rozmowa z lekarzem jak się
          czujesz, prawdopodobnie zmierzy Ci cisnienie i wypełni wniosek i tyle.
          Ja nie będę miała gdzie wrócić dlatego dostałam jedną kopię którą zaniosłam do
          swojego lekarza, zus sam się zawiadamia kanałami wewnętrzymi smile
          Jeszcze jedno przedłużenie dla ciężarnych zwykle obywa się bez wezwania na
          komisję, dezyzja przychodzi poleconym do domu. Natoniast jeśli chcesz mieć
          pewność, że Cię nie wezwą, niech Twój lekarz we wniosku zaznaczy, że nie
          możeszesz się stawić osobiście!
          Pozdrawiam Ala
          • egz77 Re: Ile czekałyście na odpowiedź z ZUSU? 01.07.05, 12:05
            Cześć,
            Ktoś wyżej napisał, że to zakład pracy zawinił że nie poinformował pracownika że
            kończy mu się 182 dniowy zasiłek chorobowy. Otóż w rozporządzeniu do ustawy
            zasiłkowej jest napisane że o potrzebie zgłoszenia wniosku o świadczenie
            rehabilitacyjne informuje pracownika lekarz leczący, który na 60 dni przed
            zakończeniem okresu zasiłkowego przeprowadza badanie i dokonuje oceny stanu
            zdrowia. Tak więc nie jest to w obowiązku zakładu pracy ale lekarza
            prowadzącego. To on powinien was o tym poinformować. Druki do wypełnienia można
            ściągnąć ze strony internetowej ZUS'u i należy je złożyć w oddziale ZUS na 4
            tyg. przed upływem 182 dniowego okresu zasiłkowego.
            Pozdrawiam
            Ewelina
            • emilka82 Re: Ile czekałyście na odpowiedź z ZUSU? 01.07.05, 12:50
              Mój lekarz mnie poinformował tylko zakład słał mi to 3 tygodnie... Ale nie
              miałam na to żadnego wpływu oprócz dzwonienia do ich biura rachunkowego co
              drugi dzien i upominania
              • egz77 Re: Ile czekałyście na odpowiedź z ZUSU? 01.07.05, 13:16
                Widzisz bo prawda jest taka, że same musimy dbać o takie rzeczy i wszystkiego
                dopilnować. Najlepiej samemu powędrować z drukiem do zakładu pracy lub biura
                rachunkowego, które prowadzi księgowość firmy i od razu ten druk zabrać. Sama
                pracuję w takim biurze rachunkowym i wiem jak to wygląda. No ale co tu gdybać.
                smile) Na pewno dostaniesz to świadczenie. Zależy jak długo będzie zwlekał Twój ZUS
                z wydaniem decyzji. Co ZUS to co innego.
                • emilka82 Re: Ile czekałyście na odpowiedź z ZUSU? 01.07.05, 14:42
                  Na pewno stawiłabym się tam osobiście i nie wyszła bez tego druku, gdyby nie
                  to, że to biuro jest 200km stąd.
                  • egz77 Re: Ile czekałyście na odpowiedź z ZUSU? 01.07.05, 14:49
                    smile)) No to rzeczywiście, ale nie przejmuj się papiery już złożyłaś więc teraz to
                    już zależy od ZUS'u, kiedy wyda decyzję. Trzymam kciuki żeby jak najszybciej.
                    smile) Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka