Dodaj do ulubionych

Badanie czynnosci serca plodu

07.07.05, 17:42
Hej, mozecie powiedziec kiedy mialyscie wykonywane to badanie? Jestem prawie
w 18 tc. i lekarz powiedzial mi ostatnio, ze on wykonuje to badanie dopiero
ok. 30 tc. Z tego co wiem, to w 30 tc. mozna zaczac robic ktg, ale chyba
osluchac brzuchol moglby wczesniej. Czy to norma czy ten gin jest po prostu
leniem straszliwym?!
Obserwuj wątek
    • pimpek_sadelko Re: Badanie czynnosci serca plodu 07.07.05, 17:51
      z tego co wiem to badanie czynnosci serca mozna zrobic juz ok 8-10 tc. widac na
      usg jak pika serducho. ja na pierwszej wizycie mialam takie badanie, moj lekarz
      wystwia karete ciazy dopiero jak widzi pykjace serduszko. wtedy to byl jeszcze
      zarodek, ale od 10 tc mamy do czynienia juz z plodem ludzkim ( wg terminologii
      mdycznej). nie wiem czemu dopiero po 18 tc Twoj lekarz stwierdza czy bije
      serce.... nie kumam i tyle. ja na kazdej wizycie mialam pokazane bijace serce
      synka.
      w ksiazce " w oczekiwaniu na dziecko" jest opisany kazdy miesiac ciazy,
      wymienione sa badania jakie kobieta ciezarna powinna miec podczas
      poszczegolnych wizyt w ciazy. badanie czynnosci serca wymienione jest w KAZDYM
      miesiacu.
      • phantomka Re: Badanie czynnosci serca plodu 07.07.05, 18:06
        USG to jedno, ale mi chodzilo wlasnie o osluchiwanie. Na usg wszystko bylo ok,
        ale mialam je robione miesiac temu, dlatego zeby sie uspokoic (znowu te
        nerowowy czy wszystko ok) poprosilam go, zeby mnie osluchal, a on powiedzial,
        ze to nic nie da i nie wiem teraz czy rzeczywiscie nic nie uslyszy (sama nic
        nie slysze przystawiajac stetoskop) czy mu sie najnormalniej nie chcialo.
        • pimpek_sadelko Re: Badanie czynnosci serca plodu 07.07.05, 20:51
          phantomka napisała:

> USG to jedno, ale mi chodzilo wlasnie o osluchiwanie. Na usg wszystko bylo
          ok,
          > ale mialam je robione miesiac temu, dlatego zeby sie uspokoic (znowu te
          > nerowowy czy wszystko ok) poprosilam go, zeby mnie osluchal, a on powiedzial,
          > ze to nic nie da i nie wiem teraz czy rzeczywiscie nic nie uslyszy (sama nic
          > nie slysze przystawiajac stetoskop) czy mu sie najnormalniej nie chcialo.

zeby odsluchac musi byc doppler.wystarczy wlaczyc odpowiednia funkcje usg i
          slychac serducho.
    • pimpek_sadelko ps. 07.07.05, 17:53
      osluchac brzuchol to lekarz moze ok 26 tc. przez jakas trbke slychac podobno
      tetno. ja tam codziennie przykladm stetosop i trudno mi uchwycic ten cud.
      dziecko jest dosc male i cholernie ciezko niedoswiadczonejosobie zlapac tetno
      przez powloki brzuszne w zwyklym badaniu fizykalnym.
      • malgosiek2 Re: ps. 07.07.05, 18:01
        Jest takie urządzenie,które nazywa się UDT czyli potocznie tzw."udop"jest jedna
        głowica taka podobna do Ktg i też przykłada się do brzucha i szuka tętna
        dziecka.
        W 18 t.c. można już posłuchć choć szukanie może okazać się jeszcze kłopotliwe.
        Pozdrawiam Gosia
    • aniarad1 Re: Badanie czynnosci serca plodu 07.07.05, 18:02
      Począwszy od 4 miesiąca słuchamy serducha na każdej wizycie.
      • malgosiek2 Re: Badanie czynnosci serca plodu 07.07.05, 18:15
        Aha ja już w 13 t.c. na swoim odzdziale słuchałam tętna dziecka(właśnie przez
        udt).
        Więc dziwi mnie takie podejście Twojego lekarza bo tętno można już wysłuchać.
        A na nastęonej wizycie stanowczo powiedz,by sprawdził tętno dziecka.
        Gosia
        • phantomka Re: Badanie czynnosci serca plodu 07.07.05, 19:05
          Ja juz mam dosyc tych lekarzy po prostu...dzieki za odzewsmile.
    • michalina761 Re: Badanie czynnosci serca plodu 07.07.05, 20:55
      Badanie czynności serca płodu powinno byćwykonane podczas każdorazowego badania
      ciężarnej, o ile nie było widać pracującego serca na USG.
    • niuta3 Re: Badanie czynnosci serca plodu 07.07.05, 21:30
      Już za pierwszym razem lekarz badał czynnośc serca mojego bobaska i dopiero na podstawie tego wydał mi karte ciąży , teraz robi to przy każdym badaniu. Może chodziło mu o inne badanie tylko tak to nazwał, bo przeciesz to jest co najmniej dziwne. To jest najważniejszy dowód na to że dzidzia żyje

<center><p style="background:white;"><font face="verdana,arial,sans-serif" size="1" color="black">baby Grabarow</font><br /> src="lilypie.com/days/051215/3/7/1/+1" alt="Lilypie Baby Ticker" border="0" /></a></p></center>
      • phantomka Re: Badanie czynnosci serca plodu 07.07.05, 21:40
        Niuta a jak zbadal czynnosc serca? Bo jezeli usg to ja tez mialam juz robione
        kilka razy, a o sprzecie, o ktorym pisaly dziewczyny on zapewne w ogole nie
        slyszalsmile.
    • unia78 Re: Badanie czynnosci serca plodu 07.07.05, 22:01
      Czy przypadkiem nie chodzi dokładnie o UKG??? Badanie wykonywane do 16 czy 18
      tygodnia kiedy, to dzidzia nie ma tłuszczyku a serduszko jest baaardzo dobrze
      widoczne. Badanie ma na celu wykrycie ewentualnych wad serca i leczenie ich w
      łonie lub usunięcie ciąży z przyczyn medycznych.
      Paulina
      • koteczka12 Re: Badanie czynnosci serca plodu 08.07.05, 09:52
        Na nazwach urzadzen sie nie znam - ale od 4 miesiaca lekarka na kazdej wizycie
        przystawia do mnie taka duza sluchawe jak przy ktg i razem sluchamy tetna -
        przedtem smaruje zelem jak ktg lub usg. Za pierwszym razem sie troche nameczyla
        szukajac, ale mowila ze ona wyraznie slyszy, tylko szukala takiego miesca na
        brzuchu zebym i ja rozpoznala ... Strasznie mile wrazenie, jakby kon
        galopowal ...
        • malgosiek2 Re: Badanie czynnosci serca plodu 08.07.05, 09:55
          To jest to urządzenie o którym pisałam wcześniej.
          Pzdr.Gosia
          • mala.mi2 Re: Badanie czynnosci serca plodu 08.07.05, 10:26
            moj ginek słucha serduszka mojej niuni na kazdej wizycie(tak mniej więcej od
            16tc) i wpisuje w karte ciązy jakie były parametry tętna...robi to przy pomocy
            urzadzenia, które powyżej opisalyście...takie małe ktg z okienkiem do odczytu
            tetna..pomiar trwa 3 minutki jak sie dzidzius nadstawismile

Ania & 33 tyg Hania
    • malta25 Re: Badanie czynnosci serca plodu 08.07.05, 10:29
      Hmmm...
      Nie wiem dlaczego, ale jak bylam w szpitalu, to dzidziusiowe serduszko badali
      tylko tym dziewczynom, ktore byly co najmniej w 28 tygodniu. Ale od czego to
      zalezy, to nie mam pojecia.
    • budzik11 Re: Badanie czynnosci serca plodu 08.07.05, 11:35
      Ja miałam pierwszy raz badane serce (nie mówię o jego oglądaniu, ale o
      słuchaniu, mierzeniu tętna) na USG połówkowym w 23 tc. Słuchaliśy tętna, w
      wyniku była podana jego wartość. A tego samego dnia na wizycie u mojego gina
      też było badane tętno - takim aparacikiem jak duży elektroniczny termometr.
      • monismonis Re: Badanie czynnosci serca plodu 08.07.05, 11:46
        Ja mam usg na każdej wizycie i zawsze na tym aparacie mam robiony pomiar bicia
        serduszka zawsze od 8 tygodnia go słucham a teraz nawet nagrywam na kasecie
        razem z usg. lekarz mierzy tętno i nie wyobrażam sobie żeby było inaczej!
    • bazylea1 Re: Badanie czynnosci serca plodu 08.07.05, 12:00
      mi lekarz powiedział że już gdzies koło 18 tc można. ale to jest też usg i to z
      dużo silniejszymi falami niż normalne więc nie ma sensu robić często jak samo
      jak usg. czuję regularnie ruchy więc nie ma potrzeby robić tego badania.
    • efka30 Re: Badanie czynnosci serca plodu 08.07.05, 17:33
      Badanie czynnosci serca dziecka jest robione podczas badania połówkowego na
      USG. Ja miałam robione je w 22 tyg ciąży, Wtedy lekarz dokladnie sprawdza
      komory serca , przepływy między komorami, wejscia i wyjscia tetnic z serduszka
      maluszka. USG połowkowe trwało u mnie 45 minut/lekarz oglądał równiez
      nereczki , pęcherz itd/z czego badanie szczegółowe serduszka 25 min. Jest to
      bardzo istotne badanie na tym etapie, gdyz moze wykryc wady serduszka, które
      jesli wystepuja należy zoperowac jak najszybciej po urodzeniu, zeby dac
      dzieciatku szanse na normalne zycie. jesli chodzi o słuchanie tetna dziecka.
      / tzw. KTG/, to słuchamy przy kazdej wizicie co 3 tyg, od 16t.c
      USG połówkowe robiłam prywatnie - potrzebny jest b. dobry sprzet i fachowiec.

Pozdrawiam
      Ewa i Kubuś 26tyg
      • monismonis Re: Badanie czynnosci serca plodu 08.07.05, 20:11
        mi lekarz rob za każdym razem i nie jest to badanie które jest gorsze dla
        dziecka może poprostu trzeba mieć dobry sprzęt! Ja mam badanie robione w
        szpitalu na naprawde dobrym sprzecie i badanie tętna płodu mam od 8 tyg ciązy
        co miesiąc razem z usg więc nie sądze żeby to szkodziło dziecku bo napewno
        lekarz by mi tego nie robił rutynowo! a pozatym od 20 tyodnia w przychodni tez
        słucham bicia serdusz ale nie na sprzecie takim jak usg z monitorem tylko
        przykłada jakąś małoą słuchweczke smaruje brzuch takim żelem i szuka po brzuchu
        akcji serduszka to trwa może mimute!
        • phantomka Re: Badanie czynnosci serca plodu 08.07.05, 20:28
          A jezeli on nie bedzie chcial nadal zrobic mi tego badania, to czy jest
          mozliwosc chodzenia do szpitala po to tylko, zeby takie badanie wykonali, czy
          raczej bez wskazan medycznych nie ma szans?
          • monismonis Re: Badanie czynnosci serca plodu 09.07.05, 00:49
            oj niewiem czy jest taka możliwość! ja chodze do szpitala na usg bo mój wójek
            tam jest lekarzem, ale czy tak na ostro cię przyjma to niewiem.,ale twój lekarz
            ma obawiązek badać czynnośc serca dziecka tak jak napisała pimpek nawet w
            książkach o tym piszą że to rutyna, mi w przychodni z własnej inicjatywy lekarz
            za każdym razem robi. Upomnij sie o to mi w przychodni po 20-tym tyg ciąży
            zaczeli to robić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka